دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
12 تير 1400 - 00:02
براتی در گفت‌وگو با آنا:

بایدن بسیاری از تحریم های ترامپ را قبول دارد و آنها را حفظ می‌کند

تغییر عامل زمان به نفع آمریکا از رهگذر ورود عجولانه به مذاکرات وینیک کارشناس مسائل هسته‌ای با اشتباه توصیف کردن ورود شتاب‌زده دولت به مذاکرات وین که عامل زمان را به نفع واشنگتن تغییر داد، تأکید کرد تیم بایدن به این جمع‌بندی رسیده که همه تحریم‌های دولت ترامپ اشتباه نبوده و بخش قابل‌توجهی از آن باید حفظ شود.
کد خبر : 591810
براتی



گروه جهان خبرگزاری آنا- محمد جعفری؛ مسعود براتی کارشناس امور بین‌الملل در مصاحبه با آنا تأکید کرد که تیم مذاکره‌کننده، شتاب‌زده و فارغ از دوراندیشی حقوقی و راهبردی وارد مذاکره وین برای بازگشت آمریکا به توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ شد و به همین دلیل هم طرف غربی توانست گوی و میدان را به دست بگیرد. غرب هم‌اکنون ادعا دارد توپ در زمین تهران است و این جمهوری اسلامی است که باید حرکت بعدی را انجام دهد.


وی ادامه داد مسیر باید این‌گونه ریل‌گذاری می‌شد که ابتدا آمریکا تحریم‌ها لغو می‌کرد، سپس ما وارد فاز راستی آزمایی می‌شدیم و بعدازآن زمانی که متوجه واقعی بودن لغو تحریم‌ها می‌شدیم آنگاه وارد مبحث بازگشت به برجام برای هر دو طرف می‌شدیم.


وی افزود: متأسفانه دولت روحانی با این هدف که با ورود به مذاکره می‌تواند زمینه را برای لغو تحریم‌ها و راستی‌آزمایی آماده کند، وارد روند گفت‌وگو شد اما همین عدم دوراندیشی و باریک‌بینی باعث شد وی اشتباه استراتژیک انجام دهد. به این‌گونه که بردار زمانی که تا قبل از مذاکرات به ضرر آمریکا بود و واشنگتن را یک کشور ناقض توافقی بین‌المللی مانند برجام می‌دانست به‌یک‌باره به نفع ایالات‌متحده تغییر شکل پیدا کرد.


هزارتوی تیم بایدن برای دیپلماسی ایران - ایرنا


براتی ادامه داد: آمریکا به بازسازی وجهه مخدوشش در سطح بین‌الملل نیاز داشت تا به جامعه جهانی ثابت کند به دنبال محقق ساختن حقوق جمهوری اسلامی ایران است که با نقض برجام توسط آمریکا خدشه‌دار شده بود. با ورود عجولانه تیم مذاکره‌کننده به نشست‌های وین، این امر برای آمریکا محقق شد، به این ترتیب که دولت جو بایدن هم‌اکنون نشان داده است به معاهدات بین‌المللی ازجمله برجام احترام می‌گذارد و برای بازگشتن به آن تلاش می‌کند و به همین شکل توانست وجهه خود را ترمیم و هم‌پیمانان اروپایی را بار دیگر به خود نزدیک کند.




بیشتر بخوانید:


کارشناس امور بین‌الملل در گفت‌وگو با آنا: احتمال تحریف واقعیت از سوی عراقچی و تیم مذاکره‌کننده وجود دارد/ اشتباه مذاکره با آمریکا بر سر بازگشت به برجام


خط‌ونشان ژرمن‌ها برای برنامه موشکی و منطقه‌ای ایران




این کارشناس مشرف به مذاکرات هسته‌ای ادامه داد: اخبار و گزارش‌ها چه از سوی منابع آمریکایی و چه از طرف برخی منابع داخلی نشان می‌دهند که ایالات‌متحده در موضعی قرارگرفته که دست به زیاده‌طلبی‌های وقیحانه هم می‌زند. به‌عنوان‌مثال وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده است یکی از موانعی که موجب به نتیجه نرسیدن مذاکرات وین شده این است که ایران هنوز نپذیرفته این مذاکرات باید مقدمه مذاکرات بعدی در حوزه‌های غیرهسته‌ای باشد، یعنی یک زیاده‌خواهی بسیار روشن و واضحی وجود دارد.



آمریکا سیستم تحریمی‌اش را خیلی بیشتر از آن چیزی که در توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ بود تقویت کرده است



می‌بینیم که فارغ از کیفیت بحث توافق وین، آمریکایی‌ها پیش‌شرط هم برای ادامه مذاکرات و به نتیجه رسیدن آن قائل شده‌اند. پیش‌شرط آمریکایی هم به‌نوعی پیش‌شرط ایران را هدف قرارگرفته است. ایران بارها اعلام کرده بود که در خصوص موارد دیگر ازجمله مباحث دفاعی و نقش منطقه‌ای خود وارد مذاکره نمی‌شود اما الآن درجایی قرارگرفته است که پیش‌شرط به نتیجه رسیدن مذاکرات وین زیر پا گذاشتن خطوط قرمز تهران است.


براتی ادامه داد: نکته بعدی این است که آمریکا سیستم تحریمی‌اش را خیلی بیشتر از آن چیزی که در توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ بود تقویت کرده است. هم‌اکنون تیم بایدن به این نتیجه رسیده است تمام تحریم‌هایی که دونالد ترامپ رئیس‌جمهور سابق آمریکا علیه ایران اعمال کرد اشتباه نبوده و حجم قابل‌توجهی از آن تحریم‌ها باید حفظ شود.


دستگاه دیپلماسی دولت جدید، اصلاح مسیر مذاکرات را در اولویت قرار دهد


وی افزود: صحبت از این است که افراد، نهادها و سازمان‌های ایرانی که باید در لیست تحریم آمریکا باقی بمانند بیش از ۵۰۰ مورد است. این تصمیم به این معناست که ریسک همکاری کشورها و شرکت‌های بین‌المللی با جمهوری اسلامی ایران بسیار افزایش پیدا می‌کند و این اصلاً قابل‌قبول نیست.


براتی ادامه داد: آمریکا تابه‌حال حاضر نشده درباره عدم خروج از برجام در آینده (مثل آن اتفاقی که ترامپ رقم زد) تضمین و تعهدی بدهد و این تصمیم را به‌صورت رسانه‌ای هم اعلام کرده است. این تصمیم آمریکا باعث افزایش ریسک همکاری با ایران خواهد شد چون فعالان اقتصاد بین‌الملل وقتی به تجربه گذشته نگاه می‌کنند متوجه می‌شوند ریسک خروج دوباره آمریکا از توافق، بازگشت تحریم‌های اولیه و ثانویه علیه شرکای اقتصادی ایران زیاد است، لذا حتماً این را در تصمیماتشان دخیل می‌دانند.



مذاکرات وین در مسیر اشتباهی افتاده و این تغییر مسیر باید رخ دهد و در این صورت است که آمریکا حاضر خواهد شد حقوق ملت ایران را به رسمیت بشناسد



وی افزود: یک مسئله مهم دیگر هم وجود قانون کاتساست. کاتسا قانون مقابله با دشمنان آمریکا از طریق تحریم است که بر اساس آن ایران، کره شمالی و روسیه هدف قرار گرفته شده‌اند. این قانون در دوره ترامپ تصویب و اجرایی شد و الآن یکی از موانع مهمی است که در بحث همکاری با ایران ایجاد وحشت می‌کند. مسائل ازاین‌دست زیاد است. به‌هرحال واضح است که این دوره مذاکرات که هر از بابت کیفیت بسیار ضعیف‌تر و پرانتقاد تر از برجام سال ۲۰۱۵ است نمی‌تواند تأمین‌کننده منافع اقتصادی ایران باشد، بااین‌حال آمریکا همین توافق را هم مشروط کرده به بحث مذاکرات غیرهسته‌ای.


براتی بار دیگر تأکید کرد: به نظر من مسیری که در این دوره از مذاکرات طی شده مسیر درستی نبوده و باید اصلاح شود و بدون اصلاح مسیر، نتیجه خوبی حاصل نخواهد شد. مذاکرات وین در مسیر اشتباهی افتاده و این تغییر مسیر باید رخ دهد و در این صورت است که آمریکا حاضر خواهد شد حقوق ملت ایران را به رسمیت بشناسد.


وی با نگاهی به آینده و روی کار آمدن دولت سید ابراهیم رئیسی در چند هفته آینده گفت: باید منتظر بمانیم تا تیم سیاست خارجی یعنی دولت جدید مستقر شود و ببینیم که چه رویکردی را برای سروسامان دادن به مذاکرات انتخاب می‌کند. به‌عنوان توصیه به دستگاه دیپلماسی دولت آتی تأکید می‌کنم که تغییر مسیر مذاکرات بهتر است در اولویت قرار گیرد.


انتهای پیام/۴۱۵۵/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب