دلایل اهمیت حضور ناوبندر مکران در اقیانوس اطلس
به گزارش خبرنگار حوزه امنیتی و دفاعی گروه سیاست خبرگزاری آنا، نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران، طی سالهای اخیر با حضور در آبهای آزاد بینالمللی، مورد تحسین همگان قرار گرفته است. آخرین حضور نیروهای نظامی ایران در آبهای بینالمللی، مربوط به مأموریت هفتاد و پنجمین ناوگروه نیروی دریایی ارتش متشکل از ناوشکن ایرانی سهند و ناوبندر مکران بود که ۱۲ اردیبهشت ماه با هدف ارتقاء اقتدار دریایی، تأمین امنیت خطوط دریانوردی و تقویت دیپلماسی دریایی راهی مأموریت دریانوردی در اقیانوس هند، اطلس جنوبی و شمالی شد و ۲۱ شهریور ماه پس از ۱۳۳ روز دریانوردی در دریاهای آزاد و اقیانوسها و طی ۴۴ هزار کیلومتر به آبهای سرزمینی جمهوری اسلامی ایران بازگشت.
کارشناسان معتقدند این دستاورد نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران، شایسته تحسین و تقدیر است و به همین دلیل پس از بازگشت ناوگروه ۷۵، جمع کثیری از مقامات کشوری و لشکری با ارسال پیامهایی، این موفقیت را تبریک گفتند.
فرمانده کل قوا، حضرت آیتالله خامنهای در پیام تبریکشان به مناسبت بازگشت این ناوگروه فرمودند: «بازگشت مقتدرانه و عزتآفرین ناوگروه ۷۵ نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران از مأموریت خطیر دریانوردی پهنه اقیانوس اطلس را که برای اولین بار در تاریخ دریانوردی کشور انجام شده است، تبریک میگویم. امروز بحمدالله ارتش جمهوری اسلامی ایران با کارکنان بصیر، غیور و خستگیناپذیر خود در صحنه حاضر است و آماده مجاهدت در راستای اهداف بلند انقلاب شکوهمند اسلامی میباشد. این توانمندیها را حفظ کنید و ارتقاء دهید.» (اینجا بخوانید)
بیشتر بخوانید:
دست برتر پهپاد ایرانی؛ فرش قرمز بازار برای پهپاد ترکیه!
ایران برای حضور در اقیانوسها از هیچ قدرتی اجازه نگرفته است
موفقیت دو ناو تمام ایرانی در آبهای دور دست
یکی از دلایل موفقیت نیروی دریایی ارتش در مأموریت اقیانوس اطلس، حضور ناوبندر مکران در این مأموریت بود. ناوبندر مکران اولین ناو هلیکوپتربر ایران و یکی از جدیدترین شناورهای نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران است که در دی ماه ۱۳۹۹ رونمایی شد. ناوبندر مکران در حقیقت حاصل تغییر کاربری یک شناور تجاری (نفتکش) است که متخصصان نیروی دریایی ارتش تنها در مدت ۶ ماه و با صرف ۷۲ هزار نفر ساعت کار مداوم و با ایجاد عرشه بالگرد ۹۵۰ تنی با مساحت ۳۲۰۰ مترمربع روی آن، این شناور را به یک ناو پشتیبان تمامعیار تبدیل کنند.
همچنین ناوبندر مکران بزرگترین شناور نظامی ایران است؛ این ناوبندر، یک جزیره متحرک ۱۲۱ هزار تُنی است که وظیفه پشتیبانی از ناوگروههای رزمی نیروی دریایی ارتش در آبهای بینالمللی و دور دست، بهویژه منطقه شمال اقیانوس هند، تنگه بابالمندب و دریای سرخ را بر عهده دارد. این ناو توانایی حمل ۸۲ هزار تُن انواع نیازمندیهای پشتیبانی یگانهای شناور رزمی را داشته و قادر است بدون ارتباط با ساحل، هزار شبانهروز دریانوردی کند. «مکران» با توانایی حمل همزمان ۵ فروند بالگرد در واقع میتواند به صورت یک پایگاه متحرک هوادریا عمل کرده و با بهرهگیری از بالگردهای مینروب، ضد زیردریایی و رزم سطحی از عملیاتهای نیروهای ویژه و همچنین عملیاتهای موشکی، پشتیبانی کند.
ظرفیت حمل یک گردان تکاور دریایی برای انجام عملیات در دریاهای دوردست با استفاده از شناورهای تندرو و زیردریاییها، بالگردهای مستقر در عرشه پرواز، از جمله دیگر قابلیتهای ناوبندر مکران است. این ناو با تجهیز به انواع سامانههای بهروز جمعآوری اطلاعات میتواند در نقش یک ناو اطلاعاتی به اجرای مأموریت پرداخته و هرگونه اطلاعات را جمعآوری، پردازش و تحلیل کرده و از کیلومترها دورتر در اختیار مراکز فرماندهی و کنترل در ساحل قرار دهد.
حدود ۳ دهه است که تغییر کاربری کشتیهای تجاری به ناو پشتیبانی، در بین نیروهای دریایی جهان رواج پیدا کرده و نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با آمادهسازی ناوبندر مکران تنها در مدت ۶ ماه، نشان داد که میتواند دانش نظامی روز جهان را به صورت بومی عملیاتی کند؛ دستاوردی که قطعاً به ناوبندر مکران محدود نمیشود و ادامه خواهد داشت.
در روزهای گذشته نیز امیر سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی، فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران از آمادهسازی نمونههای مشابه ناوبندر مکران خبر داد و گفت: «آمادهسازی این ناوبندرها به زمان طولانی احتیاج دارد و بهطورقطع امسال آماده نخواهد شد. آماده کردن نمونههای مشابه ناوبندرها در راستای تداوم مأموریتهای طولانیمدت و حضور در آبهای دوردست است.»
نیروی دریایی ارتش درحال توسعه و پیشرفت است
در همین رابطه، امیر دریادار حمزهعلی کاویانی، جانشین فرمانده نیروی دریایی ارتش در گفتوگو با خبرنگار حوزه امنیتی و دفاعی گروه سیاست خبرگزاری آنا میگوید: «نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران درحالتوسعه و پیشرفت است و ما برای اینکه بتوانیم منطقه نفوذمان را در اقیانوسها و آبهای آزاد گسترش دهیم، به ناوهای پشتیبانی نیاز داریم.»
وی میافزاید: «ناوهای پشتیبانی علاوه بر حمایت از نیروهای ما در آبهای بینالمللی، میزان دریامانی یا ماندگاری در دریا را افزایش میدهند؛ به همین دلیل اولین ناوبندر تحت عنوان «ناوبندر مکران» ساخته شد و در اقیانوس اطلس، دریای شمال و خلیج فنلاند حضور پیدا کرد.»
جانشین فرمانده نیروی دریایی ارتش با بیان اینکه به امید خدا در آینده ناوبندرهای جدید ساخته خواهد شد، اظهار میکند: «انشاءالله ناوبندرهای دیگری با خصوصیات، ویژگیها و توانمندیهای جدید و پیشرفتهتر برای الحاق به نیروی دریایی ساخته خواهند شد.» (اینجا بخوانید)
به باور کارشناسان نظامی، وجود ناوهای پشتیبانی یکی از ضروریات مأموریتهای طولانیمدت دریایی است که دانش ساخت آن محدود به چند کشور خاص میشود؛ نیروی دریایی ارتش، با آمادهسازی ناوبندر مکران توانست نام جمهوری اسلامی ایران را در بین کشورهای دارای این دانش ثبت کند. قطعاً با اضافه شدن چند فروند ناوبندر دیگر به نیروی دریایی، بیشتر شاهد حضور ایران در آبهای دوردست بینالمللی و موفقیتهایی مانند مأموریت ناوگروه ۷۵ نیروی دریایی راهبردی ارتش در اقیانوس اطلس شمالی و جنوبی خواهیم بود.
انتهای پیام/پ