نقش روسیه در عضویت دائم ایران در سازمان شانگهای/ سجادی: مهم است دیپلماسی حقارتآمیز داشته باشیم یا عزتمدارانه
گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای که از آن به عنوان «تروئیکای آسیایی» نیز یاد میشود (شامل ایران، روسیه و چین) این بلوک را در برابر «تروئیکای اروپایی» شامل آلمان، فرانسه و انگلیس قرار داد و این یک معنا دارد که نقش آمریکا در معادلات جهانی در حال کمرنگ شدن است. وزیران امور خارجه ایران، روسیه، چین و پاکستان ۱۶ سپتامبر در حاشیه اجلاس شانگهای و پیمان امنیت جمعی در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان بر اراده خود در زمینه تقویت صلح، امنیت و ثبات منطقه بهویژه افغانستان تأکید کردند و با توجه به چالشهای امنیتی منطقه، خواستار هماهنگی تلاشها برای مقابله با تهدیدات ازجمله گسترش تروریسم و قاچاق مواد مخدر، با هدف تضمین ثبات منطقهای و پاسخگویی به نگرانیهای مشروع کشورهای همسایه افغانستان و منافعشان شدند.
بیتردید پیوند قویتر اقتصادی با چین، روسیه و هند میتواند به ترکبرداشتن دیوار تحریمهای ظالمانه و یکجانبه آمریکا و غرب بینجامد و به سلطه آنها بر حاکمیت جهان و دخالتهایشان در امور داخلی دیگر کشورها، با دیکته سیاستهای مغرضانه اقتصادی و سیاسی پایان دهد. ایران کانون تلاقی اتصال شرق به غرب و شمال به جنوب آسیاست و از رهگذر پیوستن به «سازمان همکاری شانگهای» میتواند در رونق بازار ۳۳۰ میلیارد دلاری منطقه تأثیرات ویژهای داشته باشد و از آن سود ببرد. این در حالی است که مدتهاست دوره سیاست چندجانبهگرایی و عبور از نگاه منحصر به غرب عملیاتی شده و حربه تحریمهای غرب کندتر از قبل است. به بیان دیگر، تبدیل عضویت ایران از ناظر به دائم در پیمان شانگهای از نگاه نگران غرب، نماد تحقق کابوسی بزرگ است. چند سال بود سیاستمداران غربی درباره انتقال محور قدرت جهانی از غرب به شرق هشدار میدادند و اکنون با عضویت دائم ایران در این پیمان، نقطهعطفی در روند جابهجایی رخ داده است.
اعتراف غربیها به انتقال قدرت جهانی از غرب به شرق
قدرت کنونی ایران را نه دیپلماسی ذلتبار دولت غربگرا، بلکه دیپلماسی عزتمدارانه دولت انقلابی به وجود آمده است؛ بهگونهای که کشورهای منطقه خود را برای همکاری بیش از پیش با ایران آماده میکنند. سران چین و هند شاید برای نخستینبار در نوع خود بهصراحت و بدون درنظر داشتن تحریم ایران از سوی غرب (بهانهای که سالها مانع از عضویت دائم ایران در سازمان شانگهای شده بود) از عضویت ایران استقبال کردند و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه تأکید کرد، پیوستن ایران به سازمان همکاری شانگهای بر قدرت این سازمان میافزاید.
بیشتر بخوانید:
شریعتی: عضویت در شانگهای آغاز «نگاه به شرق و آسیا محوری» است
عضویت ایران در «شانگهای» میتواند حصر اقتصادی را بشکند
این اعتراف و حمایت از بلوکسازی شرقی درحالی است که غربیها در سالهای اخیر بارها از ادغام قدرتهای ایران، روسیه و چین در هم و تشکیل جبهه واحد علیه مواضع یکجانبه اروپا و آمریکا نگران بودند و هشدار میدادند. نیکولا سارکوزی، رئیسجمهور اسبق فرانسه گفته بود، محور جهان در حال عبور از غرب، به شرق یعنی آسیاست. در گذشته بر جهان تسلط وجود داشت، اما حالا به هیچ وجه تسلط وجود ندارد. ولفگانگ ایشینگر، رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ نیز در اظهارات مشابهی گفت، جهان در حال عبور از غرب به عصر پساغرب است. کاهش نفوذ اروپا و آمریکا زمینه را برای کشورهای دیگر فراهم کرده است تا نظم نوین جهانی را شکل دهند. برخی از اساسیترین ارکان غرب و نظم جهانی تضعیف شده. ناکامی در پاسخ به درگیری سوریه و اوکراین ضعفها را آشکار و زمینه را برای پُر کردن خلأ بهوسیله کشورهایی مانند ایران و روسیه فراهم کرد. ویلیام برنز، رئیس سازمان سیا نیز گفت: در صحنه بینالمللی که بیش از پیش پیچیده و رقابتی شده، رویکرد چین، بزرگترین چالش ژئوپولیتیک آمریکاست. روسیه و ایران، دیگر تهدیدهای بزرگ امنیتی هستند. آمریکا باید برای مقابله با تهدیدهای ایران، راهبردی فراتر از موضوع هستهای داشته باشد.
تحولی که دولت آیتالله رئیسی در تعاملات سیاسی منطقه بهوجود آورد
محمودرضا سجادی، سفیر اسبق ایران در روسیه در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجه گروه جهان خبرگزاری آنا درباره روابط میان ایران و روسیه و پیوند این همگرایی در عضویت دائم ایران در سازمان شانگهای گفت: این واقعیت غیرقابلانکاری است که زمینه رشد کشورها و جوامع در سایه همکاری با همدیگر فراهم میشود و هیچ کشوری نمیتواند در انزوا فعالیتش را پیش ببرد، اما مهم این است که چگونه ارتباطی میخواهیم با دیگران داشته باشیم. آیا سیاست و دیپلماسی ما ضعف و حقارت باشد یا سیاست و دیپلماسی فعال و برابر که نتیجهای جز معادله برد-برد ندارد.
وی افزود: متأسفانه دولت یازدهم و دوازدهم اصلاً برای کشورهای دیگر و بهویژه همسایگان ارزشی قائل نبود. تلقی دولتمردان این بود که فقط پنج عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد در دنیا اثرگذارند؛ درحالیکه هر کشوری ظرفیت خود و هر فرهنگ و جامعهای اقتدار خود را دارد و خوشحالم که اکنون دولتی در رأس قدرت قرار دارد که ما را از انزوا خارج میکند. ما در دولت قبل اسیر و در انزوای دولتهای غربی بودیم، ولی اکنون از اسارت غربیها خارج شدهایم. در مدت کوتاهی که آیتالله سید ابراهیم رئیسی و حسین امیرعبداللهیان، رئیسجمهور و وزیر امور خارجه کشورمان ارتباطات زیادی با سران و وزیران دیگر کشورها برقرار کردند و سفرهای زیادی رفتند، باب همکاری و توسعه همکاریهای اقتصادی باز شده است.
اینکه با عزت در اجلاس شانگهای حضور داشتیم و قدرت خود را در منطقه و دنیا نشان دادیم نشانه خوبی از آینده روشن کشورمان است
سفیر اسبق ایران در روسیه با بیان اینکه افق پیشرو بسیار روشن و به آن خوشبین است، عنوان کرد: اینکه باعزت در اجلاس شانگهای حضور یافتیم، قدرت خود را در منطقه و دنیا نشان دادیم و همکاریهایی را که میتواند منافع اقتصادی به همراه داشته باشد، توسعه دادیم، نشانه خوبی از آینده روشن کشورمان است.
سجادی درباره افزایش همکاریها میان ایران و روسیه پس از پذیرش عضویت دائم کشورمان در سازمان همکاری شانگهای گفت: معتقدم این همکاری چه غربیها بخواهند یا نخواهند، تقویت خواهد شد، زیرا هژمونی غرب روز به روز ضعیفتر میشود و در حالت ضعف، وحشیتر و تهاجمیتر میشوند. اگر رفتار غرب را با روسیه مشاهده کنید، درخواهید یافت که در مباحث انرژی و تصمیمگیریهای مختلف، غرب بسیار تهاجمی با روسیه برخورد میکند، لذا طبیعی است که این همکاری روز به روز نزدیکتر و تقویت شود.
وی تأکید کرد: امیدوارم با تغییر فضای بهوجودآمده پس از عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای زمینه توسعه همکاریهای اقتصادی با اعضا فراهم شود، بهویژه اینکه جمهوری اسلامی ایران یک قدرت منطقهای است و جایگاه کشورمان در تحولات منطقهای قابل نادیده گرفتن نیست.
به گزارش آنا، غربیها و بهویژه انگلیس همواره بهدنبال ایجاد چالش در روابط ایران و روسیه بودهاند و سالهاست نمیخواهند شاهد روابط رو به رشد تهران و مسکو باشند و روی آن حساس هستند. به باور ناظران منطقهای، بسیاری از چالشهای میان ایران و روسیه ریشههای اطلاعاتی غربی دارد و اگر ریشه تحولاتی همچون جنگهای قفقاز، حمله به سفارت روسیه و قتل الکساندر گریبایدوف، سفیر روسیه در تهران در ۲۲ بهمن ۱۲۰۷ پیگیری شود، معلوم میشود در بیشتر آنها دست غربیها و انگلیسیها در کار بوده است. غربیها از اتحاد میان ایران و روسیه بسیار میترسند و نمیخواهند اتحاد و همسایگی مسالمتآمیز اتفاق بیفتد؛ کما اینکه در موضوع داعش و سوریه، همکاری ایران با روسها تخم داعش را در منطقه سوزاند که نشاندهنده مثبت بودن روابط دو کشور است.
پیوند قویتر اقتصادی با چین، روسیه و هند میتواند به ترکبرداشتن دیوار تحریمهای ظالمانه و یکجانبه آمریکا و غرب بینجامد
طبعاً اخباری که از ایران به روسیه و از روسیه به ایران میرسد از کانال غربی است و به همین دلیل سوگیریهایی به وجود میآید. پروپاگاندای رسانهای غرب ایرانیها را نزد روسها موجوداتی بسیار خشن و تروریست ترسیم میکند و از روسها نزد ایرانیان آدمهای بدقول و سلطهطلب میسازد.
در هر صورت اکنون روند فنی و حقوقی عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای با دیپلماسی فعال و پویای دولت انقلابی به جریان افتاده است؛ سازمانی مهم در حوزه معادلات جهانی که در حوزه اقتصاد، اعضای آن نزدیک به ۲۵ درصد تولید ناخالص ملی دنیا را در اختیار دارند و با گذشت زمان به احتمال زیاد از پنج قدرت نخست اقتصادی دنیا، دو کشور عضو این سازمان خواهند بود. از میان قدرتهای اتمی نیز چهار قدرت اتمی دنیا یعنی روسیه، چین، هند و پاکستان عضو این پیمان هستند. همچنین چین و روسیه بهعنوان دو عضو از پنج عضو دائم شورای امنیت ستونهای اصلی پیمان فوق هستند و مجموع این موارد اهمیت اینکه چرا سازمان همکاری شانگهای برای ایران در حوزه سیاسی، اقتصادی و امنیتی اهمیت زیادی دارد را روشن میکند.
انتهای پیام/۴۰۳۳/پ
انتهای پیام/