رشته مهندسی عمران چه تفاوتی با رشته معماری دارد؟
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، بسیاری از افراد مهندس عمران و مهندس معمار را یکی دانسته و تفاوتی برای آن قائل نیستند، اما باید بدانید که این دو مهندس و رشتههای آنها با یکدیگر کاملا متفاوت است و از همین رو امروز خبرگزاری آنا قصد دارد به تفاوت میان این دو رشته بپردازد.
معرفی رشته مهندسی عمران
مهندس عمران در واقع فردی است که به کار مهندسی عمران، برنامهریزی، طراحی، ساخت و ساز، حفظ و ایجاد زیرساختها، حفاظت از سلامت عمومی و محیطی و بهبود زیرساختهای کنونی میپردازد و از سویی دیگر میتوان گفت؛ کار یک مهندس عمران در کارها و پروژههای عمومی و همگانی (سیویل) است و با فعالیت یک مهندس نظامی که با تجهیزات جنگی و دفاعی سر و کار دارد، متفاوت است.
- بیشتر بخوانید:
- فناوری نانو در مهندسی عمران دریچهای بهسوی پیشرفت و توسعه
- بیش از هزار مورد خدمت عمرانی به مددجویان یزدی ارائه میشود
- توسعه اقتصادی و رشته عمران
- تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه، راه رقابت شرق با غرب است
- مدیریت پروژه تلفیقی از هنر و فن
جالب است بدانید که؛ با گذشت زمان شاخههای گوناگونی از مهندسی جدا از مهندسی عمران به وجود آمده اند، ازجمله مهندسی شیمی، مهندسی مکانیک و مهندسی برق. درحالی که بخش عمدهای از مهندسی نظامی در حوزه مهندسی عمران قرار دارد و در برخی مواقع، یک مهندس عمران ممکن است که کار نقشهبرداری را انجام دهد و یا اینکه در شرایط خاصی محدود به کار ساخت وساز شود.
مردم عادی از این رشته به عنوان راه و ساختمان نام میبرند و مسئله مسکن در ذهن انسان جای خودش را در رابطه با این رشته به خوبی باز کرده است و از طرفی این رشته در انگلستان به هر رشتهای که کار آن آبادانی و تمدن سازی باشد اطلاق میشود، اما اکنون دامنه کاری مهندسی عمران محدودتر شده است و دلیل آن نیز پیدایش تخصصهای گوناگون در کنار این رشته است.
همانطور که میدانید، در کشور مل ایران هر کاری که، به هر نوعی از سازههای ساختمانی و غیر ساختمانی مربوط شود به رشته عمران باز میگردد؛ ساختمان سازی، سدسازی، کارهای جاده و مجاری انتقال آب یا فاضلاب همه از این دسته هستند.
گرایش راه و ساختمان و گرایش آب و نقشه برداری از گرایشهای اصلی این رشته مهم به شمار میروند.
رشته معماری چیست؟
رشته معماری ترکیبی از هنر، علم، ریاضی و کسب و کار است؛ بنابراین نیاز به داشتن یک پیشزمینه قوی در موضوعات مختلف دارد.
معماری را میتوان یک رشته میان رشتهای دانست که تحصیل در آن در مقطع کارشناسی چهارسال به طول میانجامد.
شما در طول تحصیل خود در رشته معماری دروس ریاضی مثل هندسه، جبر، حساب و دروس علوم مثل فیزیک و شیمی، همچنین آمار، علوم رایانه به ویژه مدل سازی سه بعدی و هنر را خواهید خواند. اگر یک رشته میان رشتهای شما را به هیجان میآورد، رشته معماری میتواند بهترین انتخاب برای شما باشد.
رشته معماری در مقطع کارشناسی، دارای دو زیرشاخهی معماری و معماری داخلی ارائه میشود و به طور کلی تعداد واحدهایی که دانشجوی رشته معماری باید در طول تحصیل بگذراند ۱۴۰ واحد است.
در ادامه تحصیل برای مقطع کارشناسی ارشد، متقاضیان میتوانند گرایشهای انرژی و معماری، مهندسی معماری، تکنولوژی معماری، معماری منظر، مدیریت پروژه و ساخت، معماری داخلی و ... را برگزینند.
اغلب افرادی که با این دو رشته آشنایی زیادی ندارند، کار مهندس معمار را از وظایف مهندس عمران میدانند در حالی که این دو رشته وظایف متفاوتی را در تهیه نقشههای یک ساختمان به عهده دارند.
باید بدانید که؛ برای ساخت هر سازهای ابتدا باید نقشههای آن تهیه شود، نقشههای یک ساختمان به دو دسته نقشههای معماری و نقشههای سازه تقسیم میشوند.
نقشههای معماری باید پیش از نقشههای سازه و توسط مهندس معمار طراحی شوند و البته برای ساختمانهای کوچک مهندس عمران نیز میتواند نقشههای معماری را خودش طراحی کند.
همانطور که مهندس معمار نیز در ساختمانهای کوچک میتواند نقشههای سازه را خودش طراحی کند، اما در سازههای بزرگ مثل برجهای مسکونی یا تجاری، بیمارستان، دانشگاه و … نقشههای معماری باید توسط مهندس معمار طراحی شوند.
نقشههای معماری شامل پلانهای مختلف ساختمان، برش و نمای ساختمان میباشد. محل و مشخصات کاربریها (برای ساختمان مسکونی مثلا آشپزخانه، اتاق خواب، هال، اتاق نشیمن و …) در این نقشهها مشخص میشوند.
نقشههای سازه که توسط مهندس محاسب که یک مهندس عمران (و یا مهندس معمار برای ساختمانهای کوچک) است، طراحی میشوند. این نقشهها شامل جزئیات و نحوه اجرای اسکلت و اجزای سازهای است.
تفاوت رشته معماری و عمران
اگر بخواهیم این دو رشته به بهترین شکل ممکن با یکدیگر مقایسه کنیم بهتر است یک انسان را در نظر بگیرید؛ این انسان نیازمند به اسکلت، گوشت، مو، ناخن و …. است.
بخشی که مربوط به اسکلت انسان است به طور مستقیم میتوان به مهندس عمران نسبت داد و بخش ظاهری آن نظیر پوست و مو را به مهندس معمار.
در ساختمان سازی تصمیم گیری در زمینه اسکلت سازه نظیر تیرها، ستون ها، بادبندها، پی و … بر عهده مهندس عمران است و تصمیم گیری در زمینه نمای ساختمان، پلانهای طبقات، دکوراسیون داخلی و …. بر عهده مهندس معمار است.
البته در کل یک تعامل هم باید بین این دو وجود داشته باشد تا خواستههای دو طرف با هم تناقض پیش نیاورد.
ما نمیتوانیم هیچگاه دو چیز غیر همجنس رو باهم مقایسه کنیم و این سوال که عمران بهتر است یا معماری کاملا اشتباهی ست، زیرا عمران و معماری از یک جنس نیستند که بتوان آن دو رابا هم مقایسه کرد. مهندسی عمران رشتهای از رشتههای فنی مهندسی و معماری در مجموعه هنر قرار دارد که به قول معمارها این دو در یک اشل نمیگنجند.
تنها وجه مشترک این دو رشته در اینه که هر دو با ساختمان و ساخت و ساز بنا سر و کار دارند. مهندس عمران پروژههای بزرگ زیادی رو بر عهده میگیرد. پروژههایی مانند سدسازی، راه سازی و …. اما عظیمترین پروژههای یک معمار میتواند طراحی یک شهرک توریستی، یک هتل، فرودگاه، بیمارستان و … باشد.
انتهای پیام/
انتهای پیام/