سینما در قرق فیلم اولیها / فیلم اول گر نهد فیلمساز کج...
به گزارش خبرنگار حوزه سینمایی گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، با نگاهی تحلیلی به فیلمهای روی پرده این روزهای سینمای ایران، به نکات جالب توجهی درخصوص آثار در حال اکران میرسید که تاحدودی دلیل استقبال کم و فروش ضعیف اغلب این فیلمها را توجیح میکند. یکی از این نکات درخصوص نام سازندگان آنهاست. در حال حاضر۱۰ فیلم ایرانی روی پرده سینماهاست که از بین آنها ۴ اثر متعلق به کارگردانهایی است که نتیجه اولین تجربه فیلمسازیشان را میبینیم. اگرچه در چند سال اخیر فیلمسازان جوانی بودند که در نخستین تجربه سینماییشان بیش از حد انتظار ظاهر شدند و فیلمهای خوبی ساختند اما چنین اتفاقی قرار نیست برای همه رخ دهد و معمولا فیلمهای اول کارگردانهای ناشناس، به توفیق چندانی در گیشه دست پیدا نمیکنند.
نگاهی به میزان فروش فیلمهای در حال اکران این سازندگان تا حد زیادی نشان میدهد که این فرضیه (عدم اعتماد مخاطبان به فیلم اولیهای گمنام) چندان اشتباه نیست. این چهار فیلم سینمایی روی هم رفته نزدیک به یک میلیارد و دویست میلیون تومان فروش داشتهاند، رقمی که طبق ادعای اکثر سرمایهگذاران و تهیهکنندگان سینما بسیار ناچیز است و شاید هزینه تولید یک اثر هم نباشد. (باتوجه به اینکه این اثار هرکدام چندین بازیگر شناخته شده دارند که دستمزدهای آنها کم نیست.) نکته جالب اینجاست که حدود ۹۰ درصد این رقم هم متعلق به یک فیلم است و سه فیلم دیگر روی هم رفته کمی بیشتر از ۲۰۰ میلیون تومان فروختهاند.
خبری پروانه نمایش گرفتن فیلم «روزی روزگاری آبادان» این ماجرا را جالبتر هم کرد و از آنجایی که این فیلم هم نخستین تجربه کارگردانی سازنده آن است، پس باید اولین فیلم حمیدرضا آذرنگ را نیز به این فهرست اضافه کنیم. فقط از آنجایی که نام آذرنگ به نسبت دیگر کارگردانهای این فهرست شناخته شدهتر است و استقبالی که از نخستین پخش آن در جشنواره فیلم فجر شد، میتوان گفت که احتمالا این اثر پرفروشترین فیلمِ، فیلم اولیها تا پایان اکران پاییز خواهد بود. در ادامه مروری داریم بر آثار فیلم اولیهایی که این روزها سهم عمده اکران را در اختیار دارند.
نام فیلم: تکخال
کارگردان: مجید مافی
تهیهکننده: محمدحسین فرحبخش
بازیگران مطرح: پوریا پورسرخ، سحر قریشی، شبنم قلیخانی
میزان فروش: ۹۷۹ میلیون تومان
مجید مافی پیش از اینکه به جرگه کارگردانی بپیوندد، بیشتر در سریالسازی فعال بود و کارش را با دستیار کارگردانی آغاز کرد. او پس از حضور در چند فیلم و سریال در سمت دستیار کارگردان و بازیگری در یک سریال (برادر) تصمیم گرفت نخستین فیلم سینماییاش را بسازد و برای این کار به سراغ یکی از تهیهکنندگان شناخته شده سینما رفت. نام محمدحسین فرحبخش برای سینماروها نام آشنایی است و سبک و سیاق فیلمسازی او نیز مشخص است. او به نوعی استاد تهیهکنندگی فیلمهای کمدی «آبکی» است، مخصوصا در چند سال اخیر که این فیلمها بیشتر شدند و دیگر حتی اقبال آثار قدیمی او را نیز ندارند. با این وجود، مجید مافی در اولین تجربه کارگردانی خود، توانست در فهرست فیلمسازن فیلم اولی، صدرنشین شود، آن هم صرفا به دلیل فروش بالای فیلمش پس از ۱۲ هفته اکران. (در حال حاضر فقط یک سالن این فیلم را اکران میکند) اگرچه فیلمش از لحاظ فرم، محتوا، ساختار و قصهگویی هیچ حرفی برای گفتن ندارد و مثل مابقی کمدیهای فرحبخش، اصلا نمیتوان از آن به عنوان یک اثر قابل دفاع یاد کرد.
نام فیلم: مدیترانه
کارگردان: هادی حاجتمند
تهیهکننده: رشید حاجتمند
بازیگران مطرح: مهراوه شریفینیا، پوریا پورسرخ، بهرنگ علوی
میزان فروش: ۱۱۷ میلیون تومان
در میان کارگردانهای این فهرست، تنها کسی که پیش از این هم سابقه کارگردانی سینما دارد، هادی حاجتمند است. او پیش از فیلم «مدیترانه» با همراهی مرحوم علی سلیمانی فیلم «اشنوگل» را به صورت مشترک ساخته بودند و از حیث فیلمسازی بیتجربه محسوب نمیشد. اما فیلم «مدیترانه» نخستین تجربه او در زمینه کارگردانی است بود که در آن شریکی نداشت. فیلم حاجتمند تا به اینجا در اکران آنچنان موفق نبوده و رقمی که در گیشه به آن دست پیدا کرده است، چیزی نیست که یک فیلمساز بتواند به آن افتخار کند، اگرچه جدیدا کارگردانها معتقدند که فیلمهایشان را برای فروش نمیسازند و اینکه یک اثر در گیشه با اقبال عمومی مواجه نمیشود، لزوما به این معنی بد بودنش نیست.
بیشتر بخوانید:
ما هم میتوانستیم با اتوبوس آدم به سینماها ببریم و سالن پر کنیم
نام فیلم: سیاه باز
کارگردان: حمید همتی
تهیهکننده: علی قائممقامی
بازیگران مطرح: سام قریبیان، افسانه بایگان، آتیلا پسیانی
میزان فروش: ۷۵ میلیون تومان
حمید همتی اواخر دهه هشتاد به سینما وارد شد و در سال ۸۹ در سه فیلم سینمایی با عنوان دستیار کارگردان و برنامهریز حضور پیدا کرد. پس از این ورود به دنیای هنر هفتم، برخی بر این باور بودند که نام او را در سالهای بعد بیشتر میشنویم و احتمالا مثل اکثر دستیاران کارگردان خیلی زود به جرگه فیلمسازان وار خواهد شد. اما این اتفاق خیلی هم زود رخ نداد و او در یک دهه پس از ورودش، تنها در یک فیلم سینمایی به عنوان بازیگر در مقابل دوربین حاضر شد. اما در نهایت سال ۹۹ «سیاهباز» که نویسندگیاش را خود برعهده داشت، کارگردانی کرد و در این روزهای کروناییِ سینما، به اکران گذاشت. اکرانی که با شکست در گیشه همراه بود و نخستین تجربهاش حتی به صد میلیون تومان هم نرسید. او که با یک ورود خوب تقریبا ده سال در حاشیه بود، حالا باید دید که با این شکست چه واکنشی از خود نشان میدهد.
نام فیلم: گیسوم
کارگردان: نوید بهتویی
تهیهکننده: سعید سعدی
بازیگران مطرح: پگاه آهنگرانی، رضا داوودنژاد، شاهرخ فروتنیان
میزان فروش: ۲۵ میلیون تومان
فیلم نوید بهتویی جزء جدیدترین آثار این فهرست است که اخیرا و همزمان با «درخت گردو» به اکران درآمده است. فروش این فیلم در همین چند هفته ابتدایی، اصلا چشمگیر نبوده و این آغاز به هیچ وجه نوید دهنده یک اتفاق در گیشه سینماها نیست. اگرچه بهتویی همین هفته در گفتگو با آنا اعلام کرد که این فیلم را با قصد و نیت ترکاندن در گیشه نساخته و فروش فیلم در نهایت به هررقمی برسد راضی است. اگرچه باید نظر سعید سعدی به عنوان تهیه کننده را هم جویا شویم که آیا این فروش برای او نیز رضایتبخش است؟ توانسته هزینههایی که برای تولید «گیسوم» انجام شده را بازگرداند؟ البته که اگر فروش به همین منوال باشد، بعید به نظر میرسد.
نام فیلم: روزی روزگاری آبادان
کارگردان: حمیدرضا آذرنگ
تهیهکننده: علی اوجی، عبدالله اسکندری
ستارگان: فاطمه معتمدآریا، محسن تنابنده
میزان فروش: -
آخرین فیلم این فهرست است و هنوز به اکران درنیامده است. اما به زودی بلیتفروشی آن نیز آغاز میشود و مخاطبان سینما میتوانند نخستین ساخته حمیدرضا آذرنگ را از پرده نقرهای تماشا کنند. «روزی روزگاری آبادان» در پشت دوربین، چهرههای شناخته شدهتری از مقابل دوربین دارد. به جز آذرنگ، تهیه کنندگان کار هم برای اهالی هنر نامهای مطرحی هستند و در میان عوامل فیلم هم افراد شاخصی حضور دارند. حالا باید ببینیم این ترکیب که برعکس کلیشهها مرسوم فیلمهای گیشهپسند سینماست میتواند کار خاصی انجام دهد و پرچمدار فیلم اولیها در جدول اکران شود یا خیر!؟
انتهای پیام/۴۱۷۳/
انتهای پیام/