انگلیس چگونه در دوران مشروطیت بر ایران تسلط پیدا کرد؟
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا از تبریز، عزیز جوانپور در همایش ملی انقلاب مشروطه که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز برگزار شد، اظهار کرد: انقلاب مشروطه با دو اندیشه گرایش به غرب که بیشتر روسیه و انگلیس بود و دومی جدایی از غرب و توجه به آموزههای دینی و بومی خودمان که به مشروطه مشروعه معروف شد که توسط علمای دینی و روحانیت در رأس این اندیشه قرار داشت؛ شکل گرفت.در دوران مشروطیت گرایش غربزدگی به مشروطه مشروعه غلبه شد و باعث تسلط انگلیس در ایران شد. در آن دوران مردم به دنبال عدالت و عدالتخانه بودند.
وی افزود: علما تلاش میکردند با وجود مشروطیت با استبداد مقابله کنند؛ اما با این حال افرادی میخواستند تا دین را کنار گذاشته و با مدل غربی مشروطه را شکل دهند و این دو اندیشه تا آخر مشروطه در تقابل بودند و در نهایت مشروطه خواهان انگلیسی موفق شدند و حاصل آن هم به کار آمدن حکومت رضاخان بود.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی ادامه داد: حکومت پنجاهساله پهلوی از مشروطه سکولار که از غرب دستور میگرفت (انقلاب تقلبی) تبعیت میکرد؛ اما مردم ایران همیشه به این تفکر بودند که نظامی را بنیانگذاری کنند که وابسته به شرق و غرب نباشد که تبلور آن در انقلاب اسلامی شعار نه شرقی نه غربی جمهوری اسلامی بود. انقلاب اسلامی برای اینکه پایدار بماند باید وابسته به شرق و غرب نباشد و این پیام مشروطیت بود که به نتیجه نرسید.
جوانپور گفت: طبق بیانات مقام معظم رهبری در آخرین سخنرانی برای دولت قبلی، باید از تجربه شما بقیه دولتها عبرت بگیرند و آنهم اعتماد به غرب بود. بعد از انقلاب اسلامی اعتماد به غرب و غربگرایی در برنامه گروه و جریانهای وجود داشت.دولت آیتالله رئیسی نمیخواهد به غرب تکیه کند و این بدان معنی نیست که در تعامل با جهان نباشیم؛ بلکه روابط با کشورهای مختلف نیز در دستور کارشان قرار گرفته است.
وی یادآور شد: امام خمینی(ره) در اول انقلاب شعار نه شرقی و نه غربی را مطرح کردند و با بدبینی به غرب و شرق انقلاب را پایهگذاری کردند و امروزه تنها راه نجات ما این است که روی پای خودمان بایستیم و به غرب و شرق اعتماد نکنیم و در مقابل آنها ایستادگی و مقاومت کنیم. راه صحیح همان است که امام و شهدا با برافراشته کردن پرچم استقلال و آزادی بنیان گذری کردند.
انتهای پیام/۴۱۲۱/
انتهای پیام/