دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
رئیس نظام پرستاری تهران در گفت‌وگو با آنا مطرح کرد؛

گره مشکلات پرستاران به دست کجا حل می‌شود؟/ فغان مسئولان از کمبود پرستار در کشور

زارعیان با اشاره به مشکلات پرستاران در کشور گفت: کمبود نیروی پرستاری به خصوص در دوران شیوع ویروس کرونا مشهود است.
کد خبر : 607900
پرستاران



آرمین زارعیان در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه جامعه خبرگزاری آنا درباره کمبود پرستار در مراکز درمانی و بیمارستانی کشور نسبت به سایر کشورها اظهار کرد: اینکه ما عدم توازن و تناسب توزیع نیرو در مناطق مختلف جغرافیایی کشور را داریم، یک امر بدیهی است. در برخی از مناطق کشور ممکن است نیرو نیاز نداشته باشیم، اما افراد زیادی حضور داشته باشند.


رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری تهران با بیان اینکه در برخی نقاط ممکن است نیرو نیاز داشته باشم، اما افراد کمتری برای همکاری حضور داشته باشند افزود: این تناسب، نیازمندی، نیازسنجی و آمایش سرزمینی منابع انسانی را دو نهاد مهم معاونت پرستاری وزرات بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان نظام پزشکی باید انجام دهند.


وی با اشاره به اقداماتی که معاونت پرستاری باید برای این اقدام انجام دهد گفت: این رسالت، رسالت اصلی معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است که ببیند کدام قسمت به چه میزان نیرو نیاز دارد و دومین نهاد برای پیگیری سازمان نظام پرستاری است.


زارعیان با بیان اینکه سازمان نظام پرستاری باید برآوردهایی را برای یک کار تحقیقی انجام دهد گفت: سازمان نظام پرستاری باید ببیند چه تعداد نیرو داریم و در حال حاضر چه تعداد نیاز داریم و در مرحله بعد باید دید طبق برآورد چه تعداد افراد در حال حاضر در سازمان عضو هستند و بر اساس آن تقسیم‌بندی کرد.


بحران کمبود نیروی پرستار در کشور


رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری تهران افزود: باید اطلاعات دقیقی فهرست شود و آن‌وقت تصمیم‌گیری مهمی شود. اما آن چیزی که در حال حاضر در عمل مشاهده می‌کنیم این است که کمبود نیروی پرستاری به خصوص در دوران شیوع ویروس کرونا مشهود است.


وی درباره وضعیت پرستاران از زمان شیوع ویروس کرونا در جامعه گفت: از زمانی که اپیدمی یا پاندمی کرونا در کشور اتفاق افتاد، نیاز نیروی پرستاری به شدت افزایش پیدا کرد و در گذشته هم این کمبود نیرو را مطالبه داشتیم، ‌ اما در حال حاضر به شدت نیاز به افزایش نیرو داریم.




بیشتر بخوانید:


۱۵مرکز شبانه روزی واکسیناسیون در تهران در حال فعالیت هستند


مشکلات اقتصادی، خودخواهی‌های فردی و روابط نامشروع دلایل عمده سقط جنین/ رواج فرهنگ اشتباه «من یک‌بار فرصت زندگی زندگی دارم»




زارعیان با اشاره به دلیل لزوم افزایش پرستاران در مراکز درمانی و بیمارستان‌ها در دوران کرونا بیان کرد: دلیل عمده‌ کمبود نیرو افزایش مراجعات هموطنان به بیمارستان‌ها و مراکز درمانی در دوران شیوع civid-۱۹ است. از زمان شیوع ویروس کرونا در کشور مراجعات به بیمارستان‌ها ۱۰ برابر شده، اما تعداد تخت‌های بیمارستانی و پرستاران همان تعداد قبل است.


رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری تهران گفت: تعداد بیمارانی که در گذشته به بخش icu بیمارستان‌ها مراجعه می‌کردند، در حال حاضر بسیار افزایش داشته و تعداد پرسنل افزایش نداشته و نیاز به تخت icu در بیمارستان‌ها ۲۰ برابر شده است.


وی ادامه داد: در حال حاضر تعداد پرستار دوره دیده، بخش و تخت خالی ICU به اندازه مراجعان بیمارستان‌ها نداریم و پرستاران موجود که دوره icu دیده‌اند، تنها تعدادی را می‌توانند پشتیبانی کنند.


زارعیان درباره مابقی رسیدگی به وضعیت بیمارانی که که پرستاران دوره دیده icu نمی‌توانند از آن‌ها پشتیبانی کنند و فضای مناسب نگهداری برای آن‌ها موجود نیست گفت: بیماری که بایستی در بخش ICU بستری شود، در بخش عادی بستری می‌شود. همچنین بیماری که بایستی توسط پرستار متخصص ICU مورد مراقبت خاص و ویژه قرار گیرد، قرار داده نمی‌شود.


رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری تهران ادامه داد: افراد توسط یک پرستار که ممکن است دوره‌های لازم را ندیده باشد مراقبت شود.


زارعیان در پاسخ به سوالی مبنی بر استانداردهای مراقبت از پرستاران گفت: استاندارد به ما می‌گوید که به ازای هر تخت، باید یک پرستار وجود داشته باشد و در حال حاضر در برخی کشورهای دیگر به ازای هر تخت بیمارستانی ۱.۲ و تا ۱.۵ پرستار وجود دارد. باتوجه به وضعیت موجود باید در کشور به ازای هر تخت ۱.۸ پرستار وجود داشته باشد.


وی با بیان اینکه به ازای هر تخت بیمارستانی باید ۱.۸ پرستار وجود داشته باشد گفت: در حال حاضر میزان پرستاران به ازای هر تخت بیمارستانی بسیار کمتر از عدد گفته شده است و استانداردهای ما رعایت نمی‌شود.


فارغ التحصیل شدن سالانه 7 هزار دانشجوی دانشکده پرستاری در کشور


رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری تهران در پاسخ به سوالی مبنی بر راه‌کارهای این مشکل گفت: در حال حاضر تعداد ۲۰۰ دانشکده پرستاری در کشور فعال است که سالانه نزدیک به ۷ تا ۸ هزار نفر فارغ‌التحصیل در این رشته داریم.


زارعیان با بیان اینکه باید ببینیم برای این ۶ تا ۷ هزار نفری که فارغ‌التحصیل می‌شوند چه اتفاقی می‌افتد گفت: این فارغ التحصیلان در ابتدا دو سال به طرح می‌روند و باید دید بعد از اینکه دو سال طرح خود را طی کردند، چه سازوکاری برای جذب آن‌ها داریم تا مورد استفاده قرار گیرند.


رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری تهران افزود: افرادی که می‌خواهند در نظام سلامت جذب شوند، باید برایشان یک جاذبه‌ای وجود داشته باشد تا به سمت این رشته بیایند.


وی ادامه داد: زمانی که در بحث‌های جذب نیروی انسانی یک سازوکار مناسب، استراتژی و یک سیاست مدون وجود ندارد، افراد برای کار در این زمینه جذب نمی‌شوند.


زارعیان درباره اتفاقاتی که برای این افراد بعد از جذب نشدن در رشته پرستاری خواهد افتاد گفت: افراد بعد از اینکه به سمت کار در رشته پرستاری نمی‌آیند، یا شروع به کاری غیر از کار پرستاری می‌کنند و یا اینکه جذب جای دیگری در خارج از کشور می‌شوند و دلیل آن هم نبود امنیت شغلی مناسب برای افراد است.


رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری تهران با اشاره به جذب افراد در مراکز خصوصی گفت: هنگام مراجعه به این مراکز می‌بینند قراردادهایی سال به سال با او بسته می‌شود و ضمانتی در زمینه قرارداد بستن سال‌های آینده وجود ندارد و امنیت شغلی افراد زیر سوال می‌رود.


وی با بیان اینکه حقوق مکفی نیست و امنیت شغلی هم برای این افراد وجود ندارد گفت: در همین راستا پیشنهادهایی هم به برخی از پرستاران داده می‌شود که اگر در یک کشور دیگری فعالیت کنند، به عنوان مثال ۵ هزار یورو درآمد با تسهیلات ویژه برایشان در نظر گرفته‌اند. به همین دلیل برخی پرستاران به خارج از کشور سفر می‌کنند.


رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری تهران افزود: برخی افراد هم زمانی که می‌بینند حقوق مناسب و امنیت شغلی خوبی وجود ندارد، یا به دنبال کار و کاسبی دیگری می‌روند و یا رشته خود را عوض می‌کنند. به عنوان مثال فردی که لیسانس‌ پرستاری خوانده، فوق‌لیسانس‌ خود را در رشته دیگری می‌خواند.


چه راهکاری برای رفع مشکلات پرستاران وجود دارد؟


زارعیان با بیان اینکه موارد گفته شده مشکلات ساختاری است و برای همه این‌ موارد راهکار وجود دارد گفت: در حال حاضر فردی که در وزارت بهداشت سیاست‌گذار است، سیاست‌گذار معاونت پرستاری و نظام پرستاری است، باید برای اینکه این افراد جذب شوند تمهیداتی داشته باشد.


وی در پاسخ به سوالی مبنی بر تمهیدات و اقدامات صورت گرفته گفت: سال گذشته سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد که به ۳۰ یا ۴۰ هزار نفر مجوز استخدام داده‌ایم و باید استخدام صورت می‌گرفت.


رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری تهران درباره اینکه تا به امروز چند درصد از استخدام این ارقام اتفاق افتاده است افزود: در بهترین حالت ممکن از این ۳۰ تا ۴۰ هزار نفر که باید استخدام می‌شدند، یک‌چهارم‌ آن استخدام شده‌اند و سه‌چهارم دیگر هنوز استخدام نشده‌اند.


زارعیان درباره وضعیت قراردادهای ۸۹ روزه پرستاران گفت: قرار شد این قراردادهای ۸۹ روزه برچیده شود که هنوز وجود دارد.


وی ادامه داد: قوانین را داریم اما ضمانت اجرایی نداریم، همچنین یا اراده‌ای و یا توانمندی برای اصلاح وجود ندارد که از این تصمیمات دفاع کنند.


رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری تهران بیان کرد: سال گذشته مقام معظم رهبری در روز پرستار فرمودند دو موضوع باید اتفاق بیفتد. رهبر معظم انقلاب همیشه ورود به جزئیات نمی‌کنند، اما این بار گفتند دو اتفاق استخدام نیروی پرستاری و تعرفه گذاری خدمات باید اتفاق افتد.


زارعیان با اشاره به فرمایشات رهبر انقلاب گفت: بالاترین مقام رسمی کشور در تلویزیون این جمله را فرمودند و این دو خواسته را ابلاغ کردند. حکم‌ ایشان حکم حکومتی است و باید انجام شود.


رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری تهران گفت: سوال اینجاست که زیرمجموعه‌ها چند درصد از این کار را انجام دادند؟ بله، تعرفه‌گذاری خدمات در شورای عالی بیمه در چهارم تیر ماه مصوب شده، اما از تیر ماه به این طرف چه اتفاقی افتاده و چه اقداماتی در وزارتخانه و سازمان برنامه و بودجه رخ داده، آیا بودجه‌اش را به وزارتخانه داده‌اند؟ مجلس چه کار کرده؟ مجلس شورای اسلامی که باید قانون‌گذاری می‌کرد چه کار کرده است؟


وی با اشاره استخدام پرستاران توسط سازمان امور استخدامی کشور گفت: سازمان امور استخدامی کشور چه کاری کرده؟ آیا سازمان برنامه و بودجه ردیف شغلی داده؟ بودجه‌اش را تأمین کرده که وزارت بهداشت افراد را استخدام کند؟ دستگاه‌ها اقدامی کرده‌اند؟، این‌ها یک مشکلات سیستمی هستند که دست به دست هم می‌دهند، بعد می‌گوییم نیروی پرستار کم است.


زارعیان ادامه داد: زمانی که نیروی پرستار کم است، مراقبت از بیماران افت کیفیت پیدا می‌کند و این موضوع دست پرستاران نیست.


رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری تهران با بیان اینکه پرستاران هم انسان هستند و فرشته نیستند که بتوانند از ۴۰ نفر هم‌زمان با هم مراقبت کنند گفت: اگر یک پرستار بخواهد برای هر آدمی پنج دقیقه وقت بگذارد، تمام شیفت خود را باید بین این افراد صرف کند، زمانی که ۳۰ یا ۴۰ مریض داریم و یک پرستار، می‌گوییم مراقب این ۳۰ تا ۴۰ مریض بحرانی باشند.


وی ادامه داد: اگر در این میان ۲ بیمار از دست پرستار خارج شود، دو نفر از هموطنان ما از بین رفته‌اند. نباید بگذاریم یک نفر هم از دنیا به خاطر نبود تجهیزات، خدمات، نبود نیرو، منابع انسانی، منابع مالی و سوء مدیریت از بین برود.


زارعیان تاکید کرد: این موضوعات قابل حل است و باید مشکلات را رفع کرد.


رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری تهران در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر برنامه جدی نظام پرستاری برای پیگیری حقوق پرستاران گفت: ما لحظه‌ای از این موضوع کوتاه نمی‌آییم و بخشی‌ از کار که در اختیار ما هست را پیگیری و مطالبه‌گری می‌کنیم.


وی ادامه داد: بخشی‌ از مشکلات به اجرا برمی‌گردد و مسئولان حاکمیتی بایستی این کار را انجام دهند. حکمرانی، به خصوص حکمرانی سلامت باید اقدامات لازم را انجام دهد و وزارت بهداشت، معاونت پرستاری وزارت بهداشت، سازمان برنامه و بودجه، سازمان کار و تأمین اجتماعی اقدامات لازم را انجام دهند.

انتهای پیام/۴۱۷۲/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب