سازمان شانگهای برای حفظ امنیت منطقه نیاز مبرم به قدرت ایران دارد
گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، پذیرش درخواست عضویت دائم ایران در «سازمان همکاری شانگهای» یک معنا دارد و آن، این است که نقش آمریکا در معادلات جهانی در حال کمرنگ شدن است. بیتردید پیوند قویتر اقتصادی با چین، روسیه و هند میتواند به ترکبرداشتن دیوار تحریمهای ظالمانه و یکجانبه آمریکا و غرب بینجامد و به سلطه آنها بر حاکمیت جهان و دخالتهایشان در امور داخلی دیگر کشورها پایان دهد. ایران، کانون تلاقی اتصال شرق به غرب و شمال به جنوب آسیاست و از رهگذر پیوستن به سازمان همکاری شانگهای میتواند در رونق بازار ۳۳۰ میلیارد دلاری منطقه تأثیرات ویژهای داشته باشد و از آن سود ببرد. این در حالی است که مدتهاست دوره سیاست چندجانبهگرایی و عبور از نگاه منحصر به غرب عملیاتی شده و حربه تحریمهای غرب کندتر از قبل است. به بیان دیگر، تبدیل عضویت ایران از ناظر به دائم در پیمان شانگهای از نگاه نگران غرب، نماد تحقق کابوسی بزرگ است. چند سال بود سیاستمداران غربی درباره انتقال محور قدرت جهانی از غرب به شرق هشدار میدادند و اکنون با عضویت دائم ایران در این پیمان، نقطهعطفی در روند جابهجایی رخ داده است.
منصور صالحفرد، رایزن اقتصادی سابق سفارت ایران در چین در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجه گروه جهان خبرگزاری آنا گفت: آیتالله سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور و دستگاه دیپلماسی کشورمان در نخستین گام منطقهای خود پیروزی سیاسی بزرگی کسب کردند و بعد از یک دهه تلاش برای عصویت دائم در سازمان شانگهای، با اقدامات و دیپلماسی فعال دولت عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای پذیرفته شد. این موفقیت نخستین گام برای پیشبرد سیاست «نگاه به شرق» و تأکید بر سیاست حسنهمجواری است.
وی افزود: غربیها از روز نخست تأسیس سازمان همکاری شانگهای بهدنبال کارشکنی و اخلال در نقشآفرینی فعال جمهوری اسلامی ایران در این پیمان بودند و با اعمال تحریمها و فضاسازی، مانع از گرویدن ایران به سازمان و در ادامه، پذیرش درخواست عضویت دائم کشورمان شدند. با وجود همه کارشکنیها، درحال حاضر شاهدیم اقتصادهای نوظهور و کشورهای ابرقدرتی مانند چین، روسیه و هند در سازمان همکاری شانگهای حضور فعال دارند و قدرت منطقهای غرب آسیا، یعنی ایران نیز عضو آن شده است.
بیشتر بخوانید:
صالحفرد گفت: این تحولات نشان میدهد سیاستهای جمهوری اسلامی ایران و اقداماتی که در سالهای گذشته در مبارزه با تروریسم، استکبار جهانی و مقابله با زیادهخواهی آمریکا و غرب انجام داده، تأثیر خود را بر سیاستهای کلان کشورها گذاشته و آنها بهویژه چین و روسیه به این نتیجه دست یافتهاند که جمهوری اسلامی ایران کشوری مستقل و قدرتی منطقهای است که میشود روی آن در زمینه روابط سیاسی و اقتصادی حساب باز کرد.
پیش به سوی پیشقراولی آسیا در تحولات نوین جهانی
دیپلمات سابق کشورمان با بیان اینکه باید پیروزی بزرگ جمهوری اسلامی ایران در دولت انقلابی آیتالله رئیسی را به فال نیک گرفت، عنوان کرد: اقداماتی که دولت سیزدهم در راستای سیاست نگاه به شرق و عقد تفاهمنامه ۲۵ ساله با چین و متعاقباً با روسیه دارد، میتواند به توسعه همکاریهای اقتصادی، حملونقل و ترانزیت با کشورهای عضو سازمان شانگهای منجر شود. درواقع موضوعی که غرب سالها دنبال آن بود تا انزوای جمهوری اسلامی ایران را در سیاستهای منطقهای و جهانی رقم بزند، اکنون با شکست سنگینی مواجه شده است. در این میان نباید نقش تحولات منطقهای را نادیده گرفت. خروج آمریکا از از افغانستان، شکست سیاستهای نظامیشان در عراق، سوریه و همپیمانی با ناتو نشان میدهد آسیا میتواند پیشقراول تحولات نوین جهانی باشد و ناتو و آمریکا دیگر نمیتوانند در جهان یکهتازی کنند و سیاست تکقطبی را به پیش ببرند.
صالحفرد گفت: ایران از ظرفیتهای بسیار بزرگی برای همکاریهای اقتصادی، ترانزیت و حملونقل در تعامل با اعضای سازمان شانگهای برخوردار است و باید جنبههای اقتصادی و همکاریهای سیاسی با کشورهای عضو منطقه را افزایش داد. نکته مهم شانگهای این است که تعدادی از کشورهای عضو، همسایگان ایران هستند و رشد و افزایش روابط و مراودات سیاسی با کشورهای همسایه میتواند بسیاری از مشکلات اقتصادی جمهوری اسلامی ایران را رفع کند.
اعضای شانگهای به این نتیجه دست یافتهاند تنها کشوری که میتواند در زمینه حفظ امنیت حاملهای انرژی کمک کند، ایران است
وی با تأکید بر اینکه پذیرش عضویت دائم ایران در سازمان شانگهای پیروزی بزرگ کشورمان و شکست برای غربیها و طرفداران غرب محسوب میشود، عنوان کرد: حضور روسیه، چین و هند در پیمان منطقهای شانگهای نکته بسیار مهمی در زمینه اقتصادی است و میتواند در زمینه تأمین امنیت ترانزیت حاملهای انرژی مؤثر واقع شود. ایران بهدلیل ظرفیت و استقلال در حوزه حفظ امنیت میتواند از مزیت خود برای تعامل با اعضای سازمان شانگهای استفاده کند. در کنار این مزیت، تهران میتواند با قدرت بزرگ جهانی وارد تعاملات اقتصادی شود و فرصت بسیار مناسبی برای جمهوری اسلامی فراهم شده است. درواقع اعضای شانگهای به این نتیجه دست یافتهاند تنها کشوری که میتواند در زمینه حفظ امنیت حاملهای انرژی کمک کند، جمهوری اسلامی ایران است.
رایزن اقتصادی سابق سفارت ایران در چین تصریح کرد: عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان شانگهای و ظرفیت بالای روابط اقتصادی با این کشورها، غرب را نگران خواهد کرد و باید منتظر باشیم که این کشورها با توجه به گام مهم سیاسی ایران در سازمان شانگهای، به سمت ایران بیایند و برای روابط اقتصادی اقدام کنند.
انتهای پیام/۴۰۳۳/
انتهای پیام/