راهکارهای پیش روی رئیسی برای جبران کسری ۵۵۰هزار میلیارد تومانی بودجه ۱۴۰۰
گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، دولت سیزدهم در حالی کار خود را آغاز کرده که با چالشهای متعددی اعم از تورم افسارگسیخته، نقدینگی، کسری بودجه و غیره روبهرو است. در کنار این موارد باید به کسری بودجهای که دولت سیزدهم با آن مواجه است نیز اشاره کرد که باید از آن باید به عنوان ابرچالش دولت رئیسی یاد کرد.
کارشناسان معتقدند کسری بودجه موجب اتفاقاتی ازجمله چاپ پول و استقراض از بانک مرکزی میشود که بر تورم و پایه پولی اثرات بسیاری دارد. دولت سیزدهم برای رهایی از وضعیت کنونی اقتصاد و ایجاد ثبات مجبور به حل چالش کسری بودجه است.
در راستای راهکارهای جبران کسری بودجه و اقدامات دولت سیزدهم برای کاهش آن با محمدرضا سبزعلیپور کارشناس اقتصادی به گفتوگو پرداختیم که در ادامه میخوانید.
دولت باید برای بودجه برنامهریزی جدید انجام دهد
آنا: وضعیت کسری بودجه در سال ۱۴۰۰ چگونه است؟
سبزعلیپور: روحانی بودجه ۱۴۰۰ را کاملاً نفتی برای دولت سیزدهم بست و زمانی که دوران ریاست جمهوری وی به اتمام رسید، دولت با حدود ۶ ماه کسری بودجه دست و پنجه نرم می کرد. یعنی قرار بر این بود که بودجه با فروش روزانه حداقل ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه محقق شود اما تحریم نفتی برداشته نشد و میزان فروش نفت هم به این مقدار نرسید. از این به بعد هم اگر نفتی نفروشند، کسری بودجه را خواهیم داشت و سختی بر کشور و مردم خواهد آمد. بنابراین دولت باید برای بودجه برنامهریزی جدید انجام دهد که آقای میر کاظمی در سازمان برنامهوبودجه در حال انجام دادن است.
افزایش صادرات غیرنفتی یکی از راهکارهای جبران کسری بودجه
آنا: دولت برای جبران کسری بودجه چه اقداماتی باید انجام دهد؟
سبزعلیپور: در حال حاضر برای انجام اقدامات مختلف بسیار سخت و دشوار است چون ۶ ماه زمان گذشته و دولت بهیکباره نمیتواند حرکتی انجام دهد که بودجه خود را بهطور کامل محقق کند. باید بودجه کاملاً انقباضی را در نظر بگیرد و حداقل درآمد را داشته باشد یا بر مردم فشار بیاورد و با توجه به رکود کسبوکار و وجود کرونا مشاغل مردم هم رونقی ندارد که دولت به سمت مالیات حرکت کند و از طریق مالیات و مردم این کسری را جبران کند.
صادرات غیرنفتی هم وجود دارد که در رابطه با این صادرات، باید مقداری تسهیلات در اختیار شرکتها قرار دهند. چون شرکتهای بزرگی داریم که هر کدامشان بهتنهایی یک دولت هستند.
دولت روحانی به صادرات هم بهایی نداد و صادرات و صادرکننده هم به حاشیه رانده شدند. اگر دولت موانع را از سر راه صادرات بردارد، بهفوریت میتواند بخشی از درآمدها را بابت صادرات غیرنفتی و جهشی که پیدا میکند به کشور بازگرداند.
بیشتر بخوانید:
بخش دیگر، استقراض است که میتواند انجام دهد بهاین شرط که برای سال آینده بهگونهای برنامهریزی کند که استقراض را مجدداً به بانک مرکزی بازگرداند چون نقدینگی جامعه باعث خواهد شد تورم و گرانی افزایش یابد.
متأسفانه دولت درگیر بیماری عجیب اقتصادی شده و هر کاری را انجام دهد عوارض بدی برایش خواهد داشت و قضیه بسیار پیچیده شده است، روحانی هم قصد داشت دولت را در شرایطی قرار دهد که بعد از رفتن خودش دولت بعدی دچار یک سردرگمی و سختی برای اداره مملکت شود و اکنون دولت در چنین وضعیتی قرارگرفته است.
بنابراین برای جبران این بودجه، شرایط خیلی سخت است و راهکار آنچنانی جز این موارد که گفتم پیشبینی نمیشود مگر اینکه دولت بخواهد با سختی و سیاست انقباضی و فشار بر مردم امسال را به پایان برساند.
دولت میتواند با تعدادی از فعالان اقتصادی و کسانی که در کشور کار تولیدی میکنند، اقداماتی را انجام دهد که اراده آن باید در دولت وجود داشته باشد. البته هنوز اقدامی از طرف وزارتخانهها و دولت مشاهده نشده است که بگوییم آیا کسری بودجه را میتوانند محقق کنند یا خیر؟
آنا: آیا با فروش اوراق میتوان کسری بودجه را کنترل کرد؟
سبزعلیپور: میتواند با فروش اوراق از مردم استقراض کند. بحثی که روحانی در خصوص فروش اوراق نفتی به مردم مطرح کرد که در اصل یک نوع کلاه گذاشتن سر مردم بود. وی میخواست از همین حالا نفتی که قرار است در آینده از زیرزمین درآید را به مردم پیشفروش کند.
اگر دولت بخواهد استقراض را انجام دهد به دو صورت است، یا باید از مردم بهصورت فروش اوراق استقراض کند یا از طریق بانک مرکزی این کار را انجام دهد که درنهایت باید بهجای خود برگردد چون قرض میکند. دوباره باید بودجهاش به شکلی باشد که بتواند پول مردم را به هر شکلی که میگیرد به آنها بازگرداند زیرا پول بهصورت موقت گرفتهشده است و مال دولت نیست. مانند اینکه شما از دوست خود پولی دریافت کنید که اموراتتان را بگذراند ولی بالاخره خرج ماه آینده را بهاضافه پولی که از دست ایشان گرفتهاید را برگردانید، دو برابر میشود.
استقراض از راههایی است که دولت توانایی انجام دادن آن را دارد اما باید سطح درآمدش بهقدری بالا برود که بودجه سال آینده را جوابگو باشد.
۶ ماهه میتوان کشور را به عرش رساند
آنا: آیا دولت میتواند این چالشها را مدیریت کنند؟
سبزعلیپور: اگر رهبر ارکستر خوب رهبری کند مسلماً همه خوب مینوازند و هیچکس خارج نمیزند. اکنون رهبر ارکستر رئیسجمهور است باید هماهنگی بین وزرا را بهخوبی انجام دهد.
پس اگر اراده و همت رئیسی بر این باشد که کشور به سمت توسعه و رشد حرکت کند و اقتصاد روی ریل توسعه بیفتد به شما اطمینان میدهم که با همین هیئت دولت جوان و ناشناخته میتواند ۶ ماهه کشور را به عرش برساند. ولی اگر اراده رئیسجمهور بر این نباشد که توسعه پیدا کند یا سطح معیشت مردم بالا رود و بر همان پاشنه گذشته و قدیم بچرخد، اگر حتی قویترین و شناختهشدهترین آدمها وزیر شوند کاری نمیتوانند انجام دهند به دلیل اینکه اراده رئیسجمهور بر این نیست و اقدامی هم صورت نمیگیرد.
صادرات غیرنفتی یکی از راهحلهای کسری بودجه است. در عرض ۶ ماه میشود مملکت را گونهای اداره کرد که بو و نسیم آن به همه برسد و اقتصاد مملکت شکوفا شود. مملکت را با تحریم هم میتوان اداره کرد به شرطی که آقایان بخواهند نه مثل روحانی دو سال در دفترش بنشیند و از اتاقش بیرون نیاید.
انتهای پیام/
انتهای پیام/