رمزگشایی از جنجالهای اخیر دولت علیه پرستیوی
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، ابوالفضل ظهرهوند، سفیر و دیپلمات اسبق کشورمان بر این باور است که اتهامات اخیر دولت، علیه شبکه پرستیوی و اطلاعرسانی آن از روند مذاکرات وین، صرفاً دادنِ آدرس غلط است. اگر دولت واقعاً به پرستیوی نقد دارد و معتقد به تخلف آن است، بایستی دقیقاً مشخص کند که کدام بخش از مطالبی که این شبکه در قابل اطلاعرسانی خود از روند مذاکرات وین منتشر کرده، با واقعیتهای میدانی در تضاد است.
همزمان با آغاز مذاکرات هستهای وین که با حضور طرفهای بینالمللی برجام (بدون مذاکره مستقیم ایران و آمریکا) و با هدف احیای این توافق انجام میشود، شبکه خبری پرستیوی بهعنوان اصلیترین و مهمترین شبکه برونمرزی کشورمان، اقدام به انتشار اخبار مرتبط با روند مذاکرات و نیات آمریکا در جریان آن (با اتکا به اطلاعات منابع آگاه به مذاکرات) کرده است. در این راستا، در آخرین مورد از افشاگریهای پرستیوی در مورد مذاکرات وین، بر این مسئله تأکید شده که اساساً آمریکا قصد لغو کامل هیچیک از تحریمهای برجامی کشورمان را ندارد و صرفاً قصد دارد در بازههای زمانی مشخص، بخشهایی از تحریمهای هستهای کشورمان را تعلیق کرده و در عین حفظ ساختار تحریمها علیه ایران، زمینه را برای تشدید فشارها علیه کشورمان و کلیدزدن پروژههای برجام دو و سه هموار سازد.
این افشاگری پرستیوی در شرایطی انجام میشود که پیشتر نیز مقامهای ارشد تیم امنیت ملی و سیاست خارجی دولت آمریکا نظیر آنتونی بلینکن (وزیر خارجه آمریکا)، جیک سالیوان (مشاور امنیت ملی آمریکا) و نِد پرایس (سخنگوی وزارت خارجه آمریکا) بهکرات در موضعگیریهای خود، آنچه را پرستیوی در برهه کنونی گفته، بهنوعی مورداشاره و تأیید قرار دادهاند.
با این حال، اندکی پس از آخرین افشاگری پرستیوی از جریان مذاکرات وین، علی ربیعی، سخنگوی دولت در گفتوگو با روزنامه شرق، موضعگیریهایی را علیه شبکه پرستیوی انجام داد که بهنوبه خود، درخور تأمل هستند. شرق در این رابطه نوشته: انگار تا وقتی مذاکرات ادامه دارد، چوب پرستیوی، چرخ دیپلماسی را رها نمیکند. این بار بعدازاینکه رئیسجمهور و برخی دیگر از مقامات، از پیشرفت در مذاکرات و نزدیک بودنِ زمان رفع تحریمها گفتند، پرستیوی به نقل از همان منبع آگاه همیشگی مدعی شد آمریکا قصد لغو تحریمها را ندارد. نکته قابلتوجه اینجاست که پرستیوی اخبار خود را به نقل از منبع آگاه در جریان مذاکرات منتشر میکند، درحالیکه نقشآفرینان اصلی ایرانی در روند مذاکرات، نهتنها اخبار این شبکه را رد کردهاند بلکه با اصل روند خبررسانی این شبکه، مخالفتهای تند و صریح خود را نیز اعلام کردهاند.
علی ربیعی در گفتوگو با شرق، پرستیوی را متهم کرده که در روند مذاکرات وین، رویهای مخالف با منافع ملی کشورمان در پیشگرفته و در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در کشورمان، صرفاً به دنبال اهداف انتخاباتی است. این موضعگیری ربیعی بهعنوان سخنگوی دولت، در نوع خود واکنشهای مختلفی را در میان افکار عمومی و همچنین نخبگان سیاسی برانگیخته است و تاکنون دیدگاههای گوناگونی در این رابطه مطرحشده است.
در این راستا، ابوالفضل ظهرهوند، سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در ایتالیا و افغانستان، به ارزیابی دلایل و محرکهای رویکردِ تقابلی دولت، با شبکه پرستیوی در بحبوحه مذاکرات هستهای وین پرداخته که در ادامه از نظرتان میگذرد:
نقش و جایگاه شبکه پرستیوی را بهعنوان یکی از شبکههای مهم برونمرزی کشورمان، در چهارچوب مذاکرات هستهای وین که مرتبط با مسئله برجام، بهمثابه یکی از مهمترین موضوعات کنونیِ سیاسی خارجی کشورمان است، چگونه ارزیابی میکنید؟
ظهرهوند: پرستیوی یکی از شبکههای خوب و فعال ایران در بُعد برونمرزی است. این شبکه در نوع خود تاکنون نقش مفیدی را در تبیین دیدگاهها، سیاستها و حتی حراست از منافع ملی کشورمان در عرصه برونمرزی ایفا کرده است. این شبکه در تبیین دیدگاههای داخل برای محیط خارجی ایران نقش مؤثری ایفا میکند و در شناخت و ترسیم دیدگاههای خارجی درباره ایران نیز نقش مهمی بازی میکند. نقش این شبکه مخصوصاً در شرایطی که کشورهای غربی و جریانهای رسانهای آنها در مسائل مهمی نظیر پرونده هستهای کشورمان، جبههٔ واحد را تشکیل دادهاند، بیشازپیش از اهمیت برخوردار میشود و بهنوعی باید این شبکه و نوعِ کنش گری آن را در راستای حراست از منافع ملی کشورمان در عرصه معادلات بینالمللی؛ مخصوصاً در چارچوب مسائلی نظیر مذاکرات هستهای ایران و غرب ارزیابی کرد. نقشی که این شبکه تاکنون بهخوبی آن را انجام داده است.
همانطور که مستحضرید در جریان مذاکرات وین، شبکه پرستیوی به نقل از «منابع آگاه»، اقدام به روشنگری از روند مذاکرات مذکور و مخصوصاً موضعگیریها و سیاستهای طرف آمریکایی کرده است. آیا این رویه پرستیوی حامل فرصت برای دیپلماتها و بهطورکلی کشورمان است، یا خیر باعث ایجاد خسارت میشود؟
ظهرهوند: من نقش پرستیوی در این رابطه را مثبت میبینم. پرستیوی کمک میکند که مردم جهان بهجای اینکه اخبار مرتبط با مسائل حساس کشور ما نظیر مذاکرات وین را از شبکههای خبری بیگانه و معاند بشوند، خیلی زود آنها را از منابع ایرانی بگیرند. بهصورت طبیعی، این مسئله به روند مذاکرات وین نیز کمک قابلتوجهی میکند و هم به مذاکرهکنندگان هشدار میدهد که با دقت بیشتری حرکت کنند و دچار سادهانگاری و خوشباوری نشوند و هم بهطرف مقابل هشدار میدهد. آنچه گاه ما از حاشیه مذاکرات میگیریم، از خودِ متن هم میتواند کمککنندهتر باشد. بهطورکلی به نظر من پرستیوی اهرم خوبی را در اختیار تیم مذاکرهکننده کشورمان قرار میدهد که بهتر است بهجای نفی آن، فعالانه از این اهرم بهره ببرند.
بیشتر بخوانید:
چرا دولت اعتدال با پرستیوی دشمنی میورزد؟
چرا علی ربیعی از اطلاعرسانی پرس. تی. وی درباره آمریکا ناراضی است؟
اخیراً علی ربیعی سخنگوی دولت از نقش شبکه پرستیوی در روند مذاکرات وین گلایه کرده و آن را زیانبار توصیف کرده است. این مسئله را چطور ارزیابی میکنید؟ چرا دولت به کنشگری پرستیوی در چارچوب مذاکرات وین دید منفی دارد؟
ظهرهوند: متأسفانه موضعگیری آقای ربیعی علیه پرستیوی، بازتابی از روشی بوده که این دولت در طول هشت سال گذشته مخصوصاً در حوزه سیاست خارجی و مسئله برجام در پیشگرفته است. اگر شما به تجربه برجام بنگرید، مشاهده میکنید که دولت همواره تلاش داشته تا در رابطه با آن، کمترین اطلاعرسانی را انجام دهد و یا بعضاً مطالبی را وارونه نشان دهد؛ مثلاً وقتی در گذشته گفته شد که تحریمها بر اثر برجام لغو نشدهاند، مقامهای دولت تأکید داشتند که آنها لغو شدهاند. این در نوع خود یک تخلف است.
آنچه را بهتازگی پرستیوی در مورد مذاکرات وین مطرح ساخته، در مواضع وزیر خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن و حتی جو بایدن، رئیسجمهور این کشور دیدهایم
در این چارچوب، رسانههایی نظیر پرستیوی موظف هستند تا شفافسازی کنند. از این رو، وقتی آقای ربیعی از شفافسازی پرستیوی انتقاد میکند، دلیل آن این است که ایشان از منظر دولت و نوعِ خاص دیپلماسی آن به مسائل مینگرند. از سویی، آقای ربیعی باید توجه کنند که اگر پرستیوی واقعاً مرتکب تخلف و اطلاعرسانی غلط شده، این مسئله باید در جایی مورداشاره قرار گیرد که بین گزارهای که پرستیوی مطرح کرده و آنچه در واقعیت در حال وقوع است، تضاد باشد که حداقل تاکنون حداقل چنین نبوده است. تا اکنون پرستیوی توانسته با اطلاعرسانی بموقع و هشدار دادن از مواضع آتی دولت آمریکا در قبال برجام، به رسالت حرفهای خود به بهترین وجه عمل کند که این مسئله بدون تردید یک امتیاز برای این شبکه است.
علی ربیعی در صحبتهای اخیر خود پرستیوی را متهم کرده که از طریق اطلاعرسانی خود در مورد مذاکرات وین (با اتکا به اطلاعات منابع آگاه)، به دنبال اهداف انتخاباتی است. نظر شما در این رابطه چیست؟
ظهرهوند: طرح مسائلی از این نوع صرفاً دادنِ آدرسهای غلط است. همانطور که گفتم آقای ربیعی صرفاً در شرایطی میتواند انتقادی متقن را علیه پرستیوی مطرح کند که بین آنچه این شبکه گفته و آنچه در واقعیت اتفاق میافتد، تفاوت وجود داشته باشد که تاکنون اینطور نبوده است.
واقعیت این است که اخبار پرستیوی از این موضوع مهم سیاست خارجی ایران، با توجه به رابطه تنگاتنگ موضوع با سرنوشت و زندگی ملت، بازتاب گستردهای پیدا کرد و افشای مقاصد و اهداف آمریکا باعث شد برخی نقاط ضعف دیپلماسی هستهای دولت روشن شود. وقتی افکار عمومی با ضعفها و نواقص دولت و تیم دیپلماسی هستهای کشورمان آشنا بشوند، مردم نیز در چارچوب معادلات انتخاباتی به آنها رأی نخواهند داد. این نقصِ پرستیوی نیست. نقص در جای دیگری است.
نظر شما در مورد ماهیت و تأثیرگذاری افشاگریهای اخیر شبکه پرستیوی از روند مذاکرات وین چیست؟
ظهرهوند: من بهشخصه از نوع کنش ورزی پرستیوی در این رابطه حمایت و تقدیر میکنم. ما آنچه را بهتازگی پرستیوی در مورد مذاکرات وین مطرح ساخته، در مواضع وزیر خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن و حتی جو بایدن، رئیسجمهور این کشور دیدهایم. آنها تأکید کردند قرار نیست تحریمها علیه ایران بهسادگی لغو شوند. تأکیدات دولت و رئیسجمهور بر مسائلی ازایندست (لغو تحریمها علیه ایران)، صرفاً دادنِ آدرس غلط است. من این رویهها را جرم سیاسی میدانم. در این رابطه حتی این مسئله نیز مطرح میشود که مبادا آقای رئیسجمهور کانالیزه شدهاند و به ایشان اطلاعات غلط از روند مذاکرات داده میشود. از سویی، اگر چنین نباشد، صحیح نیست که ایشان در روند و رویه جاری، اینگونه کنشگری کنند. من نوعِ عملکرد پرستیوی در رابطه با مذاکرات وین را در چارچوب رسالت رسانهای آن میبینم. پرستیوی وظیفه دارد تا در راستای منافع ملی کشورمان دست به شفافیتسازی بزند و این مسئله، قطعاً با منافع ملی کشورمان در تضاد نیست. مردم دنیا باید از مسائل ما و زیادهخواهیهایی که آمریکا دارد، آگاه باشند. از طرفی این اخبار در عصر اطلاعات، در داخل کشور هم بازتاب مییابد. محرم نظام جمهوری اسلامی ایران، مردم هستند و فرجامِ هرگونه توافق بینالمللی کشورمان نیز به رضایت ملت ایران بستگی دارد. توئیت اخیر وزیر خارجه کشورمان خطاب به وزیر خارجه آمریکا نیز که گفته است: «لغو تحریمهای ترامپ یک الزام حقوقی و اخلاقی- و نه یک اهرم مذاکراتی- است» و همچنین تأکید ایشان بر اینکه دولت بایدن باید میراث ترامپ (استفاده ابزاری از تحریمها و زور علیه ایران) را کنار بگذارد هم بهنوعی مؤید صحت اطلاعرسانیهای پرستیوی از روند مذاکرات هستهای وین است که این مسئله در نوع خود، مهر تأیید دیگری بر حسن عملکرد شبکه پرستیوی است.
انتهای پیام/۴۱۰۶/پ
انتهای پیام/