دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 خرداد 1400 - 12:13

چرا علی ربیعی از اطلاع‌رسانی پرس. تی. وی درباره آمریکا ناراضی است؟

موضع‌گیری‌های سخنگوی دولت علیه شبکه پرس. تی. وی و نقش آن در اطلاع‌رسانی روند مذاکرات هسته‌ای وین، به‌نوعی مصداق عیان آنجاست که می‌گویند: سنگ را بسته‌اند و سگ را رها کرده‌اند.
کد خبر : 584550
علی ربیعی

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، شنبه گذشته، روزنامه شرق، به انعکاس پاسخ‌های علی ربیعی سخنگوی دولت به سؤالات این روزنامه درباره روند اطلاع‌رسانی پرسی وی از منویات و رفتارهای آمریکا در قبال مذاکرات برجام پرداخت و در گل‌درشت‌ترین عناوین ایرادی‌اش اخبار پرس. تی. وی را عاری از صحت و خلاف منافع ملی خواند.


 آیا اظهارات اخیر علی ربیعی و پیش از او، دیگر مقامات دولتی که به پرس. تی. وی تاخته‌اند، پرت کردن حواس‌ها از محتوای اخبار پرس. تی. وی با بدترین شیوه ممکن، یعنی ریشه زنی و تخریب نیست؟


هم‌زمان با آغاز مذاکرات هسته‌ای وین میان ایران و طرف‌های بین‌المللی برجام که با هدف احیای توافق مذکور صورت می‌گیرد، شبکه خبری پرس. تی. وی (شبکه خبری انگلیسی‌زبان و برون‌مرزی ایران)، در نوبت‌های مختلف به نقل از منابع آگاه و نزدیک به مذاکرات، دست به اطلاع‌رسانی‌هایی راجع به آنچه از عدم حسن نیت، زیاده‌خواهی‌ها و نقض عهدهای مکرر آمریکا در جریان مذاکرات می‌گذرد، زده است و سعی کرده تصویری روشن‌تر از تعاملات مقامات آمریکا با کشورمان را در برهه کنونی، مخصوصاً به افکار عمومی جهان ارائه کند. کاری که وظیفه ذاتی یک رسانه برون‌مرزی در قبال موضوعی مرتبط با سیاست خارجی است؛ اما چرا این مقوله به مذاق آقایان دولت خوش نمی‌آید؟


در این راستا و به‌تازگی، پرس. تی. وی به نقل از منابع آگاه خود در تهران و وین، از قصد و نیت دولت آمریکا جهت لغو نکردنِ کامل هیچ‌یک از انواع تحریم‌های برجامی خبر داده و به‌طور خاص تأکید کرده که واشنگتن سعی دارد تا در ادامه راه، ضمن حفظ ساختار تحریم‌ها علیه ایران، برجام‌های دو و سه را نیز در حوزه‌های موضوعی مختلف (نظیر توان موشکی و نفوذ منطقه‌ای ایران) به کشورمان تحمیل کند.


 اندکی پس‌ازاین اطلاع‌رسانی پرس. ‌تی. ‌وی از اهداف و روند کار آمریکا، سخنگوی دولت کشور متبوع پرس. تی. وی برآشفت و در گفت‌وگو با روزنامه شرق، موضع‌گیری‌هایی را علیه این شبکه انجام داد که جداً درخور تأمل است.


شرق در این رابطه نوشته: انگار تا وقتی مذاکرات ادامه دارد، چوب پرس. ‌تی. وی، چرخ دیپلماسی را رها نمی‌کند. این بار بعدازاینکه رئیس‌جمهور و برخی دیگر از مقامات، از پیشرفت‌ در مذاکرات و نزدیک بودنِ زمان رفع تحریم‌ها گفتند، پرس. تی. وی به نقل از همان منبع آگاه همیشگی مدعی شد آمریکا قصد لغو تحریم‌ها را ندارد. نکته قابل‌توجه اینجاست که پرس. تی. ‌وی اخبار خود را به نقل از منبع آگاه در جریان مذاکرات منتشر می‌کند، درحالی‌که نقش‌آفرینان اصلی ایرانی در روند مذاکرات، نه‌تنها اخبار این شبکه را رد کرده‌اند بلکه با اصل روند خبررسانی این شبکه، مخالفت‌های تند و صریح خود را نیز اعلام کرده‌اند.


شرق این مسئله را با این استدلال که اساساً پرس. تی. وی اجازه اطلاع‌رسانی ندارد، به‌مثابه نمودی از کارشکنی‌های این شبکه در روند مذاکرات هسته‌ای وین، مورداشاره قرار داده است، حال‌آنکه اساساً مشخص است کدام طرف کارشکنی می‌کند. مسیر احیای برجام روشن است. دولت آمریکا در زمان ریاست جمهوری ترامپ در سال ۲۰۱۸، به‌صورت غیرقانونی از توافق برجام خارج شده و تحریم‌های نامشروعِ گسترده‌ای را نیز علیه ایران وضع کرده است. در دوره کنونی نیز، دولت بایدن علی‌رغم موضع‌گیری‌های مکرر خود قبل از حضور در قدرت مبنی بر بازگشت فوری به برجام، در موارد متعدد (پس از حضور در قدرت)، پیش‌شرط‌های مختلفی را در این مسیر تعریف کرده و اعلام سیاست‌های آمریکا در مقاطع گوناگون، از تقسیم‌بندی تحریم‌ها به قابل‌رفع، قابل‌مذاکره و غیرقابل‌رفع؛ عدم پذیرش رفع همه تحریم‌ها؛ اجرای مکانیسم رفع مرحله‌به‌مرحله و گام در برابر گام و...، همگی در جای دیگری غیر از شبکه پرس. تی. وی و از سوی سیاستمداران آمریکایی صورت می‌گیرد؛ ولی پرس. تی. وی فقط به خاطر انعکاس آنچه قبل از پرس. تی. وی، از سوی همه رسانه‌های غربی اعلام شده، مستوجب عتاب و خطاب دولتمردان ایران می‌شود.


چگونه است که منویات ضدبرجامی آمریکا که به‌وضوح ابراز می‌کند، در ادبیات امثال شرق و همفکرانش، کارشکنی نامیده نمی‌شود؛ اما اطلاع‌رسانی پرس. تی. وی از آن، کارشکنی است؟


مگر مقام‌های آمریکایی در گفت‌وگو با رسانه‌های آمریکایی و بین‌المللی، هر مرتبه به طرح کارشکنی‌های جدید در روند مذاکرات وین نمی‌پردازند؟ آیا اخبار پرس. تی. وی چیزی جز آنچه است که به‌عنوان یک نمونه، در موضع‌گیری اخیرند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا آمده است که تأکید کرد حتی اگر واشنگتن تحریم‌ها علیه ایران را لغو کند، این کشور همچنان حق دارد که تحریم‌های جدیدی را علیه ایران، ذیل موضوعاتی نظیر حقوق بشر و تروریسم وضع کند؟ پس چرا دولت تدبیر و امید در موضع انفعال قرار گرفته است و اصرار دارد که کمر تحریم‌ها شکسته، ۹۵ درصد مسیر طی شده و... و... و در عوض تمرکز خود را بر تخریب پرس. تی. وی گذاشته است؟


ربیعی در بخشی دیگر از سخنانش، شبکه پرس. تی. وی را موجودیتی توصیف کرده که تعامل کشورمان با جهان، مغایر با منافع آن است و حتی از این منظر، این شبکه را به کارشکنی در روند مذاکرات هسته‌ای و اقدام علیه منافع ملی ایران نیز متهم کرده است. حتماً دولت تدبیر و امید که حامی تعامل با جهان است به‌خوبی می‌داند که نقطه شروع رویکرد (تعامل با جهان)، تعامل سازنده با داخل و استفاده از تمامی ظرفیت‌های آن (مخصوصاً در بخش رسانه‌ای) است. مگر می‌شود از تعامل با جهان سخن گفت و از زبانی الکن در تعامل با داخل برخوردار بود؟ آیا معطل گذاشتن و بدتر از آن، منکوب کردن ظرفیت‌های کشورمان، نظیر توانمندی‌های رسانه‌ای آن و عدم استفاده از ظرفیت‌های شبکه‌ای نظیر پرس. تی. وی که می‌تواند به‌مثابه یک اهرم مؤثر برای دستگاه سیاست خارجی کشورمان کنشگری کند، نوعی اقدام در راستای استیفای منافع ملی است؟ و اطلاع‌رسانی پرس. تی. وی از سیاست‌های برجامی آمریکا، اقدام ضد منافع ملی!؟


 به‌راستی، در پس پرده کلمات اخبار اعلامی پرس. تی. وی درباره اهداف آمریکا، چه حقایقی نهفته است که عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه، سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه، واعظی، معزی و حالا ربیعی را به واکنش واداشته است؟


اگر دشمنی بیرون خانه شما در کمین اهل خانه باشد و از یک‌سو برای صلح اعلام آمادگی و از سوی دیگر خود به زبان خود اظهار دشمنی و امکاناتش را به نابودی‌تان گسیل کند و در ابراز قصد دشمنی به‌صراحت و تمام‌قد سخن بگوید و در این میان کسی در داخل خانه فقط نقل کند که دشمنتان چه گفته، گوینده اخبار سزاوار تنبیه و تخطئه است!؟


گوینده این اخبار به شما می‌گوید به من بگویید کجای سخنم خلاف واقعیت است؟ جز این است که دشمن بیرون خانه به صدای رسا از تصمیمش به نابودی‌تان می‌گوید؟


کسی که در مقابل این آیینه‌نمایی به خروش می‌آید، از خواب و خود به خواب‌زدگی نیز فراتر رفته است. او می‌خواهد اساساً هیچ‌کسی بیدار نباشد. اما چرا!؟


مانورهای تبلیغاتی دولتی‌ها در حالی انجام می‌شود که اظهارات مقامات آمریکایی در قبال مباحث برجام، آن‌چنان روشن و علنی است که احتیاج به کوشش برای دسترسی ندارند.


به‌عنوان نمونه: باور کنیم که آقای ربیعی و همفکرانشان، سری به سایت رسمی وزارت خارجه آمریکا نزده‌اند و از محتوای چند مرحله کنفرانس تلفنی یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا (که نامش فاش نشده) با خبرنگاران رسانه‌های مختلف، بی‌خبرند؟ جملات کلیدی و پرپشتوانه‌ای که همگی مؤید اطلاعاتی بوده‌اند که منابع خبری پرس. تی. وی، قبل‌تر به آن‌ها اشاره‌کرده بودند، چرا باید سانسور شوند؟ و چرا اگر منابع آگاه چیزی به پرس. تی. وی بگویند که بعد در اظهارات مقامات آمریکایی و حتی مقامات ایرانی به‌صورت علنی و در صحن جهان و رسانه‌های گیتی تأیید بشود، خبررسانی پرس. تی. وی باید عاری از صحت و ضد منافع ملی قلمداد شود؟


پرس. تی. وی، پیش‌تر در ۱۵ اردیبهشت، طی یادداشت شورای سردبیری خود، مبانی وثیق بودن اطلاعات منابع آگاه خود را این‌گونه تبیین کرده است:


 مواضع علنی و روشن مقامات آمریکایی شامل رئیس‌جمهور آمریکا، وزیر امور خارجه و سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور و یکی از مقامات بلندپایه آمریکایی که اخیراً با خبرنگاران مصاحبه کرده به‌روشنی نشان می‌دهد که آمریکا همچنان علناً بر مواضع غیرمنطقی خود پافشاری می‌کند و هنوز از مواضع خود عقب‌نشینی نکرده است. این مواضع علنی شامل موارد متعددی است که برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:


*عدم لغو بسیاری تحریم‌ها به‌ویژه تحریم‌های اقتصادی مهم و صرفاً تعلیق و توقف موقت آن‌ها در بازه‌های ۴ ماهه و ۶ ماهه؛


*عدم برداشتن همه تحریم‌ها حتی تحریم‌های مغایر برجام همچون آیسا، ویزا و کاتسا؛


*عدم لغو بسیاری از تحریم‌هایی که با برچسب‌های به‌ظاهر غیر برجامی در دوره ترامپ وضع‌شده‌اند که درواقع هدف از تصویب آن‌ها باقی ماندن فشارها بر ایران حتی در صورت احیای برجام بوده؛


*عدم قبول راستی آزمایی اقدامات آنان دربرداشتن برخی تحریم‌ها و سپس بازگشت ایران به تعهدات برجامی؛


*عدم لغو یکجای تحریم‌ها و تأکید چندباره بر مرحله‌ای بودن برداشته شدن تحریم‌ها در برابر اقدامات مرحله‌ای ایران در توقف اقدامات جبرانی و حتی عدم پذیرش اجرای کامل برجام و بند ۲۹ آن‌که آمریکا را موظف می‌کند اقداماتی را که مانع عادی شدن روابط تجاری و اقتصادی ایران با جهان است، متوقف کند.



از سوی دیگر، مواضع صریح مقامات ایرانی که در سخنان ایشان بارها منعکس‌شده، مؤید دیگری بر صحت و دقت اخبار و گزارش‌های پرس. تی. وی در این مدت هستند. این مواضع صریح به‌صورت مکرر بیان‌شده‌اند که شاخص‌ترین آن‌ها عبارت است از:


۱. سیاست قطعی بیان‌شده توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی که بر لغو همه تحریم‌ها توسط آمریکا، آنگاه راستی آزمایی معقول لغو تحریم‌ها توسط کشورمان و سپس بازگشت ایران به تعهدات برجامی بارها تأکید فرموده‌اند.


۲. تأکیدات رئیس‌جمهور محترم که بر اجرای کامل برجام و ضرورت استفاده کامل ایران از منافع برجام بارها تأکید کرده‌اند.


۳. بیانات روشن و صریح وزیر محترم امور خارجه که تحریم‌های بعد از اجرایی شدن برجام به‌ویژه قوانین آیسا و ویزا را مغایر برجام دانسته‌اند و بر اجرای بی‌چون‌وچرا و کامل برجام بارها تأکید کرده‌اند.


۴. عباس عراقچی معاون محترم سیاسی وزیر امور خارجه و رئیس هیئت مذاکره‌کننده ایرانی در وین که بارها بر ضرورت لغو تحریم‌های برجامی، دوباره اعمال‌شده در دوره ترامپ و همه تحریم‌های بعد از خروج آمریکا از برجام که با هر برچسبی اعم از تروریسم، حقوق بشر، موشکی و منطقه‌ای بر ایران تحمیل شده، تأکید کرده‌اند و نیز نظر صریح ایشان در مورد اینکه تحریم‌های اخیر اتحادیه اروپا علیه فرماندهان نظامی ایران مغایر برجام است و نیز تأکید مکرر آقای عراقچی بر مخالفت با لغو گام‌به‌گام تحریم‌ها به‌گونه‌ای که در مقابل هر مرحله از لغو تحریم ایران هم بخشی از اقدامات جبرانی خود را متوقف نماید.


۵. اظهارات مکرر سخنگوی محترم وزارت امور خارجه که بر لغو همه تحریم‌ها و سپس راستی آزمایی توسط ایران و سپس آغاز اقدامات ایران برای بازگشت به تعهدات برجامی تأکید کرده‌اند.


در کنار موارد فوق، مراجعه مجدد شبکه پرس. تی. وی به قانون اقدامات راهبردی مصوب مجلس و مصوبات رسانه‌ای شده شورای عالی امنیت ملی که دولت را موظف می‌کند در قالب آن در راستای لغو تحریم‌های ظالمانه تلاش‌های خود را انجام دهد، صحت اطلاعات منابع آگاه پرس. تی. وی را تأیید می‌کند.


بنابراین پرس. تی. وی با استناد به مواضع صریح و قاطع مقامات عالی‌رتبه نظام و قوانین و دستورالعمل‌های لازم‌الاجرا بار دیگر مطمئن شده است تا زمانی که تمام تحریم‌ها اعم از تحریم‌های ذکرشده در برجام، تحریم‌های وضع‌شده پس از اجرایی شدن برجام چه در دوره اوباما و چه در دوره ترامپ، تحریم‌های وضع‌شده پس از خروج ترامپ از برجام که در قالب فشار حداکثری و با برچسب‌های غیر برجامی از قبیل حقوق بشر، تروریسم، فعالیت‌های موشکی و منطقه‌ای وضع‌شده، به‌صورت کامل لغو یا برداشته نشوند و صرفاً برخی از آن‌ها در قالب چشم‌پوشی  موقتاً در فواصل زمانی چهارماهه و ۶ ماهه متوقف شوند و نیز اقدامات آمریکا در جلوگیری از روابط عادی تجاری و اقتصادی ایران با جهان -که بر اساس بند ۲۹ برجام متوقف شود- ادامه یابد، برجام به‌طور کامل احیا نشده و در صورت اجرای برجام با این نواقص، برجامی بسیار ضعیف‌تر از برجام سال ۱۳۹۴ خواهد بود و به‌هیچ‌وجه منویات و سیاست‌های قطعی نظام و مقامات کشور اعم از مقام معظم رهبری، ریاست جمهوری، وزیر و مقامات وزارت امور خارجه، شورای عالی امنیت ملی و مجلس شورای اسلامی را تأمین نخواهد کرد و بالطبع منافع و گشایش‌های اقتصادی و معیشتی خاصی را برای جامعه ایران به همراه نخواهد داشت.


به استناد موارد ذکرشده پرس. تی. وی مطلع شده است جمهوری اسلامی ایران در این صورت و چنانچه آمریکا پایبندی عملی خود را به اجرای کامل برجام و لغو تحریم‌های مغایر با آن و تأمین امکان بهره‌مندی ایران از فواید برجام نشان ندهند ایران هم به اقدامات جبرانی خود در راستای قوانین مجلس و سیاست قطعی رهبری و تأکیدات مقامات بلندپایه ادامه خواهد داد و در دام وقت‌کشی طرف مقابل قرار نخواهد گرفت.


مروری که بر اظهارات رسمی مقامات آمریکایی و مقامات ایرانی در این نوشتار صورت گرفت، مؤید آن است که ابراز شک و تردیدهای پراکنده درباره صحت اطلاعات منابع آگاه پرس. تی. وی در خصوص مذاکرات وین نادرست بوده و این شبکه در راستای رسالت رسانه‌ای خود، معیارهای حرفه‌ای را رعایت کرده است.


حال باید از آقای ربیعی سؤال کرد: منفعت ملی در قاموس دولتمردان تدبیر و امیدی بر چه مفاهیمی بار می‌شود و بالاتر از آن، مصداق منفعت ملی در مذاکرات برجام از نگاه ایشان چیست که پرس. تی. وی با اطلاع‌رسانی از مقاصد آمریکا، آن را به خطر انداخته است؟ ابتدا باید بر سر تعریف منافع ملی به تفاهم رسید و بعد ارزیابی کرد که آیا آنچه پرس. تی. وی بر اساس این یادداشت شورای سردبیری به دفاع از آن برخاسته، به‌منزله منافع ملی است، یا آنچه دولتمردان تدبیر و امید دنبال می‌کنند در دایره مفهومی منافع ملی قرار می‌گیرد.


از سوی دیگر، آیا جز این است که پس از نامطلع خواندن منابع اخبار پرس. تی. وی از سوی عراقچی و درخواست پرس. تی. وی از عراقچی برای مشخص کردن اطلاعات به‌اصطلاح مخدوش پرس. تی. وی که عراقچی مدعی است، تا این لحظه، نه عراقچی و نه هیچ‌یک از دیگر تخطئه گران پرس. تی. وی، کلمه‌ای در این باب نگفته و صرفاً به‌کلی گویی و طرح اتهامات فرای متن اخبار این شبکه ادامه داده‌اند؟


پرس. تی. وی صریحاً اعلام کرده که اگر نیاز باشد، ابایی از معرفی منابع خبری خود ندارد. این شبکه گفته که منتظر شنیدن است و می‌خواهد بداند چه اخبار مخدوش و غیرواقعی‌ای منتشر کرده؟ اما هنوز تا این لحظه هیچ‌کس دلیل و سندی در رد اطلاعات پرس. تی. وی ارائه نکرده است.


علی ربیعی در بخش دیگری از سخنان خود، پرس. تی. وی را متهم به پیگیری اهداف سیاسی در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری کشورمان کرده است. در پاسخ به این اتهام باید گفت: آقای ربیعی! ابتدا جامه خود بشویید و سپس به میدان اتهام زنی بیایید! آیا عملکرد دولت تدبیر و امید عاری از بهره‌برداری‌های انتخاباتی از مذاکرات هسته‌ای وین است؟


البته که آقای ربیعی مستحضرند که اساساً یکی از بنیان‌های تبلیغاتی دولت تدبیر و امید پیش از به قدرت رسیدن، تعامل با دنیا و مانور روی مسئله برجام بود که متأسفانه علی‌رغم هشدارهای مکرر مقام معظم رهبری مبنی بر اتخاذ رویکرد محتاطانه در چارچوب معادله برجام، شاهد بدعهدی‌های گسترده طرف‌های غربی بودیم و ایران نه‌تنها از حق بهره‌برداری از امتیازات برجام محروم شد، بلکه فشارهای سنگین اقتصادی و سیاسی نیز به کشورمان وارد آمد. ژست تبلیغاتی آن سال‌های جناح فکری‌ای که تدبیر و امیدی برساخته آن هستند، مدت‌هاست که درهم‌شکسته است ولی بنیان‌هایش از حافظه تاریخ زدوده نمی‌شود. ژست این روزهایشان هم از حافظه تاریخ زدوده نخواهد شد.


عصر دیپلماسیِ سری و پشتِ درهای بسته به سر آمده است و آقای ربیعی و دوستان ایشان، اگر بی ثانیه‌ای وقفه، به بزرگ‌نمایی مذاکرات برجام مشغول باشند، وقاحت آمریکا بیش از آن است که حتی به مخفی کردن راهبردهایش بپردازد. کما اینکه تاکنون نیز چنین بوده و آمریکا نه‌تنها اگر رسانه‌ای، به بیان دیدگاه‌های مسئولانش بپردازد، تخطئه نمی‌کند که خود به آواز بلند، آن‌ها را فریاد می‌کند.


آقای ربیعی، حالا بازهم به پرس. تی. وی بتازید چراکه به زوایای این ماجرا نور می‌تاباند. واقعیت این است که حقیقت عوض نمی‌شود.


انتهای پیام/۴۱۵۵/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب