اجارهداری حرفهای میانبر برای ساماندهی بازار اجاره
به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی، صنعت تعاون گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، اجارهداری در بیشتر کشورهای دنیا به صورت یک حرفه است یعنی افراد و شرکتهایی وجود دارند که مسکنهایی را با هدف اجاره دادن میسازند. در کشورهای پیشرفته دولتهای ملی و محلی (شهرداریها) متولی تولید و مدیریت واگذاری واحدهای اجارهای با نرخ پایین هستند یا اگر بخش خصوصی وارد این عرصه شود، از حمایتها و یارانههای مالیاتی بانکی برخوردار میشود و همین امر موجب شده تا صنعت «اجارهداری» باعث ایجاد تعادل در اجارهبها شود، قوانین حمایت از اجاره نشینها در اغلب کشورها از سالهای جنگ جهانی اول تا دهههای ۸۰ و ۹۰ میلادی اعمال شده و با توجه به افزایش بیش از حد اجارهبها به خصوص در برخی شهرهای پرطرفدار، اعمال قوانین تنظیم و کنترل اجاره در دستور کار قرارگرفته است.
بیشتر بخوانید:
«وام مسکن جوانان» هیاهو برای هیچ
در ایران به دلیل افزایش قیمت مسکن، جمعیت مستأجران رو به افزایش است بر این اساس وزارت راه و شهرسازی بیش از یک سال است که در حال پیگیری تصویب طرح اجارهداری حرفهای و حمایت از تولید و عرضه مسکن است. در طرح اجارهداری حرفهای، سرمایهگذاران میتوانند در اراضی دولتی اقدام به ساخت و ساز کرده و سپس واحدهای ساخته شده را با «تعرفههای در نظر گرفته شده از سوی وزارت راه و شهرسازی»، به اقشار بدون مسکن، خانه اولیها، زوجهای جوان و… برای مدت معلوم واگذار کنند.
در طرح اجارهداری حرفهای که از سوی دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی تهیه شده، نهادهای عمومی غیردولتی از قبیل شهرداریها، بنیاد مسکن، بنیاد مستضعفان و دیگر نهادهای خدمات رسان در اولویت سرمایهگذاری ساخت مسکن استیجاری در اراضی دولتی هستند و سپس بخش خصوصی میتواند از این منابع بهره مند شود.
آییننامه اجارهداری حرفهای به منظور احداث واحدهایی به قصد اجارهداری، ورود شرکتهای دانش بنیان، پرداخت ودیعه مسکن و اعمال مقرراتی برای افزایش مدت زمان اجاره از طرف وزارت راه و شهرسازی به دولت ارائه شده و در کمیسیونهای دولت حال بررسی است.
به گفته محمود محمودزاده، معاون وزیر راه و شهرسازی در بحث اجارهداری حرفهای، «چند شاخه کلی در خصوص آن دیده شده است؛ یکی موضوع تأسیس شرکتهای اجارهداری حرفهای است که بخش خصوصی هستند و کمکهایی از دولت دریافت کرده و به همان نسبت که کمک دریافت میکنند، قیمتهای در نظر گرفته شده برای مستأجران، قابلیت کنترل و نرخگذاری از سوی دولت خواهد داشت».
تجربه نشان داده است، ترغیب مالکان به انعقاد قراردادهای طولانی، محدود کردن درصد افزایش اجارهبها با توجه به شاخصهای اقتصادی و حمایت قانونی از مستاجران در جلوگیری از رشد بیش از حد اجارهبها در شهرهای بزرگ دنیا مؤثر بوده است.
دولت به دنبال کاهش قیمت اجاره است
به گفته اقبال شاکری، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی «منظور از اجارهداری حرفهای این است که به جای ساخت انبوه مسکن برای فروش، مسکن برای اجاره دادن ساخته شود و این مسکنها توسط شرکتهای حرفهای و تخصصی نگهداری شود و این شرکتها باید تعداد بسیاری منزل برای اجاره دادن در اختیار داشته باشند. تعمیرات و نگهداری ساختمانها نیز برعهده این شرکتها است.»
به اذعان وی: «یکی از اهداف این طرح این است که به جای آنکه مردم مستأجر یک فرد باشند، مستأجر یک سازمان و شرکت هستند. دولت برای کمک به اجرای این طرح ابتدا باید این شرکتها را به وجود بیاورد و سپس زمین و ساختمان در اختیار آنها قرار دهد».
بر اساس اعلام شاکری «مسکنهایی که قرار است در این طرح ساخته شود به دلیل اینکه انبوهسازی میشود هزینه تمام شده آن کاهش پیدا میکند و به همین دلیل نرخ اجارهبها نیز اُفت خواهد کرد».
به گفته عضو کمیسیون عمران «دولت نیز برای کمک به این طرح مقرر شده است زمینهایی را به صورت رایگان در اختیار انبوه سازان برای اجرای این طرح قرار دهند و اگر ارگان دولتی توانایی شرکت در طرح اجارهداری حرفهای را داشته باشد میتواند در آن شرکت کند».
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/