خطر خاموشی زمستانی خیلی دور خیلی نزدیک
به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، در سالهای گذشته هشدارهای فراوانی در خصوص اُفت فشار میدان گازی پارس جنوبی به گوش میرسید و محمد مشکین فام مدیرعامل نفت و گاز پارس نیز «سهم ۸۰ درصدی پارس جنوبی از تامین گاز کشور را برای سالهای آتی ثابت ندانست و ادامه برداشت به این میزان را، منوط به توسعه میدان عنوان کرد.»
بیشتر بخوانید:
تامین گاز پایدار در زمستان منوط به مدیریت مصرف
کاهش ۵۰ درصدی خاموشیها با استفاده از میعانات گازی
اما مشکلات مربوط به تحریم و خروج شرکت توتال روند حفظ و نگهداری این میدان گازی را با مشکل مواجه کرد و اُفت فشار این میدان شتاب گرفت.
جواد اوجی وزیر نفت «امسال از کمبود روزانه ۲۰۰ میلیون متر مکعب گاز در فصل زمستان خبر داده است، رقمی که سهم گاز نیروگاه برق حرارتی را نزدیک به صفر خواهد کرد و به طبع آن خاموشیهای برق نیز به زمستان سرایت خواهد کرد.»
این کمبود گاز شرایط سختی را به شبکه برق تحمیل خواهد کرد و باید به دنبال استفاده از راههای جایگزین برای تامین برق بود.
استفاده انرژی برقابی شاید وقتی دیگر
روش رایج و متداول تولید برق در مقیاس بالا استفاده از آبهای ذخیره شده و تبدیل انرژی ذخیره شده آن به انرژی الکتریکی از طریق نیروگاه هیدروالکتریک است. با توجه به اینکه ذخایر سدهای آبی کشور کمتر از ۵۰ درصد است و کشور با بحران کمآبی مواجه است، استفاده از این ذخائر آبی برای فصل زمستان تقریبا غیر ممکن است.
میزان تولید برق هستهای جوابگو نیاز شبکه نیست
نیروگاه اتمی بوشهر در زمانی که کاملا آماده است، با توان ۱۰۰۰ مگاوات تولید برق سهمی کمتر از ۲ درصد از تولید برق کشور را دارد، به علاوه برخی از مشکلات فنی و مالی میزان تولید را از این یکهزار مگاوات نیز کمتر کرده است، علی اکبر صالحی رییس سابق انرژی اتمی« کمبود منابع مالی برای سرمایه گذاری در این بخش را عامل کاهش تولید برق دانست و اعلام کرد در صورت سرمایهگذاری، رسیدن به تولید ۸ هزار مگاوات برق در سال دست یافتنی است اما با توجه به نزدیک بودن فصل سرما نمیتوان بر روی توسعه برق هستهای در کوتاهمدت حساب ویژهکرد.
عدم امکان افزایش ظرفیت تولید برق حرارتی در کوتاهمدت
افزایش ظرفیت تولید نیروگاه برق حرارتی در کوتاه مدت ممکن نیست و ساخت یک نیروگاه برق در بهترین حالت ممکن بین ۴ تا ۵ سال زمان نیاز دارد و در شرایط فعلی تنها میتوان برخی از پروژههای نیمهتمام که از سالهای گذشته باقی مانده است را با تأمین منابع مالی تکمیل کرد، محسن طرزطلب مدیرعامل شرکت برق حرارتی« تامین منابع مالی و رفع مشکلات موجود را منجر به افزایش ۳ هزار و ۵۵۴ مگاوات نیروگاه جدید حرارتی برای پیک مصرف برق در تابستان سال آینده عنوان کرده است».
انرژیهای تجدیدپذیر همچنان درجا می زند
با وجود وعدههای فراوان در خصوص توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، ارزان بودن سوختهای فسیلی و بدهیهای وزارت نیرو باعث کاهش استقبال از انرژیهای نو شده است، در سالهای اخیر میزان تولید برق در این بخش به حدود ۷۰۰ مگاوات رسیده است در حالی که باید مطابق برنامه ششم توسعه به ۵ هزار مگاوات میرسید. در صورت محقق شدن این رقم از تولید، با تامین بخشی از نیاز شبکه، ریسک قطعی برق نیز کاهش مییافت.
مدیریت مصرف برق تنها راه عبور از خاموشی
طرح مدیریت مصرف از سوی رضا اردکانیان وزیر سابق نیرو فصل جدیدی از صرفهجویی برق در کشور را گشود،وزیر نیرو پیشین معتقد بود《جامعهای که در مدیریت مصرف پایبند به هیچ الگوی مناسبی نباشد، هرچقدر هم در علم و فناوری توسعه یابد این توسعه اثربخش نخواهد بود و توسعهای کامل نخواهد داشت》.
این طرح در ۲ سال ابتدای خود موفق شد سیر صعودی مصرف برق را متوقف کند اما در امسال چندان موفق نبود و نتوانست مانع از رشد مصرف برق در کشور شود.
با توجه به شرایط فعلی و کاهش تولید گاز در کشور و احتمال خاموشی در زمستان، تنها راهی که می تواند در کوتاهمدت منجر به جلوگیری از قطعی برق در شبکه شود، مدیریت مصرف برق است. اجرای دقیق مدیریت مصرف با همکاری مشترکان در بخش خانگی، صنعت و کشاورزی میتواند در زمستان کمبود سوخت نیروگاهها و طبع آن کمبود برق را جبران کند.
انتهای پیام/
انتهای پیام/