تواناییهای لازم و وظایف یک مهندس عمران کدامند؟
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ دانشکده فنی و مهندسی مجتمع شهید سلیمانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم با زیربنای ۶ هزار و ۳۳۵ متر مربع با هدف تربیت متخصصان فنی در سال ۱۳۸۹ بهصورت دانشکده مستقل آغاز به کار کرد.
دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم اکنون با هزار و ۹۵۳ دانشجو و ۱۲ عضو هیئت علمی و ۴۰ استاد حقالتدریس فعال است و بسیاری از فارغالتحصیلان این دانشکده از فعالان استان قم هستند.
دانشجویان رشته مهندسی مکانیک و مهندسی عمران دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم در در دانشکده فنی مهندسی مشغول تحصیل هستند.
مهدی مرادی مدیرگروه رشته مهندسی مکانیک و مهندسی عمران دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری آنا به تشریح ویژگیهای این رشته تحصیلی و بخشی از امکانات دانشکده فنی و مهندسی برای متقاضیان ادامه تحصیل پرداخته است که مشروح آن را پیمیگیریم.
آنا: مختصری درباره رشته مهندسی عمران بگویید.
مرادی: هدف از فعالیت رشته مهندسی عمران، تربیت نیروهای متخصص در رشتهای است که بتوانند در پروژههای مختلف عمرانی در زمینههای ساختمانسازی، راهسازی، پلسازی، بلندمرتبهسازی، سازهها و بناهای آبی، جمعآوری و دفع فاضلاب، محیط زیست و ... مسئولیت طراحی، محاسبه، اجرا و نظارت بر اجرا را برعهده گیرند.
مهندسی عمران ازجمله رشتههایی است که بیانگر کاربرد علم در ایجاد سازندگی و عمران است. یعنی هر موضوعی که به آبادی کشور بازمیگردد مانند سد، فرودگاه، جاده، برج، تونل، دکلهای مخابراتی، ساختمانهای مقاوم در برابر زمینلرزه، سیل و آتش و نیروگاههای برق و مصالح سبک، ارزان و با کیفیت مناسب برای ساخت و ساز و در نهایت حفظ محیط زیست در حیطه کار مهندس عمران قرار میگیرد.
برای آغاز تمام پروژههای عمرانی به یک مهندس کارآمد عمران نیاز داریم تا علاوهبر رعایت جنبههای فنی و اجرایی، اقتصادی نیز عمل کند؛ چراکه اقتصادیبودن در مهندسی عمران یک اصل است.
آنا: دانشجویان رشته عمران از چه زمانی میتوانند وارد عرصه کسب و کار شوند؟
مرادی: بسیاری از دانشجویان همزمان با تحصیل بهطور غیررسمی در پروژههای ساختمانی مشغول به کار میشوند؛ البته در ابتدای کار انتظاری برای درآمدهای بالا نباید داشت؛ اما بهطور رسمی پس از پایان دوره کارشناسی، دانشآموختگان میتوانند برای جذب در ادارات خصوصی و دولتی اقدام کنند. برای شرکت در آزمونهای نظام مهندسی و دریافت صلاحیتهای مربوط، مطابق با قوانین وزارت راه و شهرسازی باید سه سال از مدرک تحصیلی دانشآموختگان مهندسی عمران گذشته باشد.
کارت پایان خدمت یا معافیت دائم نیز از دیگر شرایط دریافت پروانه اشتغال از این سازمان است (اگرچه خدمت دوساله سربازی میتواند جزء انتظار سهساله پس از دریافت مدرک باشد).
آنا: به نظر شما یک مهندس عمران چه وظایفی دارد؟
مرادی: محاسبه و اجرای سازههای مختلف مانند ساختمانها اعم از مسکونی، اداری و صنعتی با سیستمهای سازهای مختلف مانند آجری، بتنی و فولادی و نیز طرح و اجرای سدها، پلها، حفر تونلها، راهها و سازههای آبی و زیرزمینی بهطوری که در شرایط معمولی پایدار و در مواقع بحرانی مانند زلزله آسیبپذیری آن به حدی باشد که در ارائه خدمات از پیش تعیین شده دچار نقصان نشود. به عبارت سادهتر مهندس عمران در هنگام طراحی هر سازه سعی در ایجاد تعادل میان سه عامل ایمنی، زیبایی و مقرون بهصرفه بودن را دارد.
آنا: تواناییهای لازم برای یک مهندس عمران کدام است؟
مرادی: یک مهندس عمران باید اجتماعی و در دروس پایه قوی باشد، قدرت تجزیه، تحلیل و تجسم (دید مهندسی) داشته باشد و بهطور کلی دقت در جزئیات، قدرت تصمیمگیری و انتخاب، آشنایی با فهرست بها و قوانین و بخشنامههای جاری، آشنایی با رایانه و استفاده از نرمافزارهای عمرانی و تحلیلی، آشنایی با صورت وضعیت و متره و برآورد، آشنایی با کلیات نقشهبرداری نوین، توانایی تجزیه و تحلیل مسائل مالی و آشنایی با قواعد عرفی بازار کشور از تواناییهای یک مهندس عمران است که برای موفقبودن در عرصه جامعه باید این تواناییها را داشته باشد.
آنا: فارغالتحصیلان مقطع کارشناسی مهندسی عمران در مقطع کارشناسی ارشد در کدامین رشتههای تحصیلی و گرایشهای مختلف میتوانند ادامه تحصیل دهند؟
مرادی: فارغالتحصیل مقطع کارشناسی مهندسی عمران برای مقطع کارشناسی ارشد میتوانند در مهندسی سازه، سازههای هیدرولیکی، مهندسی زلزله، راه وترابری، مکانیک خاک و پی، مهندسی آب در دو گرایش هیدرولیک و منابع آب، سازههای دریایی، مهندسی مدیریت ساخت، مهندسی برنامهریزی حمل و نقل، مهندسی محیط زیست و مهندسی آب و فاضلاب ادامه تحصیل دهند.
آنا: دانشگاه آزاد اسلامی چه امکاناتی را برای دانشجویان رشتههای مهندسی مکانیک و مهندسی عمران فراهم کرده است؟
مرادی: در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، دانشجویان رشتههای مهندسی مکانیک و مهندسی عمران میتوانند از آزمایشگاه تکنولوژی بتن، آزمایشگاه مکانیک خاک، آزمایشگاه هیدرولیک، آزمایشگاه مقاومت مصالح، کارگاه جوش، آزمایشگاه تراشکاری، آزمایشگاه سیالات و کتابخانه استفاده کنند.
آنا: آیا در زمینه ایجاد فضای کمک آموزشی و انگیزشی فعالیت خاصی داشتهاید؟
مرادی: کسب مجوز مجری آموزشی برای دورههای ارتقای پایه نظام مهندسی توسط دانشگاه آزاد اسلامی، تفاهمنامه مشترک بین دانشگاه آزاد اسلامی و سازمان نظام مهندسی استان قم، فعالیت مؤثر انجمنهای علمی مهندسی عمران و مکانیک، برگزاری سخنرانیهای علمی، کارگاههای تخصصی و حضور در نمایشگاههای علمی از فعالیتهای کمک آموزشی و انگیزشی گروه مهندسی مکانیک و مهندسی عمران برای دانشجویان این واحد دانشگاهی است.
گفتوگو از: حسین غمخوار سرایدشتی
انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/
انتهای پیام/