مشکل فرونشست در 28 مرکز استان/ وضعیت فرونشستها در تهران بحرانی است
مهدی زارع استاد پژوهشکده زلزله شناسی در گفتو گو با خبرنگار شهری گروه جامعه خبرگزاری آنا، در خصوص علت به وجود آمدن فرونشستهای زمین گفت: هنگامی که در مواقع خشکسالی آبهای سطحی تمام میشوند و برای تامین آب سراغ آبهای زیرزمینی میرویم آنها دیگر برگشتپذیر نخواهند بود و یکی از تبعاتی که این سوء مصرف دارد، فرونشست زمین است.
وی با بیان اینکه اگر تا حدود ۲۰ درصد از آبهای زیرزمینی بهرهبرداری شود قابل جبران است ادامه داد: اما مسئله در ایران این است که از این سفرههای آب زیرزمینی در حدود ۸۵ درصد بهرهبرداری میکنیم این حجم از بهرهبرداری با بارندگی جبران نمیشود و سفرههای آب زیرزمینی از بین میرود.
استاد پژوهشکده زلزلهشناسی حفر چاه که تامین آب آن از آبهای زیرزمینی صورت میگیرد را علت نشست آبرفتها دانست و عنوان کرد: به دنبال این نشست سطح آب زیرزمینی به حدی پایین میرود که سطح زمین نشست میکند.
زارع یا تاکید بر اینموضوع که اغلب این پایین افتادن و نشست کردن چون به صورت نقطهای نیست و موضعی اتفاق نمیافتد، به چشم نمیآید افزود: یعنی یک دشت به تدریج نشست میکند و کسی متوجه این امر نمیشود.
این استاد دانشگاه به عواقب فرونشستهای دشت شهریار در جنوب غربی تهران و جنوب شهر قدس و ملارد و تهرانسر اشاره کرد و گفت: مشکل فرونشستها زمانی بحرانی میشود که در مناطقی که اوج فرونشست اتفاق میافتد، ترکهای کششی بزرگ ایجاد و منجر به تغییر جادهها شود.
وی تخریب مسیرهای روستایی شریانهای حیاتی مثل خط لوله، خط آهن و راهآهن از آن عبور میکندرا از دیگر مشکلات فرونشستها دانست و اظهار کرد: در برخی این موارد به صورت تدریجی زیر این زیرساختها خالی شده و بخشیهایی از مسیر این زیرساختها آسیب میبیند «مثلا دکلهای برق کج میشود و ...».
تبعات ناشی از فرونشستها قابل جبران نیست
زارع در مورد اینکه آیا تبعات فرونشستها قابل جبران است یا نه اظهار کرد: تخریبهایی که از برداشتهای آبهای زیرزمینی ایجاد شده است عملاً قابل جبران نیست ولی اولین و مهمترین کاری که میتوان انجام داد این است که از بیشتر شدن این حالت جلوگیری کند.
استاد پژوهشکده زلزله شناسی با بیان اینکه تقریباً از ۳۱ استان در ۲۸ مرکز استان درگیر مشکل فرونشستها هستند عنوان کرد: استانهایی درمجاورت ساحل دریای مازندران هستند اگر فرونشست هم داشته باشند خیلی کمتر است زیرا در استانهای گیلان، مازندران و گرگان سطح آب زیرزمینی خیلی بالاست و کنار دریا قرار گرفته است، وضعیت حاد ندارند اما وضعیت همه ۲۸ مرکز استان دیگر بحرانی است.
وی وضعیت استان تهران در مورد گستردگی فرونشتها را فوق بحرانی دانست و بیان کرد: این اتفاق به دلیل جمعیت زیاد و تراکم بسیار بالایی است که در شهر تهران زندگی می کنند.
استاد پژوهشکده زلزلهشناسی در خصوص پیشگیری از بحران فرونشتها گفت: برای صنایعی که آب زیادی مصرف میکنند باید جایگزینی انجام شود و حتی در برخی موارد می توان می توان آنها را حذف کرد.
زارع دستکاری بشر در طبیعت را از دیگر علل ایجاد فرونشستها دانست و اظهار کرد: پدیده فرونشستها که به دلیل تامین آب برای مصارف بشر صورت میگیرد تنها مربوط به ایران نیست و همین الان این بحران در کالیفرنیا هم وجود دارد.
انتهای پیام/۴۱۶۱
انتهای پیام/