دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
12 شهريور 1400 - 13:15

رژه سگ‌های ولگرد روی اعصاب مردم

سگ‌های ولگرد، از سایه بی توجهی مسئولین استفاده کرده‌اند و به راحتی در فضاهای عمومی در رفت و آمد هستند و این موضوع به جایی ختم می‌شود که در برخی از نقاط شهر، ساعت‌هایی از شبانه روز کاملا در تصاحب این سگ‌ها قرار گرفته است و امنیت و آرامش برای ساکنین آنجا رنگ می‌بازد.
کد خبر : 604995
سگ ولگرد



به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، اسمش را هرچه دوست دارید، بگذارید، ولگرد، بی خانمان، بلاصاحب، این نامگذاری‌ها چیزی از صورت مسئله حل نمی‌کند، امروز خیابان‌ها و معابر سطح شهرها و روستاهای مازندران، از حضور انبوهی از سگ‌های ولگرد، تبدیل به قفسی از رعب و وحشت شده است، ترس از سگ در نگاه‌های وحشت زده شهروندان، از کودکان گرفته تا حتی مردهای جوان، خانه کرده است.


سگ‌های ولگرد، از سایه بی توجهی مسئولین استفاده کرده اند و به راحتی در فضاهای عمومی در رفت و آمد هستند و این موضوع به جایی ختم می‌شود که در برخی از نقاط شهر، ساعت‌هایی از شبانه روز کاملا در تصاحب این سگ‌ها قرار گرفته است و امنیت و آرامش برای ساکنین آنجا رنگ می‌بازد.


وجود سگ‌هایی که نه تنها باعث رعب و وحشت می‌شوند، بلکه ناقل آلودگی و بیماری‌های زیادی هم هستند، بیماری هایی، چون هاری، کرم انگلی و بیماری‌های مشترک انسان و حیوان که باعث شده وجود آزادانه سگ‌ها بعنوان یک تهدید برای انسان و جامعه رقم بخورد و این معضل را تبدیل به یک فاجعه‌ای دردناک برای شهرهای مازندران بدل سازد.


فضایی که این روزها، وسط شهر یا محله‌های بالای شهر نمی‌شناسد، همه جا را قرق کرده است و ترس خاصی در عابران به راه می‌اندازد و هر از چند گاهی خبرهای صدمه خوردن اشخاصی از طرف سگ‌ها در رسانه‌ها و فضای مجازی، نیم سکته‌ای خفیف ایجاد می‌کند، اما باز روز از نو و روزی از نو، همه چیز به راحتی فراموش می‌شود.


نکته قابل توجه اینست که، برای وجود سگ‌های ولگرد در بیشتر شهرهای استان ساماندهی صورت گرفته شده، اما آنچه در نهایت دیده می‌شود اتفاق قابل لمسی را نشان نمی‌دهد و همچنان شاهد جولانگاه سگ‌های بی صاحب در خیابان‌ها هستیم، سرالج تکراری که موجب برهم خوردن آرامش و امنیت شهروندان شده است که این معضل در شهرهای ساری، آمل، قائمشهر، بهشهر، تنکابن، بابلسر، نکا، چالوس بیشتر دیده می‌شود.


هرچند می‌توان گفت در این ساماندهی جز استان‌های پیش رو بودیم، اما دلایل زیادی، چون نداشتن بودجه کافی، زمین برای ساماندهی، بالا بودن هزینه قیم سازی و... موجب شد که این معضل تبدیل به اپیدمی برای اکثر شهرهای مازندران تبدیل شود.


با وجود اینکه حیوان گزیدگی بیشترین آمار بیمارهای مشترک میان انسان و حیوان است و آمار پنهانی که در رسانه‌ها از گاز گرفتگی شنیده می‌شود، در این چند سال اخیر جزء انبوهی از هزینه درمان هاری برای دولت چیز دیگری نداشته است.


آنچه گفته شد باعث نمی‌شود تا سگ‌ها را نادیده گرفت، سگ‌ها نیز از دیگر موجودات خدا هستند و در آموزه‌های دینی ما در خصوص آزار نکردن به حیوانات تاکید زیادی شده است.


سال‌های اخیر در خصوص این معضل راهکارهای جالبی در نظر گرفته نشده، روش‌های خشن و یا مرگ آرام هیچ کدام نتوانست نتایج مطلوبی را در راستای کنترل سگ‌های ولگرد داشته باشد، در کشورهایی مثل ترکیه، سنگاپور و برخی کشورهای جهان، نهادهای مردمی و دولتی برای ساماندهی سگ‌های ولگرد ایجاد شده است، که پس از جمع آوری و عقیم سازی به نگهداری، واکسیناسیون، درمان انگل این سگ‌ها می‌پردازند و به دنبال صاحب برای آن‌ها هستند.


حال همین اتفاق میمونی که در چند سال اخیر در کشورمان و در مازندران برای جمع آوری و عقیم سازی سگ‌های ولگرد ایجاد شده و شهرداری را متولی این کار کرده است؛ اما هنوز بازتاب خوشایندی در شهر دیده نمی‌شود، همچنان این سگ‌ها هستند که خیابان‌ها را قرق کرده اند و یکه تازی می‌کنند.

می‌توان گفت عقیم کردن سگها، تنها روش موثر برای کنترل این حیوانات در بسیاری از کشورهای موفق بوده است، اما هزینه بالای این قیم سازی موجب کند شدن و یا متوقف شدن این پروژه کرده است.


پیروز کاویانپور رئیس سازمان پسماند آمل در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به وضعیت سگ‌های ولگرد در این شهرستان گفت: در حال حاضر در کمربندی هزار سنگر به میدان امام حسین ع سگ‌ها نگهداری میشوند و خوشبختانه نسبت به سال‌های گذشته تعداد سگ‌ها در خیابان کمتر شده است.


وی ادامه داد: در کیلومتر ۳۰ جاده هراز در منطقه پاساژ کش زمین انتخاب شده و مراحل تکمیل از تقسیم بندی اتاق ها، اتاق درمان، نگهداری و.. آماده شده است، فقط جزئیات مانده که اگر اتمام شود سگ‌ها به این منطقه منتقل خواهند شد.


رئیس سازمان پسماند آمل از نگهداری بیش از صد سگ در این پناهگاه خبر داد و افزود:هر شهروندی که با ما تماس بگیرد بلافاصله سگ‌ها را جمع آوری می‌کنیم و در پناهگاه نگهداری می‌شوند، غذای کافی و مناسب، هر ماه واکسن‌های زده میشود و البته تعداد محدودی را توانستیم عقیم سازی کنیم.


وی با بیان اینکه عقیم سازی سگ باید در دستور کار قرار بگیرد، عنوان کرد: سازمان شهرداری و وزارت کشور برای شهرداری‌ها بودجه برای عقیم سازی در نظر بگیرد، هر سگ نر ۵۰۰ هزار تومان و سگ‌های ماده برای عقیم سازی هزینه بیشتری لازم است اگر بتوانیم عقیم سازی کنیم راحت‌تر و مانند بسیاری از کشورها می‌توانیم گوش آن‌ها را پلاک کوبی کرده و داخل شهر رها کنیم، اما متاسفانه بودجه عقیم سازی زیاد است و باید برنامه از سازمان و وزارت کشور برای آن در نظر گرفته شود.


کاویانپور تصریح کرد:برخی از افراد که سگ نگهبان و یا برای نگهداری نیاز به سگ دارند، می‌توانند به این مرکز مراجعه و رایگان سگ دریافت کنند.


یکی از شهروندان نیز با ابراز نگرانی از افزایش سگ‌های بی صاحب در سطح شهر اظهار داشت: امسال جمعیت آن‌ها بر خلاف سال‌های قبل در سطح شهر افزایش پیدا کرده و همین امر موجب ترس و وحشت مردم بویژه کودکان شده است.


وی افزود: اول صبح و شب‌ها شاهد تجمع سگ‌ها در خیابان و گاهی شاهد حمله آن‌ها به بچه‌ها و زنان هستیم به طوریکه قبلا که برای پیاده رویی بیرون می‌رفتیم اکنون با ترس و وحشت از وجود سگ‌ها کمتر از خانه خارج می‌شویم.


این شهروند مازندرانی تاکید کرد: اگر خدای ناخواسته یکی از این سگ‌ها بیماری خطرناکی داشته باشد و به بچه‌های ما حمله کند شاهد اتفاق تلخ و ناگواری خواهیم بود لذا از مسئولین تقاضامندیم برای حل این مشکل چاره‌ای بیندیشند.


نکته قابل ذکر اینست که بارها اتفاق افتاده، اشخاصی که مورد حمله و گازگرفتگی سگ‌ها قرار گرفته اند، با وجود اینکه صاحب داشتند، اما از این آب گل آلود، بنام سگ‌های ولگرد سند زدند.


واقعیت این است که هیچکس راضی به معدوم کردن سگ‌ها نیست، چرا که این حیوانات در کنترل جمعیت دیگر جانوران، نقشی مفید دارند و چرخه طبیعت بهم ریخته خواهد شد، اما در مقابل این تهدید باید مدیریت درستی صورت گیرد تا در کنار تقویت جلوه‌های انسانی، بهداشت جامعه نیز در نظر گرفته شود.


چند سالی است که زاد و ولد و رشد صعودی جمعیت سگ‌های بدون صاحب به معضلی لاینحل در شهرها و روستاهای مازندران تبدیل شده است؛ وجود متعدد سگ‌های بدون صاحب نه تنها باعث بروز پیامدهای بهداشتی می‌شود، بلکه ایجاد رعب و وحشت از انتقال بیماری‌های انگلی و گازگرفتگی را نیز به همراه دارد.


منبع: راه دانا


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب