مهمترین توقع من از دولت جدید واکسیناسیون هنرمندان و رسیدگی به پیشکسوتان تئاتر است
به گزارش خبرنگار حوزه تئاتر گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، حدود یک ماه دیگر فعالیت دولت سیزدهم به ریاست آیتالله سید ابراهیم رئیسی آغاز خواهد شد. طبیعی است که شروع به کار دولت جدید با مطالبات متعدد و متنوعی از سوی اقشار مختلف مردم همراه باشد.
اهالی فرهنگ و هنر نیز از جمله اقشاری هستند که دلخسته از مشکلات فراوان و ناامید از وعدههای رنگارنگ، منتظر برنامهها و اقدامات موثر دولت جدید برای بهبود اوضاع هستند. علاوه بر معضلات فراوانی که در سالهای اخیر از ابعاد گوناگون گریبانگیر اهالی قلم و فرهنگ شده، شیوع کرونا از یک سال و نیم پیش همچون تازیانه بر کالبد نحیف هنر و فرهنگ این مرز و بوم کوبیده و آن را رنجورتر از هر زمان دیگری ساخته است.
عادت کردیم که دل به وعدهها نبندیم
در همین ارتباط، سمیه مهری بازیگر، کارگردان و پژوهشگر تئاتر در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری آنا با اشاره به این که مهمترین خواسته او بیش از هرچیز سرعتبخشی به روند واکسیناسیون مردم و واکسن زدن به هنرمندان است افزود: راستش پس از سالها فعالیت در عرصه تئاتر به این نتیجه رسیدهام که اصولاً نباید از دولت در زمینه حمایت از هنر و هنرمندان توقع زیادی داشت. متأسفانه فعالیتهای هنری برای دولتمردان ما از هر طرز تفکر و جناح سیاسی، اولویت نداشته و یک امر زائد است. چنین وضعیتی در کنار وعدههایی که هیچگاه عملی نشدند باعث شده تا ما هم در طول این سالها یاد بگیریم که دل به وعدهها نبندیم و روی پای خودمان بایستیم.
وی اظهار کرد: با این حال و با توجه به شرایط نامطلوبی که به واسطه شیوع کرونا شاهدش هستیم، به نظر من مطالبه هنرمندان هم از مردم جدا نیست. در کنار عدالت و شایسته سالاری در انتخاب مدیران، سرعت بخشیدن به روند واکسیناسیون و تلاش برای ریشهکردن کرونا خواسته مهی است که من و همکارانم بر آن تأکید داریم. در کنار واکسیناسیون عمومی که راه را برای فعالیتهای هنری مثل اکران فیلم، اجرای تئاتر و کنسرت و برپایی گالریهای هنری باز میکند باید واکسیناسیون هنرمندان این رشتهها نیز مدنظر قرار داشته باشد.
مهری گفت: اگر هنرمندان هم مثل مشاغل دیگر در اولویت واکسن باشند، میتوانند با آرامش خاطر به فعالیتهای هنری خود ادامه دهند. به این ترتیب، هم محتوای فرهنگی و سرگرمی و آموزشی برای جامعه تامین میشود و هم چرخ زندگی تعداد زیادی از هنرمندان ما به حرکت در میآید.
این بازیگر سینما،تئاتر و تلویزیون عنوان کرد: متاسفانه هر وقت بحث واکسیناسیون بازیگران و عوامل فنی سینما و تئاتر مطرح میشود، بلافاصه عدهای موضع میگیرند که اینها در اولویت نیستند و داریم به سلبریتیها باج میدهیم و... در حالیکه واقعاً این طور نیست. ما تعداد زیادی بازیگر و عوامل فنی در تئاتر و سینما و تلویزیون داریم که با هیچ تعریفی در دایره سلبریتیها نمیگنجد.
تئاتر نباشد، زندگی ما فلج میشود
وی افزود: بازیگران هم بخشی از همین مردم و با همان مشکلات و دغدغهها هستند؛ شما بارها شنیدهاید که برخی بازیگران ما که سالهاست در عرصه تئاتر و تصویر درخشیدهاند هنوز توانایی پرداخت اجاره خانه خود را هم ندارند. اینها دردهایی است که شاید مردم از آنها اطلاعی ندارند.
مهری گفت: برداشتی که اغلب مردم از زندگی هنرمندان سینما و تئاتر دارند از واقعیت دور است؛ تعداد بازیگرانی که درآمدهای بالایی دارند و نیازی به کار کردن مستمر ندارند زیاد نیست اما در افکار عمومی اینطور جا افتاده که همه بازیگران درآمد نجومی دارند. میگویند خون بازیگران که از بقیه رنگینتر نیست، چرا باید واکسن بزنند؟ در حالی که بازیگری برای من و بسیاری از همکارانم شغلی است که از آن درآمد کسب میکنیم. یعنی اگر فعالیت نکنیم، زندگیمان فلج میشود.
نویسنده کتاب «تئاتر در خیابان» عنوان کرد: بسیاری از مشاغل سطح جامعه از کرونا ضربه خوردهاند اما به هرحال فعالیتشان را به شکلی ادامه دادند؛ درحالیکه وقتی شما تئاتر را تعطیل میکنید و اجرایی نداریم، همان درآمد اندکی هم که نصیب عوامل یک پروژه میشد به طور کامل از بین میرود و شیوه جایگزینی برای ادامه فعالیت وجود ندارد. بنابراین سرعتبخشیدن به واکسیناسیون و واکسنزدن به هنرمندانی که در پروژهها درگیر هستند خواسته اصلی من از دولت جدید است.
وی افزود: خواسته دیگر من به پیشکسوتان تئاتر باز می گردد. من گاهی میبینم که برخی اساتید و پیشکسوتانی که چهل یا پنجاه سال در تئاتر تجربه دارند به خاطر بیکاری و نداشتن درآمد به کارهایی روی میآورند که اصلا در شأن آنها نیست. ما هنوز در مباحث اولیه مثل بیمه و تعریف تئاتر به عنوان شغل مشکل داریم؛ بنابراین امنیت شغلی هم شکل نمیگیرد. در حالی که معیشت ما از تئاتر است.
مهری گفت: کدامیک از هنرمندان پیشکسوت ما حقوق ثابت و مناسبی دارند؟ واقعاً مایه شرمساری است که با این هزینههای سنگین، یک هنرمند بازنشسته تئاتر ماهی یک میلیون و ۸۰۰ هزارتومان تا دو میلیون تومان حقوق میگیرد! آن هم در شرایطی که گاهی فقط اجاره ماهیانه خانه در شهرهای بزرگ رقمی بالاتر از این میزان است. تأمین مسکن برای این عزیزان هم از آرزوهایی است که هنرمندان تئاتر سالها پیگیرآن بودند و هر بار به در بسته خوردهاند کاش شرایطی فراهم میشد که حداقل هنرمندان بالای ۶۰ سال بتوانند از مزایای خانه سازمانی استفاده کنند که لااقل شرمنده خانواده خودشان نشوند.
امیدوارم امید مردم ناامید نشود
این بازیگر تئاتر عنوان کرد: چرا نباید امنیت شغلی داشته باشیم؟ مگر کار ما فرهنگسازی نیست؟ مگر غیر از این است که همه دولتها برای فرهنگسازی از مسیر هنر هزینه میکنند؟ فقط نمیدانم چرا در کشور ما است که اهالی تئاتر در اولویت نیستند و طرد شدهاند.
وی افزود: به هر حال بخشی از مردم به آقای رئیسی و دولت سیزدهم امید بستهاند. امیدوارم وعدههایی که داده شده عمل شود و شاهد یک تغیر قابل ملاحظه در اوضاع اقتصادی جامعه و به تبع آن هنرمندان باشیم.
مهری درباره فعالیتهای اخیر خود هم گفت: برای بازی در سریال «ناجورها» به کارگردانی مسعود اطیابی و تهیهکنندگی ایرج محمدی به قشم رفته بودم. در این سریال کمدی ۱۵ قسمتی بازیگرانی مثل احمد مهرانفر، صحرا اسداللهی، گیتی قاسمی، مریم مومن، جواد رضویان و نادر سلیمانی نیز ایفای نقش میکنند و قرار است برای پخش در پلتفرمها آماده شود.
این کارگردان تئاتر افزود: قرار بود مدتی پیش مراسم رونمایی از کتاب «تئاتر در خیابان» که با پژوهش من در انتشارات نودا به چاپ رسیده برگزار شود اما من درگیر پروژه ناجورها شدم. فعلاً هم که متأسفانه وضعیت تهران دوباره قرمز شده و نمیتوان برنامهریزی خاصی داشت اما امیدوارم به زودی این رونمایی هم برگزار شود.
انتهای پیام/۴۱۰۴/
انتهای پیام/