دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 خرداد 1400 - 11:49
در گزارش آنا بخوانید؛

نباید تساهل دیپلماتیک جایگاه ایران در سازمان ملل را به خطر بیندازد!

 دستگاه دیپلماسی می‌توانست زودتر مشکل انتقال مالی به سازمان ملل را حل کندبا اندکی تأمل می‌توان دریافت که پرداخت حق عضویت سازمان ملل متحد از آن‌چنان اهمیتی برای کشوری مستقل مانند ایران برخوردار است که افت درآمدهای ارزی یا تحریم‌های بانکی تنها بهانه‌هایی نه‌چندان محکم برای پنهان کردن کم‌کاری دستگاه دیپلماسی به نظر می‌آیند.
کد خبر : 586037
پرچم



به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد بار دیگر ایران و پنج کشور دیگر را تهدید کرده است که اگر هزینه عضویت در سازمان ملل را پرداخت نکنند حق رأی خود در مجمع عمومی ان سازمان را از دست خواهند داد.


گوترش تأکید کرده است که این اقدام بر اساس ماده ۱۹ منشور ملل متحد صورت می‌گیرد. این ماده قانون تصریح دارد کشوری که به مدت دو سال حق عضویتش را پرداخت نکند، از رأی دادن در مجمع عمومی محروم می‌شود.


تحریم‌های جدید بانکی آمریکا علیه ایران


دو سال زمان کمی برای ایران در خصوص غلبه بر یک مشکل انتقال مالی نبود


تهران اما می‌گوید که تحریم‌های آمریکا ازجمله ممانعت از نقل‌وانتقال پول توسط ایران در سیستم مالی بین‌المللی از دلایل عدم پرداخت حق عضویتش در سازمان ملل است.


در ۱۷ ژانویه ۲۰۲۱ هم گوترش یک هشدار مشابه به ایران و ۶ کشور دیگر داده بود. لازم به ذکر است که کشورهای عضو درصورتی‌که بتوانند ثابت کنند که به دلیل وقوع رخدادهای خارج از کنترل توان پرداخت بدهی خود را ندارند، می‌توانند مشمول معافیت موقت از اجرای ماده ۱۹ شوند.



کمک مالی عربستان سعودی به سازمان ملل موجب شد اسم این کشور از فهرست ناقضان حقوق کودک سازمان ملل متحد پس از حمله به یمن خارج شود



در ۱۳ ژانویه ۲۰۲۱ مجمع عمومی سازمان ملل اعمال ماده ۱۹ را در مورد این کشورها که اکثر آن‌ها ازجمله زیمباوه، جمهوری آفریقای مرکزی، کنگو، سومالی، لیبی و سودان جنوبی درگیر جنگ داخلی بودند آغاز کرد اما ایران اعلام کرد به دلیل تحریم‌های ایالات‌متحده باید این امکان را داشته باشد تا حق عضویت خود را به ارزی به غیر دلار آمریکا پرداخت کند. این درخواست ایران در سال ۲۰۱۹ با موافقت دبیر کل سازمان ملل مواجه شد و مقرر شد تا ایران بدهی ۱۶ میلیون و ۴۴ هزار و ۶۱۹ دلاری خود را بر پایه ارز دیگری پرداخت کند که بر اساس گزارش مسئولان حقوقی سازمان ملل پرداخت نشد. این سازمان اعلام کرده است در میان کشورهای بدهکار، ایران بالاترین و نیجر کمترین بدهی را دارند.


بودجه سالانه سازمان ملل ۳.۲ میلیارد دلار است که ایالات‌متحده با ۲۲ درصد بیشترین سهم پرداخت را داراست و چین با ۱۲ درصد دوم است. بودجه سازمان ملل از دو طریق اجباری و داوطلبانه تأمین می‌شود.




بیشتر بخوانید:


تهدید مجدد گوترش؛ تعلیق حق رأی ایران در سازمان ملل در صورت عدم پرداخت بدهی


تخت‌روانچی: تحریم‌ها اقشار آسیب‌پذیر را بیش از دیگران هدف گرفته است




پس از اعلام روز چهارشنبه گوترش، این‌بار محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران بود که واکنش نشان داد. وی در توییتی اعلام کرد که سازمان ملل می‌تواند مبلغ حق عضویت ایران را از پول‌هایی که آمریکا از ایران به سرقت برده است، برداشت کند.


ظریف در توییت خود نوشت: در جهان حقایق وارونه، سازمان ملل ایران را به دلیل دیرکرد پرداخت، از حق رأی در مجمع عمومی محروم می‌سازد. آنچه در نظر نگرفته‌اند: تروریسم اقتصادی ایالات‌متحده از اینکه ایران پول خرید مواد غذایی را بدهد ممانعت کرده است، چه برسد به معوقات سازمان ملل.


وی با اشاره به نامه خود به دبیرکل سازمان ملل متحد افزود: ضمناً سازمان ملل می‌تواند حق السهم را از ۱۱۰ میلیون دلاری که ایالات‌متحده در راهزنی اخیرش به سرقت برده، بگیرد.


اما واکنش سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه اندکی ملایم‌تر بود. وی اعلام کرد که مسیر برداشت مبلغ حق عضویت ایران در سازمان ملل متحد از منابع مالی کشورمان در کره جنوبی هموار شده است و این مبلغ به‌زودی پرداخت خواهد شد.


مجمع عمومی سازمان ملل متحد - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد


اجازه ندهیم شرایط تحمیل‌شده توسط دشمن منزلت کشور را تضعیف کند


وی ادامه داد ایران همواره در پرداخت حق عضویت خود به سازمان ملل به‌موقع عمل کرده است‌ و مشکل پیش‌آمده در سال گذشته نیز به دلیل بلوکه کردن مسیر پرداخت از سوی ایالات‌متحده بوده است.


خطیب زاده ادامه داد: اخیراً در هماهنگی با خزانه‌داری سازمان ملل این مجوز صادر شده و مسیر برداشت مبلغ حق عضویت از حساب ایران در بانک کره‌ای و انتقال آن به حساب سازمان ملل در سئول هموار شده است و این پرداخت به‌زودی صورت خواهد گرفت و هرگونه قصور از طرف ایران را مردود دانست.



دستگاه دیپلماسی می‌توانست همان‌گونه که الآن راهکار برداشت از دارائی‌های ایران در کره جنوبی را به خزانه‌داری سازمان ملل ارائه داده است زودتر عمل کند



به‌هرحال تحریم‌های بانکی و کم شدن درآمد ایران که امری واضح است اما نباید فراموش کنیم که به خطر افتادن جایگاه ایران در مجمع عمومی از بابت دیپلماتیک چه تبعاتی را برایمان در بر خواهد داشت.


ببینید حق وتو که به‌خودی‌خود راه اعمال تصمیمات تبعیض‌آمیز را به اعضای دائمی شورای امنیت ازجمله سه کشور آمریکا، فرانسه و انگلیس باسابقه طولانی دشمنی با مردم ایران را داده است. حال یک مورد حق وتوی پنهان هم داریم که برخی کشورها مثل آمریکا و عربستان سعودی به‌خوبی از آن استفاده می‌کنند آن‌هم پرداخت به‌موقع حتی بیش‌ازحد مقرر و خیلی سخاوتمندانه به خزانه‌داری سازمان ملل است تا بتوانند در تصمیم‌گیری‌های سازمان ملل اعمال‌نفوذ کنند. به‌عنوان‌مثال بان کی مون دبیرکل سابق سازمان ملل در سال ۲۰۱۶ عنوان کرد که کمک مالی عربستان سعودی به سازمان ملل موجب شد اسم این کشور از فهرست ناقضان حقوق کودک سازمان ملل متحد پس از حمله به یمن خارج شود یا بیشترین تعداد کارمندان بین‌المللی سازمان ملل را اتباع آمریکایی تشکیل می‌دهند درحالی‌که طبق ماده ۱۰۱ منشور ملل متحد کارمندان این سازمان می‌بایست بر اساس تقسیمات جغرافیایی هر چه وسیع‌تر استخدام شوند.


هرچند دبیرکل و مجمع عمومی سازمان ملل متحد با توجه به تحریم‌های بانکی علیه ایران از منظر حقوقی می‌توانستند کشور ما را از ذیل ماده ۱۹ منشور سازمان ملل خارج کنند اما دستگاه دیپلماسی کشور هم می‌توانست همان‌گونه که الآن راهکار برداشت از دارائی‌های ایران در کره جنوبی را به خزانه‌داری سازمان ملل ارائه داده است زودتر عمل کند تا کار به‌ جایی نرسد که وجهه ایران به‌عنوان مرکز مقاومت منطقه‌ای خدشه‌دار شود.


انتهای پیام/۴۱۵۵/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب