توقیف دارائیهای ایران، بازی کره جنوبی در زمین آمریکاست/ سئول در همراهی با واشنگتن تا کجا پیش خواهد رفت؟
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، موضوع توقیف دارائیهای ایران در برخی کشورها ازجمله هند و عراق وحتی چین به دلیل تحریمهای اولیه و ثانویه آمریکا با بلوکه شدن حدود هفت میلیارد دلار دارائیهای ایران در بانکهای کره جنوبی اندکی متفاوت است و به نظر میرسد که کره جنوبی توان آزادسازی اموال ایران را دارد اما تمایل دارد که با اجتناب عمدی از این اقدام بیشازپیش خود را به ایالاتمتحدهای نزدیک کند که سرنوشت شوم یکی از دولتهای همپیمان آن در کابل هماکنون زبان زد خاص و عام است.
کره جنوبی کشوری که از دهههای دور روابط اقتصادی مناسبی با ایران داشت، تهران را بهعنوان تأمینکننده اصلی و مطمئن نفت خود انتخاب کرده بود، حضور بسیار پرسودی در بازار ایران داشت و بانکهای آن همیشه از انباشت مقادیر هنگفتی از سپردههای ایرانی انرژی میگرفتند چه شد که نه بهتدریج بلکه با شیبی تند نسبت به دیگر کشورهای جهان به ایران پشت کرد و کاملاً عضوی مؤثر از تیم تحریم و فشار آمریکا شد؟
ایران در برقراری ارتباط با کشورهای غربگرا بازنگری کند
اصل ماجرا به بهار سال ۲۰۱۸ بازمیگردد که دونالد ترامپ رئیسجمهور سابق آمریکا بهصورت یکجانبه کشورش را از توافق هستهای سال ۲۰۱۵ بین ایران و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد بعلاوه آلمان خارج کرد و علاوه بر تحریمهای اولیه دست به اعمال تحریمهای ثانویه علیه ایران زد و تنبیهات سختی برای کشورها و شرکتهایی که این تحریمها را رعایت نکنند در نظر گرفت.
طعم تلخ همکاری کورکورانه با آمریکا و بازی کردن در زمین کاخ سفید را دولت غربگرای محمد اشرف غنی رئیسجمهور فراری افغانستان چشید
لازم به ذکر است که تحریمهای بانکی آمریکا علیه ایران در ۱۱ محور و ۱۲ قانون بسیار پیچیده تنظیمشدهاند بهطوریکه هر یک از انواع تحریمهای بانکی همزمان هدف تحریمهای دولت و کنگره قرار دارند و رفع تحریمها عملاً با لغو همه تحریمها امکانپذیر است. موضوع مهم این است که بخش اساسی تحریمهای ثانویه و اولیه در اختیار کنگره آمریکاست. این امر باعث شده است که برخی کشورها همچون کره، افزون بر اینکه هراس بیشتری از عواقب همکاری با ایران داشته باشند، حتی بهمنظور خودشیرینی هم که شده در مبحث توقیف دارائیهای ایران هم واردشده و سختگیرانه عمل کنند تا رضایت کنگره آمریکا را هم به دست آورده باشند زیرا همانگونه که گفته شد مسئله تحریمهای ایران بیشتر در دست کنگره است و با تغییر رئیسجمهور در واشنگتن چندان تغییری در آنها رخ نمیدهد.
بیشتر بخوانید:
آلمان با آزادسازی پولهای بلوکهشده ایران مخالفت کرد
بهدلیل اجرای تحریمها علیه ایران؛ آمریکا از کره جنوبی تشکر کرد
گفتنی است که تحریمهای آمریکا به چهار دسته تقسیم میشوند: تحریمهایی که کنگره ایالاتمتحده آمریکا وضع کرده است و فقط کنگره میتواند بردارد، تحریمهایی که ابتدا قوه مجریه وضع کرده، اما سپس کنگره آنها را بهصورت «قانون» درآورده و برچیدن آنها را نیز در حوزه اختیارات خود قرار داده است، تحریمهایی که قوه مجریه وضع کرده است و رئیسجمهور میتواند بردارد و درنهایت قانون تحریم بسیار مهمی که کنگره وضع کرده است و در اواخر سال ۲۰۱۶ برای ۱۰ سال تمدید شد.
البته مقامات سئول اعلام کردهاند که سئول اقداماتی را انجام داده تا با لغو برخی از تحریمها بهطور ویژه زمینه آزاد شدن پولهای بلوکهشده ایران در کره جنوبی فراهم شود و این پولها به ایران بازگردد اما درواقع تا به حال هیچ کار مثبتی در این زمینه صورت نگرفته است.
شکی نیست که سرنوشت اشرف غنی در انتظار سران غربگرای همه کشورها ازجمله همین کره جنوبی نیز خواهد بود
چند روز پیش حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه ایران با «چانگ یو-یانگ» همتای کره جنوبی خود گفت وگوی تلفنی داشت که عمدتاً بر رفع توقیف از پولهای بلوکهشده ایران در کره جنوبی متمرکز بود. در این مکالمه طرف کرهای گفت سئول تمامی تلاشهای ممکن ازجمله پرداخت بخشی از بدهیهای خود در قالب اقلام بشردوستانه را به کار بسته است و به تلاش خود در این راستا ادامه خواهد داد اما سخنان پنجشنبهشب ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نشان داد که موضوع پیچیدهتر از آن است که تصور میشود یعنی اینکه به نظر نمیرسد که گفتهها و عملکرد سئول یکسان باشند. به نظر میرسد که مقامات کره جنوبی قول تبعیت کامل در خصوص عدم رفع توقیف از اموال ایران را به آمریکاییها دادهاند که ند پرایس از این کشور تقدیری اختصاصی به عمل آورد.
نگاه راهبردی ایران به شرق رویکردی مؤثر برای پرهیز از انجام معاملات زیانآور با دولتهای غربگرا
برخی از مقامات ایران حتی به این قضیه هم اشاره کرده بودند که اولویت اول ایران بازگرداندن وجوه نقد مسدود شده در کره جنوبی است و اولویت بعدی واردات اقلام موردنیاز کشور با آن پولها. بدهی کره جنوبی به ایران در ازای خرید میعانات گازی در دو بانک این کشور، مجموعاً به ارزش هفت میلیارد دلار است که از سپتامبر ۲۰۱۸ میلادی (شهریورماه ۱۳۹۷) به بهانه تحریمهای آمریکا پرداخت نشده است.
به نظر میرسد کره جنوبی هم بهتازگی این گستاخی را یافته که رویکردی دوگانه را در قبال ایران به اجرا درآورد یعنی اینکه از یکسو ادعای تلاش برای رفع توقیف از دارائیهای ایران را دارد و از سوی دیگر بهگونهای رفتار میکند که تحسین مقامات آمریکایی را در بر داشته است. بهتازگی هم موضوع بازگشت دو شرکت ال جی و سامسونگ به بازار ایران مطرحشده که شاید بتوان آن را بهعنوان یک پیششرط سئول برای همکاری در راستای بازپرداخت بدهیهایش به ایران تلقی کرد.
بیشتر بخوانید:
از سوی وزارت خزانه داری آمریکا؛ یک شرکت آمریکایی به اتهام نقض تحریم های ضدایرانی جریمه شد
همین رفتار سیاسی امثال کره جنوبی است که به آمریکا این جرئت را داده که موضوع احیای برجام را بهگونهای که دلخواه واشنگتن باشد مطرح کند و به دنیا نیز اینگونه القا کند که توپ در زمین ایران است و این تهران است که در ورود به مذاکرات سهلانگاری میکند.
واقعیت این است که هراس از تنبیهات آمریکا برای کشورهای ناقض تحریمهای ایران فقط باعث میشود که کشور مقهور وابستگی بیشتری به حمایتهای واشنگتن داشته باشد و از خواست مردم خود نیز دور شود. طعم تلخ همکاری کورکورانه با آمریکا و بازی کردن در زمین کاخ سفید را دولت غربگرای محمد اشرف غنی رئیسجمهور فراری افغانستان چشید. شکی نیست که سرنوشت اشرف غنی در انتظار سران غربگرای همه کشورها ازجمله همین کره جنوبی نیز خواهد بود.
انتهای پیام/۴۱۵۵/
انتهای پیام/