وضعیت نگرانکننده پناهجویان در آفریقای مرکزی
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، آفریقا، دومین قاره پهناور جهان با جمعیتی بیش از ۱.۳ میلیارد نفر طبق گزارش کمیساریای عالی امور پناهندگان با بحران آوارگان و پناهندگان روبهرو است بهنحویکه در اوگاندا، منطقه ساحل و آفریقای مرکزی شرایط نگرانکنندهای از این حیث وجود دارد.
۲۰ ژوئن، روز جهانی آوارگان و پناهندگان نامگذاری شده است؛ روزی که سازمان ملل متحد آن را در تکریم میلیونها انسانی که به سبب جنگ و آزار و اذیت از خانه و کاشانه خود آواره شدهاند نام نهاده است.
به گزارش کمیساریای عالی سازمان ملل برای پناهندگان در زمان حاضر بیش از ۸۰ میلیون آواره در جهان وجود دارد، یعنی یک درصد ساکنان زمین که در این میان، حدود ۴۲ میلیون تن از اینها در میهن خود آوارهاند، ۲۶ میلیون تن ناچار به ترک سرزمینهای خود شدهاند و سه و نیم میلیون تن از کشورهای دیگر درخواست پناهندگی کردهاند.
از این حیث، قاره سیاه، قلمرو یکهفتم جمعیت جهان وضعیت نگرانکنندهای پیدا کرده است. هماینک در قاره آفریقا حدود ۵ میلیون نفر آواره و پناهجو دارد. رادیو بینالمللی فرانسه روز یکشنبه گزارش کرد: اکثر پناهندگان در آفریقا در شاخ آفریقا و شرق آن سکونت دارند و اوگاندا با ۱.۴ میلیون نفر، بیشترین تعداد پناهجو را دارد. سودان با بیش از یکمیلیون نفر و اتیوپی با حدود ۷۷۰ هزار نفر هم پس از اوگاندا بیشترین آوارگان را در خود جایدادهاند. اتیوپی عمدتاً از آوارگان سومالی، اریتره، سودان و سودان جنوبی میزبانی میکند.
در این چارچوب، کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد نسبت به وضعیت آوارگان و پناهجویان در اوگاندا، منطقه ساحل و آفریقای مرکزی هشدار داده است؛ اگرچه همهگیری کرونا شرایط سختی را در قاره سیاه حاکم کرده بود اما این ویروس تأثیر چشمگیری در تعداد آوارگان نداشته است. کرونا بر شرایط زندگی پناهندگان تأثیر گذاشته است. در میان کشورهای آفریقایی، اوگاندا نمونه برجسته در خصوص آوارگان است بهگونهای که بزرگترین میزبان آنها در قاره آفریقا محسوب میشود.
آنچه در گزارش کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل برجسته شده، افزایش آوارگان داخلی در قاره آفریقاست که این مسئله بهویژه در کشورهای حوزه ساحل، بورکینافاسو، مالی و نیجر مشهود است؛ کشورهایی که ساکنانشان از تهدید اقدامهای تروریستی فراریاند.
یکی دیگر از مناطقی که نگرانیهای عمدهای به دنبال داشته آفریقای مرکزی است که خشونتهای مربوط به سال ۲۰۲۰ منجر به آوارگی شمار قابلتوجهی از مردمان این سرزمین و حتی فرار آنها به کنگو شد.
همچنین گرسنگی در شرق آفریقا و درگیریهای نظامی در بروندی به آوارگی میلیونها تن انجامیده است.
در نیجریه بیش از دو میلیون نفر ازجمله ۱.۸۷ میلیون نفری که قربانی اقدامهای گروه تروریستی بوکو حرام از سال ۲۰۱۴ به این سمت بودهاند، آواره شدهاند. از این تعداد حدود ۱۹۵ هزار نفر به کامرون، چاد و نیجر پناهنده شدهاند.
در کنار این مسئله آنچه حائز اهمیت است بازگشت داده شدن عده زیادی از مردمانی است که برای کار و زندگی، قاره آفریقا را به مقصد اروپا ترک میکنند. سالانه صدها نفر از مردم آفریقا از طریق دریای مدیترانه تلاش میکنند خود را به اروپا برسانند که بهجز تعدادی، بقیه یا ناکام میمانند و یا اینکه غرق میشوند.
اروپاییها نیز که با بحران مهاجران روبهرو هستند در تلاش برای بازگرداندن آنها به سرزمینهایشان هستند؛ در تازهترین اقدام، توافق بین دانمارک و رواندا ممکن است باعث شود پناهجویانی که وارد این کشور حوزه اسکاندیناوی شدهاند به رواندا در شرق آفریقا فرستاده شوند.
انتهای پیام/۴۱۰۶/
انتهای پیام/