دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 خرداد 1400 - 10:49
دفتر وکالت آنا/۱۰۶

قانون سختی کار شامل کدوم مشاغل می‌شود؟

کسب‌وکارها بسته به حجم کار و شرایط به مشاغل سخت و عادی تقسیم می‌شوند؛ دفتر وکالت آنا در این شماره به شرح حرفه‌هایی که در زمره مشاغل سخت قرار می‌گیرند، پرداخته است.
کد خبر : 588231
مشاغل سخت



به گزارش خبرنگار قضائی گروه جامعه خبرگزاری آنا، مشاغل و کسب و کارها بسته به حجم کار و محیط حاکم بر آن به مشاغل سخت و عادی تقسیم‌بندی می‌شوند. در واقع با معیار قرار دادن تاثیر مشاغل بر سلامت روان و جسم کارمندان، مشاغل تقسیم‌بندی می‌شوند. بر این اساس وقتی عوامل شیمیایی، فیزیکی، بیولوژیکی و مکانیکی محیط کار استاندارد نیست و منجر به خطر افتادن سلامت شاغلین می‌شود، آن حرفه در زمره مشاغل سخت می‌گیرد. کما اینکه در برخی موارد، آسیب‌های وارده به کارمندان ناشی از فضای کار به اندازه‌ای جدی است که امکان دارد زمینه بروز مشکلاتی را برای کارگر، حتی قبل از بازنشستگی را فراهم کند.


البته مشاغل سخت بسته به اینکه می‌توان شرایط سختی را کاهش و یا از بین برد، به دو دسته تقسیم می‌شوند. اولین گروه شامل مشاغلی می‌شود که با در نظر گرفتن برخی انتظامات از قبیل موارد ایمنی و بهداشتی توسط کارفرما، عوارض و سختی آن را تا اندازه تا حد قابل توجهی کاهش داد. دسته دوم شامل مشاغلی می‌شود به صورت ذاتی زیان‌آور هستند که با اتخاذ تمهیدات، عوارض و سختی‌ها به صورت چشمگیری کاهش پیدا نمی‌کند و همچنان زیان‌آور هستند.


انواع مشاغل سخت


بر همین اساس شورای عالی کار، شورای عالی حفاظت فنی و بهداشت کار فهرست مشاغلی را تحت عنوان مشاغل سخت و زیان آور تهیه کرده که این لیست به تصویب وزارت کار و بهداشت رسیده است.


-کار در معدن: اعم از تحت الارضی یا سطح الارضی که منجر می‌شود کارگر در راهروهای سرپوشیده و تونل‌ها به استخراج بپردازد.


-کار استخراج: هر گونه مباشرت یا نظارتی که ایجاب می‌کند کارگر در میله‌ها، راهروها و تونل‌های معدن مشغول فعالیت باشند اعم از جدا کردن یا منفجر کردن مواد از سطح کار، حمل موادی که بر اثر انفجار ایجاد شده، اداره تاسیسات آب و برق در داخل معدن.


-کار در مخازن سربسته، حفر قنات‌ها، چاه‌ها و فاضلاب‌ها.


-کار مستمر در مجاورت کوره‌های ذوب به گونه‌ای که کارگر در معرض بخارات زیان‌آور و حرارت باشد، همچنین تخلیه و حمل مواد مذاب از این کوره‌ها.


-کارگران مشغول به کار در کارگاه‌های سالامبورسازی، دباغی و روده پاک کنی و کارگرانی که به طور مستمر در گندآبروها، جمع آوری و حمل و دفن زباله شهری مشغول هستند.


-کارگران مشغول به کار در واحدهای دامداری و طیور که به طور مستمر در جمع‌آوری و انتقال و انبار کردن کود کار می‌کنند.


-اشخاصی که به طور مداوم و مستمر در ارتفاع بیش از ۵ متر و در فضاهای باز بر روی داربست، اتاقک‌های متحرک و دکل‌ها کار می‌کنند.


-افرادی که بر روی خطوط و پست‌های انتقال برق با فشار شصت و سه کیلوولت و بالاتر از آن در حال فعالیت هستند.


-مشاغل پخت آسفالت دستی، قیرپاشی، شن پاشی و مالچ پاشی.


-افرادی که در مخازن مشغول جوشکاری هستند.


-کار با مواد رادیواکتیو و قرار گرفتن در معرض پرتوهای یون‌ساز و مشاغلی که به دلیل قرار گرفتن در معرض اشعه، زمینه ابتلا به بیماری در آن‌ها وجود دارد.


-کار در مکان‌های با فشار زیاد مانند کار غواصی.


-آتش نشانی.


-کار سم پاشی مزارع، باغات و همچنین ضدعفونی کردن محل نگهداری حیوانات.


-کارهایی که منجر به ناشنوایی کارگر و ایجاد بیماری‌های گوش می‌شود.


-کار در مشاغلی که حشره‌کش و سم تولید می‌کنند.


-خبرنگاری.


-کار با وسایلی که دارای ارتعاش هستند و برای سلامتی کارگران مشکلاتی را ایجاد می‌کند.


-شاغلین در ندامتگاه‌ها و زندان‌ها.


-افرادی که در مراکز روان درمانی مشغول به فعالیت هستند و با بیماران روانی در ارتباط هستند.


-رانندگان مسافربری درون شهری و برون شهری، حمل و نقل بار، رانندگان وزارت راه و شهرسازی در جاده‌ها.


-کارشناس علوم آزمایشگاهی، فوریت‌های پزشکی، مامایی و هوشبری و زیرمجموعه آنها.


نحوه تعیین مشاغل سخت و زیان آور به چه صورت است؟


کارگر، کارفرما، وزارت بهداشت، تشکل‌های کارگری و کارفرمایی، وزارت کار و امور اجتماعی و صندوق تأمین اجتماعی می‌توانند در مقام متقاضی سختی کار درخواست دهند، سپس کمیته کارشناسان تشکیل می‌شود و به بررسی سوابق و شرایط محیط کار می پردازند. در نهایت مدارک ارائه شده باید توسط کمیته استانی تأیید شود.


انتهای پیام/۴۱۵۸/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب