دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 مرداد 1400 - 00:24
آنا گزارش می‌دهد؛

تنفیذ حکم؛ حمایت معنوی رهبر انقلاب در ابتدای کار دولت‌ها

رهبری در متن حکم تنفیذ چه نکاتی را به رؤسای جمهور گوشزد می‌کنند؟برابر با قانون رئیس‌جمهور منتخب ملت ایران پس از کسب اکثریت آرا، جهت به دست‌آوردن مشروعیت و پشتوانه ولایت فقه، کار خود را با تنفیذ حکم‌اش توسط رهبر انقلاب شروع می‌کند.
کد خبر : 597984
تنفیذ

به گزارش خبرنگار حوزه سیاست داخلی گروه سیاسی خبرگزاری آنا، علیرضا مزینانی؛ تنفیذ حکم رئیس‌جمهوری توسط رهبر انقلاب، پس از برگزاری انتخابات و مشخص‌شدن نتیجه آن و پیش از مراسم تحلیف وی در مجلس شورای اسلامی برگزار می‌شود. این امر جنبه تشریفاتی ندارد و طبق قانون در صورت عدم تنفیذ حکم رئیس‌جمهور منتخب توسط ولی فقیه، او نمی‌تواند ریاست خود بر قوه مجریه را آغاز کند؛ البته امامین انقلاب اسلامی همواره در تمام زمینه‌ها از جمله همین مورد، کمال احترام را به نظر مردم گذاشته‌اند. دوشنبه ۱۲ مردادماه ۱۴۰۰ حکم حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید ابراهیم رئیسی نیز به عنوان رئیس‌جمهور هشتم و رئیس دولت سیزدهم، توسط رهبر انقلاب تنفیذ می‌شود.




بیشتر بخوانید:


حکم تنفیذ مشروعیت نهایی به رئیس‌جمهور است/ برخی از رؤسای‌جمهور پیشین به تعهدشان در حکم عمل نکردند


انتخاب کابینه دولت سیزدهم در مرحله آخر/ اعضای هیئت دولت آینده باید چه ویژگی‌هایی داشته باشند؟


آیا خط لوله «گوره-جاسک» قربانی خودنمایی می‌شود؟




تنفیذ حکم ریاست‌جمهوری، حمایت معنوی رهبر انقلاب از منتخب ملت است


در بند ۹ اصل ۱۱۰ قانون اساسی در تشریح اختیار رهبری جهت اعطای حکم تنفیذ به رئیس‌جمهور منتخب ملت آمده است: «امضاء حکم ریاست جمهوری پس از انتخاب مردم صلاحیت داوطلبان ریاست جمهوری از جهت دارا بودن شرایطی که در این قانون می‌آید، باید قبل از انتخابات به تأیید شورای نگهبان و در دوره اول به تأیید رهبری برسد.»


در این راستا سید رضا اکرمی نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا می‌گوید: «در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، یک‌سری نکات به‌عنوان وظایف و اختیارات رهبری مطرح شده است. از زمان امام خمینی مرسوم بوده که رهبری انتخابات مردم را تنفیذ می‌کردند و این قضیه به‌نوعی معرفی مجدد و حمایت از رئیس‌جمهوری است.»


تنفیذ حکم؛ حمایت معنوی رهبر انقلاب در ابتدای کار دولت‌ها/ رهبری در متن حکم تنفیذ چه نکاتی را به رؤسای جمهور گوشزد می‌کنند؟


بر همین اساس جواد مجتهد شبستری نماینده مجلس خبرگان رهبری نیز در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا اظهار می‌کند: «در قانون اساسی آمده تا زمانی که حکم رئیس‌جمهور توسط مقام معظم رهبری تنفیذ نشود، این جایگاه وی محقق نخواهد شد. جمهوریت نظام با انتخابات محقق می‌شود ولی اسلامیت به این است که ولایت امر حکم رئیس‌جمهور را تنفیذ کنند.»


تنفیذ حکم؛ حمایت معنوی رهبر انقلاب در ابتدای کار دولت‌ها/ رهبری در متن حکم تنفیذ چه نکاتی را به رؤسای جمهور گوشزد می‌کنند؟


رهبر انقلاب در حکم تنفیذ چه توصیه‌هایی به رؤسای جمهور می‌کنند؟


به غیر از مراسم تنفیذ حکم که همواره با استقبال گرم رهبری از رؤسای جمهور همراه بوده، متن این حکم نیز در کمال احترام و همراه با دعای خیر و توصیه‌های خیرخواهانه رهبر انقلاب برای منتخب ملت ایران تنظیم شده است. به طور مثال حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در بخشی از حکم تنفیذشان برای سید محمد خاتمی در دولت هفتم فرمودند: «این‌جانب ضمن تبریک به ملت عزیز، رأی ملت را تنفیذ و ایشان را به ریاست جمهوری اسلامی ایران منصوب میکنم. بدیهی است که تنفیذ اینجانب همانند رأی ملت، تا زمانی است که ایشان به تعهد خود و صراط مستقیمی که تاکنون در پیش داشته‌اند - یعنی راه اسلام و احکام نورانی آن و دفاع از مستضعفان و مظلومان و ایستادگی در برابر دشمنان ستمگر و زورگو و مستکبر - پایبند باشند؛ که البته چنین خواهد بود. لازم می‌دانم جناب رئیس‌جمهور محترم و کسانی را که ان‌شاءاللَّه در کنار و همکار ایشان خواهند بود، به این نکته توجه دهم که خدمت به ملت عظیم‌الشأن ایران، افتخاری بزرگ و ابدی است. اجر الهی و اخروی و سرافرازی دنیوی و اخروی این مسئولیت، آن‌گاه که با اخلاص و برای خدا باشد، با هیچ کار و تلاش و عبادتی قابل قیاس نیست. این فرصت ارزشمند را که مانند همه چیز جهان، گذرا و تمام شدنی است، مغتنم شمارند و به قدر همه‌ی وسع و توان خود، به این ملت عزیز و صمیمی و هوشمند خدمت کنند. حقیقت آن است که در دوره‌های متوالی ریاست جمهوری، دولت‌ها خدمات بزرگ و حتّی بی‌سابقه‌ای نثار کشور و ملت ایران کرده‌اند که پاداش آن‌ها را جز از خدای بزرگ نمی‌توان انتظار داشت؛ با این حال اقشار ضعیف مردم که شامل صادق‌ترین و فداکارترین یاوران انقلاب در روزهای دشوار بوده‌اند و خواهند بود، همچنان نیازمند توجه و کار و اهتمام ویژه و طولانی‌اند و وظیفه‌ی اهم جناب‌عالی و همکارانتان، رسیدگی و علاج‌جویی برای آنان و مجاهدت در راه استقرار عدالت اجتماعی است.»


تنفیذ حکم؛ حمایت معنوی رهبر انقلاب در ابتدای کار دولت‌ها/ رهبری در متن حکم تنفیذ چه نکاتی را به رؤسای جمهور گوشزد می‌کنند؟


این سبک فرمایشات ایشان در تمام ۸ حکم تنفیذ برای ۴ رئیس‌جمهور پیشین، یکسان بوده و رهبری همواره تمام دولت‌ها را از دعای خیر و توصیه‌های راه‌گشایشان بهره‌مند می‌کنند اما اینکه آیا این افراد و دولت‌های تحت اختیارشان توانسته‌اند به نکات ایشان در حکم تنفیذ و موارد دیگر جامه عمل بپوشانند یا خیر نکته‌ای است که باید به صورت دقیق بررسی شود؛ برخی از کارشناسان معتقدند در بسیاری از موارد این اتفاق نیافتاده و یکی از دلایل اصلی وضع نابه‌سامان حال حاضر کشور، همین مطلب است.


در این رابطه حمیدرضا ترقی معاون بین‌الملل حزب مؤتلفه در گفت‌وگو با خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا، تصریح می‌کند: «تنفیذ، اذن ولی‌فقیه به مسئول اجرایی کشور جهت استفاده از بیت‌المال برای اداره کشور و پیاده کردن احکام اسلامی، قانون اساسی و سایر قوانین در جامعه است؛ بنابراین مشروعیت رئیس‌جمهور بعد از مقبولیت مردمی، توسط ولی‌فقیه از طریق تنفیذ صورت می‌گیرد تا بتواند در جامعه اسلامی حکمرانی کند.»


وی می‌افزاید: «طبیعتاً هر رئیس‌جمهوری درخور توان خودش سعی کرده که در چارچوب حکم تنفیذ عمل کند. بعضی از افراد هم علی‌رغم تعهدشان به این تنفیذ عمل نکردند و نتوانستند در آن چارچوب کارنامه موفق و درخشانی داشته باشند.»


تنفیذ حکم؛ حمایت معنوی رهبر انقلاب در ابتدای کار دولت‌ها/ رهبری در متن حکم تنفیذ چه نکاتی را به رؤسای جمهور گوشزد می‌کنند؟


تنفیذحکم توسط ولی فقیه در کنار کسب اکثریت آرای مردم، دو پشتوانه مستحکم برای رئیس‌جمهوری اسلامی ایران است؛ طبیعتاً این دو مورد، آرمان‌های اصلی انقلاب یعنی جمهوریت و پیروی از اسلام را عینیت می‌بخشند و به منتخب مردم امکان فعالیت با دست باز و اختیارات مناسب در زمینه اجرایی کشور را اعطا می‌کند.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب