مقاومت عراق و سوریه برای تحمیل تجربه افغانستان به آمریکاییها متحد شدهاند
گروه جهان خبرگزاری آنا-مجتبی اسماعیلی، منابع رسانهای روز گذشته (یکشنبه) از حمله موشکی مجدد به پایگاه آمریکا در میدان نفتی العمر که محل استقرار نظامیان آمریکایی است، خبر دادند. پس از اصابت موشک به این پایگاه آمریکایی، ستونهایی از دود در آسمان برخاست.
این در حالی است که برخی منابع عربی بامداد روز گذشته از وقوع حمله راکتی به پایگاه نظامیان ائتلاف آمریکایی در داخل پایگاه نفتی کنیکو در استان دیرالزور، نزدیک مرز عراق و سوریه خبر داده بودند. در این حمله چهار موشک بهطور مستقیم به پایگاه کنیکو برخورد کرد. شاهدان عینی نیز اعلام کردند، از پایگاه کنیکو ستونهای دود و آتش به هوا برخاست و تعداد زیادی از هواپیماهای ائتلاف آمریکایی نیز در آسمان منطقه «معیزیلة والعزبة» به پرواز درآمدند. نیروهای آمریکایی در چند پایگاه نظامی در سوریه مستقر هستند که مهمترین آنها در نزدیکی میدان نفتی العمر و میدان گازی کنیکو در دیرالزور و التنف در جنوب شرق سوریه است.
احتمال مشارکت حشدالشعبی عراق در حمله به پایگاههای آمریکا در سوریه
پایگاه آمریکاییها در میدان نفتی العمر سوریه همزمان با تشدید حملات به پایگاه عینالاسد واقع در غرب عراق و کمتر از ۱۲ ساعت مورد حمله موشکی و پهپادی قرار گرفت. واضح است این حملات که در هفتههای اخیر دامنه گستردهتری یافته است و احتمالاً گروههای وابسته به حشدالشعبی عراق در پشت آن قرار دارند، در چارچوب راهبرد جدید مقاومت است؛ راهبردی که هدف آن مجبور کردن آمریکا به تخلیه همه نیروها و پایگاههای خود از عراق و سوریه است، مانند آنچه در افغانستان چند روز گذشته رخ داد.
برای اینکه بدانیم این حملات و تأثیرگذاری آن بر آمریکاییها تا چه حد ارزشمند است و قدرت مقاومت را نشان میدهد باید به یک سال و نیم پیش بازگردیم؛ زمانی که یک خبرنگار روسی از بشار اسد، رئیسجمهور سوریه پرسیده بود نحوه برخورد دولتش با اشغال چاههای نفت و گاز سوریه بهوسیله نیروهای آمریکایی در شرق دیرالزور چگونه است. بشار اسد آن زمان که اوج مانور آمریکاییها در شمال سوریه بود گفت، آمریکا کشور بزرگی است و سخت است نیروهای سوری بهتنهایی بتوانند با آنها وارد نبرد شوند، آن هم درحالی که کشور با جنگ داخلی دست و پنجه نرم میکند.
ارتش سوریه آن زمان مشغول بازپسگیری نقاط مختلف این کشور از تسلط تروریستهای تکفیری بود. رئیسجمهور سوریه با این نوع بیان خود غیرمستقیم چراغ سبزی به تشکیل نیروهای بسیج مردمی و ورود گروههای مقاومت به جنگ با اشغالگران آمریکایی نشان داد تا در آیندهای نزدیک اشغالگران را از خاک کشورش بیرون کند. درحال حاضر نیز بعید نیست حملات فزاینده به پایگاههای آمریکا در بزرگترین میدان نفتی سوریه در منطقه، یعنی العمر بهمعنای آغاز جنگ چریکی بسیج مردمی سوریه متشکل از فرزندان قبایل عرب منطقه یا نظیر آن باشد. حتی میتوان گفت ممکن است این حملات با هماهنگی نیروهای حشدالشعبی عراق میان مرزهای شرقی سوریه و غرب عراق انجام شود.
چرا میدان نفتی العمر؟
حمله به پایگاههای آمریکایی در میدان نفتی العمر سوریه بعد از حمله حدود یک ماه پیش آمریکا به پایگاههای گروههای مقاومت عراق در شهرهای مرزی بوکمال سوریه و القائم عراق رخ داد. مهمترین سؤالی که وجود دارد، این است که چرا این منطقه برای واکنش مقاومت به آمریکاییها انتخاب شد. درواقع میدان نفتی العمر منطقه بسیار مهم و راهبردی در سوریه است که ویژگیهای مهمی دارد، ازجمله اینکه؛ نخست، بزرگترین میدان نفتی سوریه است. دوم، فاصله کوتاهی تا میدانهای نفتی حاشیه فرات دارد و سوم، اینکه دروازه مثلث جنوبی منطقه شرق فرات است.
بیشتر بخوانید:
پایگاه آمریکاییها در شرق سوریه هدف حمله قرار گرفت
گزارش رسانههای سوری نشان میدهد در سال ۲۰۱۱، بیش از ۹۰ درصد استخراج و تولید نفت این کشور بهوسیله ۹ میدان نفتی انجام میشد. در این میان، پایگاه نفتی العمر با تولید روزانه ۹۰ هزار بشکه نفت در رتبه نخست قرار داشت و بهتنهایی بیش از ۲۰ درصد نفت سوریه را تأمین میکرد. در اکتبر ۲۰۱۷ نیروهای ائتلاف سوریه دموکراتیک (قسد) به کمک آمریکا این میدان نفتی را تصرف کردند و از آن زمان، العمر در اشغال ارتش آمریکاست.
از دست دادن میدان نفتی العمر از منظر اقتصادی، درآمدزایی و نظامی خسارت بزرگی برای آمریکاییها در سوریه بهشمار میرود
دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا این پایگاه نظامی را برای محافظت از میادین نفت و گاز ایجاد کرد و کار بهرهبرداری و بازاریابی از تولید نفت و گاز آن را به شرکتهای صهیونیستی و توزیع درآمد مالی را به نیروهای قسد سپرد.
در هر صورت میدان نفتی العمر از منظر اقتصادی، درآمدزایی، نظامی و حفظ امنیت منطقه بسیار مهم و راهبردی برای آمریکا و قسد است و حمله به آن را باید اقدامی بسیار مهم و مؤثر ارزیابی کرد. اهمیت آزادسازی این منطقه و استفاده از ظرفیت نفت و گاز آن درحالی است که حدود ۲۰ میلیون شهروند سوری از کمبود شدید منابع نفتی رنج میبرند و مالکان خودرو بهدلیل اشغال این چاهها و محاصره شدید اقتصادی آمریکا ساعتها مقابل پمپ بنزینها صف میکشند تا مقدار کمی از آن را به دست آورند.
تکرار تجربه افغانستان، اینبار در عراق و سوریه
گروههای مقاومت مشترک عراق و سوریه آمریکاییها را مجبور خواهند کرد که در ماههای آینده شکست در خاک این کشور را بپذیرند و نیروهایشان را ذلیلانه از منطقه خارج کنند. مقاومت در برابر اشغالگری آمریکاییها در عراق در دوره فرماندهی ژنرال پترائوس به اوج خود رسید و دولت سوریه نقش مهمی در زمینه حمایت از مقاومت مسلحانه عراقیها ایفا کرد.
قاسم الاعرجی، مشاور امنیتی ملی عراق پنجشنبه گذشته با انتشار پیامی در حساب کاربری خود در توییتر نوشت، ژنرال بیل ریچارد، معاون فرمانده کل نیروهای ائتلاف بینالمللی به سرکردگی آمریکا با او درباره اوضاع امنیتی گفتوگو کرده است.
وی نوشت: ریچارد به من متوسل شد تا جلوی حملات گروههای مقاومت عراقی را به پایگاهها و کاروانهای نظامیان آمریکا بگیرم. ریچارد همچنین انزجار شدید واشنگتن را از حملات گروههای مقاومت که پایگاهها و کاروانهای نظامی آمریکا را در عراق هدف قرار میدهند، ابراز کرد.
با توجه به روند کنونی به نظر میآید دولت آمریکا مجبور خواهد شد به اشغالگری و حضور غیر قانونی خود در مناطق مستقل شمال سوریه پایان دهد، همانگونه که پس از ۲۰ سال اشغالگری مجبور شد نیروهای خود را از خاک افغانستان خارج کند؛ البته در افغانستان نیز اشرف غنی، رئیسجمهور این کشور تسلط چندانی ندارد و نیروهایش تنها کابل را در اختیار دارند.
آمریکا در منطقه شکست خورد و مجبور خواهند شد همچون افغانستان، پایگاههای نظامی خود در عراق و سوریه را شبانه و با عجله ترک کنند
این یک ادعا نیست، بلکه نیروهای مقاومت عراق از اراده کافی برای مقابله با آمریکاییها برخوردارند و در این زمینه همکاریهایی میان عراق و سوریه بهوجود آمده است. ابوآلاء الولائی، دبیرکل گردانهای سیدالشهدا در توئیتی بعد از بمباران مواضع حشدالشعبی بهوسیله آمریکا در مرز با سوریه گفته بود، مقاومت عراق سوگند یاد کرده است تا انتقام خونهای ریخته شده شهدا را بگیرد. وی با قدردانی از همه رهبران سیاسی عراقی علاقهمند به مقاومت که میانجیگری کردند تا اوضاع را آرام کنند، گفت: بعد از این دیگر هیچگونه وساطتی را نمیپذیریم و این ما هستیم که زمان و مکانی را که با انتقام گرفتن، دلهایمان آرام میگیرد، مشخص میکنیم.
نکتهای که واقعیت این روزهای عراق و سوریه است، اینکه آمریکا در منطقه غرب آسیا شکست خورد و بهزودی مجبور خواهد بود همچون پایگاه بگرام در افغانستان، پایگاههای نظامی خود در عراق و سوریه را شبانه و با عجله ترک کنند. آنها فقط در عراق حدود ۶ تریلیون دلار صرف کردند و ۵ هزار سرباز کشته دادند. همچنین در سوریه شکست خوردهاند و مجبور خواهند شد سربازانشان را خارج کنند و اینکه نفت و گاز سوریه به منطقه بازخواهد گشت؛ سرمایهای که متعلق به دولت و مردم این کشور است.
انتهای پیام/۴۰۳۳/پ
انتهای پیام/