«تاریخ اجتماعی مردن»؛ روایتی خواندنی از مواجهه با مرگ
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، کتاب «تاریخ اجتماعی مردن» اثر «آلن کِلِهیر» و ترجمه قاسم دلیری است. کلهیر، دکتر داروساز و متخصص سلامت اجتماعی است. این شاید دلیل نوع نگرش او به موضوع مرگ و تأکیدش بر اسناد علوم انسانی در جریان نگارش این کتاب اثرگذار باشد.
او مرگ را به مسئله و پدیدهای اجتماعی بدل کرده است که قابلیت بررسی تاریخی و اجتماعی دارد. کلهیر از این طریق نگاه انسان مدرن به مرگ را به بازی میگیرد تا بتواند غبارزدایی، تصویری شفاف از مرگ ایجاد کند یا دست کم مخاطب را وادارد تا برای نگرشی نوین به مرگ به تلاشی سترگ دست یازد.
چنانچه در مقدمه این کتاب آمده است، این اثر تلاشی است برای اینکه از تصاویر شکننده و موقت فردی فاصله بگیریم، نسبت به داستان مرگ انسانها زاویه دید گستردهتری اتخاذ کنیم و الگوهای عمده مردن را در سرتاسر تاریخ خود بشناسیم و توصیف کنیم.
این خود نشان میدهد نویسنده چه موضوع جذاب و معماگونهای را برای نوشتن انتخاب کرده است. مرگ؛ معمای بزرگی است که ذهن آدمی هنوز در پیچاپیچ آن گنگ و مبهم است.
کلهیر معتقد است مطالعه مرگ همچون خیره شدن به استخر، انعکاسی از تصویر را مینمایاند. از منظر وی، تصورات باستانی از مرگ و مسئولیت اجتماعی در پایان زندگی به شکلگیری تجربیات انسان از مردن میانجامد. وی در چهار بخش کتاب از دوران سنگ، عصر یکجانشینی، عصر شهرنشینی و عصر جهانشهری خواننده را با خود به سفری در عمق تاریخ میبرد و چالشهای عمده بشر را درباره مرگ میکاود.
هر بخش این کتاب نیز به سه فصل تقسیم شده است که هر فصل به مؤلفهای خاص آن مقطع از منظر نویسنده اختصاص دارد. بخش نخست شامل سه فصل ظهور آگاهی از مرگ، سفرهای آنجهانی: مرگ به مثابه مردن، چالش اول: پیشبینی مرگ است. بخش دوم نیز از سه فصل ظهور یکجانشینی، تولد مرگ خوب، چالش دوم: آماده شدن برای مرگ تشکیل شده است.
سه فصل بعدی این کتاب نیز ظهور و گسترش شهرها، تولد مرگ خوب مدیریت شده، چالش سوم: رام کردن مرگ هستند. بخش آخر نیز به گسترش فزاینده مدرنیته، تولد مرگ شرمآور، چالش نهایی: زمانبندی مرگ میپردازد.
کلهیر با رویکردی تاریخی اجتماعی در این کتاب پیش میرود و با سندمحوری چگونگی تحولات فکری نسبت به مردن را در هر مقطع میکاود و این تغییر را در زمینهای تاریخی و اجتماعی بررسی میکند. نویسنده در این کتاب، به مطالعهای جامع درباره اسناد علوم انسانی و بالینی درباره مرگ انسان میپردازد و بر مبنای رویکرد تاریخی خود، تصاویر امروزین مرگ بر اثر سرطان و مراقبتهای پزشکی را در متن وسیع تاریخی، پزشکی و جهانی تحلیل میکند.
کلهیر میاندیشد اغلب مرگهای امروزی، خوب مدیریت شده نیستند، آنچه امروزه رواج یافته است انواع مرگهای شرم آور است، سرطان، بیماری قلبی یا علم پزشکی هیچ کدام معرف مرگ در دوره مدرن و بزرگترین آزمونهای اخلاقی آن محسوب نمیشوند بلکه فقر، سالمندی و طردشدگی اجتماعی به مهمترین و اصلیترین مؤلفههای مرگ در این روزگار تبدیل شدند.
این کتاب در ۴۲۴ صفحه با شمارگان ۱۱۰۰ نسخه و قیمت ۴۲ هزار تومان توسط انتشارات ققنوس منتشر و روانه بازار شده است.
انتهای پیام/۴۱۰۴/
انتهای پیام/