توجه بیشتر به نخبگان و دانشمندان بخش فنّاوری در دولت سیزدهم
گروه استانهای خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی با پایان انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری بهعنوان هشتمین رئیس جمهور منتخب مردم انتخاب شد و از ۱۳ مرداد دولت او رسماً کار خود را آغاز خواهد کرد.
در این راستا، انتظار قشر فرهیخته و دانشگاهیان از دولت جدید، ایجاد فرهنگی غنی و خودساخته در کشور است و رئیس جمهور منتخب باید بستر لازم را برای هماهنگی و ارتباط بیشتر مراکز تحقیقاتی خارج از دانشگاه با استادان و دانشجویان دانشگاهها مهیا کند تا هم دانشگاه و هم مراکز پژوهشی از این ارتباط تنگاتنگ در راستای پیشبرد اهداف پژوهشی و تحقیقاتی خود استفاده کنند.
رابطه تنگاتنگ بین دانشگاه و صنعت در راستای تحول و نوسازی صنایع کشور به علوم روز بهمنظور استقلال و عزت علمی کشور از مهمترین موضوعاتی است که رئیس جمهور آینده باید به آنها بپردازد.
از سوی دیگر ایجاد بسیج علمی در عرصههای مختلف علمی در راستای بهکارگیری فناوریهای نوین و توسعه پایدار و عزت ملی کشور از انتظاراتی است که جامعه دانشگاهی از دولت آینده دارند، چنانچه توجه به نخبگان دانشگاهی و برطرف کردن مشکلات آنان در راستای فعالیتهای پرانگیزه پژوهشی و کمترشدن بوروکراسیهای دست و پاگیر از دیگر خواستههای آنان است.
خبرنگار آنا در یک پرونده ویژه خبری با رؤسای واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی و استادان دانشگاه گفتوگو کرده و انتظارات جامعه دانشگاهی از دولت آینده و رفع مشکلات و موانع موجود در آموزش عالی را جویا شده است.
بیشتر بخوانید:
تحول در آموزش عالی با تقویت ارتباط دانشگاه و صنعت
پژوهش کاربردی و دانش کارآفرین راهبرد حل معضلات اقتصادی کشور
دولت سیزدهم در حوزه آموزش عالی تحول ایجاد کند
لزوم استفاده از اجماع نخبگانی در ساختار نوین کشور
شرایط و امکانات بازگشت نخبگان به کشور فراهم شود | لزوم برقراری عدالت بین دانشگاهها
در این شماره گفتوگو با ابراهیم رحیمی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان چهارمحال و بختیاری و واحد شهرکرد را میخوانیم.
آنا: با توجه به انتخابات ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ انتظار جامعه دانشگاهی به عنوان قشر فرهیخته از رئیسجمهور منتخب چیست؟
رحیمی: ابتدا باید عزم ملی و حضور حماسی و شورانگیز ملت بزرگ ایران را که در انتخابات ۲۸ خرداد امسال سنگتمام گذاشته و گل کاشتند تبریک بگویم و مردم با انتخاب حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی انصافاً توانستند برگ زرین دیگری در تاریخ کشورمان رقم بزنند.
مردم خوب استان چهارمحال بختیاری هم با شور و شوق بیشتری در انتخابات ریاست جمهوری حضور یافتند و نزدیک به ۵۳ درصد مردم این استان رأی خود را به صندوق ریختند که از میانگین کشوری بالاتر بود.
انتظار دانشگاهیان از رئیسجمهور منتخب آن است که به نخبگان، دانشجویان و مراکز علمی اعتماد کند؛ چراکه این موضوع منجر به تجاریسازی دانش و محصولات دانشبنیان میشود.
جهش علمی و اقتصادی با همیاری دولت و دانشگاه
با تمهیدات دولت جدید میتوانیم جهش علمی و اقتصادی بزرگی را در کشور به وجود بیاوریم و به این ترتیب دانشگاهها از نسلهای آموزشی و پژوهشی میتوانند به نسلهای سوم و چهارم ارتقا پیدا کنند.
مجدداً از رئیس جمهور منتخب خواهش میکنم توجه بیشتری به دانشگاهها و قشر فرهیخته داشته باشد، بهخصوص دانشگاه آزاد اسلامی که نزدیک به ۴۰ درصد از آموزش عالی کشور را بهخوبی پوشش میدهد و از حداقل منابع دولتی هم استفادهای نمیکند؛ اما با این شرایط در دوران تحریم و کرونا موفق شده نقش خود را در خلق دانش و تولید فناوری بهخوبی ایفا کند.
اینکه دولتهای قبلی برای پیشرفت و توسعه دانشگاهها چه کردهاند، موضوع جداگانهای است که وارد آن نمیشویم؛ اما قطعاً حمایت بیشتر دولت از دانشگاه موجب شتابگرفتن این مجموعه در راستای انجام مسئولیت خطیر اقتصادی کشور است.
آنا: بهعنوان یک استاد دانشگاه رئیسجمهور منتخب چه موضوعات و بخشهایی را باید در اولویت نخست کاری خود قرار دهد؟
رحیمی: اولویت رئیس جمهور منتخب باید رفع مشکلات معیشتی مردم باشد، چراکه اکنون موضوعات اقتصادی بزرگترین مشکلی است که در جامعه داریم.
برخی دانشجویان واقعاً دغدغه پرداخت شهریه حتی به اندازه کم دارند و باید فکر اساسی برای این دانشجویان شود.
آنا: رئیس جمهور منتخب در بخش آموزش عالی و دانشگاهها با چه اقداماتی میتواند به تحول، رشد و توسعه این بخش کمک کند؟
رحیمی: یکی از راههای رسیدن به توسعه متوازن و پایدار در دنیا، توجه دولتها به دانشگاههاست و در کشورهای پیشرفته این موضوع وجود دارد که وقتی دولتی به دانشگاه، دانشگاهیان و نخبگانش توجه داشته، جهش تولید و پیشرفتهای خاصی در مسائل هایتک و فناوریهای خاص اتفاق افتاده است.
توجه به دانشگاهها بهعنوان مهمترین نهاد علمی کشور میتواند موجب بالندگی و توسعه واقعی بیش از پیش در کشورمان شود، مانند جلوگیری از فرار مغزها و نخبگانی که میتوانند شرایط کشور را دگرگون کنند؛ البته شرایط اکنون بهتر شده و بسیاری از نخبگان بازگشتهاند؛ اما باید این قشر بیش از پیش مورد حمایت قرار بگیرند. مثالی برایتان میزنم، دانشمندان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی استان چهارمحال و بختیاری برای نخستینبار در کشور کیتهایی را به شکل مهندسی معکوس طراحی و فنّاوری آن را خلق کردهاند؛ اما حامی و پشتیبانی نداشتهاند که بتوانند آنها را تجاریسازی کنند.
لزوم تدوین پایاننامهها در راستای رفع چالشهای کشور
توجه بیشتر دولت سیزدهم به نخبگان و دانشمندان بخش فنّاوری بسیاری از مشکلات کشور را رفع خواهد کرد و به این ترتیب دست بسیاری از واسطهها اینگونه قطع میشود، از سوی دیگر خروج ارز از کشور کمتر شده و به نخبگان توجه خواهد شد تا این قشر در ایران بمانند و کشورمان را بهتر از آنچه هست، بسازند.
آنا: ارزیابی شما بهعنوان یک فرد دانشگاهی از وضعیت کنونی کشور بهخصوص در عرصه آموزش عالی چیست و تحول و تغییر باید در چه بخشهایی صورت بگیرد؟
رحیمی: بیشتر دانشگاههای ما آموزشمحور و پژوهشمحور بوده و سالهای گذشته به سمت دانشگاههای نسل سوم، کارآفرین و حل مسئله رفتهاند و دانشگاه آزاد اسلامی هم بهخصوص از زمان ریاست دکتر طهرانچی با حرکتهای تحولگرایانه سعی کرده دانشگاه را به سمت کارآفرینی و حل مسئله سوق دهد.
با اجرای طرح پایش آزاد و سامانه پژوهشیار، چالشهای روز استانها و کشور مشخص شده و پایاننامهها و طرحها بیشتر روی این چالشها ساماندهی شدهاند. در صورتی که این مسیر بهخوبی ادامه یافته و توجه بیشتری به آن شود، میتواند مسیر پیشرفت کشور را تسریع کند.
آنا: تعامل و اشتراک دیدگاه و عمل چگونه باید بین دولت و آموزش عالی شکل بگیرد تا ظرفیتهای دانشجویان و پژوهشگران شکوفا شود، به عبارتی چه راهکاری برای تبدیل علم به ثروت دارید؟
رحیمی: شرایط خاص کشور و مسائل اقتصادی، اجتماعی، صنعتی، فرهنگی، زیستمحیطی نیاز به مشارکت دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور دارد و دانشگاهیان بهعنوان نخبگان جامعه میتوانند نقش بسزایی در یاری رساندن به دولت و رفع مشکلات موجود داشته باشد، در حالی که این حلقه تاکنون مفقود بوده است.
بنابراین باید برنامه جامع و عملیاتی منطبق با آمایش ملی و منطقهای بهمنظور حضور و مشارکت مؤثر و راهگشای دانشگاهها، پژوهشکدهها و مراکز فناوری برای توسعه و بهبود شرایط کشور تدوین شود.
از سوی دیگر باید دانشگاهیان را بیشتر وارد کار عملیاتی کرد تا بتوانند در هر استان و دانشگاهی اتاقهای فکر ایجاد کنند. متأسفانه در بسیاری از مواقع مشکلات از سوی صنعت یا قوای سهگانه به دانشگاهیان ارجاع داده نشده است، نه اینکه کاملاً نبوده؛ اما باید بیشتر از این باشد و توجه بیشتری به دانشمندان و نخبگان شود و برای آنها خوراک علمی تعریف کنند تا براساس اهداف بلندی که حضرت آقا ترسیم کردهاند، گام برداریم و با این روش میتوانیم بسیاری از مشکلات اقتصادی، اجتماعی و حتی بینالمللی را برطرف کنیم.
دولت سیزدهم از طرحها و ایدههای نخبگان استفاده کند
وقتی که پای نخبگان وسط باشد، حرف زیادی برای گفتن خواهیم داشت و اکنون دانشگاهها و در رأس آن دانشگاه آزاد اسلامی این موضوع را لمس کردهاند و چند سال گذشته در راستای رفع مشکلات با طرحها گام برداشتهاند، هرچند که ممکن است بخشی از این فعالیتها حالت شعارگونه داشته باشد؛ اما طرحهای بزرگ ابتدا به همین صورت است و ترس از تغییر و نگرانی وجود دارد.
بهعنوان مثال دو سال پیش در دانشگاه آزاد اسلامی استان چهارمحال بختیاری هیچگونه هسته فناوری نداشتیم و اکنون ۲۴ هسته فناور فعال داریم. این هستههای فناور اکنون تبدیل به شرکتهای فناور شدهاند و از چند ماه گذشته شرکتی فناور تبدیل به یک شرکت دانشبنیان شده است.
در یک سال گذشته یک هسته فنّاور تبدیل به یک شرکت دانشبنیان شده و نزدیک به ۱۰ کارآفرین داشته است و دانشجویان دکتری تخصصی و کارشناسان ارشد اکنون افراد ماهری هستند که میتوانند از دولت تسهیلات بگیرند و کارآفرینی کنند و حداقل برای یک خانواده اشتغالزایی کنند و این نشان میدهد که گامهای خوب و درستی برداشته شده و باید تقویت شود.
آنا: توصیهها و پیشنهادهای شما به رئیس جمهور منتخب بهعنوان یک دانشگاهی برای رفع موانع در مسیر رشد کشور چیست؟
رحیمی: دولت منتخب ملت باید از طرحهای تخصصی، ایدهها، مشورت نخبگان دانشگاهی، مبتکران و صاحبان اندیشه بهخوبی استفاده کند و در راستای بهبود شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بهره ببرد.
انتهای پیام/۴۰۷۸/۴۰۶۲/
انتهای پیام/