برخورد قاطع دستگاه قضا با دروغپراکنان در فضای مجازی/ مجازات نشر اکاذیب در شبکههای اجتماعی چیست؟
گروه جامعه خبرگزاری آنا، حجتالاسلام غلامحسین محسنی اژهای رئیس دستگاه قضا در ۲۹ شهریور ماه سال جاری در جلسه شورای عالی قضائی نسبت به افرادی که در فضای مجازی اقدام به انتشار اخبار دروغ کرده و به نوعی در زمین دشمن بازی میکنند هشدار داد. رئیس قوه قضائیه گفته بود که «دستگاه قضا با کسانی که در زمین دشمن بازی میکنند و یا همراه با عملیات روانی دشمن بهویژه در فضای مجازی دروغ میگویند و یا اقدام به جعل اخبار کرده و حرفهای غیرواقعی میزنند که آرامش مردم را برهم زده و خانوادهها را ملتهب میکنند، نمیتواند گذشتی داشته باشد.»
این صحبتهای دستگاه قضا نشان از عزم این دستگاه در مبارزه با افرادی است که با دامن زدن به شایعات بهدنبال اهداف خود هستند، دارد. چراکه بسیاری از مشکلاتی که بعضاً در جامعه بهوجود میآید که آرامش مردم را برهم میزند، از فضای مجازی آغاز میشود.
بعد از هشدار رئیس دستگاه قضا به دروغپراکنان در فضای مجازی خالی از لطف نیست که بررسی کنیم که در قانون مجازات اسلامی چه مجازاتی برای افرادی که در فضای مجازی اقدام به دروغ پراکنی میکنند، درنظر گرفته شده است؟
در این خصوص علی عابدینی کارشناس حقوقی در گفتوگو با خبرنگار قضائی خبرگزاری آنا با اشاره به اینکه قانون مجازات اسلامی برای دروغ پراکنان در فضای مجازی مجازات درنظر گرفته است، اظهار داشت: دروغ گفتن از نظر شرع امری حرام است، اما متأسفانه طبق قانون دروغ گفتن در جامعه جرم نیست. اما اگر این دروغ گفتن در فضای مجازی با هدف نشر اکاذیب صورت گیرد که در نهایت منجر به تشویش اذهان عمومی شده که به همر ریختن آرامش جامعه را در پی داشته باشد، جرم تلقی شده و مجازات نیز برای افراد درنظر گرفته شده است. در کشورهای دیگر نیز برای افرادی که در فضای مجازی اقدام به نشر شایعات میکنند مجازات تعیین شده و برخی از کشورها نیز بهدنبال تشدید مجازات این افراد هستند.
۲ تا ۵ سال حبس در انتظار شایعهپراکنان در فضای مجازی
وی ادامه داد: در کشور ما نیز طبق قانون با افرادی که در فضای مجازی اقدام به نشر اکاذیب میکنند، برخورد میشود. بهطوری که اگر خود فرد تولیدکننده خبر کذب باشد و یا اینکه خبر کذب تولیدی دیگران را در فضای مجازی پخش کند باید در برابر قانون پاسخگو باشد. در ماده ۷۴۶ کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی آمده است که هر وقت احدی با هدف ضربه زدن به دیگران و تشویش اذهان عمومی اقدام به نشر اخبار دروغ در فضای مجازی کند و یا این اخبار را در دسترس عموم قرار دهد، افزون بر اعاده حیثیت، به حبس از ۹۱ روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون تا ۴۰ میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد. از طرفی ماده ۵۱۲ کتاب تعزیرات اعلام میکند که اگر احدی با هدف برهم زدن امنیت کشور و ایجاد آشوب، اقدام به انتشار اخبار دروغ در فضای مجازی کند از یک تا پنج سال حبس محکوم خواهد شد.
بیشتر بخوانید:
ارتکاب چه اقداماتی در فضای مجازی جرمانگاری شده است؟
دستورات مهم رئیس قوه قضاییه به دادستانهای سراسر کشور
این کارشناس حقوقی گفت: البته که این قانون نیازمند اصلاح دارد و همانطور که تمام مجازاتهای صادره از سوی مراجع قضائی باید بازدارنده باشد، معتقدیم در این زمینه نیز باید مجازاتی برای متخلفان درنظر گرفته شود که بازدارنده باشد تا درس عبرتی شود برای مابقی افراد که خواسته یا ناخواسته با نشر اکاذیب در فضای مجازی در زمین دشمن بازی میکنند.
بنابراین تأکید رئیس دستگاه قضا به برخورد با دروغ پراکنان در فضای مجازی اقدامی امیدوارکننده از سوی قوه قضائیه است که میتواند جلوی برهم زدن آرامش مردم در هر زمینهای را بگیرد. البته که مجازات برای این افراد باید بهروز شود تا بازدارنده باشد.
انتهای پیام/ ۴۱۷۴
انتهای پیام/