دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 مهر 1400 - 00:08
کانون‌های دانشجومحور(۱۷)/ فیروزفر در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا مطرح کرد؛

۵ پیشنهاد برای برگزاری بهتر دور دوم «جشنواره رشد» | آزادی عمل و مشارکت حداکثری دانشجویان در حوزه فرهنگی فراهم شود

۲۸ کانون فرهنگی، تشکل و هیئت مذهبی دانشجویی در واحد زنجان فعال هستندرئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان گفت: زمینه‌سازی برای ایجاد رقابت ملی و بین‌المللی و پیش‌بینی امتیازات و مشوق‌ها برای شرکت‌کنندگان ازجمله پیشنهادها برای برگزاری بهتر جشنواره سراسری رشد در دور دوم است.
کد خبر : 605861
علیرضا فیروزفر رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان و واحد زنجان

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ اکنون بیش از هزار و ۲۶۰ کانون فرهنگی اجتماعی در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور با محور دانشجویان فعال و دارای مجوز، اساسنامه،‌ دبیر و اعضای مشخص هستند.


کانون‌های دانشجویی یکی از قالب‌های مهم و اثرگذار فعالیت‌های دانشجویی بوده که با هدف ایجاد بستر و زمینه مناسب مشارکت دانشجویان در اجرای برنامه‌های دینی، انقلابی،‌ فرهنگی و هنری دانشگاه ایجاد شده است و هرقدر زمینه‌های فعالیت، وسعت جذب و پاسخگویی به نیاز فرهنگی مخاطب دانشگاهی در کانون‌ها بیشتر دیده شود، ‌طبیعتاً می‌تواند منتج به فعالیت کیفی بهتر و پاسخگویی بیشتر به سلایق گوناگون باشد.


فعال‌سازی کانون‌های فرهنگی، هنری و اجتماعی یکی از چند برنامه اداره کل فرهنگی و اجتماعی معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی در واحدهای دانشگاهی است، کانون‌هایی که با کار تیمی دانشجویان علاقه‌مند در حوزه‌های مختلف فعال هستند و حوزه فرهنگی اجتماعی دانشگاه را فعال و پویا نگه‌داشته‌اند و بخش‌هایی از جامعه نیز از خدمات آنها بهره‌مند می‌شوند.


خبرنگار خبرگزاری آنا در سلسله گزارش‌ها و گفت‌وگوهایی با مسئولان دانشگاه و دبیران کانون‌های فرهنگی اجتماعی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور و برگزیدگان جشنواره سراسری رشد، عملکرد، فعالیت‌ها و مأموریت‌های این کانون‌ها را در قالب پرونده خبری «کانون‌های دانشجومحور» بررسی می‌کند.




بیشتر بخوانید:


تسریع روند جامعه‌پذیری دانشجویان در کانون‌های فرهنگی


فعالیت‌ کیفی‌ کانون‌های فرهنگی با ریل‌گذاری مناسب شتاب می‌گیرد


فعالیت ۲۱ کانون فرهنگی در دانشگاه آزاد اسلامی نجف‌آباد


مسئولان از ایده‌ کانون‌های فرهنگی اجتماعی حمایت کنند


«رادیو دانشجو» صدایی از بطن «کانون ترنم»




علیرضا فیروزفر رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان و واحد زنجان مقام شایسته تقدیر رؤسای برتر متولی امور کانون‌های فرهنگی جشنواره سراسری رشد دانشگاه آزاد اسلامی را کسب کرد. خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت با علیرضا فیروزفر رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان و واحد زنجان گفت‌وگو کرده است که مشروح آن را می‌خوانید.


آنا: چه شاخص‌ها و مؤلفه‌هایی موجب انتخاب شما به عنوان برتر رؤسای متولی امور کانون‌های فرهنگی دانشجویی در جشنواره سراسری رشد شد؟


فیروزفر: مؤلفه‌ها و شاخص‌های متعددی توسط هیئت داوران مدنظر و ملاک عمل بوده است؛ اما از مهم‌ترین آنها می‌توان مواردی مانند «تلاش در راستای افزایش تعداد کانون‌های دانشجویی»، «تعدد کانون‌های برتر از لحاظ میزان و نوع فعالیت‌های تعریف‌شده»، «ارتباط مستمر و مؤثر با فعالان فرهنگی و برگزاری جلسات متعدد در راستای هم‌افزایی و فعالیت آنان» و «تعدد و افزایش درصد مصوبات مربوط به فعالیت کانون‌ها در جلسات شورای فرهنگی و نقش محوری کانون‌ها در سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی و اجرای برنامه‌های فرهنگی» را ذکر کرد.


آنا: چه تعداد کانون فرهنگی اجتماعی در واحد زنحان و در چه زمینه‌هایی فعال هستند؟


فیروزفر: اکنون بیش از ۲۲ کانون فعال فرهنگی و پنج تشکل دانشجویی و یک هیئت مذهبی دانشجویی دارای اساسنامه، دبیر و اعضای مشخص در دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان فعال هستند و هر کانون یک استاد مشاور داشته و در زمینه‌های فرهنگ و تمدن، مسائل اجتماعی، دینی و مذهبی، انقلاب اسلامی، رسانه و فضای مجازی فعالیت می‌کنند.


کانون‌ها با کار تیمی دانشجویان علاقه‌مند در حوزه‌های مختلف فعال هستند


آنا: جایگاه و وظایف کانون‌های فرهنگی اجتماعی در دانشگاه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ و کانون‌ها به‌عنوان هسته‌های فعال تخصصی در دانشگاه چه نقشی در پیشبرد اهداف فرهنگی دانشجویی و توسعه علم و فرهنگ دارند؟


فیروزفر: کانون‌ها با کار تیمی دانشجویان علاقه‌مند در حوزه‌های مختلف فعال هستند و حوزه فرهنگی و اجتماعی دانشگاه را پویا و فعال نگه داشته و بخش‌های مختلف جامعه دانشگاهی از خدمات آنها بهره‌مند می‌شوند.


کانون‌های دانشجویی یکی از قالب‌های مهم و اثرگذار فعالیت‌های دانشجویی بوده که با هدف ایجاد بستر و زمینه مناسب مشارکت دانشجویان در اجرای برنامه‌های دینی، انقلابی، هنری و فرهنگی دانشگاه ایجاد شده است و هرچه‌قدر زمینه‌های فعالیت، وسعت جذب و پاسخگویی به نیازهای فرهنگی مخاطبان دانشگاهی در کانون بیشتر دیده شود، مسلماً می‌تواند منتج به فعالیت کیفی بهتر و یا پاسخگویی بیشتر به سلایق گوناگون باشد.


کانون‌های فرهنگی اجتماعی در دانشگاه به‌عنوان بازوان اجرایی حوزه فرهنگی علاوه‌بر ایفای نقش برجسته به بهره‌وری بیشتر فعالیت‌ها نیز کمک قابل توجهی می‌کند.


نبود دسترسی به دانشجویان برای ارتباط دوسویه چالش مهم کانون‌های دانشجویی


آنا: حمایت از کانون‌های فرهنگی اجتماعی دانشجویان را چگونه ارزیابی می‌کنید و مشکلات و چالش‌های مسیر فعالیت آنها را چه چیزهایی می‌دانید؟ راهکارهای شما چیست؟


فیروزفر: سال‌های اخیر رویکرد حمایتی بسیار جدی و پررنگ‌تر پیگیری شده و به‌عنوان اولویت‌های فعالیت دانشگاه قرار گرفته است. در دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان حمایت از کانون‌ها، پذیرش و باور به نقش محوری کانون‌ها در سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و اجرای برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی، تشکیل جلسات ماهانه منظم و مستمر با دبیران کانون‌ها و ایجاد فضای هم‌افزایی و تعامل در شورای فرهنگی و اختصاص بودجه مناسب برای اجرای برنامه‌های پیش‌بینی‌شده توسط کانون‌ها و اعطای امتیازات تشویقی به دبیران کانون‌ها، استفاده از نظرهای احصاشده دانشجویان در اولویت بوده و خواهد بود.


باید آزادی عمل در فعالیت‌های دانشجویی و ایجاد بستر مناسب برای مشارکت حداکثری دانشجویان و فعالان در حوزه فرهنگی مدنظر مسئولان باشد.


چالش مهم کانون‌های دانشجویی با شیوع ویروس منحوس کرونا نبود دسترسی به دانشجویان برای ارتباط دوسویه و تعمیق و گسترش برنامه‌های حضوری با مخاطبان خود بوده و در بحث رسانه و فضای مجازی نیاز شدید به حمایت و پشتیبانی و آموزش دارند.


درگیرکردن فعالان دانشجویی با فرآیندهای اداری نیز می‌تواند از دیگر چالش‌ها باشد که در واحد زنجان با تمهیدات لازم برطرف شده است.


آنا: کانون‌های فرهنگی اجتماعی چگونه تقویت می‌شوند تا در پیشبرد اهداف علمی فرهنگی دانشگاه و جامعه موفق باشند؟


فیروزفر: نیازسنجی و آسیب‌شناسی نقاط ضعف و قوت کانون‌ها و ایجاد فضا و بستر فعالیت برای کانون‌ها در زمینه‌های مختلف، توجه به آموزش‌های لازم برای رشد کانون‌ها موجب تقویت و بالندگی آنها می‌شود.


برقراری ارتباط مستمر دانشجویان و اعضای دانشجویی کانون‌ها با استادان معتمد فرهنگی و دارای تجربه نیز در تقویت آنها مؤثر خواهد بود و ارتباط مستمر و مستقیم کانون‌ها به‌صورت جلسات مستمر هم در تقویت آنها بسیار مثمر است.


آنا: نحوه همکاری مسئولان مربوط (حوزه فرهنگی دانشجویی دانشگاه) در دانشگاه با کانون‌ها چگونه بوده است؟



فیروزفر: حوزه معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان نقش حمایت، هدایت و پشتیبانی از فعالیت کانون‌ها را ایفا کرده و در برنامه‌ریزی، سیاست‌گذاری و اجرای برنامه‌ها نقش اصلی و محوری را به کانون‌ها محول کرده که این فرآیندها پس از ارائه برنامه و تصویب در شورای فرهنگی قابل اجرا هستند. در عملیاتی‌کردن برنامه‌ها، پشتیبانی‌های مالی و اداری لازم نیز به‌صورت کاملاً شفاف و برنامه‌ریزی شده اجرا می‌شوند.


آزادی عمل در فعالیت‌های دانشجویی مدنظر مسئولان باشد


آنا: جدیدترین برنامه‌های در حال اجرا و پیش روی معاونت فرهنگی دانشجویی واحد زنجان در حوزه کانون‌های فرهنگی اجتماعی دانشجویان چیست؟ و چه بایدها و نبایدهایی باید مدنظر مسئولان در این حوزه باشد؟


فیروزفر: جدیدترین برنامه‌های در حال اجرا و پیش روی معاونت فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان در حوزه کانون‌ها توجه ویژه به رسانه و فضای مجازی و معرفی الگوهای موفق دانشگاهی در راستای امیدباوری و معرفی فارغ‌التحصیلان موفق، چهره‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی و احصای مشکلات پیش روی کانون‌ها با نیازسنجی از دبیران کانون‌ها و ارائه راه‌حل‌های پیشنهادی ارزش‌گذاری و آموزش و ارائه مشاوره‌های رایگان برای مقابله با استرس، بی‌هویتی و مسائل مبتلابه، برگزاری دوره‌های آموزشی فنون مناظره و مذاکره، آموزش دوره‌های نشریات دانشجویی و مهارت‌های انجام کار تشکیلاتی و کادرسازی، تلاش در راستای ایجاد شبکه اطلاع‌رسانی با محور دبیران کانون‌ها و بسیاری از اقدامات دیگر است.




بیشتر بخوانید:


نقش کانون‌های فرهنگی در امیدآفرینی و ارتقای خلاقیت دانشجویان


تولید ۱۰۰ اثر در ۲ کانون فرهنگی دانشجویی


۲۲ کانون فرهنگی دانشجویی در واحد اصفهان فعال هستند


دانشجویان توسط مراجع دولتی و دانشگاه استعدادیابی و حمایت شوند


از ساخت ۳ مستند تلویزیونی تا تولید ۲۰۰ پادکست رادیویی




باید آزادی عمل در فعالیت‌های دانشجویی و ایجاد بستر مناسب برای مشارکت حداکثری دانشجویان و فعالان در حوزه فرهنگی مدنظر مسئولان باشد.


آنا: دستورالعمل‌ها و آیین‌نامه‌های اجرایی و اساسنامه‌های مرتبط با کانون‌های دانشجویی تا چه اندازه کارآمد بوده و به فعالیت کیفی دانشجویان کمک می‌کند؟


فیروزفر: دستورالعمل‌ها و آیین‌نامه‌های اجرایی ابلاغی از سوی معاونت فرهنگی و دانشجویی سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی موجب چارچوب‌مندی و قانونمندی فعالیت‌ کانون‌های دانشجویی، گره‌گشایی امور و تسهیل فرایندها شده و از تصمیمات و اقدامات سلیقه‌ای برخی مدیران پیشگیری کرده و موجب شفافیت امور می‌شود.


آنا: چنانچه فعالیت‌های اجتماعی، علمی، فرهنگی، افتخارات، موفقیت‌ها و دستاوردها و محصولات شاخص در حوزه کانون‌ها داشته‌اید، تشریح کنید.


فیروزفر: برگزاری مسابقات کرسی‌های آزاداندیشی با مشارکت بیش از ۲۹ تیم از دانشگاه آزاد اسلامی استان زنجان با محور کانون‌های فرهنگی و دانشجویی، شرکت گسترده در جشنواره شعر امید، حضور مؤثر در جشنواره از حماسه تا حماسه، برگزاری مراسم شب‌های احیای قدر توسط هیئات مذهبی دانشجویی، برگزاری مراسم جشن روز دختر توسط کانون‌های فرهنگی، برگزاری وبینارهای سلامت روان، ازدواج موفق، مبارزه با اعتیاد و وبینارهای مختلف دیگر، اجرای بیش از ۲۰ برنامه به مناسبت روز دانشجو، تولید فیلم کوتاه و کسب رتبه و مقام اول و دوم در جشنواره رشد در زمینه تولید محتوا و فیلم کوتاه ازجمله اقدامات انجام‌شده در کانون‌های فرهنگی است.آیین‌نامه‌های اجرایی ابلاغی از سوی معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی موجب قانونمندی فعالیت‌ کانون‌های دانشجویی، گره‌گشایی امور و تسهیل فرایندها شده است.


آنا: تا چه اندازه به نیازهای فرهنگی اجتماعی و اجرایی کانون‌ها بسته به نوع مطالبات آنها رسیدگی می‌شود؟ و آیا سامانه‌های موجود پاسخگوی نیازها بوده است؟


فیروزفر: در دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان حداکثر تلاش برای پاسخگویی به مطالبات دانشجویان با برگزاری جلسات منظم و متعدد با فعالان دانشجویی انجام شده است.؛ اما در این راستا ایجاد سامانه‌های اختصاصی برای ارتباط‌گیری با دانشجویان علاقه‌مند ضروری است.


آنا: برگزاری جشنواره‌های مختلف مانند جشنواره سراسری رشد و ... تا چه اندازه در رشد و پیشرفت و فعالیت کانون‌های فرهنگی دانشجویی مؤثر هستند؟


فیروزفر: برگزاری جشنواره‌های مختلف مانند جشنواره سراسری رشد منجر به شناسایی استعدادها، ایجاد حس رقابت بین دانشجویان در مناطق و دانشگاه‌های مختلف و بالفعل‌شدن ظرفیت دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی و ایجاد انگیزه در فعالان فرهنگی و دانشجویی شده است و اقدامی مؤثر در شناسایی استعدادهای دانشجویی و معرفی آنان به جامعه است.


۵ پیشنهاد برای بهتر برگزارشدن جشنواره سراسری رشد


آنا: پیشنهادهای شما برای بهتر برگزارشدن جشنواره سراسری رشد برای دومین دوره در دانشگاه آزاد اسلامی چیست؟


فیروزفر: پیشنهادهایی مانند «تأکید بر شناسایی دانشجویان مستعد هنگام ورود به دانشگاه»، «برنامه‌ریزی بلندمدت و سالانه»، «معرفی و ارتباط‌بخشی استادان با دانشجویان و تعریف استاد مشاور در حوزه‌های مختلف از جمله هنر و ادبیات»، «زمینه‌سازی برای ایجاد رقابت ملی و بین‌المللی با اعلام فراخوان از دانشجویان سایر دانشگاه‌ها» و «پیش‌بینی امتیازات و مشوق‌هایی برای شرکت‌کنندگان» برای برگزاری بهتر جشنواره سراسری رشد دانشگاه آزاد اسلامی برای دوره دوم مطرح است.


آنا: و سخن پایانی ...


فیروزفر: ارتباط مستقیم و مستمر دانشجویان با مسئولان و هیئت رئیسه دانشگاه بیشترین اثرگذاری را در فعالیت‌های آنها داشته است. در پایان از خدمات و فعالیت‌های جهادی فرزاد جهان‌بین مدیر انقلابی و معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی و همکاران وی به‌دلیل برگزاری برنامه‌هایی با رویکرد دینی و انقلابی صمیمانه سپاسگزاری می‌کنم.


انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب