دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند؛

چه اموالی مشمول مالیات بر عایدی سرمایه هستند؟

مجلس شورای اسلامی ۵ خرداد ۱۴۰۰ طرحی به نام مالیات بر عایدی سرمایه در راستای کاهش واسطه‌گری تصویب کرد.  در این نوع مالیات، افراد از سود ناشی از فروش سرمایه و مایملک خود مالیات پرداخت می‌کنند.
کد خبر : 597878
مالیات بر عایدی



به گزارش خبرنگار حوزه اقتصاد کلان و بودجه گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، برخی افراد از ثروت و دارایی زیادی برخوردارند اما از امور مربوط و الزامات قانونی آن برای سرمایه گذاری مطلع نیستند در این مرحله «واسطه گران» وارد شده و این چنین سرمایه‌هایی را برای سرمایه‌گذاری هدایت می‌کنند. این کار برای یک اقتصاد سالم در حد معقول لازم است اما اگر حضور دلالان از عرف خارج شود صدمات جبران ناپذیری را به اقتصاد کشور وارد می‌کند. یکی از این صدمات، افزایش هزینه‌های مردم و قیمت تمام شده کالاها است.


سوالی که در اینجا مطرح می‌شود این است که چرا برخی افراد به جای تولید به به سمت واسطه‌گری می‌روند؟ یکی از علل مهم این کار تورم است. در این حالت مقدار سودی که تولید کننده از فروش جنس به دست ‌می‌آورد کمتر از سودییست که دلالی از فروش همان جنس کسب می‌کند. در چنین شرایطی افراد به جای تولید به واسطه‌گری سوق پیدا می‌کنند.


مجلس شورای اسلامی برای جلوگیری از این کار طرح مالیات بر عایدی سرمایه را در تاریخ ۵ خرداد ۱۴۰۰ تصویب کرد. مالیات بر عایدی سرمایه که به مالیات ثروتمندان نیز شناخته می‌شود، نوعی از مالیات محسوب می‌شود که بر سود ناشی از انتقال اموال غیر مولد اعمال می‌شود. در این نوع مالیات، افراد از سود ناشی از فروش سرمایه و مایملک خود مالیات پرداخت می‌کنند.


چه اموالی مشمول مالیات بر عایدی سرمایه هستند؟


چه اموالی مشمول مالیات هستند؟


طبق این طرح، هر نوع نقل و انتقال دارایی‌های زیر در زمان انتقال در کلیه مناطق کشور از جمله مناطق آزاد تجاری اقتصادی و ویژه اقتصادی مشمول مالیات می‌شود:


۱) املاک با انواع کاربری و حق واگذاری محل


۲) انواع وسایل نقلیه موتوری زمینی


۳) طلا، شمش طلا، طلای آب شده، زیورآلات از جنس طلا، پلاتین و جواهر آلات


۴) انواع ارز خارجی


از سوی دیگر، اگر واحد مسکونی یا وسیله نقلیه مورد معامله، تنها واحد مسکونی یا وسیله نقلیه تحت تملک اشخاص حقیقی بالای ۱۸ سال و بیش از یکسال در تملک وی باشد، مشمول پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه نیست.




بیشتر بخوانید:


جولان دلالان در بازار سیمان





اموال معاف از مالیات


اولین انتقال املاک نوساز و نیمه ساخت، انتقال باغ‌ها و زمین‌های زراعی بیرون از حریم شهری، انتقال بلاعوض به والدین، همسر دائم و فرزندان بالای ۱۸ سال و اعطای وکالت به آن‌ها، انتقال ترکه به صورت ارث یا وصیت، انتقال بمنظور وقف با تأیید سازمان اوقاف امور خیریه و انتقال قهری املاک مسکونی مشمول پرداخت مالیات مذکور نمی‌شوند.


علاوه بر این، هرگونه ارز انتقال یافته از خارج از کشور که منشأ آن به تأیید بانک مرکزی رسیده باشد، به خصوص ناشی از صادرات، در صورتی که عرضه آن در مهلت قانونی مقرر به تأیید بانک مرکزی رسیده باشد، از این مالیات معاف است.


نحوه محاسبه مالیات بر عایدی سرمایه


املاک در صورت نگهداری کمتر از یکسال مشمول ۴۰ درصد مالیات بر عایدی سرمایه می‌شوند.


با نگهداری املاک بیش از یکسال، سالانه سه واحد درصد از نرخ مالیات بر عایدی سرمایه کم می‌شود و از سال دوازدهم به بعد با نرخ ثابت چهار درصد مشمول مالیات می‌شوند.


طبق این گزارش، اراضی بایر نیز معادل ۴۰ درصد مالیات بر عایدی سرمایه بپردازند.


همچنین، نگهداری انواع خودرو در کمتر از یکسال معادل ۳۰ درصد مشمول مالیات می‌شود و در صورت نگهداری بیش از یکسال، سالانه ۱۰ واحد درصد از نرخ کم و مالیات مربوطه از سال چهارم به بعد با نرخ ثابت صفر درصد محاسبه می‌شود.


از سوی دیگر، نگهداری سایر دارایی‌هایی (طلا، ارز، جواهرآلات و…) که مشمول مالیات بر عایدی سرمایه هستند باید به شرح زیر مالیات متعلقه را بپردازند:


۱) با نگهداری کمتر از یکسال معادل ۳۰ درصد


۲) با نگهداری بیش از یک تا دو سال سالانه ۲۰ درصد


۳) بیش از دو سال معادل ۱۰ درصد


چه اموالی مشمول مالیات بر عایدی سرمایه هستند؟


تاریخچه مالیات بر عایدی سرمایه


در سال ۱۹۱۳ ایالات‌متحده آمریکا برای اولین بار مالیات بر عایدی سرمایه را به اجرا گذاشت و تا حدود ۵۰ سال بعد تنها کشوری بود که قانون مجزا و کاملی برای مالیات بر عایدی سرمایه داشت. در سال ۱۹۶۵ در انگلستان، پس از جهش قیمتی مسکن که ناشی از شرایط پس از جنگ جهانی دوم بود، مالیات بر عایدی سرمایه به‌صورت رسمی تصویب و به اجرا گذاشته شد. پس‌ازآن کشورهای مختلف، به‌خصوص کشورهای صنعتی و ثروتمند قانون مالیات بر عایدی سرمایه را به اجرا درآوردند. امروز ۱۷۱ کشور چنین مالیاتی را به اجرا درآورده‌اند و یا به‌نوعی مشابه آن را در قانون مالیات‌های مستقیم خود به اجرا درمی‌آورند و تنها ۳۲ کشور هستند که قانونی برای مالیات بر عایدی سرمایه ندارند.


در ایران در دهه ۶۰ خورشیدی برای اولین بار قانون مالیات بر عایدی سرمایه مطرح شد و حتی تا حدودی نیز به اجرا گذاشته شد، اما به دلیل خلأهای فراوان در اطلاعات اقتصادی مؤدیان و همچنین ایجاد فساد در دستگاه مالیاتی و دیگر دستگاه‌های درگیر در مالیات بر عایدی سرمایه، شبهی از آن به اجرا درآمد که درنهایت منجر به توقف آن و لغو کامل این قانون شد.


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب