سؤالات امتحان نهایی در کانالها در دست دلالها!
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، چند سالی میشود که امتحانات نهایی دانشآموزان به بازاری برای کسب درآمد برخی از سودجویان تبدیل شدهاست؛ سودجویانی که با تبلیغ و فروش سؤالات امتحانی، پولهای هنگفتی را به جیب میزنند و این چرخه معیوب هر سال در حال تکرار شدن است.
موضوع از این قرار است که گروهی که عمدتاً در فضای مجازی و کانالهای تلگرامی فعال هستند، مبالغ چند صد هزار تومانی را از هر دانشآموز در ازای فرستادن سؤالات امتحان نهایی دریافت میکنند؛ پس از آن، صبح روز امتحان، سؤالات را به دست مشتریان خود میرسانند و بدون هیچ ترس و واهمهای برای امتحانات بعدی نیز به کار خود ادامه میدهند!
سرویس جامعه جوان آنلاین: چند سالی میشود که امتحانات نهایی دانشآموزان به بازاری برای کسب درآمد برخی از سودجویان تبدیل شدهاست؛ سودجویانی که با تبلیغ و فروش سؤالات امتحانی، پولهای هنگفتی را به جیب میزنند و این چرخه معیوب هر سال در حال تکرار شدن است.
موضوع از این قرار است که گروهی که عمدتاً در فضای مجازی و کانالهای تلگرامی فعال هستند، مبالغ چند صد هزار تومانی را از هر دانشآموز در ازای فرستادن سؤالات امتحان نهایی دریافت میکنند؛ پس از آن، صبح روز امتحان، سؤالات را به دست مشتریان خود میرسانند و بدون هیچ ترس و واهمهای برای امتحانات بعدی نیز به کار خود ادامه میدهند! البته در سالهای گذشته پلیس فتا، خبر از دستگیری برخی از منتشرکنندگان سؤالات امتحان نهایی را دادهبود، اما گویا مسئولان وزارت آموزش و پرورش دغدغهای برای مسدود کردن مسیر انتشار سؤالات امتحانات نهایی ندارند.
از آنجایی که نتیجه امتحانات نهایی در پذیرش دانشگاهها اهمیت زیادی دارد، قرار بود امسال، امتحانات نهایی دانشآموزان با هدف برقراری عدالت بهصورت حضوری انجام شود، اما در حالی که دانشآموزان در شرایط شیوع کرونا، سلامتشان به خطر میافتد و بهصورت حضوری امتحان میدهند، خبر لو رفتن سؤالات امتحانی و فروش آن به برخی از دانشآموزان، این عدالت را زیر سؤال بردهاست.
طفره آموزش و پرورش از پاسخگویی!
عصر برگزاری اولین امتحان نهایی یعنی ۲۷ اردیبهشت علی امرایی، عضو کمیسیون آموزش دیدهبان شفافیت و عدالت کشور به انتشار سؤالات و پاسخنامه امتحانات ۳۶ دقیقه تا ۴۰ دقیقه بعد از شروع امتحان اشاره کرد و گفت: «به نظر میآید که باند منسجمی در فضای مجازی به انتشار پاسخ سؤالات اقدام میکنند و این موضوع نیز نگرانکننده است.» موضوعی که اهمیتی برای وزارت آموزش و پرورش نداشتهاست، چون نسبت به آن واکنشی نشان نداده و شفافسازی نکردهاست.
به علاوه اینکه بعد از پیگیریهای خبرنگار «جوان» از مسئولان وزارت آموزش و پرورش، پاسخگویی احتمالی را به دو روز بعد (!) و آن هم به صورت حضوری موکول کردهاند. به نظر میرسد که آموزش و پرورشیها در شرایط کرونایی که همه آموزشها و جلسات بهصورت آنلاین و غیرحضوری برگزار میشود، علاقه زیادی به حضوری برگزار کردن جلسات و آزمونهای مرتبط با خود دارند! از طرفی تعویق در پاسخ به یک سؤال ساده و چنین برخوردی از مسئولان وزارت آموزش و پرورش بیشتر شبیه طفره رفتن آنها از پاسخگویی است.
واکنشها در فضای مجازی
موضوع لو رفتن و فروش سؤالات امتحانات نهایی در فضای مجازی واکنشهای زیادی داشتهاست. یکی از مراقبین امتحانات نهایی در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «الان متوجه شدم یه کانال هست تو تلگرام که جواب امتحانات نهایی پایه دوازدهم را قبل شروع امتحان میفرسته تو کانالش! جالب اینه من خودم منشی امتحان نهایی بودم و دیدم که ۲۰ دقیقه مونده به۸ رمز میاد برای دانلود سؤالات! حالا اینکه سؤالات از کجا میرسه دست صاحب کانال، جای تأمل داره!»
یکی دیگر از کاربران توئیتر نیز در اینباره نوشت: «با این سبک امتحانی که مسئولان راه انداختن، شاهد تقلب و لو رفتن شدید سؤالات هستیم. برگزاری امتحان در قرنطینه! برگزاری امتحان در بیمارستان! کیا این سؤالات رو تا اونجا میبرن و کیا نظارت میکنن؟! توی چند شهر و چند شهرستان؟»
انتشار سؤالات از بیمارستان!
در همین زمینه سرهنگ رامین پاشایی، معاون اجتماعی پلیس فتا ناجا با اعلام خبر دستگیری عاملان تبلیغ تقلب در امتحانات نهایی به خبرنگار «جوان» میگوید: «برابر رصدهای صورت گرفته در فضای مجازی اعضای دو باند تبلیغ تقلب و دسیسه در امتحانات نهایی دانشآموزان و دانشجویان که در پیامرسان تلگرام و شبکههای اجتماعی اینستاگرام تبلیغات میکردند، مورد شناسایی قرار گرفتند و پس از کسب مجوز قضایی دستگیر و جهت سیر مراحل قانونی تحویل مقامات ذیصلاح شدند.»
پاشایی در مورد لو رفتن سؤالات امتحان نهایی اظهار میدارد: «حتماً باید این موضوع از طریق وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم پیگیری شود و آنها باید پاسخگوی این موارد باشند. باید بگویم که در امتحانات نهایی برگزار شده، مواردی داشتیم که دانشآموز حاضر بر سر جلسه امتحان از سؤالات عکس گرفته و همان لحظه آن را منتشر کردهاست، که پس از انتشار این سؤالات، مراقبین امتحانی متوجه شدند که دانشآموز با خود تلفن همراه بردهاست.»
او با اشاره به اینکه برخی از دانشآموزان به نیت شیطنت و سرگرمی اقدام به انتشار سؤالات آزمون در سر جلسه امتحانات کردهاند، میگوید: «با توجه به شیوع کرونا در کشور و برگزاری امتحان در بیمارستان برای دانشآموزانی که بستری شدهاند، برخی از این دانشآموزان از این فرصت استفاده و سؤالات را منتشر کردند.»
لو دادن سؤالات امتحان نهایی، کمتر از دزدی نیست
محمدرضا نیکنژاد، کارشناس آموزش نیز درباره راهکار مقابله با فروش سؤالات امتحان نهایی به خبرنگار «جوان» میگوید: «دو راهحل کوتاهمدت و بلندمدت برای جلوگیری از لو رفتن سؤالات امتحان نهایی وجود دارد. در شرایط فعلی که امتحانات نهایی در حال برگزار شدن است، راهحل کوتاهمدت مناسب خواهدبود.»
نیکنژاد درباره راهکار کوتاهمدت اظهار میدارد: «باید از این پس، نظارت بیشتری بر امتحانات باشد و همچنین از افرادی که مورد اعتمادتر هستند، استفاده شود. از آنجایی که انتشار سؤالات امتحان نهایی، کمتر از دزدی و رشوهگیری نیست، باید منتشرکنندگان سؤالات را هر چه سریعتر پیدا و با آنها برخورد شدیدی کنند. اگر یک راهکار قانونی و حقوقی برای این اقدام وجود داشتهباشد و بدون توجه به اینکه منتشرکنندگان سؤالات در چه مقام و منصبی قرار دارند با آنها برخورد قضایی شود، شاهد کاهش تعداد افراد سودجو در این زمینه خواهیمبود.»
او در تشریح راهکار بلندمدت برای جلوگیری از انتشار سؤالات امتحانی میگوید: «یک راهکار جهانی که همان راهکار بلندمدت است و باید آن را در دستور کار قرار دهیم، این است که محوریت نمره و آزمون را به مرور زمان کمرنگتر کنیم. باید سیستم آموزش و پرورش به سمتی برود که همه دغدغهاش ساختن یک شهروند با مهارتهای فردی و اجتماعی باشد؛ فردی که هم به خودش و هم به فرهنگ و اجتماعی که در آن قرار دارد خدمت کند.»
منتفعان وضع موجود، مانع تغییر
این کارشناس آموزش به تجربه دیگر کشورها اشاره میکند و میگوید: «در بسیاری از کشورهای جهانی اثر خوبِ آموزشمحور بودن را میبینیم. مثلاً فنلاند تمام تمرکزش بر آموزش افراد است و تنها یک آزمون برگزار میکند که آن هم آزمون خروجی و برای ارائه مدرک به افراد است.»
او ادامه میدهد: «سیستم آموزش و پرورش کشور ما به افرادی دلسوز و کارآمد احتیاج دارد که معتقد باشند نمره دادن به افراد، آسیبزاست، اما متأسفانه بُعد اقتصادی و درآمدزایی این مسئله نمیگذارد که چنین کاری انجام شود و برخی افراد که از برگزاری آزمون و نمرهمحور بودن آموزش کشور سود میبرند، مانع از تغییر سیستم فعلی میشوند.»
نیکنژاد با بیان اینکه کشور ما برخلاف شعارهایی که میدهد همانند امریکا، آموزش خود را با پول گره زدهاست، میگوید: «کشوری مانند امریکا با توجه به لیبرالیسم اقتصادی پررنگی که در آن وجود دارد، با سازوکار درآمدزایی از آموزش، اداره میشود و متأسفانه ما نیز همان مسیر را طی میکنیم.»
او با اشاره به اینکه اگر در دو حوزه عمومی «بهداشت» و «آموزش» پول وارد شود، آسیب جدی به آن وارد خواهد شد، اظهار میدارد: «در حوزه بهداشت و درمان میبینیم که «جان انسان» تبدیل به «کالا» شدهاست و در حوزه آموزش نیز پول وارد شده و خانوادهها را از نمره و معدل میترسانند تا برای آموزش هزینه کنند! شاهد آن هستیم که مسئولان آموزشی از کنکور یک هیولا ساختهاند تا از این طریق درآمدزایی کنند، برای همین است که میگویم باید افرادی سرکار بیایند که اعتقاد به بیتأثیری نمره و معدل داشته باشند و «آموزش» را فقط بهچشم «آموزش» ببینند و نه «پول» و «درآمدزایی»!
مجلس: هنوز گزارشی به دستمان نرسیدهاست
احمد حسین فلاحی، سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس در واکنش به لو رفتن سؤالات امتحان نهایی به خبرنگار «جوان» میگوید: «تا کنون هیچ موردی به ما گزارش نشده و کمیسیون آموزش بحثی در این مورد نکردهاست؛ اگر در روزهای آینده گزارشی در این زمینه به دست ما برسد، حتماً به آن ورود خواهیم کرد.»
حالا عدالت برقرار است؟!
تکرار لو رفتن سؤالات امتحانی مورد عجیبی است؛ آموزش وپرورش باید پاسخگوی ضعف نظارت بر حوزههای امتحانی باشد؛ چراکه این مسئله موجب نگرانی بسیاری از خانوادهها شدهاست.
لو رفتن سؤالات امتحانی، بهرغم تأکید مسئولان آموزش و پرورش مبنی بر ضریب امنیتی بالای طراحی و ارسال سؤالات، موضوعی تأمل برانگیز است و لازم است مسئولان آموزش و پرورش به مواردی، چون علل احتمالی بروز این اقدام کلاهبردارانه و فعالیت آزادانه سودجویان در فضای مجازی پاسخ دهند.
نتیجه امتحانات نهایی در ورود به دانشگاه و زندگی آینده دانشآموزان تأثیر چشمگیری دارد. وزارت آموزش و پرورش که مدعی برقراری عدالت با برگزاری امتحانات نهایی دانشآموزان به صورت حضوری بود، حالا باید به این سؤال جدی پاسخ دهد که آیا با وجود لو رفتن سؤالات امتحان نهایی، هنوز هم عدالتی که از آن صحبت میکردند، برقرار است؟
منبع: روزنامه جوان
انتهای پیام/
انتهای پیام/