ابهامات درباره روزگار پس از واکسیناسیون کرونا
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، جدیدترین بخشنامه CDC در مورد استفاده از ماسکها، کورسویی از یک چشمانداز را برای پایان همهگیری ترسیم کرده است. با این وجود این تغییر جدید، باعث سردرگمی و نگرانی زیادی میان افراد مختلف شده است.
هفته گذشته، مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ایالات متحده توصیه کرد که افراد کاملاً واکسینهشده دیگر مجبور نیستند ماسک بزنند، مگر در بیمارستانها، مراکز حملونقل عمومی و سایر مکانهای مشخص. این بخشنامه توانسته است این انگیزه را برای افرادی که هنوز واکسن کووید-۱۹ تزریق نکردهاند به وجود آورد تا ترغیب به واکسن زدن شوند. با این وجود توصیههای جدید این مرکز، حتی کارشناسان را به فکر فرو برده است.
جفری دوچین(Jeffrey Duchin)، متخصص بهداشت عمومی در این باره میگوید: «متأسفانه برخی از مردم عادی آییننامه جدید را به عنوان پایان فوری دستورالعملهای همهگیری تلقی کردهاند.»
گرگوری پولند(Gregory Poland)، متخصص بیماریهای عفونی که ریاست گروه تحقیقاتی واکسن کلینیک مایو را برعهده دارد میگوید: «ایالات متحده هنوز روزانه بیش از ۲۴۰۰۰ مورد ابتلا و ۵۰۰ مرگومیر ناشی از کووید-۱۹ را ثبت میکند و این توصیه که افراد واکسینهشده از ماسک چشمپوشی کنند مردم را بیاحتیاط میکند.»
در این گزارش به چهار پرسش اساسی در مورد تصمیم CDC پاسخ خواهیم داد.
CDC براساس چه حقایق علمی به این نتیجه رسیده است؟
سلین گوندر(Céline Gounder)، متخصص بیماریهای عفونی دانشگاه نیویورک میگوید توصیه CDC بر اساس دو گزاره علمی اتخاذ شده است. اولاً مطالعات دنیای واقعی نشان داده است که واکسنهای mRNA مانند فایزر و مُدرنا خطر ابتلا را بسیار بسیار کاهش میدهند. ثانیاً اینکه افراد واکسنزده نه تنها خود به بیماری مبتلا نمیشوند، بلکه دیگر بیماری را به کسی هم منتقل نمیکنند.
آیا واکسنها بر روی سویههای مختلف ویروس تأثیر یکسانی دارند؟
متأسفانه خیر. واکسنها در جلوگیری از عفونت برخی از سویههای ویروس کرونا از جمله نوع B.۱.۳۵۱ که اولین بار در آفریقای جنوبی دیده شد، B.۱.۶۱۷ که اولین بار در هند گزارش شد و P.۱ که اولین بار در برزیل شناسایی شد، تأثیر کمتری داشتهاند. محققان بهداشت عمومی در مؤسسه سنجش بهداشت دانشگاه واشنگتن در سیاتل اعلام کردهاند: «انواع جدید کووید-۱۹ حتی در جاهایی که موارد ابتلا به سویههای اولیه ویروس کاهش یافته است به سرعت در حال گسترش است. اگرچه واکسنهای mRNA هنوز در حدود ۷۲ تا ۷۵ درصد در برابر این انواع جدید موثر هستند اما بسیاری از واکسنهایی که در سایر نقاط جهان استفاده میشود حتی از کارآیی کمتری برخوردارند و به طور بالقوه بیش از نیمی از افراد واکسینهشده در برابر عفونتهای جدید میتواند آسیبپذیر باشند.»
از این گفته میتوان نتیجه گرفت که بنابراین ماسکها هنوز هم میتوانند به کاهش سرعت انتقال ویروس کمک کنند. تحقیقات دانشگاه واشنگتن با شبیهسازی کامپیوتری نشان داده است که موارد ابتلا، بستری و مرگومیر در تابستان امسال کاهش خواهد یافت اما در پاییز و زمستان دوباره بالا میرود و اگر مردم ماسک نزنند این بازگشت سریعتر آغاز خواهد شد و احتمالاً در اواسط ماه اوت رخ میدهد.
فازهای آزمایشی واکسیناسیون در پاییز و زمستان انجام شد. آیا ماسک زدن یا نزدن، روی افرادی که در آن زمان واکسن زده بودند تأثیری گذاشت؟
جینه مارازو(Jeanne Marrazzo) متخصص بیماریهای عفونی در بیرمنگام میگوید که از نظر تئوری همچنان این امکان وجود دارد موارد ابتلای بیشتری در صورت کنار گذاشتن ماسک به وجود آید.
او میگوید: «تحقیقات ما نشان داده است در هنگام افزایش موارد ابتلا در موج زمستان سال گذشتهِ بیماری در ایالات متحده، تفاوت در نحوه ماسک زدن افرادی که واکسن زده بودند(برای مثال کسانی که با وسواس ماسک میزدند، افرادی که اصلاً ماسک نمیزدند و کسانی که زیاد دقت نمیکردند) به نتایج متفاوتی انجامید.»
البته او معتقد است این بدین معنی نیست که ماسک زدن حتماً تأثیر مهلکی خواهد داشت. «به این مسئله هم باید توجه داشت که وقتی آزمایشات واکسیناسیون در ایالات متحده در جریان بود، نرخ ابتلا بسیار بیشتر بود و افراد حتی مجبور میشدند از مسیرهای شلوغ عادی نروند تا در معرض بیماری قرار نگیرید.»
با توجه به روحیات بشر دوپا، آیا تغییر دستورالعملهای ماسک کاری منطقی است؟
پاسخ کوتاه: احتمالاً نه!
زیرا در بخشنامه جدید CDC فرض بر این است که افراد واکسینهنشده حتماً به ماسک زدن ادامه میدهند. اما در حال حاضر در اکثریت نقاط دنیا افراد نیازی به اثبات واکسینه شدنشان ندارند بنابراین اصلاً بعید نیست افراد بیمبالات عطف به این قانون با آسودگی بیشتر ماسک را از چهره بردارند.
مارتا لینکلن(Martha Lincoln)، استاد عضو هیئت علمی دانشگاه ایالتی سانفرانسیسکو میگوید: «مقامات بهداشت عمومی در این کشور امیدوارند که مردم منطقی عمل کنند. اما من فکر میکنم که خودِ ماهیت چنین تصمیمی نه تنها منطقی نیست بلکه بسیار جای تأسف دارد. این تصمیم خواست افرادی را که واکسینه شدهاند و همچنین افرادی که ترجیح میدهند ماسک نزنند را مدنظر قرار داده است، در حالی که به خطری که جمعیتهای آسیبپذیر را تهدید میکند به اندازه کافی اهمیت داده نشده است.»
برخی والدین نگرانند که افراد بدون ماسک و واکسینهنشده ممکن است امنیت کودکان خردسالشان را که هنوز واکسن در دسترسشان نیست تهدید کنند. میزان واکسیناسیون نیز همچنان در بین افراد سیاهپوست و اسپانیاییتبار در ایالات متحده همچنان پائین است. ضمناً افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف، حتی اگر واکسینه شوند نیز همچنان آسیبپذیر هستند.
لینکلن معتقد است راهکار دولت و CDC بدون درک از پویاییهای جامعهشناختی، اطلاعاتی و فرهنگی که در رفتار مردم تأثیرگذار است ارائه شده است. او میگوید: «راهکار بهتر این بود که مقامات بهداشتی برداشتن ماسک را هدف برنامه واکسیناسیون قرار میدادند نه اینکه راهی برای ترغیب افراد به واکسن زدن. آنها میتوانستند بگویند به عنوان مثال وقتی یک شهرستان معین ۷۰ درصد از جمعیتش را واکسینه کند، ماسکها برداشته میشوند.»
انتهای پیام/۴۱۶۰
انتهای پیام/