جاسوسی کشورهای اروپایی از یکدیگر؛ پارادوکس یا واقعیت؟
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، با انتشار اخبار مربوط به همکاری سرویس جاسوسی دانمارک با آژانس امنیت ملی آمریکا در روند جاسوسی از مقامات ارشد اروپایی ازجمله آنگلا مرکل صدراعظم آلمان، یک کشور دیگر به لیست طویل کشورهای عضو اتحادیه اروپا که گمان میشد دوست هم هستند اما نبودند اضافه شد.
دویچه ولِه در مقالهای به بررسی این موضوع میپردازد. نکته جالب اینجاست که این شبکه رسانهای بینالمللی آلمانی چندان تمرکزی بر اقدام به جاسوسی سازمانهای اطلاعاتی آمریکا علیه بالاترین مقام آلمانی ندارد و تنها به نقش خیانتآمیز یک کشور در ظاهر دوست میپردازد و آن را نهی میکند. به نظر میرسد که مقامات اروپایی مطمئن شدهاند که دستگاههای جاسوسی آمریکایی بدون توجه به اصول دیپلماتیک و معاهدات کار خودشان را انجام میدهند بنابراین سعی بر این دارند که تا حد ممکن از پیوستن کشورهای دوست به جبهه آمریکا ممانعت کنند. همین تقسیم کشورهای وفادار و غیر وفادار به دوست و دشمن نشان میدهد که اروپا دیرزمانی است آمریکا را نه رقیب بلکه دشمن بهحساب میآورد.
آمریکا برای تأمین منافعش اتحادیه اروپا را قربانی میکند
وقتیکه مشخص شد سازمان جاسوسی دانمارک همسایه شمالی آلمان از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ در عملیات جاسوسی و رصد مکالمات آنگلا مرکل صدراعظم، فرانک والتر اشتنمایر وزیر خارجه وقت و رئیسجمهور فعلی و پییر استاینبراک کاندید پست صدراعظمی حزب سوسیالدمکرات آلمان در انتخابات سال ۲۰۱۳ شرکت داشته بسیاری از مقامات امنیتی در قاره سبز مخصوصاً اعضای اتحادیه اروپا متوجه شدند که آمریکا در یارگیری امنیتی اصلاً ملاحظه و مماشات ندارد.
نکته مهمی که از تحلیل دویچه ولِه در این خصوص میتوان متوجه شد این است که شاید سازمانهای جاسوسی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا به نیروهای خودسر و بالادست مقامات دولتی بدل شدهاند. این نظریه میتواند تا حدی امکانپذیر باشد اما وقتی به این مسئله میرسیم که نمیتوان دولت یک کشور عضو اتحادیه را کاملاً غافل از اقدامات دستگاههای جاسوسیاش فرض کرد نتیجه گرفته میشود که اینگونه عملیات مهم و حساس بدون هماهنگی با دولت بهندرت امکانپذیر است.
بیشتر بخوانید:
پیمانکار سابق آژانس امنیت ملی آمریکا: جاسوسی اسرائیل از تلفنهای همراه از کرونا خطرناکتر است
سخنگوی دولت آلمان: جاسوسی آمریکا را پیگیری میکنیم
دویچه ولهِ تلاش دارد که جهانیان بدانند که اولاً سازمانهای جاسوسی حتی در کشورهای دموکراتیک آنچنانکه تبلیغ میشود قانونمند و صادقانه عمل نمیکنند و ثانیا این شبکه خبری آلمانی تمایل دارد که به نقش دوست خائن بیشتر بپردازد و با برجسته کردن اظهارنظر آنگلا مرکل که گفت: جاسوسی علیه دوستان پذیرفتنی نیست درصدد زدودن تمرکز بر منبع اصلی این جاسوسی یعنی یک نهاد اطلاعاتی آمریکا است.
دویچه ولهِ در گام دوم سعی دارد موضوع را به گردن نهادهای اطلاعاتی ازجمله آژانس امنیت ملی آمریکا و سرویس جاسوس فدرال آلمان بیندازد و از اینکه اینگونه نهادها قوانین خودشان را خودشان تصویب و اجرا میکنند ابراز عصبانیت کند اگرچه مجبور میشود از دولتهای اروپایی بخواهد تا نظارت بیشتری بر نهادهای جاسوسی خود داشته باشند تا یکی به نعل زده باشد و یکی به میخ.
به عقیده اسنودن افشاگری صریح نهتنها در خصوص همکاری جاسوسی آمریکا با دانمارک بلکه با دیگر شرکای اصلی ضروری به نظر میرسد
شایانذکر است که کمیته تحقیقات پارلمان آلمان سالهای متمادی به بررسی دقیق یک پرونده رسوایی همکاری سازمان جاسوسی آلمان با آژانس امنیت ملی آمریکا پرداخت که نتایجش خیلی شرمآور بود. اگر ادوارد اسنودن پیمانکار سابق آژانس امنیت ملی آمریکا دست به افشای اسناد همکاری این دو سازمان جاسوسی نزده بود نه کمیته تحقیقاتی در کار بود نه اعمال محدودیت بر اینگونه نهادها در اتحادیه اروپا.
اطلاع بایدن از استراق سمع علیه مقامات اروپایی
اما اسنودن ۳۷ ساله که در تبعید در روسیه زندگی میکند نظر دیگری دارد و در تضاد با روند تبلیغات رسانهای که در اتحادیه اروپا در جریان است فقط نهادهای امنیتی و جاسوسی را مقصر اصلی اینگونه عملیات نمیداند و معتقد است جو بایدن رئیسجمهور آمریکا عمیقاً در این عملیات درگیر بوده است زیرا در دورهای که آژانس امنیت ملی آمریکا برنامه گسترده جاسوسی از مقامات کشورهای اروپایی را انجام میداد همین آقای بایدن بهعنوان معاون باراک اوباما رئیسجمهور وقت آمریکا مشغول به کار بود.
اسنودن میگوید: بایدن در سفر قریبالوقوع خود به اروپا بهخوبی آماده پاسخگویی به این اتهام خواهد بود زیرا وی عمیقاً در این رسوایی در زمان وقوع آن درگیر بوده است. نیاز به یک افشاگری صریح نهتنها در خصوص دانمارک بلکه دیگر شرکای اصلی ضروری به نظر میرسد.
به دلیل اینکه موضوع جاسوسی از مرکل بسیار حساس است و ممکن است دست خیانتکار بسیاری از مقامات ارشد در کشورهای مدعی اخلاق و صداقت را رو کند سخنگوی نهاد صدراعظم آلمان در این خصوص خودش را به بیاطلاعی کامل میزند و میگوید: من اولین بار این خبر را از خبرنگاران شنیدم. اما برخی از سیاسیون آلمان هم با تمایل به گرفتن امتیاز سیاسی این اقدام آمریکا را محکوم کردند. استاینبراک رهبر مخالفان دولت در آلمان یکی از این مقامات است که این امر را یک رسوایی میداند.
وفاداری کشورهای عضو اتحادیه اروپا به هم، ظاهری و همکاری آمریکا با این اتحادیه صادقانه نیست
پیتر هالتویست، وزیر دفاع سوئد با ابراز نگرانی از این رسوایی خواستار اطلاعات و جزئیات کامل در این خصوص شده است. امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه هم استراق سمع علیه مقامات اروپایی را غیرقابلقبول دانست.
کلمنت باون، وزیر اتحادیه اروپا نیز گفته است: این یک موضوع کاملاً جدی است. ما باید ببینیم که آیا شرکای ما در اروپا -دانمارکیها- اشتباه یا خطایی کردهاند و با سرویسهای جاسوسی آمریکایی همکاری داشتهاند؟ بین همپیمانان باید اعتماد و یک همکاری حداقلی وجود داشته باشد؛ به همین دلیل است که این حقایق باید جدی گرفته شوند.
موضوع واضح این است که علیرغم ظاهری متحد نه کشورهای عضو اتحادیه اروپا به تعهدات خود نسبت به یکدیگر پایبند هستند نه همکاری صادقانه بین این اتحادیه با ایالاتمتحده خللناپذیر است. وقتی کشوری مانند دانمارک به همسایه جنوبی خود و زمانیکه ایالاتمتحده به قدرتمندترین عضو اتحادیه اروپا خیانت میکند آیا دیگر کشورهای جهان باید به این قدرتهای غربی و همپیمانان خرد و کلان آنها اعتماد کنند؟
انتهای پیام/۴۱۵۵/پ
انتهای پیام/