دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 خرداد 1400 - 13:31
سارا عرفانی در گفت‌وگو با آنا مطرح کرد؛

زیارت اختصاصی حرم حضرت معصومه (س) بهترین پاداش برای نوشتن «دختر ماه» بود

الگوهایی که به‌درستی به دختران معرفی نمی‌شوندنویسنده کتاب «دختر ماه» که روایتی داستانی از زندگانی حضرت معصومه(س) است از چگونگی نگارش این کتای و تاثیر آن بر زندگی خود می‌گوید.
کد خبر : 587522
سارا عرفانی

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ خبرگزاری آنا کتاب «دختر ماه» از مجموعه داستان‌های ریحانه است که به قلم سارا عرفانی و از سوی انتشارات مدرسه منتشر شده است. این کتاب روایتی داستانی از زندگی حضرت معصومه(س) است که در ۱۸ فصل چاپ و راهی بازار نشر شده است. در این فصل‌ها، زندگینامه این بانوی بزرگوار از بدو تولد تا مهاجرت و شهادت روایت می‌شود. روایت اخلاق، خصلت‌ها و رفتارهای حضرت معصومه (س) بدون این که به داستان لطمه بزند از ویژگی‌های بارز این کتاب است.


به مناسبت میلاد باسعادت حضرت معصومه (س) و روز دختر، نویسنده این کتاب در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری آنا درباره تجربه نگارش این کتاب عنوان کرد: پیش از درگیرشدن با این اثر، شناخت زیادی از زندگی و شخصیت حضرت معصومه (س) نداشتم و به خاطر نوشتن این کتاب مطالعاتم را افزایش دادم. متأسفانه اطلاعات تاریخی‌ام دراین‌باره اندک بود و من هم به عنوان نویسنده همان اطلاعات را در فضای داستان گسترش دادم.


سارا عرفانی گفت: نکته مهمی که در حین نوشتن به آن رسیدم این بود که برای نوشتن درباره بزرگانی مثل ایشان نیاز به نوعی وسعت روحی است تا بتوانیم تا اندازه‌ای به آنها خیلی نزدیک شویم؛ این را بدون هرگونه تعارفی می‌گویم و معتقدم که ما این وسعت روح را به صورت ناگهانی پیدا نمی‌کنیم پس هر چقدر هم که تلاش کنیم، باز این نقص و کمبود وجود دارد و شادی خود را در یک اثر هنری نشان دهد.




بیشتر بخوانید:






آثاری که به معرفت و یا تحقیق نیاز دارند


وی اظهار کرد: برای نوشتن این‌گونه آثار درباره بزرگان دین، اگر نویسنده به مراتب بالای معرفت نرسیده باشد این کمبود خود را نشان می دهد اما من سعی کردم با تکیه بر منابع معتبر و البته مشورت با تعدادی از بزرگان و اساتید تاریخ اسلام این کمبود را جبران کنم و به موضوع نزدیک شوم.


زیارت اختصاصی حرم حضرت معصومه (س) بهترین پاداش برای نوشتن «دختر ماه» بود


عرفانی درباره چگونگی نگارش این اثر نیز گفت: نگارش «دختر ماه» بخشی از مجموعه «ریحانه» بود که از سوی انتشارات مدرسه مطرح شد. در هر کتاب از این مجموعه به یکی از بزرگان دینی و ائمه ما پرداخته می‌شود. من پیش از این کتاب «پنجشنبه فیروزه‌ای» که با محوریت امام رضا (ع) بود در کارنامه ام داشتم. بنابراین وقتی به من پیشنهاد شد، دوست داشتم اثری را هم درباره زندگی حضرت معصومه (س) بنویسم.


این نویسنده درباره فاصله‌گرفتن بخش عمده‌ای از دختران امروز از الگوهایی همچون حضرت معصومه (س) و سایر بانوان خوشنام تاریخ اسلام و ایران نیز گفت: یک بخش از این موضوع به نویسندگان و هنرمندان بازمی‌گردد. چون ما نمی‌توانیم آثاری را تولید کنیم که الگوهای ارزشمند را در دسترس کودکان و نوجوانان بگذارد.


وی عنوان کرد: علاوه براین، وقتی قرار است به هنرمندی یک کار سفارش داده شود لازم است یک تیم تخصصی و اتاق فکر هم داشته باشیم تا خروجی آن، یک کار قوی باشد. در حوزه ادبیات دینی دست نویسندگان در دسترسی به کارشناسان خبره بسته است. به گونه‌ای که نویسنده در تمام لحظات بتواند از او کمک بگیرد. در همین کتاب «دختر ماه» صفر تا ۱۰۰ پژوهش را خود من انجام دادم؛ درست است که نویسنده وظیفه دارد تحقیق کند، بگردد کتاب پیدا کند اما به هر حال اول و آخرش، نویسنده است. من داستان‌نویسم و قطعاً نیاز دارم تا یک کارشناس تاریخی کنار من باشد. من برای اینکه از چند کارشناس تاریخی کمک بگیرم باید به سختی از آنها وقت می‌گرفتم، روال‌های اداری را طی می‌کردم، این مشکل وجود دارد و باید آن را حل کرد.


حرم حضرت معصومه در شب ولادت آن حضرت 1400


عرفانی گفت: متولیان و نهادهای فرهنگی بزرگ باید پیشقدم شوند و برای شخصیت‌های تاریخی بزرگ و کلاً برای نوجوانان، برای کمبودهایی که وجود دارد سرمایه‌گذاری درستی شود. همیشه می‌خواهیم کارها را مثل یک تکلیف از سر باز کنیم، می‌خواهیم بگوییم چهارتا کتاب هم نوشتیم و بگوییم این کتاب‌ها نوشته و انجام شد اما نمی‌گوییم که چهارتا کتاب خوبی باشد که وقتی نوجوان آن را می‌خواند واقعاً در ذهنش بماند و ماندگار شود. این‌جوری به ماجرا نگاه کنیم و آن‌وقت برای‌اش قدم‌های درستی برداریم. تا وقتی این قدم‌ها برداشته نشود، این کمبود وجود دارد و جای‌اش خالی است.


فرازی خواندنی و شگفت‌انگیز از زندگانی حضرت معصومه (س)


وی در پاسخ به این پرسش که کدام فراز از زندگی حضرت معصومه(س) برای او جذاب‌ و تأثیرگذار است نیز گفت: در دوران خردسالی حضرت معصومه (س) روزی کاروانی به شهر مدینه می‌رسد جمعی از شیعیان به خانه حضرت امام موسی کاظم (ع) می‌آیند. آنها پرسش‌هایی داشتند که می‌خواستند با امام مطرح کنند. اهالی خانه به آنها می‌گویند پرسش‌ها را بنویسید تا وقتی امام(ع) آمد ما جواب‌ها را بگیریم و با پیک برای شما بفرستیم.


عرفانی افزود: حضرت معصومه(س) که آن موقع خردسال بودند، سؤال‌ها را می‌بینند و می‌گویند من می‌توانم جواب این سؤال‌ها را بدهم. جواب سؤال‌ها را می‌نویسند و افراد وقتی جواب‌ها را می‌بینند واقعاًً قانع می‌شوند. از قضا در مسیر بازگشت، امام کاظم(ع) را می‌بینند و جواب سؤال‌ها را به ایشان نشان می‌دهند. امام(ع) می‌گویند پاسخ من هم به این سؤال‌ها همین بود. یک تعبیر خیلی قشنگی هم دارند که می‌فرمایند «فداها ابوها»، پدرش فدایش شود که این‌قدر قشنگ و به جا جواب داده است. این ماجرا اگرچه مربوط به دوران کودکی ایشان است ولی به نظرم خیلی تأثیرگذار و قشنگ است. در کنار آن، باید به سفر سختی که این بانوی بزرگوار به انگیزه زیارت برادرشان آغاز کردند هم اشاره کرد که به داستان زندگی ایشان جنبه دراماتیک داده است.


خاطره یک زیارت فراموش‌نشدنی


نویسنده کتاب «دختر ماه» گفت: پس از چاپ و توزیع کتاب، آستان مقدس حضرت معصومه (س) یک جلسه نقد برگزار کرد و در حاشیه آن فرصتی به وجود آمد تا به صورت اختصاصی به زیارت حرم حضرت معصومه (س) بروم. زیارت ضریح متبرک این بانوی بزرگوار در حالی‌که روضه منوره خالی بود تجربه‌ای لذتبخش و فراموش نشدنی برای من رقم زد.


عرفانی اظهار کرد: علاوه بر این، از لحاظ معنوی هم شناختی که به واسظه نوشتن این کتاب از شخصیت ایشان پیدا کردم، آورده بزرگی برای من بود. وقتی این شناخت حاصل می‌شود، قطعاً زیارت هم عمیق‌تر و با معرفت بیشتری رقم می‌خورد. یعنی فرد، با فهم بیشتری به زیارت می‌رود. حواسش را بیشتر جمع می‌کند که چه بخواهد و چه نخواهد، چه بگوید و چگونه صحبت کند.


انتهای پیام/۴۱۰۴/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب