خالی کردن جیب شهروندان با شیوههای شیک و مجلسی!/ وقتی حس انساندوستی بلای جان شهروندان میشود
به گزارش خبرنگار گروه جامعه خبرگزاری آنا، وقتی صحبت از تکدیگری میشود تصویر افردی با لباسهای مندرس و پاره و کثیف در ذهنمان تداعی میشود که یا گوشهای از خیابان نشستهاند و یا در چهارراهها و پشت چراغ قرمز به شیشه اتومبیل میزند و ظرفی را با عجز و لابه جلو میآورند تا با برانگیختن حس ترحم و دلسوزی مردم مبلغی را دریافت کند.
اما در کنار این روشهای گدایی و کسب درآمد که هیچوقت هم تاریخ انقضا ندارند، شیوههای دیگری از تکدیگزی یا همان گدایی شکل گرفته که به آن تکدیگری نوین میگویند؛ در این شیوهها، افراد متکدی با استفاده از روشهای خیلی شیک و مدرن و با استفاده از جریحهدار کردن احساسات عمومی و برانگیختن حس انساندوستی تکدیگری میکنند.
شاید اینروزها که در حال استفاده از هر عابربانکی هستید، برگنوشتهای که حاوی دردودلهای احساسی بوده و در آن با بیان مشکلاتی اعم از مریضی فرزند، نداشتن کرایه منزل، بیکاری، قرض و ... از شما درخواست میکند تا به شماره حسابی که در ادامه آن نوشته شده است برخورد کرده باشید؛ البته این تنها یک مورد از شیوههای نوین گدایی است و بعضاً مشاهده شده از شماره تلفن ناشناسی که معمولاً هم اعتباری است پیامکی به تلفن همراهتان ارسال میشود و در آن با استفاده از شیوههای عجیب و غریب برانگیختن احساسات از شما طلب وجه میکنند.
بازار متکدیهای مدرن داغ است!
این روشهای مدرن تنها به پیامک و نوشته کنار عابربانک منتهی نمیشود؛ هنگامیکه در خیابان در حال تردد هستید یک ماشین مدل بالا با سرنشینی که لباسهای تمیز ومرتبی به تن دارد در کنار شما توقف میکند و میگوید کیف مدارکش مفقود یا سرقت شده و اکنون احتیاج به کمک نقدی دارد.
نمونه دیگر وقتی در پمپ بنزین مشغول بنزین زدن هستید و یک موتورسوار مودبانه از شما درخواست میکند به دلیل اینکه عجله دارد یا کارت سوخت همراه ندارد اجازه بدهید او هم چند لیتر بنزین بزند هم بازارش داغ است و البته چندین و چند مورد دیگر را هم میتوان نام برد که به آن تکدیگری مدرن یا پنهان گفته میشود.
گدیان امروز مسافران شیکپوش یک سفر خیالی
گدایان شهر امروز مسافران شیکپوش یک سفر خیالی یا راننده یک خودرو تمیزی هستند که بنا به هزار و یک دلیل در راه مانده اند و میخواهند با کمک ما به مقصد برسند. آنها دیگر ظاهر رغتبار و سر و وضع کثیف و آشفتهای ندارند که برای گرفتن سکهای بیارزش التماس کنند، بلکه موقر و بدون اینکه با کلمات ترحمانگیز درخواست کمک کند کاملا زیرپوستی حس انسان دوستی را قلقلک میدهد و اگر دست به جیب شویم به جای دعاهای رنگارنگ، بسیار رسمی از ما تشکر میکنند.
سیر صعودی درآمدهای متکدیان مدرن
به عقیده برخی کارشناسان میزان درآمد امروزه تکدیگری خاموش به هیچوجه با درآمد سالها پیش متکدیان قابل قیاس نیست و شاید به همین دلیل است که با وجود اقدامات دست و پا شکسته سازمانهای متولی ساماندهی متکدیان، روز به روز بر تعداد آنها افزوده میشود.
شاید تصاویری که چندی قبل از تلویزیون پخش شد و در آن یک گدای فرهیخته! با بیان اینکه روزانه با استفاده از شیوهها و انحای مختلف حداقل یک میلیون تومان به جیب میزند کمی عجیب به نظر بیاید ولی بررسیهایی که نهادهای نظارتی و سلبی انجام دادهاند نشان میدهد درآمد روزانه متکدیان بعضاً به اندازه درآمد ماهانه یک کارمند رسمی دولت است.
بیشتر بخوانید؛
وقتی شهرداری از آسیبهای اجتماعی شهر بیاطلاع است
کودکان کار نمایندگان خانواده فقیر جامعه هستند
مریم سادات ظهوریان فعال اجتماعی در گفتوگو با خبرنگار جامعه خبرگزاری آنا، با بیان اینکه تکدیگری یکی از مشکلاتی است که در حوزه جامعه شناختی بررسی میشود، در تعریف عنوان تکدیگری میگوید: «دریافت مبلغ بدون زحمت تعبیری عامی است که در مورد این پدیده میشود. در واقع فردی که تکدی میکند با روشهای مختلف روی احساسات دیگران تاثیر میگذارد و در قبال این اثرگذاری مبلغی را دریافت میکند.»
وی با اشاره به اینکه در گذشته تکدیگری در بین افراد مسن و از کارافتاده و درمانده رایج بود ادامه میدهد: «همانطورکه شاهد رشد و تغییر در تمامی امور بودیم تکدیگری هم از این قاعده مثتنی نبوده و امروز در جامعه با تکدیگری مدرن مواجه هستیم.»
متدکیان امروز فقیر نیستند!
این فعال اجتماعی علاوه بر مشکلات اقتصادی قانع نبودن افراد به حداقلیها را یکی از دلایل شکلگیری این معضل اجتماعی مدرن میداند و میافزاید: «شکسته شدن قبح غرور و آبروداری و سهولت دسترسی به یک مبلغ گزاف بدون زحمت و از عدم محدودیت جغرافیایی از دیگر عوامل توسعه تکدی گری مدرن است.»
ظهوریان تصریح میکند: «تکدیگری مدرن برخلاف تکدیگری سنتی در بین جوانان رواج یافته است که علت اصلی آن راحتطلبی و زیادهخواهس جوانان امروز است که اگر کنترل نشود عواقب جبران ناپذیری را برای جامعه به دنبال خواهد داشت.»
تکدیگری به شیوه اسپانیایی
نکتهای که قابل توجه است این است که در کشور ما علاوه بر تغییر سبک زندگی به شکل غربی و الگو پذیری در نوع پوشش در تکدیگری هم قابلیت الگوپذیری داریم.
یکی از نمونههای تکدیگری در کشور اسپانیا رنگکردن صورت وبدن و ایستادن با پوزیشنی خاص در معابر عمومی است که از آن با عنوان گدایی هنرمندانه نام برده میشود.
بسیاری ازما در خیابانهای پرتردد و پارکها چنین نمونههایی را دیدهایم که فرد با ظاهری یکدست و یکرنگ ساعتها در نقطهای استاده و بدون ترک موقعیت پوزیشینهایی قابل توجه را به نمایش میدهد و مردم رهگذر پس اندکی تامل بعضا مبلغی را برای او میگذارند.
با یک نگاه کلی می توان دریافت که متکدیان نه افرادی بازمانده از پیشرفت اجتماعی و هوش و امکانات فردی، که بعکس افرادی توانمند و هوشیارند و با استفاده از این توانایی و هوشیاری، شیوه ای برای کسب آسان درآمد، انتخاب کرده اند.
پروندههای افراد متکدی به طورمستقیم در دادگاه مطرح میشود
عباس پوریانی، رئیس کل محاکم استان تهران، با بیان اینکه در سالهای اخیر شاهد افزایش تکدیگری مدرن در سطح شهرها هستیم، میگوید: «واقعیت این است که این افراد نیازمند و مستمند واقعی نیستند، بلکه افراد بی نیازی هستند که به تکدیگری عادت کردهاند و درآمدهای خوبی از این راه کسب میکنند و مردم هم از سر دلسوزی فکر میکنند که این افراد نیازمندند و با این تصور به آنها کمک میکنند.»
وی از مردم درخواست میکند که به درخواستهای این افراد توجه نکنند و میافزاید: «اگر این افراد متکدی به این باور برسند که اگر دست دراز کنند، مردم به آنها کمک نمیکنند، به مرور فعالیت و حضور این افراد در سطح شهر کم خواهد شد.»
رئیس کل دادگاههای عمومی و انقلاب تهران در ادامه ضمن تاکید بر اینکه پروندههای افراد متکدی به لحاظ اینکه جزو مجازاتهای درجه هشت محسوب میشود، بهطورمستقیم در دادگاه مطرح میشود، میافزاید: «به استناد ماده ۷۱۲ قانون مجازات اسلامی کسانی که تکدیگری میکنند علاوه بر حبس از یک تا سه ماه، تمامی اموالی که از این طریق بهدست آوردهاند نیز به نفع دولت مصادره میشود و با توجه به اینکه قاضی رسیدگی به این پروندهها طبق قانون مکلف است در چنین مواردی از مجازاتهای جایگزین حبس استفاده کند، این افراد محکوم به پرداخت جزای نقدی میشوند و این مجازات متاسفانه آثار بازدارندگی نمیتواند داشته باشد و با توجه به شرایط جامعه، قانونگذار باید مجازات این افراد را افزایش دهد.»
اگر عمیق به موضوع تکدیگری مدرن بیندیشیم به این باور میرسیم که عنوان تکدیگری مدرن پوششی نمایشی است بر نوع جدیدی از اخاذی که متکدی مدرن بدون تهدید ورعب و وحشت شرایطی را با برانگیختن حس انساندوستی فراهم میکند که بخشی زیادی از جامعه متاثر شده و برای کمک دست به جیب میشوند».
کلاهبرداری با پوشش تکدیگری
در همین خصوص ولی اسماعیلی رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی هم به خبرنگار جامعه خبرگزاری آنا میگوید: «برخلاف آنچه ازتکدیگری مدرن با عنوان نوعی گدایی برداشت میشود، تکدیگری نیست بلکه بیشتر شبیه کلاهبرداری است.»
وی با اشاره به اینکه در قانون مجازات اسلامی برای برخورد با این افراد(اخاذی و کلاهبردازی در پوشش تکدیگری) هم تعریفی وجود دارد تصریح میکند: «این موضوع مثل قوانین جرایم رایانهای به کمیسیون قضایی مربوط می شود و قابل پیگیری است.».
گفتنی است علاوهبر نیاز به سازماندهی و برنامهریزی نهادهای دولتی برای مقابله با این پدیده نقش اجتماعی شهروندان را نباید نادیده گرفت. شهروندانی که با شناخت این پدیده و برخورد درست با آن، شاید بتوانند مهمترین نقش را در مقابله با این پدیده ایفا کنند.
متاسفانه آنچه توسعه تکدیگری مدرن را رواج میدهد رفتار غیرارادی جامعه در مواجهه با برانگیخته شدن حس انساندوستی در قبال این کلاهبرداران است و اینجاست که باید به این باور برسیم، که از ماست که برماست!
انتهای پیام/۴۱۶۱
انتهای پیام/