مازوت بیخ گوش صنایع؛ زمستان آلوده در راه است؟
به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، در سالهای گذشته و با کمبود گاز در فصل زمستان، وزارت نفت اولویت را بر تأمین گاز بخش خانگی قرار داده است و معمولاً صنایع بهعنوان اولین قربانی کمبود گاز با مشکلات متعددی مواجه میشوند. به همین منظور در سال گذشته صنایع و نیروگاهها برای جلوگیری از توقف فعالیت، به استفاده از سوخت مازوت روی آوردند. این اقدام در شرایطی که در فصل زمستان به دلیل پدیده وارونگی دما جابهجایی لایههای هوایی بهسختی صورت میگیرد، کشور را با مشکلات زیستمحیطی فراوانی مواجه کرده است.
مجوز برای استفاده از سوخت مازوت صادر شده است
به گفته مسئولان امسال برای جلوگیری از توقف فعالیت واحدهای صنعتی، سوخت مازوت جایگزین برق و گاز خواهد شد و توقف فعالیت واحدهای صنعتی در سال گذشته به دلیل کمبود گاز، دلیل روی آوردن به استفاده از گاز مازوت در امسال عنوان شده است.
حساسیت کم محیطزیست به نوع سوخت واحدهای صنعتی
واحدهای صنعتی برای استفاده از نوع سوختی که مصرف میکنند نیازی به دریافت مجوز از سوی محیطزیست ندارند و سازمان محیطزیست، تنها نسبت به خروجی واحدهای صنعتی ورود خواهد کرد که در این زمینه باید مطابق استانداردهای موجود باشد. بنابراین اگر این استانداردها رعایت شود، بهطورمعمول محیطزیست به نوع سوخت کمتر توجه میکند.
تحریم و کمبود مانع نوسازی صنایع
بهسازی و نوسازی زیرساختهای نیروگاهها و واحدهای صنعتی به دلیل کمبود منابع مالی و تحریمهای بینالمللی با دشواری انجام میشود و زمانبر است. از سوی دیگر تجهیزات برای کنترل و خنثی کردن گازهای آلاینده خروجی این نیروگاهها و واحدهای صنعتی فراهم نیست و درنتیجه سوخت مازوت آلودگی هوا را تشدید میکند.
بیشتر بخوانید:
خطر خاموشی زمستانی خیلی دور خیلی نزدیک
گذر از تعرفه عوامانه برق نیازمند تلاش وزارت نیرو
سوخت نیروگاههای کمبازده گران میشود
سیستم کنترل آلایندگی باعث کاهش آلودگی هوا میشود
با توجه به اینکه کمبود گاز مربوط به چند روز نیست و امکان دارد واحدهای صنعتی در فصل زمستان نسبت به سال گذشته با تعطیلات بیشتری مواجه شود، بنابراین چرخه استفاده از سوخت مازوت همچنان ادامه خواهد داشت. بنابراین تنها راه برای کنترل آلودگی هوا الزام هر واحد صنعتی، خدماتی و تجاری، برای داشتن سیستم کنترل آلایندگی است. حتی با پیشفرض استفاده از سوخت گاز باید استفاده از فیلتر برای تصفیه خروجی گازها الزامی باشد.
موانع مصرف انرژی پاک
درحالیکه کشور با ظرفیتهای فراوانی در خصوص انرژی خورشیدی و بادی برخوردار است، اما به دلیل ارزان بودن غیرواقعی سوختهای فسیلی نسبت به انرژیهای نو، میزان استقبال و سرمایهگذاری در این بخش بهشدت کاهشیافته است. واحدهای صنعتی با استفاده از انرژی پاک میتوانند میزان مصرف مازوت را کاهش دهند و به این شکل اثرات منفی استفاده از سوختهای فسیلی را به حداقل برسانند.
استفاده از مازوت در شرایط بدهوایی ممنوع است
سال گذشته سازمان محیطزیست مانع مصرف سوخت مازوت در صنایع شهرهایی مانند تهران، کرج، اصفهان و در مقاطعی شازند اراک که مشکل آلودگی داشتند، شد و اجازه استفاده از سوخت مازوت به واحدهای صنعتی در این مناطق داده نشد. اما شرایط کشور بهگونهای پیش رفت که یا باید برق واحدهای صنعتی قطع میشد که شدنی نبود، زیرا تأثیر زیادی بر تولید و اقتصاد داشت یا اینکه باید مجوز استفاده از سوخت مازوت به آنها داده میشد. در چنین شرایطی، سازمان حفاظت محیطزیست مصوب کرد اگر واحد صنعتی ناگزیر به استفاده از سوخت مازوت شد، باید در روزهایی که شرایط آبوهوایی در موقعیت اضطرار قرار دارد، استفاده از مازوت را متوقف کند. بهعنوانمثال، در تهران سازمان محیطزیست فعالیت یک واحد تولیدی سیمان با وجود داشتن مصوبه برای استفاده از سوخت مازوت را متوقف کرد. البته استفاده از سوخت مازوت کم سولفور میتواند در کاهش آلایندگی هوا مؤثر باشد البته تجهیز شدن نیروگاهها و واحدهای صنعتی به سیستم کنترلی خروجی گازها نیز نقش بسیار مهمی در کاهش آلایندگی هوا دارد.
صرفهجویی مصرف مازوت را کاهش خواهد داد
در پایان باید اذعان کرد برای کاهش آلودگی هوای صنایع نیازمند به همکاری مردم و اطلاعرسانی از سوی دولت هستند تا با مدیریت مصرف و کاهش حداقل ۱۰ درصدی مصرف استفاده واحدهای صنعتی از سوخت مازوت جلوگیری کرد.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/