دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
مرکز آمار گزارش داد؛

فشار ۶۵ درصدی به سفره کم درآمدها

تورمی که در اقلام خوراکی برای ماه فروردین ایجاد شده، بیشتر دهک‌های کم‌درآمد را زیر فشار برده است تا دهک‌های با درآمد بالا. همچنین دهک دوم و سوم افزایشی نزدیک به ۶۵ درصد را در هزینه‌های خوراکی خود در فروردین نسبت به سال گذشته تجربه کرده‌اند.
کد خبر : 582823
مرکز آمار ایران

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا،  بالاترین نرخ تورم نقطه‌ای اقلام خوراکی در فروردین مربوط به دهک دوم و سوم درآمدی با تورمی معادل ۶۴.۸ درصد است. همچنین اولین تورم نقطه‌به‌نقطه اقلام خوراکی در سال ۱۴۰۰، ۶۳.۱ درصد به ثبت رسیده است که در مقایسه با تورم نقطه‌ای خوراکی‌ها در اسفند با کاهش ۳.۵ درصدی مواجه بوده است.


 بالاترین تورم میانگین به ثبت رسیده برای دهک‌های درآمدی در فروردین‌ماه، به دهک دهم با ۴۵.۸ و کمترین به دهک اول با ۳۷.۵ درصد تعلق دارد. با توجه به این آمار فاصله تورمی دهک‌ها به ۸.۳ درصد در فروردین‌ماه ۱۴۰۰ رسیده است، این در حالی است که فاصله تورمی دهک‌ها در اسفند ۹۹، ۸.۸ درصد به ثبت رسیده بود. به عبارت دیگر فشار تورم بر اقشار مختلف درآمدی در فروردین نسبت به اسفند به مقدار ناچیزی بهبود یافته است. همچنین  به علت وزن بالای کالاهای خوراکی در سبد تورمی اقشار کم‌درآمد جامعه، افزایش قیمت‌ها در این بخش بیشتر دهک‌های پایینی رو تحت تأثیر قرار داده است.


تورم  ۴۶ درصدی برای دهک ثروتمند


تورم میانگین فروردین‌ماه( ۱۲ ماه منتهی به فروردین ۹۹ نسبت به ۱۲ ماه منتهی به فروردین ۱۴۰۰ ) برای کل کشور ۳۸.۹ درصد به ثبت رسیده است. این شاخص تورمی برای دهک دهم درآمدی ۴۵.۸ درصد برآورد شده است، به بیان دیگر اقلام مصرفی ده درصد ثروتمند جامعه فروردین به‌طور میانگین نزدیک به ۴۶ درصد افزایش قیمت داشته است. کمترین تورم رقم خورده بین دهک‌ها نیز در فروردین‌ماه ۱۴۰۰ برای دهک اول درآمدی با ۳۷.۵ درصد رقم خورده است.


وزن بالای اقلام خوراکی در سبد مصرفی دهک‌ها کم‌درآمد


سؤالی که می‌توان در اینجا مطرح کرد این است که، چگونه بیشترین و کمترین تورم غیرخوراکی به ترتیب برای دهک دهم و دهک اول، و دقیقاً عکس این اتفاق در مورد تورم خوراکی‌ها اتفاق افتاده است؟


وزن بالای اقلام خوراکی در سبد مصرفی دهک‌ها کم‌درآمدی دهک‌های پایینی درآمدهای کمتری دارند و همین امر موجب می‌شود تا درآمد آنان حداکثر کفاف هزینه‌های معیشتی مانند خوردوخوراک دهد. از همین رو وزنی که اقلام خوراکی دارد در سبد مصرفی خانوار دهک‌های پایین زیاد می‌شود، و زمانی که اثر افزایش قیمت خوراکی‌ها و نوشیدنی‌ها بیشتر در نرخ تورم این دهک‌ها دیده خواهد شد.


همچنین هزینه‌های خوراکی سهم کمتری از مخارج خانوار دهک‌های بالای درآمدی دارد، و به همین علت افزایش در بهای اقلام خوراکی بیشتر در تورم دهک‌ها با درآمد بالا دیده می‌شود.


تورم نقطه‌به‌نقطه در فروردین ۹۹


تورم نقطه‌به‌نقطه در فروردین امسال نزدیک به ۵۰ درصد برآورد شده است. به بیان دیگر در فروردین امسال نسبت به فروردین‌ماه ۹۹ قیمت اقلام اعم از خوراکی و غیرخوراکی به‌طور متوسط ۴۹.۵ درصد گران‌تر شده است. تورم نقطه‌ای دهک‌های درآمدی از ۴۹.۳ برای دهک ششم تا ۵۲.۷ درصد برای دهک دهم متغیر بوده است. این شاخص برای دهک اول نیز ۵۰.۳ درصد محاسبه شده است. با توجه به این موضوع می‌توان بیان کرد که کمترین افزایش قیمت در فروردین امسال نسبت به فروردین سال قبل، برای دهک‌های میانی رخ داده است.


تورم ۶۵ درصدی خوراکی برای اقشار کم‌درآمد جامعه


تورم نقطه‌به‌نقطه اقلام خوراکی برای دهک دوم و سوم در فروردین امسال ۶۴.۸ درصد به ثبت رسیده است، به بیان دیگر از فروردین‌ماه گذشته نسبت به فروردین ۹۹ قیمت اقلام خوراکی که اقشار کم‌درآمد جامعه مصرف می‌کرده‌اند، نزدیک به ۶۵ درصد افزایش قیمت داشته است. این نرخ تورم برای اقلام خوراکی، بالاترین نرخ تورم نقطه‌ای به ثبت رسیده برای دهک‌های مختلف درآمدی در فروردین ۱۴۰۰ است. دهک دهم نیز کمترین میزان تورم را در این شاخص با تورمی معادل ۶۱.۳ درصد متحمل شده است.


تورم نقطه‌ای اقلام غیرخوراکی در فروردین‌ماه از ۳۷.۲ برای دهک اول تا ۵۰.۶ درصد برای دهک دهم در نوسان بوده است. به‌طور می توان بیان کرد که سهم اقشار کم‌درآمد از احساس تورم اقلام خوراکی بیشتر  از اقشار پر درآمد بوده است، و همین طور نیز سهم دهک‌های ثروتمند از تورم غیرخوراکی و خدمات بیشتر برآورد شده است.


انتهای پیام/

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب