دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
کارشناس اقتصادی در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا:

برنامه‌های ساداتی‌نژاد می‌تواند در تولید جهش ایجاد کند/ وزیر جهاد کشاورزی با چه چالش‌هایی مواجه است؟

حسین قهرمانی گفت: سید جواد ساداتی‌نژاد اگر رأی اعتماد کسب کنند تنها وزیری است که درد کشاورزی ایران را فهمیده و برنامه اجرایی برای حل آن دارد.
کد خبر : 601690
کشاورزی

گروه اقتصاد خبرگزاری آنا؛ سید جواد ساداتی‌نژاد روز چهارشنبه ۲۰ مردادماه ۱۴۰۰ به‌عنوان وزیر پیشنهادی وزارت جهاد کشاورزی از سوی حجت‌الاسلام سید ابراهیم رئیسی به مجلس شورای اسلامی معرفی شد.


سید جواد ساداتی‌نژاد متولد ۱ تیر ۱۳۵۱ در کاشان است. وی فارغ‌التحصیل دکتری هیدرولیک از دانشگاه دولتی مسکو است. ساداتی‌نژاد عضو هیئت‌علمی دانشگاه تهران و سیاستمدار اصولگرا است. او دارای بیش از ۵۴ مقاله علمی و پژوهشی در مجلات داخلی و خارجی و همچنین تألیف چند کتاب و چندین طرح پژوهشی در حوزه آبخیزداری و منابع آب است.


حسین قهرمانی، کارشناس مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری آنا به بررسی برنامه سید جواد ساداتی‌نژاد، وزیر پیشنهادی وزارت جهاد کشاورزی پرداخته که در ادامه مشروح این گفت‌وگو را می‌خوانیم.


اصلاحات ارزی چالش‌های بسیاری را به وجود آورد


آنا: برنامه سید جواد ساداتی‌نژاد، وزیر پیشنهادی وزارت جهاد کشاورزی چگونه است؟ و آیا امکان تحقق وعده‌هایی که برای سال ۱۴۰۰ داده شده وجود دارد؟


قهرمانی: بعد از انقلاب سفید سه ضربه مهم به کشاورزی ایران وارد شد. اراضی کشاورزی خرد شده‌اند. آب و اختیارات مربوط به بازرگانی کشاورزی را از وزارت جهاد کشاورزی گرفته‌اند.


تا قبل از اصلاحات ارضی سال ۱۳۴۲ مسئولیت آب برای وزارت جهاد کشاورزی بود، بعد از قانون اصلاحات ارزی که در زمان محمدرضا شاه انجام گرفت مسئولیت آب را به وزارت نیرو دادند. کشاورزی بین ۸۰ تا ۹۰ درصد مصرف آب را دارد.


اراضی کشاورزی که خرد می‌شود، الگوی کشت و یکپارچگی تولید آن از بین می‌رود و این باعث می‌شود به کشاورزی ضربه محکمی وارد شود. طرح اصلاحات ارضی با این هدف که بود زمین از فئودال‌ها و خوانین گرفته شود، اصل کار درست بوده اما نحوه واگذاری اشتباه بوده است.


در انقلاب سفید و اصلاحات ارزی زمین در عوض آنکه زمین را به مردم بدهند، آنرا به صورت شرکت‌های سهامی و زراعی به مردم واگذار کنند. یعنی مثلا ۱۰۰ هکتار زمین به چهار کشاورز بدهند اما این کشاورزها حق ندارند زمین‌ها را خرد کنند. زمین باید یکپارچه و الگوی کشت‌اش هم یکسان باشد و هر چه از زمین بهره‌برداری شد بین چهار کشاورز تقسیم شود.




بیشتر بخوانید:


برنامه‌های گزینه وزارت جهاد کشاورزی برای جبران کمبود منابع آبی




در طرح اصلاحات ارزی زمین را مستقیم به کشاورز دادند و زمین‌ها خرد شد. کشاورزان خودشان تصمیم گرفتند و بدون برنامه کشت کردند. و هرکدام باتوجه به منافع و شرایط خود زمین را زیر کشت محصولات مختلفی برند یکی پیاز کاشت، یکی گوجه کاشت، یکی خیار کاشت و این زمینه‌ساز چالش‌های بعدی شد. اراضی وقتی خرد می‌شود دیگر اقتصادی نیست. مثلاً ۵۰۰ متر زمین کشاورزی اصلاً ارزش فعالیت اقتصادی را ندارد.


موضوع بعدی بحث اختیارات تجارت کشاورزی بود. بازرگانی را از وزارت جهاد کشاورزی و به وزارت صنعت و معدن واگذار کردند.


سه موضوعی که صحبت شد چالش‌های اصلی کشاورزی ایران بوده که کشاورزی را به این حال درآورده است. در حال حاضر ۱۳۰ میلیون تن تولید محصولات کشاورزی ما است که اگر یکپارچگی اتفاق بیفتد با افزایش بهره‌وری، میزان تولید و خلق ثروت را افزایش می‌یابد.


چهار چیز باید در کشاورزی ایران اتفاق بیفتد؛ یک، آب باید به کشاورزی ایران وصل شود، یعنی مدیریت آب و خاک باید یکی شود، یعنی بخش آب وزارت نیرو باید به وزارت جهاد کشاورزی داده شود؛ دو، مدیریت اراضی کشاورزی باید یکپارچه باشد و این به معنی تغییر مالکیت نیست بلکه تنها مدیریت آن باید یکپارچه شود؛ سه، بحث قانون تمرکز و اختیارات بازرگانی وزارت کشاورزی است که باید به آن بدهند.


چهار، بحث ورود دانش و فناوری در بخش کشاورزی است؛ بحث دانش و فناوری را هم به خاطر افزایش بهره‌وری باید اتفاق بیفتد. ما در هسته‌های اولیه تولیدمان، در لاین‌مان، بذرمان، کود و سم خود وابسته هستیم و معمولاً از بذرهای قدیمی استفاده می‌کنیم. در دنیا به هیچ عنوان پذیرفته نیست که از یک بذر در یک سال استفاده می‌کنیم و سال بعد هم همان بذر را استفاده می‌کنیم.


جهش تولید باید اتفاق بیفتد که پیش‌نیازش فناوری و دانش است که باید به بخش کشاورزی ورود کند. دربرنامه‌ ساداتی‌نژاد ، وزیر پیشنهادی وزارت کشاورزی این هدف‌گذاری‌ها را انجام شده است


در برنامه وزیر پیشنهادی گفته شده است؛ آب و خاک باید برای وزارت جهاد کشاورزی باشد، اختیارات بازرگانی کشاورزی باید برای وزارت جهاد کشاورزی باشد، در بحث دانش و فناوری یکسری برنامه‌ها مطرح کرده‌اند. در بحث یکپارچه‌سازی اراضی کشاورزی از کشاورزی قراردادی و کانترکت فارمینگ استفاده کنیم.


وعده‌هایی که ساداتی‌نژاد داده است می‌تواند جهش و رونق ایجاد کند و برای کشاورز ما خلق ثروت کند و امیدواریم اینها اجرا شود. این‌ها در کاغذ آمده و خوب بوده اما بحث اجرایش متفاوت است.


هدف‌گذاری ساداتی‌نژاد خوب بوده. اینکه بالاخره وزیر جهاد کشاورزی این مسائل را فهمیده و درک کرده خیلی ارزشمند است. وزرای قبلی ما اصلاً اعتقادی به این مسائل نداشتند، مقداری حجتی اعتقاد داشت ولی عمل نکرد.


برنامه سید جواد ساداتی‌نژاد قابلیت اجرا دارد ولی او باید ارزیابی شود، برایش خط کش بگذاریم و شاخص برایش طراحی کنیم و با توجه به آن، ارزیابی شود.


یک بخش از برنامه او بحث‌های کمّی بوده است. گفته‌ شده کشاورزی ما اینقدر می‌خواهد افزایش پیدا کند، تولید ما باید اینقدر افزایش پیدا کند، این‌ها هم خوب بوده است.


برنامه‌های ساداتی نژاد می‌تواند در تولید جهش ایجاد کند/ وزیر جهاد کشاورزی با چه چالش‌هایی مواجه است؟


آنا: به نظر شما وزارت جهاد کشاورزی با چه چالش‌هایی روبروست؟


قهرمانی: چالش‌های کشاورزی و پیش روی وزیر جهاد کشاورزی چهار مسئله است؛ ایران موقعی پیشرفت می‌کند که این چهار مؤلفه در کشاورزی باشد.


یک، باید اختیارات تولید و بازرگانی کشاورزی دست وزارت جهاد کشاورزی باشد؛ دو، بحث آب است که مدیریت آب و خاک باید یکی باشد. تا قبل از اصلاحات ارزی مدیریت آب و خاک یکی بود و دست وزارت کشاورزی بود. باید این اتفاق بیفتد چون بیشترین مصرف‌کننده آب وزارت جهاد کشاورزی است و خودش باید مدیریت کند چون وزارت جهاد کشاورزی می‌خواهد آبخیزداری کند. آبخیزداری زمانی عملی می‌شود که آب دست خود وزارت جهاد کشاورزی باشد وگرنه اصلاً آبخیزداری معنی ندارد.


الان چرا این مشکلات برای خوزستان به وجود آمده یا اینقدر سیل داریم؟ چون وزارت جهاد کشاورزی نمی‌تواند آبخیزداری کند چون وزارت نیرو آب به او نمی‌دهد. مسئله بعدی بحث اراضی کشاورزی است. یکپارچه‌سازی اراضی کشاورزی مهم است. ۲۵۰ متر زمین اصلاً اقتصادی نیست، باغ یا ویلا می‌شود، یعنی غیرمولد می‌شود؛ و آخرین مورد هم بحث مدیریت است.


۸۰ درصد مسائل روستا مرتبط با وزارت جهاد کشاورزی است. بنیاد مسکن، وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی، ستاد اجرایی، بنیاد علوی، کمیته امداد و ... دارند در روستاها کار می‌کنند، این‌ها اشتباه است؛ متولی روستا باید وزارت جهاد کشاورزی باشد و وزیر جهاد کشاورزی باید مدیریت کند.


این چهار مورد در برنامه ساداتی‌نژاد بوده و من خیلی خوشحال شدم. برای اولین بار بعد از انقلاب است که یک وزیر این چهارتا مسئله را پذیرفته. البته دکتر حجتی هم تا حدودی این را قبول داشت ولی اجرا نکرد. حالا ساداتی‌نژاد این چهارتا را گفته، هدف‌گذاری کرده، برایش برنامه‌ریزی کرده، امیدوارم اجرا هم بکند.


اگر اینها حل شوند، مسئله کشاورزی ما هم حل می‌شود. کشاورزی ما اقتصادی شده و خلق ثروت می‌کند و کشاورز ما پولدار می‌شود. کالیفرنیا ۷۰ درصد اقتصاد دنیاست، GDP دنیاست. کار مردم کالیفرنیا چیست؟ کشاورزی! کشاورزان ثروتمند و پولدار هستند اما در کشور ما فرق می‌کند، این‌جوری نیست. این چهار مورد که بیان شد شاه‌کلیدهای پیشرفت کشاورزی هستند که در برنامه دکتر ساداتی‌نژاد بوده، امیدواریم اجرا هم بکنند.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب