۹ آسیب و چالشی که حوزه زنان و خانواده را تهدید میکند
گروه استانهای خبرگزاری آنا- مجتبی آزادیان؛ دانشگاه آزاد اسلامی دفتر امور زنان و خانواده را ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ -که تا قبل از آن با عنوان «شورای زنان فرهیخته» فعالیت داشت- تشکیل داد و نفیسه فیاضبخش با حکم دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه بهعنوان مشاور ریاست دانشگاه در امور زنان و خانواده و رئیس کارگروه ویژه این امور منصوب شد تا دانشگاه با هدف تبیین جایگاه شایسته زن تراز اسلام در راستای پیشبرد منویات مقام معظم رهبری مبنی بر حفظ و تقویت بنیان خانواده برای هدایت و حمایت از سرمایههای ارزشمند گامی مؤثر و سازنده بردارد.
دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی چهار هدف عمده؛ مسئلهشناسی زنان در جامعه ایران، پژوهش در حوزه زنان و خانواده، تربیت کادر بانوان متخصص و مورد نیاز جامعه در راستای تحقق دانشگاه اسلامی و توسعه و تعالی کشور و تبیین وضعیت زنان ایرانی و تحولات آینده را دنبال میکند و در چشماندازی ۵ ساله وظایف و اهداف خود را بر مبنای آموزههای اسلامی و با توجه به راهبرد سند دانشگاه اسلامی پایهگذاری کرده و بر همین اساس بهدنبال بازیابی هویت و جایگاه اصلی یک زن تراز اسلام در ابعاد مختلف فردی، خانوادگی، معنوی، اجتماعی و علمی بوده و از طرف دیگر وظایف اصلی یک زن را بهعنوان کانون حیاتبخش جامعه فراموش نکرده است.
نفیسه فیاضبخش مشاور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در امور زنان و خانواده و رئیس کارگروه ویژه این امور هم سال گذشته بهمنظور برداشتن گامهای مؤثر در زمینه زن و خانواده، نمایندگان استانهای دانشگاه آزاد اسلامی را بهعنوان مسئول دفتر امور زنان و خانواده در هر استان منصوب کرد.
بیشتر بخوانید:
تجملگرایی از مصائب امروز خانوادههای ایرانی است
۶ آسیب اساسی حوزه زنان و خانواده
نبود خودباوری و اعتمادبهنفس مقابل مسئولیتهای اجتماعی در زنان
خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا بهمنظور پیگیری اهداف دفاتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی در استانها و تشریح ظرفیتها و فعالیتهای حوزه زنان و خانواده با مسئولان مربوط گفتوگو کرده است که در این سلسله گفتوگوها و در این شماره گفتوگو با زهرا بیاتی مسئول امور زنان و خانواده در معاونت آموزشهای عمومی و مهارتی دانشگاه آزاد اسلامی(سازمان سما) را میخوانیم.
آنا: آسیبها و چالشهای حوزه زنان و خانواده در جامعه کنونی را چگونه ارزیابی میکنید؟
بیاتی: نخستین آسیب و چالش در حوزه زنان بالارفتن سن ازدواج است و این به آن علت است که سبک زندگی در مقایسه با گذشته تغییر یافته است. نفوذ فرهنگی، بیتوفیقی نهادهای آموزشی در ارائه و سبک مدل زندگی ایرانی اسلامی، الگوهای نامناسب اجتماعی مانند هنرمندان و ورزشکاران و بالارفتن توقع جوانان از زندگی در این زمینه مؤثر بوده است، همچنان که تنگناهای اقتصادی موجب شده است جوانان از ازدواج روگردان شوند.
آسیب و چالش بعدی افزایش آمار طلاق است، تضعیف نقش تربیتی زنان و ضعف بنیانهای پرورشی و تربیتی و بیتوجهی به شأن مادری و همسری هم سومین آسیب و بهرهبرداری از زنان در راستای مطامع سیاسی و حزبی هم آسیب چهارم در حوزه زنان و خانواده است.
جلب مشارکت زنان در عرصههای فرهنگی سیاسی و اجتماعی نباید بهگونهای باشد که خانواده متزلزل شود، بهطور مثال برخی نامزدهای ریاست جمهوری در راستای رسیدن به قدرت، زن را وجهالمصالحه قرار دادند.
آسیب بعدی کمتوجهی به جایگاه خانواده در حل معضلات اجتماعی است، نظام آموزشی ما موفق به نهادینهکردن نظام و منزلت زن نشده و رسانهها نتوانستهاند به مسئولیت خود در این زمینه عمل کنند؛ بنابراین در بنیانهای پرورشی و تربیتی دچار ضعف هستیم و اصول و سیاستهای حاکم بر نظام آموزشی مبتنیبر الگوی ایرانی اسلامی نبوده و نیاز به اصلاح تربیت رسمی کشور داریم که لازمه این موضوع ارائه لایحه از طرف دولت یا طرح از طرف مجلس است.
کاهش امنیت اجتماعی زنان از دیگر آسیبها و چالشها در حوزه زنان و خانواده است، زنان در عرصههای اجتماعی آسیبپذیر شدهاند که موجبات تجاوز به عنف را فراهم کرده است. معضلات اقتصادی موجب شده زنان در معرض آسیبهای ناشی از دزدی و خشونت اجتماعی قرار بگیرند.
ایجاد تسهیلات اولیه زندگی مانند شغل و مسکن به استناد مواد ۲۰ و ۳۱ قانون اساسی برای جوانان از راهکارها و پیشنهادها برای حل مشکلات و معضلات حوزه زنان و خانواده است و بسترسازی فرهنگی در راستای ترغیب جوانان به ازدواج آسان در سن مناسب پیشنهاد میشود.از دیگر آسیبها و چالشها در حوزه زنان و خانواده میتوان بحران اشتغال را نام برد؛ ضروری است که مهارتافزایی در نظام آموزشی ما سرلوحه امور قرار گیرد تا زنان بتوانند علاوهبر پاسداشت مقام مادری و همسری، درآمد هم داشته باشند. در این زمینه ایجاد نظامی که برای زنان خانهدار حقوقی در نظر گیرد از الزامات است.
آسیب دیگر موضوع حجاب و پوشش است، تهاجم فرهنگی و نفوذ موجب شده زنان ارزش واقعی خود را ندانند و به کالاهای تزئینی تبدیل شوند، این موضوع موجب ازهمگسستگی بنیان خانواده شده است.
بحران نسلها از دیگر آسیبها و چالشها در حوزه زنان و خانواده است که متأسفانه از آفتهای آن ترک تحصیل، فرار از خانه، اعتیاد، انزوا، افسردگی، خودکشی و ... است.
آنا: راهکارها و پیشنهادهای شما برای حل مشکلات و معضلات حوزه زنان و خانواده چیست؟
بیاتی: ایجاد تسهیلات اولیه زندگی مانند شغل و مسکن به استناد مواد ۲۰ و ۳۱ قانون اساسی برای جوانان از راهکارها و پیشنهادها برای حل مشکلات و معضلات حوزه زنان و خانواده است و بسترسازی فرهنگی در راستای ترغیب جوانان به ازدواج آسان در سن مناسب پیشنهاد میشود.
از دیگر راهکارها و پیشنهادها میتوان رفع تنگناهای اقتصادی از طریق رونق تولید و بهبود کسب و کار در جامعه را ذکر کرد. اصلاح اصول و سیاستهای حاکم بر نظام آموزشی و رفع ضعفهای پرورشی و تربیتی در زمینه مهارتهای زندگی، ارائه لایحه و طرح از سوی قوه قضائیه و مجلس براساس نمونه آمار طلاق در جامعه، کارکرد مناسب رسانههای اجتماعی در آموزش مهارتهای زندگی و الگوسازی مناسب، مبارزه با تهاجم فرهنگی از طریق تقویت پیامرسانهای داخلی و شبکه ملی اطلاعات، تقویت باورهای دینی از طریق اصلاح تربیت رسمی مبتنیبر آموزههای اسلامی و ایرانی، کاهش ابتلا به مواد صنعتی و سنتی از طریق نهادهای رسمی و غیررسمی اجتماعی و اجرای لایحه «منع خشونت علیه زنان» پس از تصویب در مجلس شورای اسلامی پیشنهاد میشود.
توجه به سبک زندگی ایرانی اسلامی و نهادینهکردن آن از طریق رسانههای اجتماعی و مراکز رسمی آموزش، عمل به منشور حقوق و مسئولیتهای زنان در نظام جمهوری اسلامی مصوب سال ۱۳۸۳ شورای عالی انقلاب فرهنگی، ارائه لایحه یا طرح در اجرای اصل ۱۰ و ۲۱ قانون اساسی، ایجاد شبکه ملی اطلاعات و تقویت پیامرسانهای داخلی برای مبارزه با نفوذ فرهنگی و ایجاد رونق اقتصادی و تسهیل ازدواج و ایجاد مهارتهای شغلی خانگی، ایجاد نظام حقوقی و مالی و پیشبینی بازنشستگی برای زنان خانهدار از راهکارها و پیشنهادها برای حل مشکلات و معضلات حوزه زنان و خانواده است.
از دیگر راهکارها و پیشنهادها میتوان پرورش فضائل اخلاقی و رعایت حجاب شرعی و قانونی از طریق آگاهیبخشی به نسل جوان را نام برد که در این راستا تبیین پیامدهای مثبت فرهنگی اجتماعی روانی و اخلاقی عفاف و حجاب با شیوههای جذاب متناسب با شرایط سنی جوانان، اهتمام جدی نهاد خانواده در شکلگیری هویت دینی و اجتماعی، الگوسازی و ایجاد گرایشهای عمیق و پایدار به امر حجاب و عفاف و تشویق و ترغیب نمادها و الگوهای لباس ایرانی پیشنهاد میشود. نسل امروز بهدلیل سرعت پیشرفت رسانهای مانند نسل گذشته نمیاندیشد و ضروری است همگام با نسل جدید پیش برویم.
آنا: برنامههای دفتر امور زنان و خانواده در معاونت آموزشهای عمومی و مهارتی دانشگاه را برشمارید.
بیاتی: برگزاری کارگاه سبک زندگی در سطح دانشآموزی و کارکنان و فرهنگیان، برگزاری نشست عملیاتیکردن اصل ۳ بند ۴، اصل ۱۴ بندهای ۱۰ و ۱۲ و ۲۰ و ۲۱ و ۳۱ و اصل ۴۳ بند یک قانون اساسی از طریق ارائه پیشنهاد به مراجع ذیصلاح برای ارائه لایحه یا طرح و ایجاد کارگروه مشورتی تدوین برنامه هفتم توسعه در راستای تحکیم بنیان خانواده و استیفای حقوق زنان بهمنظور ارائه به دولت و مجلس از برنامههای دفتر امور زنان و خانواده در معاونت آموزشهای عمومی و مهارتی دانشگاه آزاد اسلامی است.
آنا: استفاده از فضای مجازی تا چه اندازه در حیطه فعالیت زنان و خانواده مؤثر بوده است؟
بیاتی: استفاده از رسانههای دیداری، شنیداری و نوشتاری در عرصه اجتماعی امری اجتنابناپذیر شده است. در دوره کرونا و پساکرونا بسیاری از امور بهویژه آموزش متفاوت با قبل خواهد بود و استفاده از فضای مجازی امری الزامی است. در حوزه زنان و خانواده نیز فضای مجازی تأثیرات مثبت خود را داشته و هدفمندکردن استفاده از این فضا برای جلوگیری از آسیبها امری ضروری است.
انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/
انتهای پیام/