پایان بازار شیرین ایران برای چشمبادامیها
اکنون فرصتی برای نفس کشیدن تولیدکنندگان لوازمخانگی داخلی فراهم شده است. «حمیدرضا غزنوی»، سخنگوی انجمن تولیدکنندگان لوازمخانگی با بیان اینکه ۷۰ تا ۸۰درصد بازار لوازمخانگی در اختیار داخلیهاست، تاکید کرد که با حمایتهایی که حالا از صنعت لوازمخانگی انجام شده، لازم است تولیدکنندگان برنامهریزی طولانیمدتی داشته باشند، سرمایهگذاری خود را توسعه دهند و کیفیت کالاها و خدمات پس از فروش را دور از انتظار بالا ببرند. به گفته وی، علاوهبر اینکه درحالحاضر کالای قاچاق در بازار وجود دارد، بهطور قانونی هم کالا از طریق تهلنجی، ملوانی و مرزنشینان وارد و در بازار سایر استانها عرضه میشود. سخنگوی انجمن تولیدکنندگان لوازمخانگی ابراز امیدواری کرد که با مصوبه جدید جلوی واردات کالاهایی با مشابه تولید داخل از طرق یادشده هم گرفته شود و تصریح کرد: مصرف کالاهای خارجی رفاه زودگذر خواهد داشت اما آثار مخربی بر اقتصاد کشور میگذارد.
غزنوی در ادامه درباره نگرانیهایی که درباره انحصار در صنعت لوازمخانگی و امکان دچار شدن این صنعت به وضعیت بازار خودرو به وجود خواهد آمد، اظهار کرد: صنعت خودرو در ایران ازسوی دولت اداره میشود و ۹۵درصد بازار خودرو دست دو شرکت است اما در صنعت لوازمخانگی حدود ۱۵۰۰واحد فعالیت میکنند؛ بنابراین در این صنعت انحصار نیست اما عدهای صنعت شکستخورده خودرو را نماد تولید ملی قرار دادهاند. بااینحال تولیدات داخلی بهلحاظ قیمت و کیفیت تنوع زیادی دارند.
باید به تولید انبوه برسیم
اگر نگاهی به بازار کنیم میبینیم که همچنان تعداد بسیار زیادی از کالاهایی که واردات آنها به کشور ممنوع است، همچنان در بازار وجود دارند. درحالحاضر برند شرکت الجی و سامسونگ در ایران به جیپلاس و سام تغییر کرده و قطعات آنها از کشورهای دیگری بهجز کره به ایران وارد میشود؛ بنابراین کالاهای برند الجی و سامسونگ موجود در بازار بهصورت قاچاق وارد میشوند و گارانتی ندارند. سخنگوی انجمن تولیدکنندگان لوازمخانگی با بیان اینکه برای رسیدن به کیفیت مطلوب و منطقی شدن قیمتها باید به تولید انبوه برسیم، گفت: برای رسیدن به این اهداف باید بازار داشته باشیم؛ بنابراین از ورود غیرمنطقی کالاهای خارجی جلوگیری شود تا به یک کشور صنعتی تبدیل شویم. برای راضی شدن مصرفکنندگان هم باید در بحث کیفیت، خدمات پس از فروش و قیمت نیز رقابت بهتری ایجاد شود. درنهایت بعد از حفظ و تامین بازار داخل، میتوان سرریز تولیدات را صادر کرد.
سخنگوی انجمن تولیدکنندگان لوازمخانگی با اشاره به افزایش ۷۸درصدی تولید لوازمخانگی در سال گذشته، در پاسخ به اینکه آیا میتوان برای بهبود کیفیت از تولیدکنندگان تضمین گرفت، اظهار کرد: تضمین گرفتن از تولیدکنندگان با نظام اقتصادی مناسب کشور هماهنگ نیست و از طرف دیگر تولیدکنندگان درحالحاضر ارز دولتی یا سایر امکانات دولتی را دریافت نمیکنند. همچنین باید به این نکته توجه کرد که حالا هم محصولات داخلی کیفیت قابلقبولی دارند و ما معتقدیم حالا باید دور از انتظار کیفیت و خدمات پس از فروش بهبود پیدا کند؛ برای مثال، برخی کارخانجات درحالحاضر تا یکماه بعد از استفاده از یک کالا هم آن را پس میگیرند. از طرف دیگر، بهخاطر رقابت بین برندهای داخلی، تولیدکنندگان ناچار به افزایش کیفیت هستند.
تولید داخل اشتغال آفرین است
«علی حدادی»، نماینده ساوجبلاغ، نظرآباد و طالقان با اشاره به دستور رهبر انقلاب مبنی بر عدم واردات لوازمخانگی دو شرکت کرهای گفت: آنچه امروز برای کشور ما حائزاهمیت است، مساله تولید داخلی است. از همین رو، دستور رهبر انقلاب که در پی ارائه یک گزارش به ایشان صادر شد، دستور ویژهای است و مسوولان مخصوصا مسوولان گمرک باید توجه کنند که این دستور بهخوبی عملی شود. وی با بیان اینکه ممنوعیت واردات لوازمخانگی کرهای در راستای حمایت از تولید داخل است، گفت: ما توانمندیهای بسیار خوبی در داخل کشور داریم و با حمایت همهجانبه از سرمایهگذاران و تولید داخل باید به سمتوسویی برویم که کشور در تولید محصولات مختلف بهسمت خودکفایی برود. حدادی با بیان اینکه یکی از مشکلات مهم کشور بیکاری است، گفت: رونق تولید منجر به ایجاد اشتغال و تشویق تولیدکنندگان میشود. همچنین رقابتپذیری را بالا میبرد و منجر به بهبود کیفیت محصولات ایرانی میشود.
ورود ممنوع
مسوولان گمرک از اجرای ممنوعیت واردات لوازمخانگی میگویند. «مهرداد جمال ارونقی»، معاون فنی گمرک گفت: برای حمایت از تولید داخل در پیرو نامه دفتر مقام معظم رهبری و همچنین نامه ۳۱شهریور دفتر ریاستجمهوری گمرک از ورود هرگونه لوازمخانگی به کشور جلوگیری میکند. وی گفت: با درنظرگرفتن این نکته که برای ورود لوازمخانگی به کشور کالا اول باید به گمرک اظهار شود و برای اظهار شدن به گمرک هم باید ثبت سفارش ازطرف وزارت صمت داشته باشد تا زمانی که کالایی ثبت سفارش نداشته باشد امکان ورود به کشور را نخواهد داشت.
او ادامه داد: درحالحاضر لوازمخانگی جزو اقلام ممنوعالورود گروه چهار است که امکان ثبت سفارش هم ندارد به همین دلیل دوباره بهتمامی گمرکات ابلاغ کردهایم چنانچه لوازمخانگی در آن گمرک وجود دارد و صاحبان این کالاها درصدد اخذ مجوز ورود یا اظهار آن به گمرک هستند قویا از اظهار و ترخیص این کالاها جلوگیری و مراتب به قید فوریت به مراجع نظامی ذیربط منعکس شود. معاون فنی گمرک گفت: گرچه درحالحاضر بیش از ۴۲۰کانتینر لوازمخانگی بوش در گمرک شهید رجایی وجود دارد و صاحب کالا به اتهام خیانت در امانت و سوءاستفاده از موقعیت شغلی علیه معاون فنی گمرک شکایت کرده است اما این کانتینرها همچنان به دلایل قانونی امکان ترخیص نخواهند داشت.
فرصت مناسب
حالا تمام امکانات و شرایط برای تولیدکنندگان داخلی مهیا شده است. دستورات جدید موجب میشود تا بازار مطمئنی برای آنها ایجاد شود اما روی دیگر این سکه خطری است که بازار تضمینشده فروش میتواند به وجود آورد. اینجاست که نهادهای نظارتی نیز باید با دقت و تمرکز بیشتری بر روند تولید، عرضه و فروش لوازمخانگی ایرانی دقت داشته باشند. اگر قرار باشد محصولی با قیمت بالاتر از مشابههای خارجی و باکیفیت و خدمات پس از فروش پایینتر به مشتریان عرضه شود مدت زیادی طول نخواهد کشید که مردم ترجیح خواهند داد به هر شکل ممکن دنبال جنس قاچاق باشند که همین امر نیز تبعات اقتصادی و اجتماعی خود را بهدنبال خواهد داشت.
صنعت خودرو در ایران ازسوی دولت اداره میشود و ۹۵درصد بازار خودرو دست دو شرکت است اما در صنعت لوازمخانگی حدود ۱۵۰۰واحد فعالیت میکنند؛ بنابراین در این صنعت انحصار نیست.
منبع: صبح نو
انتهای پیام/
انتهای پیام/