دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در نشست خبری جشنواره فیلم کوتاه مستقل خورشید مطرح شد:

محمدرضا اصلانی: سینمای ما از خلاقیت تا حدود زیادی بری است

نشست خبری پنجمین جشنواره فیلم کوتاه «خورشید» صبح امروز (یکشنبه 20 دی ماه) در تالار همایش‌ها پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری تهران با حضور اصحاب رسانه برگزار شد.
کد خبر : 60740

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، در ابتدای این نشست مهدی یارمحمدی با اشاره به اینکه سال سختی را پشت سر گذاشته، گفت: «با تمام سختی‌هایی که امسال داشتیم، با افراد و دوستان زیادی آشنا شدیم و در حقیقت آنها را کشف کردیم. از محمدرضا اصلانی تشکر می‌کنم و پای او را می‌بوسم و افتخار می‌کنم که کنارش هستم. این جشنواره به هدف معرفی فیلم‌های تجربی شکل گرفته و در واقع سینمای تجربی ما مدیون محمدرضا اصلانی است.»


وی با اشاره به اینکه جهان، جهان پریشانی است و دنیا نیاز به عشق دارد افزود: «ما فیلمسازان وظیفه داریم امید را زنده نگه داریم. به همین منظور از فیلمسازان دعوت کردیم زیباترین رویاهایشان را بسازند و به بهترین فیلمی که به این نگاه بپردازد جایزه ویژه‌ جشنواره تعلق می‌گیرد.»


وی ادامه داد: «از اردیبهشت ماه کارمان را آغاز کردیم که طی این مدت 500 فیلم مستقل به دبیرخانه جشنواره ارسال شد و 55 فیلمنامه را نیز مورد بررسی قرار دادیم که از این میان 56 فیلم در 4 بخش به نمایش در خواهند آمد و 6 فیلمنامه نیز وارد بخش مسابقه شد.»


یارمحمدی با اشاره به اینکه رویکرد آموزشی در جشنواره مستقل خورشید از نکات بسیار با اهمیت است، گفت: «به دلیل اینکه فیلمساز جشنواره مستقل خورشید باید به روز باشد، کارگاه‌هایی را برگزار می‌کنیم تا حداقل آگاهی که مورد نیاز است به فیلمساز منتقل کنیم. به همین منظور با انجمن همقدم فرانسه صحبت کردیم تا از اساتید تخصصی پاریس کمک بگیریم که استانداردهای لازم را در ارتباط با اهداف جشنواره آموزش دهند. در نتیجه شاهد برگزاری 7 کارگاه خواهیم بود و بحث مرور یکی از فیلمسازان مهم فرانسه که در امر فیلم‌سازی تجربی شناخته شده است را نیز در دستور کار داریم تا بتوانیم مروری بر سینمای تجربی فرانسه داشته باشیم.»


دبیر جشنواره با اشاره به اینکه معرفی سینمای ایران به فرانسه و ایجاد بازاریابی در آنجا مهم است گفت: «همواره یکی از علاقه‌مندان و بازارهای فیلم کوتاه سینمای ایران در فرانسه بوده است. این تلاش‌ها باعث شده تا فیلم‌های برگزیده در پاریس به نمایش در بیاید. بنابراین فرانسه در این حوزه اهمیت بسیاری برایمان دارد.»


وی با ابراز گلایه و انتقاد از نبود حمایت‌های داخلی کافی گفت: «ما برای اینکه بتوانیم از حمایت‌های انجمن همقدم فرانسه بهره‌مند شویم تنها 2 ماه گفت‌وگو داشتیم و به نتیجه رسیدیم اما واقعاً 9 ماه است که اسپانسری برای جشنواره وارد میدان نشده است. واقعاً چگونه می‌شود که برای یک رویداد فرهنگی که تا این حد جدی و مهم است این اتفاق می‌افتد.»


وی در ادامه افزود: «چرا نباید یک جشنواره همچون خورشید که یکی از شایسته‌ترین جشنواره‌ها است، چنین شرایطی داشته باشد. ما واقعا شایسته‌ترین فیلم‌های کوتاه را داریم تا جایی که اگر بسیاری از جشنواره‌ها در میان آثارشان فیلم‌های کوتاه ایرانی نباشد، جشنواره الف محسوب نمی‌شود. با این شرایط چطور می‌شود که برخی افراد طی مدت 3 ماه جشنواره برگزار می‌کنند. اگر واقعا مسترکلاس‌هایی را در این رابطه می‌شناسند به من معرفی کنند تا آن را بگذرانم. ما 9 ماه است که برای این جشنواره به دنبال اسپانسر می‌‌گردیم اما مهمترین حامیان ما ابتدا فیلمسازان بودند و بعد رسانه‌ها.»


سینمای ما از خلاقیت تا حدود زیادی بری است


در ادامه این نشست محمدرضا اصلانی مدیر هنری جشنواره گفت: «این جشنواره‌ اختصاص دارد به امر تجربه کردن، اما تجربه به معنای غیر حرفه‌ای و آماتور نیست، بلکه به معنای حرفه‌ای‌ترین بخش نگاه فیلمساز است. او باید به تمام بخش‌ها در سینما اشراف داشته باشد تا بتواند زبان جدیدی را به سینما پیشنهاد دهد. در واقع ما در این بخش نگرانی عمیقی داریم و شاهد هستیم سینمای ما از خلاقیت تا حدود زیادی بری است.»


اصلانی در پایان با تعریفی که از معنای مستقل ارائه داد، گفت: «مستقل فقط به معنای استقلال در حوزه اقتصادی نیست؛ می‌توانیم تعریف جدیدی از این کلمه بدهیم. زمانی که حضور دولت رد یک رویداد وجود دارد نمی‌توانیم به آن معنی از کلمه مستقل استفاده کنیم، البته این یک معضل نیست، بلکه مسئله است و باید آن را حل کرد. ما می‌توانیم در آثار و تفکرمان مستقل باشیم و فیلم سفارشی نسازیم.»


وی با اشاره به اینکه همواره شاهد بودیم که سینمای ما پیرو سینمای جهان است و به جای اینکه پیشرو باشد همواره ادامه‌دهنده راه آنها بوده است، گفت: «115 سال است که سینما داریم و اگر تاریخ را ورق بزنیم اسمی از ایران را در این بخش نمی‌یابیم و این حیرت‌آور است. چرا باید اینگونه باشد؟ ملتی که در تاریخ حضور ندارد چگونه ملتی است؟ ملتی ماندگار می‌شود، که به جهان پیشنهاد داشته باشد.»


وی افزود: «این جشنواره می‌خواهد مسئله طرح کند، پیشنهاد دهد و راهکارهایی برای آن بیابد. واقعا فیلم‌های این جشنواره به همین منظور انتخاب شده‌اند و قطعا شاهد آثار عجیب و غریبی خواهید بود.»


آیتی : دنیای کنونی ما پر از خشونت و ناامیدی و دور از معنویت شده


در ادامه حمید آیتی رئیس پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری طی سخنانی گفت: «پژوهشکده فرهنگ و هنر و معماری که امروز میزبان شما است از سال 83 با گروه‌های پژوهشی، مدیریت فرهنگی، جامعه‌شناسی فرهنگی، معماری و ... کارش را آغاز کرده است، البته با مراکز خدمات تخصصی نیز ارتباط دارد. بنابراین محورهای عمده فعالیت پژوهشکده، پژوهشی و آموزشی است. این دو جلوه در این جشنواره نیز نمایان است.»


وی افزود: «یکی از وظایف پژوهشکده فعالیت‌های فرهنگی است و به دلیل نوع فعالیت‌هایی که با آن درگیر هستیم، الزام چنین جشنواره‌ای احساس شد. امیدواریم فعالیت‌های مشترک پژوهشکده و جشنواره به نتایج مثبتی برسد.»


آیتی اظهار داشت‌: «دنیای کنونی ما پر از خشونت و ناامیدی و دور از معنویت شده است و در مقابل، آن نگاهی که این جشنواره مطرح می‌کند، احترام به انسان و نگاه انسانی است و می‌‌خواهد تصویر فردای بهتر را در اذهان متبلور کند و راه رسیدن به عرفان مثبت و معرفت نیز جزو نگاه‌های این جشنواره است. ما در غرب شاهد نگاه اومانیسمی هستیم که این دیدگاه می‌گوید انسان هم‌عرض خداوند قرار دارد، اما دیدگاه انسانی می‌گوید انسان به دنبال خدا و جلوه‌ای از خداوند است.»


میترا اصلانی شهرستانی نماینده انجمن همقدم فرانسه در ادامه نشست با بیان اهداف این انجمن که معرفی فرهنگ ایرانی به فرانسه و متقابلاً معرفی فرهنگ فرانسه به ملت ایران است،‌ گفت: «از سال 2009 مدیریت این انجمن را بر عهده گرفتم و در بخش‌های مختلف آن همچون فرهنگی فعالیت داشته‌ام. تا به امروز چندین نمایشگاه عکس و نقاشی از هنرمندان ایرانی مقیم اروپا در آنجا برگزار کرده‌ایم و توانسته‌ایم دو فستیوال فیلم کوتاه ایرانی را نیز در فرانسه برگزار کنیم. لازم می‌دانم که عنوان کنم حمایت ما از این جشنواره حمایت معنوی بوده است.»


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب