دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 تير 1400 - 00:33
گزارش آنا از تمام حواشی آقای سخنگو؛

از عدم موضع‌گیری دقیق تا انتشار اطلاعات متناقض/ کدخدایی در اقناع افکار عمومی درست عمل کرد؟

عباسعلی کدخدایی به مدتی طولانی به‌عنوان سخنگوی شورای نگهبان فعالیت کرده است اما آیا توانسته در اقناع افکار عمومی به‌درستی عمل کند؟
کد خبر : 595147
نشست خبری سخنگوی شورای نگهبان

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری آنا، قاعده نانوشته‌ای بر روند انتخاب سخنگوی شورای نگهبان حاکم است و بر اساس آن، سخنگوی شورای نگهبان همواره از میان حقوقدانان انتخاب می‌شود؛ بر این اساس در حالی که ابراهیم عزیزی (از ۸۰ تا ۸۲)، غلامحسین الهام (از ۸۲ تا ۸۴) و نجات‌الله ابراهیمیان (از ۹۲ تا ۹۴) هر کدام به ‌مدت ۲ سال سخنگوی شورای نگهبان بودند، عباسعلی کدخدایی در اغلب سال‌های این ۳ دوره اخیر یعنی ادوار پنجم، ششم و هفتم در این مقام فعالیت کرده است و حالا در شرایطی تریبون را در اختیار هادی طحان‌نظیف قرار داده است که شایعات بسیاری پیرامون عدم اقبال سایر اعضای شورای نگهبان نسبت به وی مطرح است.


شب پیش از برگزاری جلسه انتخابات هیئت رئیسه شورای نگهبان و با تعجیل، عباسعلی کدخدایی با این جمله که «بهتر است جوان‌ها در این عرصه بیایند و سکان‌دار این مسئولیت شوند و ان‌شاءالله طرح نو و فکر نو داشته باشند»، از سخنگویی این شورا خداحافظی کرد.


این کنش کدخدایی یادآور تصمیمات دقیقه نودی برخی نامزدهای ریاست جمهوری است که تا دقایق آخر منتظر اعلام صلاحیت‌ها می‌مانند اما تا از خبرهای غیررسمی مطلع می‌شوند که عدم احراز یا رد صلاحیت شده‌اند، پیش از اعلام رسمی شورای نگهبان، کناره‌گیری می‌کنند.


اما نکته جالب اتفاقی است که سال گذشته افتاد. خبر برگزاری جلسه سال گذشته انتخابات هیئت رئیسه شورای نگهبان با چند روز تأخیر پس از برگزاری آن به طور رسمی توسط روابط عمومی شورا منتشر شد. سال گذشته سیامک ره‌پیک به‌عنوان قائم مقام شورا جایگزین کدخدایی شده بود. آن زمان برخی کارشناسان این تصمیم اعضای شورای نگهبان را پیام وزیدن نسیم تغییر در این شورا تفسیر کردند.




بیشتر بخوانید:


خداحافظی کدخدایی از سخنگویی شورای نگهبان




عملکرد دوگانه آقای سخنگو


اما چرا اعضای شورای نگهبان، سخنگوی ۱۳ ساله این شورا را کنار گذاشتند؟ عملکرد سخنگوی سابق شورای نگهبان در انتخابات ۱۴۰۰ بی‌حاشیه نبود؛ برخی اظهارات در شورای نگهبان پیش از انتخابات پیرامون کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری همچون «کسانی که قبلاً صلاحیت‌شان تائید نشده، در انتخابات ثبت‌نام نکنند» منجر شد تا آرامش فضای سیاسی کشور بیش از پیش به هم بریزد. آن زمان سعی شد مصداق این جمله از طرف برخی جریانات نزدیک به سخنگوی وقت، محمود احمدی‌نژاد تفسیر شود. این در حالی بود که تعداد زیادی از اشخاص که پیش از این در شورا رد شده بودند، انگیزه ثبت نام داشتند و برخی از آنان نظیر علیرضا زاکانی در این دوره تأیید صلاحیت شدند.


از طرفی عدم موضع‌گیری صحیح درباره رد صلاحیت ۹۰ نماینده مجلس دهم برای حضور در انتخابات مجلس یازدهم موجب شد تا دوباره شورای نگهبان در جایگاه اتهام قرار گیرد. جایگاهی که عملاً هدف قرار دادن آن به مثابه هدف قرار دادن نظام جمهوری اسلامی ایران است. وجود چنین کنش‌هایی نشان‌دهنده آن است که عدم سیاست‌گذاری صحیح در عرصه اطلاع‌رسانی شورای نگهبان، آسیب‌های بسیاری دارد که نوک پیکان آن به سمت نظام نشان می‌رود.


اما مهم‌ترین اتفاقی که عدم هماهنگی سخنگو و شورا را نشان می‌داد، اظهار نظر خاص کدخدایی پس از سخنان رهبری پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ بود. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در انتهای گفت‌وگوی زنده تلویزیونی به مناسبت سی و دومین سالگرد ارتحال امام خمینی(ره) نکاتی را پیرامون عدم احراز صلاحیت برخی کاندیداهای سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بیان داشتند که با واکنش‌هایی مواجه شد. طی این سخنان، رهبر معظم انقلاب فرمودند: «به بعضی از افرادی که صلاحیتشان احراز نشد، ظلم و جفا شد و به آن‌ها یا خانواده‌هایشان که خانواده‌های محترم و عفیفی بودند، نسبت‌های خلاف واقع داده شد که بعداً ثابت شد آن گزارش‌ها غلط و خلاف است. حفظ آبرو جزو بالاترین حقوق انسان‌هاست بنابراین خواهش و مطالبه من از دستگاه‌های مسئول این است که مواردی را که گزارش خلاف واقع راجع به فرزند یا خانواده کسی داده شده، جبران کنند. خداوند متعال ما را از ظلم، هتک حرمت مؤمن و تخلف از وظایفمان محفوظ بدارد.»


بعد از فرمایش رهبر معظم انقلاب، عباسعلی کدخدایی سخنگوی وقت شورای نگهبان، در حساب توئیتری خود نوشت: «فرمایشات [فرمایش‌های] مقام معظم رهبری مد ظله‌ العالی فصل‌الخطاب است و حکم ایشان لازم‌الاتباع. شورای نگهبان با اذعان به اینکه مصون از خطا نیست به‌زودی نظر خود را اعلام خواهد کرد.» پس از آن بود که برخی کانال‌های خبری از تشکیل جلسه فوری شورای نگهبان خبر دادند که نه‌تنها این جلسه تشکیل نشد بلکه شورا با صدور بیانیه‌ای در خصوص تصمیم‌گیری خود توضیح داد.


از عدم موضع‌گیری دقیق تا انتشار اطلاعات متناقض/ کدخدایی در اقناع افکار عمومی درست عمل کرد؟



اما این اظهار نظر عجولانه با واکنش سخنگوی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب مواجه شد. مهدی فضائلی، سخنگوی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب اعلام کرد: «تعریض رهبر انقلاب به جفا و ظلم به برخی نامزدها در جریان احراز صلاحیت برای ریاست جمهوری، متوجه شورای محترم نگهبان نیست و تأثیری در نتیجه اعلام شده از سوی این شورا ندارد.»



از عدم موضع‌گیری دقیق تا انتشار اطلاعات متناقض/ کدخدایی در اقناع افکار عمومی درست عمل کرد؟


این عملکرد سخنگوی وقت شورا واکنش‌های متعددی به همراه داشت. محسن مهدیان، سردبیر رسانه‌های نوین خبرگزاری فارس در واکنش به توئیت کدخدایی نوشت: «ظاهراً جناب کدخدایی بیشتر سخنگوی علائق سیاسی خودشان هستند تا سخنگوی شورای نگهبان.» محمد دهقان، دیگر عضو شورای نگهبان نیز پس از فرمایش رهبر انقلاب به یکی از رسانه‌های می‌گوید که «هیچ کاندیدایی تنها به خاطر یک گزارش، عدم احراز صلاحیت نخورده که با اشتباه بودن یک گزارش، صلاحیتش تأیید شود.»


اکنون که کدخدایی از سمت سخنگویی شورای نگهبان کنار رفته است، با حضور فعالان توئیتری اصلاح‌طلب و اصولگرا مهمانی برگزار می‌کند و علاوه بر این، روابط عمومی شورای نگهبان ویژه‌نامه‌ای الکترونیک با عنوان «سخنگوی صادق و امین» برای تمجید از سخنگوی سابق در دست انتشار دارد. آنچه مشخص است رپورتاژها و برگزاری جلسات رسانه‌ای نمی‌تواند عملکرد پرحاشیه کدخدایی را از حافظه تاریخی سیاسیون پاک کند.


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب