کنگره بینالمللی شعر ترکی غدیر برگزیدگان خود را شناخت/ گامی بلند برای اتحاد کشورهای اسلامی منطقه
به گزارش گروه فرهنگ خبرگزاری آنا از روابط عمومی حوزه هنری، نخستین کنگره بینالمللی شعر ترکی غدیر، با حضور جمعی از شاعران برجسته ترک زبان خارجی و داخلی و نیز با حضور مدیران فرهنگی کشور در محل مسجد کبود، نماد پایتخت تشیع جهان اسلام به کار خود پایان داد.
در این مراسم، شاعرانی از کشورهای جمهوری آذربایجان، روسیه، گرجستان، عراق، آلمان، یمن، ترکیه و ایران به خوانش شعر پرداختند.
گامی بلند برای اتحاد کشورهای اسلامی منطقه
محمدمهدی دادمان، رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی در آئین اختتامه کنگره بینالمللی شعر ترکی غدیر ضمن تبریک عید غدیر خم، مردمان میهن اسلامی را مورد تهاجم امنیتی، اقتصادی، سیاسی، امنیتی و گاه نظامی دانست و گفت: همه ما در مقابل یک هجمه بیمهابا و دهشتناک فرهنگی قرار گرفتهایم و هویت، تاریخ و فرهنگ مردم این سرزمین را نشانه گرفتهاند. زورگویان عالم میدانند که برای استثمار و استکبار باید خودمان را از خودمان تهی کنند. آنچه مردم ما را در برابر جبهه مهاجم قدرتمندتر مؤثرتر میکند، برادری و همبستگی بیش از پیش مردم این منطقه با یکدیگر خواهد بود.
رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی ولایت و به هم پیوستگی تحت ولایت خدا و ولایت رسول الله را منجر به خلق قدرتی ما فوق تصور عنوان کرد و یادآور شد: با فحص عمیقی در قرآن، معنای عمیقتری از ولایت کشف خواهد شد. ولایت به هم پیوستگی عمیق مؤمنین است که تنها بر مدار و محور خدا و پیشوایان الهی رقم میخورد.
دادمان ادامه داد: عمر برادری و به هم پیوستگی کشورهای منطقه بیشتر از عمر تأسیس کشورهای مهاجم به فرهنگ و تمدن موجود در این منطقه است. این برادری تنها با تکیه بر مشترکات فرهنگی و اعتقادی تعمیق خواهد شد. ما مکلف و مسئول به ارتباط عمیق با یکدیگر بوده و باید بر مدار این اشتراکاتمان کنار هم جمع شویم و گفتوگو کنیم. چنین نگاهی به طور حتم اولویتهای ما را در حوزه دیپلماسی فرهنگی دستخوش تغییر و تحول خواهد کرد.
وی خاطرنشان کرد: اگر باور داریم که مبنای دیپلماسی فرهنگی ما در هر نقطهای از این کره خاکی باید با تکیه بر اشتراکات فرهنگی باشد، بدون شک ظرفیت فرهنگ و تمدن اسلامی را در این منطقۀ مهم جدی خواهیم گرفت. حوزه هنری اراده کرده تا یک عنصر مؤثر در ساخت بستر اجتماعی و گفتوگوی فرهنگی میان مردم و نخبگان در این منطقه باشد.
محمدمهدی دادمان ادامه داد: برگزاری جشنواره «دف، نوای رحمت»، حضور اساتید ادبیات و هنرمندان افغانستان در حوزه هنری، رونمایی از اثر استاد قدیریان پیرامون دختران مظلوم مدرسه شیدالشهدا در محله افغانستانیهای مقیم مشهد، برگزاری کارگاه هنری مشترک میان هنرمندان ایرانی و عراقی در حوزه هنری خوزستان، برگزاری چندین محفل شعر مجازی با حضور شعرای جبهه مقاومت عرب زبان از ایران، لبنان، سوریه، عمان، عراق، کویت و…، برگزاری جشنواره موسیقی عاشیقلار و در نهایت کنگره بینالمللی شعر غدیر نشان از تجدید ارادهای بر تقویت این تعاملات است.
رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی در پایان کنگره بینالمللی شعر غدیر را گام بلند دیگری در اتحاد کشورهای اسلامی منطقه به خصوص در قفقاز و اوراسیا دانست و تأکید کرد: باید باور کنیم که ظرفیتها و امکانات در پیوند ملتها و تعمیق برادریها منحصراً در اختیار فرهنگ و هنر قرار دارد. امیدوارم گفتوگوی فرهنگی و هنری، محافل و تعاملات فرهنگی-هنری مبدأ ارتباطات عمیقتری میان مردم این منطقه به خصوص میان اهالی ترک زبان خواهد شد.
۲۹۰ شعر ارسالی به دبیرخانه
سیدمحمدحسین بلاغی رئیس حوزه هنری آذربایجان شرقی، در این مراسم اظهار کرد: حدود ۲ ماه است که حوزه هنری استان آذربایجان شرقی تمامی برنامهریزیهای لازم را برای برگزاری این کنگره با همکاری شهرداری، سازمان تبلیغات و زیر نظر حوزه هنری کشور انجام داده و سه نشست تخصصی نیز صورت گرفته است.
وی افزود: هدف از برگزاری این مراسم اثبات اتحاد و همبستگی شیعیان و معرفی شاعران ترک زبان است.
رئیس حوزه هنری آذربایجان شرقی تصریح کرد: امروز تبریز افتخار میزبانی شعرا از اقصی نقاط کشور و حتی خارج از کشور از جمله ترکیه، استانبول، جمهوری آذربایجان، گرجستان، تهران، شیراز و… را دارد که دستاوردی بسیار ارزشمند محسوب میشود.
بلاغی ادامه داد: در طی ۲ ماه اخیر تعداد ۴۸۰ شعر به دبیرخانه کنگره ارسال شده که ۲۹۰ شعر آن از داخل ایران و ۱۸۷ شهر هم از خارج از ایران فرستاده شده است که در مراسم اختتامیه کنگره بینالمللی شعر ترکی غدیر ۷ نفر از شعرای عزیزی که توسط هیئت داوری انتخاب شدهاند، تجلیل میشوند.
شعر شاعران متعهد تأثیرگذارترین ابزار برای تبلیغ دین است
حجت الاسلام حسن کاملیفر، دبیر اجرایی بنیاد بینالمللی غدیر در آئین اختتامیه نخستین کنگره بینالمللی شعر ترکی غدیر، شعر را تأثیرگذارترین ابزار برای تبلیغ دین، عصمت و طهارت دانست و گفت: شعر اولین رسانهای بود که به دستور پیامبر و برای تبلیغ و تبیین غدیر از آن استفاده شد. در اهمیت و تأثیرگذاری شعر لازم به یادآوری است که ۸ جلد از کتاب شریف الغدیر مرحوم علامه امینی به «غدیریهها» از قرن اول تا قرن دوازدهم پرداخته است.
دبیر اجرایی بنیاد بینالمللی غدیر تصریح کرد: همواره شعرای بزرگ با اشعار خود مبلغ دین بودند. اشعار کمیتبن زید اسدی، دعبل خزاعی، سید اسماعیل حمیری، شافیه ابوفراس حمدانی، شیخ صفیالدین حلی، ابنحسام خوسفی، محتشم کاشانی، مدح و مرثیههای آیتالله محمدحسین غروی اصفهانی (مشهور به کمپانی)، شهریار، عابد تبریزی و سایر شعرای کشورهای اسلامی برای تبلیغ اسلام و غدیر مورد استفاده قرار گرفته است.
کاملیفر شعر متعهد، اشعار حماسی، مدح و مرثیهها را سلاح برّندهای در مقابل حاکمان جور و دشمنان ائمه عنوان کرد و گفت: همواره از اشعار متعهد در طول تاریخ استفاده شده و اگر بخواهیم غدیر، مانند عاشورا، اربعین و فاطمیه وارد زندگی مردم شود، باید از این ابزار مهم یعنی شعر شاعران متعهد استفاده کنیم.
وی در پایان واقعه غدیر را مظلوم دانست و تأکید کرد: غدیر همواره مورد بیمهری قرار گرفته است. به همین دلیل و بنا بر دستور پیامبر اسلام (ص) باید غدیر را از قربت خارج کرده و غبار مظلومیت را از چهره نورانی آن برطرف کنیم.
معرفی برگزیدگان
در آئین اختتامیه نخستین کنگره بینالمللی شعر ترکی غدیر به ترتیب استاد «شبگیر تبریزی»، «امیر رسولی» و «بهزاد گرانمایه» مقام اول، دوم و سوم را کسب و «بلال کمالی» برگزیده بخش ویژه تبریز شد.
در بخش خارجی کنگره بینالمللی شعر ترکی غدیر نیز به ترتیب «عباس عبدالله» از کشور جمهوری آذربایجان، «علی کران» از کشور ترکیه و «رجب بربراوغلی» از کشور عراق مقام اول، دوم و سوم را کسب کرده و برگزیده شدند.
لازم به ذکر است؛ رونمایی از کتاب منتخب اشعار ارسال شده به کنگره با عنوان «عهد معهود»، شعرخوانی شاعران ترک و فارس شرکت کننده در کنگره، قرائت پیام آیتالله صدیقی و آیتالله سبحانی، اجرای تواشیح گروه بیناللملی طارق و رونمایی از اثر نقاشی استاد امینی از برنامههای جانبی این مراسم بود.
این مراسم با حضور محمدمهدی دادمان رئیس حوزه هنری، آیتالله آل هاشم نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه تبریز، سیدقاسم ناظمی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجتالاسلام شعبانی مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی استان آذربایجان شرقی برگزار شد.
انتهای پیام/4104/
انتهای پیام/