حقانیت پرس تیوی اثبات شد/ خوشخیالان نمیخواستند درباره مذاکرات وین اطلاعرسانی شود
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، همزمان با نزدیک شدن به تاریخ ۱۲ مردادماه و استقرار دولت جدید کشورمان به ریاست جمهوری سید ابراهیم رئیسی، بسیاری از ناظران و تحلیلگران، گمانهزنیهای مختلفی در مورد ازسرگیری مذاکرات هستهای وین که بهطور موقت و تا استقرار دولت جدید کشورمان متوقفشده، مطرح میکنند.
تاکنون تحلیلهای مختلفی در مورد نوعِ رویکرد دولت جدید ایران در مواجهه با مذاکرات هستهای با غرب مطرحشده بااینحال، برخی با توجه به کنش ورزیهای جدی شبکه پرس تیوی در مورد مذاکرات هستهای وین (از زمانِ آغاز شدن این مذاکرات از اواخر سال ۱۳۹۹ شمسی)، بر این مسئله تأکید دارند که الگوی حضور فعال رسانهای کشورمان در رابطه با مذاکرات هستهای، در دولت جدید نیز باید ادامه یابد و بهطور ویژه معطوف به تأمین منافع ملی کشورمان و ایجاد یک اهرم فشار مؤثر برای تهران باشد. در این راستا، در گفتوگو با محمدکاظم انبارلویی، فعل سیاسی و رسانهای، به بحث راجع به این مسئله و آینده کنش ورزی رسانهای پرس تیوی در مذاکرات هستهای با غرب پرداختهایم.
آنا: همانطور که مستحضرید ایران و طرفهای بینالمللی برجام مدتی در وین پایتخت اتریش، چندین دور مذاکره با هدف احیای توافق برجام انجام دادهاند. هدف اصلی این مذاکرات، احیای توافق برجام و جلوگیری از مرگِ توافق مذکور عنوان شد. در این راستا، شبکه خبری پرس تیوی با اتکا به برخی منابع آگاه خبری، اقدام به اطلاعرسانی در مورد برخی مسائل مطروحه در مذاکرات مذکور و بهطور خاص مواضعِ قلدرمآبانه طرف آمریکایی کرده و سعی داشته در این رابطه آگاهیبخشی کند. امری که در تاریخ مذاکرات هستهای کشورمان نمونه مشابهی ندارد (از جانب طرف ایرانی). نقش و عملکرد پرس تیوی را در مذاکرات مذکور چطور ارزیابی میکنید؟
انبارلویی: پرس تیوی از ابتدای مذاکرات وین با تکیهبر منابع مستقیم و آگاه، اخبار درستی را از محتوای مذاکرات منتشر کرد که در نوع خود حتی موجب ناراحتی برخی مقامهای دولتِ کشورمان شد. بااینحال، گذشت زمان نشان داد که منابع پرس تیوی برخلاف آنچه یکی از اعضای ارشد گروه مذاکرهکننده ما گفته بود، به معنای واقعی کلمه، منابع آگاه بودهاند و پرس تیوی نیز در اقدامی حرفهای که کاملاً در راستای رسالت آن قرار داشته، مردم را در جریان محتوای مذاکرات وین قرار داده است. واقعیت این است که ایران بیش از ۲۰ سال است که با طرفهای غربی و بهویژه آمریکا در مورد مسئله هستهای خود در حال مذاکره است؛ بااینحال اینطور به نظر میرسد که برخی دیپلماتهای کشورمان هنوز به این آگاهی نرسیدهاند که آمریکاییها حاضر نیستند حتی یک امتیازِ جزئی به ایران بدهند. آنها در هیچکدام از گفتوگوهایشان با ایران، چه در گذشتههای دور و چه همین دوران متأخر و جدیدتر، علیرغم اینکه مطالبی را روی کاغذ آوردهاند، در عمل بههیچوجه حاضر نیستند کوچکترین امتیاز و حقی را به ایران بدهند و به آن وفادار باشند. آنها علیرغم اینکه در متنِ اولیه برجام، از رفع تحریمهای بانکی و نفتی و بیمهای سخن گفتهاند، در عمل هیچ کاری جهت رفع تحریمها انجام ندادند.
بیشتر بخوانید:
پشتپرده مخالفت دولت با اطلاعرسانی پرس تیوی
در مورد مذاکرات وین نیز آنها مکرراً با استفاده از جریانهای رسانهای خود سعی داشتند تا علیرغم بدعهدیهای گسترده خود و حتی خروج یکجانبه و خسارتبار دولت ترامپ از توافق برجام، ایران را بهعنوان طرف خاطی و ناقض برجام به جامعه بینالمللی نشان دهند و از ایران امتیازگیری کنند. امری که البته با واکنش متقابل رسانهای شبکه پرس تیوی همراه شد و این شبکه خبری با اطلاعرسانیهای بهموقع، تا حدی جلوی جوسازیهای آمریکاییها را گرفت.
اخیراً نیز در جریان ارائه بیست و دومین گزارش وزیر خارجه کشورمان به مجلس شورای اسلامی در مورد برجام شاهد بودیم که مستندات این گزارش عملاً و تحقیقاً، اقدام حرفهای پرس تیوی را در اطلاعرسانی از مذاکرات وین تأیید کرد و بسیاری از مطالبی که پرس تیوی در مورد مذاکرات وین و مواضع آمریکا در جریان آن اعلام کرده بود، عملاً مورد تأیید قرار گرفتند. بااینحال، برخی خوشخیالان در داخل مایل نبودند که پرس تیوی به وظایف ذاتی و حرفهای خود عمل کند و اساساً نمیخواستند مردم در جریان واقعیتهای مذاکرات هستهای وین قرار گیرند. از این منظر، از نگاهِ من، عملکرد پرس تیوی در مورد مذاکرات وین، کاملاً آگاهیبخش و در راستای منافع ملی کشورمان بوده است.
آنا: شما اشاره کردید که ایران قریب به دو دهه است درگیر مذاکرات هستهای با طرفهای غربی است. بهغیراز دوران اخیر و در جریان مذاکرات وین، باید پذیرفت که انحصار و مونوپولی رسانهای غرب را در مورد مذاکرات هستهای با ایران شاهد بودهایم. به نظر شما دلیل اصلی این مسئله چیست؟ چرا ما تاکنون خود را از ابزار مهم رسانه در حاشیه مذاکرات هستهای کشورمان با قدرتهای خارجی محروم کردهایم؟
انبارلویی: بههرحال تاکنون این بهانه ارائهشده که ماهیت مذاکرات، سری و محرمانه است و همین مسئله مانع از کنشورزی قابلتوجه رسانههای تأثیرگذار کشورمان در مورد مذاکرات هستهای با غرب شده است. امری که هیچ نفع و دستاوردی را برای ایران به همراه نداشته و حتی برعکس برای ما خسارتبار نیز بوده است. در این راستا، غربیها با استفاده مؤثر از ابزار رسانه، اطلاعات یکسویه در مورد مذاکرات، به افکار عمومی بینالمللی ارائه میکردهاند و حتی ایران را تحتفشار نیز قرار میدادهاند. اینطور به نظر میرسد که انگار بهزعم برخی، فقط ملت ایران نامحرم بودهاند و نباید از ماهیت و محتوای مذاکرات، بهطور دقیق با خبر میشدند. در این چارچوب، اطلاعرسانیهای اخیر پرس تیوی، کاملاً شجاعانه و حرفهای بود و ثابت کرد که جمهوری اسلامی ایران، مردم را کاملاً محرم میداند و بر این باور است که اطلاعرسانی درست به مردم، به بهترین وجه میتواند همسو با منافع کشورمان نیز باشد. من بهطورکلی فکر میکنم که دیپلماسی خارجی ما مردم را نامحرم میداند و جریانهای خاص در سالهای اخیر مایل نبودهاند غیر ازآنچه خود میخواهند، به مردم کشورمان اطلاع دهند. اطلاعاتی که شاید در برخی مواقع لزوماً با واقعیتها و حقایق نیز همخوانی نداشته باشند. با این همه، روندِ بدعهدیهای طرفهای غربی و مخصوصاً آمریکا در سالهای اخیر نشان داده که تا چه اندازه برخی اطلاعرسانیهای خوشباورانه در مورد مذاکرات هستهای برجام، نادرست و دور از واقعیت بوده است. این در حالی است که حقانیتِ اطلاعرسانیهای اخیر پرس تیوی، بر همگان ثابتشده و نشان دادهشده که این رسانه، رسالت حرفهای خود را به بهترین وجه ممکن انجام داده است.
آنا: دولت جدید در ایران در دوازدهم مردادماه راهی پاستور خواهد شد و عملاً مستقر میشود. در شرایط کنونی و بهطور موقت، مذاکرات وین متوقفشده و بهاحتمال فراوان در دولت آتی، بار دیگر از سَر گرفته خواهد شد. در این راستا، به نظر شما انتظاری که از پرس تیوی در ادامه راهِ مذاکرات هستهای وین میرود، چیست؟
انبارلویی: ما باید مردم را در جریان بسیاری از حقایق، مخصوصاً موضوعات مهم سیاست خارجی نظیر گفتوگوهای هستهای قرار دهیم. مردمِ ما اکنون پس از دو دهه مذاکرات هستهای با غرب و بهویژه آمریکا به این نتیجه رسیدهاند که آمریکا بههیچوجه حاضر به عقبنشینی نیست و در روند مذاکره با ایران، به دنبال وقت خریدن است و سعی دارد درعینحال، توطئههای رنگارنگی را در حوزههای مختلف، علیه کشورمان عملیاتی کند. در این چارچوب، صورتمسئله کاملاً روشن است: ایران مورد تحریم آمریکا قرارگرفته است و آمریکا به بهانه اینکه ایران به ادعای خودشان، به دنبال سلاح اتمی است این تحریمها را علیه کشورمان اعمال میکند. این در حالی است که ایران تضمینهای مختلفی را به غرب و مخصوصاً آمریکا داده که به دنبال ساخت تسلیحات اتمی نیست و همینکه بر سر میز مذاکره حاضر شدهایم، این نشانهای است بر اینکه ما به دنبال تسلیحات اتمی نیستیم؛ زیرا اگر بودیم، این سلاحها را نظیر کره شمالی میساختیم و سپس مذاکره میکردیم. از این منظر، آمریکاییها هم بهخوبی میدانند که ساخت تسلیحات هستهای، اساساً در دکترین نظامی ایران جایگاهی ندارد و مقام معظم رهبری نیز قویاً تولید، ذخیره و استفاده از تسلیحات اتمی را بر اساس یک فتوای دینی، حرام اعلام کردهاند. در این راستا، آمریکاییها مسئله هستهای ایران را صرفاً بهانهای جهت انجام تهاجمات و اقدامات غیرقانونی خود علیه کشورمان میدانند.
درست در همین نقطه است که رسانههایی نظیر پرس تیوی باید فعالانه وارد میدان شوند و چهره خبیث آمریکاییها و مقاصد شوم آنها علیه کشورمان را رسوا کنند. رسانههای ما نباید اجازه دهند که رسانههای غربی، هر آنچه در مورد ایران میخواهند بگویند و افکار عمومی بینالمللی را علیه کشورمان شستشوی مغزی دهند. پرس تیوی چنین مسیری را آغاز کرده و در دولت آینده کشورمان نیز من فکر میکنم همین مسیر از سوی پرس تیوی باید طی شود و این دولت باید قویاً متعهد به اطلاعرسانی درست به مردم کشورمان باشد و از هرگونه خوشباوری در تعامل با غرب و بهویژه آمریکا، قویاً خودداری کند. بدون تردید استفاده فعال از ابزار رسانه توسط کشورمان، جدای از اینکه ابزارهای فشار ایران در مواجهه با غرب را افزایش داده و تقویت میکند، درعینحال، مانع از این خواهد شد که غربیها با مذاکرات پوچ و بینتیجه علیه کشورمان، زمان بخرند و دستور کارهای مخربشان را علیه ایران، عملیاتی کنند. در این چارچوب، رسانههایی نظیر پرس تیوی میتوانند با ادامه دادنِ روند اطلاعرسانیهای دقیق و شفاف سازِ خود، زمینه را برای اتحاد هر چه بیشتر داخلی، در برابر قلدرمابیهای غربیها فراهم کنند و موضع کشورمان در عرصه مذاکرات هستهای با غرب را به نحو قابلتوجهی تقویت کنند.
انتهای پیام/۴۱۰۶/
انتهای پیام/