بایدن شروط سختگیرانهای در مذاکرات وین مطرح کرده است
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، روزنامه الجمهوریه لبنان در یادداشتی درباره مذاکرات هستهای وین نوشت، به نظر میرسد دو جبهه ایران و آمریکا در حال وارد شدن به دورهای از جنگ سرد هستند.
طونی عیسی نویسنده مطلب، هیزم جنگ سرد بین ایران و آمریکا را پول و اقتصاد دانست و ادعا کرد، ایران در دوره جو بایدن بیش از دوره دونالد ترامپ رنج خواهد کشید.
روزنامهنگار لبنانی با بیان این سؤال که آیا جو بایدن نظر و رفتارش را درباره پرونده هستهای ایران تغییر داده یا خیر نوشت: به بیان بهتر، آیا بایدن متقاعد شده که شیوه فشار حداکثری که رقیب سرسختش دونالد ترامپ [علیه ایران] به کار بست، درست است؟ لذا اگر اینطور است، تبعات این امر بر موازنه قدرت در خاورمیانه چطور خواهد بود و برای لبنان چه اتفاقی رخ خواهد داد؟
طونی عیسی پاسخ خود را اینطور داد که خوشبینی آوریل [فروردین] گذشته درباره آغاز مذاکرات وین برای پرونده هستهای ایران یا از بین رفته یا در حال از بین رفتن است. برگزاری دور هفتم مذاکرات که قرار بود ابتدای ماه جاری برگزار شود، هنوز در هالهای از ابهام است. این مسئله نیازمند تحلیل نیست. ایرانیها به واسطههای اروپایی بهصراحت گفتهاند که ترجیح میدهند [مذاکرات را] تا آمدن رئیسجمهور جدید یعنی در آگوست [مرداد] به تعویق بیندازند.
عیسی، این امر را تلاش ایران برای فشار بر واشنگتن با عامل زمان توصیف کرد و نوشت، تهران معتقد است دولت بایدن عجله دارد تا با کمترین زیان از پرونده مذاکرات خارج شود تا به وعده انتخاباتیاش درباره متوقف کردن ورود پرهزینه به بحرانهای خاورمیانه، عمل کرده باشد. دلیل عجلهاش هم خروج از افغانستان است... اما در واشنگتن برخی محکم میگویند که برداشت ایران از موضع آمریکا عجولانه است. دولت بایدن با خروج از افغانستان رقبایش را در موضع پردردسری قرار داده و حتی جبهههایی را علیهشان بازکرده که آنان را تهدید میکند.
طبق ادعای این روزنامه لبنانی در این یادداشت، دولت بایدن مثل دیگر پروندهها، در پرونده هستهای نیز مسیر سختگیرانهتری با ایران را در پیشگرفته چراکه در مذاکرات وین، بازگشت خودکار به توافق ۲۰۱۵ را رد کرده و شروط سختگیرانهای گذاشته از جمله، تعهد تهران به نص توافق و روح آن و مرتبط کردن اجرای تعهدات خودش به پرونده موشکهای بالستیک و نفوذ منطقهای و تروریسم. همچنین واشنگتن، مرحلهای کردن تفاهم را رد کرده یعنی موافقت در مرحله اول با بازگشت به توافق وین بدون شرط و در حال بحث گذاشتن پروندههای دیگر در مراحل بعدی.
این روزنامه در ادامه به موضع سختگیرانه هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه علیه ایران اشاره کرد و نوشت، در همین خصوص هیئتی از کنگره شامل اعضایی از دو حزب اخیراً به وین رفت تا فعالیتهای مرتبط با گزارشهای آژانس انرژی اتمی درباره ایران را بررسی کند. در این سفر، اعضای دو حزب، مواضع سختگیرانهای درباره ایران اتخاذ کردند مثلاً سناتور دموکرات بن کاردن که عضو کمیته روابط خارجی هم هست، گفت، همه ما در این پرونده همنظریم. آمریکا نباید بدون شروط به توافق ۲۰۱۵ بازگردد. همه شرایطی که بر اساس آن مذاکره شده بود، تغییر کرده است و باید شرایط جدید را در نظر گرفت.
تحلیلگر لبنانی در پایان نوشت: ناظران میگویند، آمریکا سیاست چماق و هویج را درباره ایران در پیشگرفته و معتقدند ایران در تقابل با بایدن بیش از دوره ترامپ، اذیت خواهد شد. روابط واشنگتن با متحدان منطقهایش مثل اسرائیل و عربستان در هفتههای اخیر بهتر شده و دولت بایدن به دغدغههای آنان در قبال ایران و فعالیتهای بازوهایش دارد پاسخ میدهد. آیا افزایش سطح فشار آمریکا بر ارکان قدرت در لبنان و هماهنگی اخیر واشنگتن، پاریس و ریاض برای مدیریت پرونده لبنان و تحریم ترکیب کنونی کابینه در لبنان که موردحمایت ایران است، در همین چارچوب است؟ ناظران معتقدند که تقابل بزرگ بین دو اردوگاه ایران و آمریکا و متحدانشان آغازشده و میادین خاورمیانه از لبنان و سوریه گرفته تا عراق و یمن و دیگر کشورها مقابل آن باز است. اسرائیل هم هرگاه خواست مجاز به دخالت است. دو جبهه در این منازعه نفوذ غرق خواهند شد... و لبنان در رأس است و روشن است که بایدن تصمیمش را گرفته تا نفوذ در لبنان از آن ایران نباشد. بهاحتمالقوی سلاح قویتر در این تقابل پول و اقتصاد است؛ یعنی جنگ سرد اما تضمینی نیست که در برخی مواقع، گرم نشود.
انتهای پیام/۴۱۰۶/
انتهای پیام/