دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 ارديبهشت 1400 - 12:35
آنا گزارش می‌دهد؛

‌جدیدترین وضعیت ذخایر سدهای کشور در آستانه تابستان ۱۴۰۰

بحران کم‌آبی به جیره‌بندی آب منجر می‌شود؟با توجه به کاهش ذخایر آبی سدهای کشور و از طرف دیگر افزایش مصرف آب توسط مشترکان در سطح کشور، ضروری است تا مسئولان در این رابطه تصمیمات عاجلی اتخاذ کرده و مشترکان نیز در مصرف آب صرفه‌جویی کنند.
کد خبر : 582462
ذخایر آب سدها

به گزارش خبرنگار حوزه نفت و انرژی گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، بحران کم‌آبی معضلی است که همه کشورها به نوعی با آن درگیر هستند تا جایی که کارشناسان جنگ‌های پیش رو را حول محور آن توصیف کرده‌اند.


براساس آمار اعلام‌شده بهره‌برداری از سدهای مخزنی کشور تا ۱۳ فروردین ۱۴۰۰ در سال آبی‌ ۱۴۰۰-۱۳۹۹ از مجموع ظرفیت ۵۰.۵ میلیارد مترمکعبی مخازن سدها، ۵۸ درصد مخازن پر شده است.


از سوی دیگر به تبع روند کاهشی بارش‌ها، حجم ورودی آب از ابتدای سال آبی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ تاکنون برابر با ۱۹ میلیارد و ۸۴۰ میلیون مترمکعب بوده که نسبت به مدت مشابه سال آبی قبل از آن (۲۹ میلیارد و ۹۲۰ میلیون مترمکعب)، بیانگر کاهش ۳۴ درصدی ورودی آب به مخازن سدهای کشور است.


همچنین آخرین وضعیت سدهای کشور نشان می‌دهد که میزان ذخایر آب در مخزن سدها به ۲۹ میلیارد و ۳۳۰ میلیون مترمکعب رسیده که در مقایسه با سال آبی ۹۹-۹۸ (۳۳ میلیارد و ۳۷۰ میلیون مترمکعب) دارای ۱۲ درصد کاهش است.


به تبع میزان ورودی به سدهای کشور، خروجی آب از سدها با کاهش مواجه بوده و تا این مدت ۱۷ میلیارد و ۶۹۰ میلیون مترمکعب خروجی آب از سدهای کشور را شاهد بوده‌ایم، به‌گونه‌ای که در مقایسه با مدت مشابه سال آبی قبل، از کاهش ۳۰ درصدی برخوردار بوده است.


کاهش ۹ درصدی ورودی آب به مخازن سدهای کشور


قاسم تقی‌زاده خامسی، معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفای کشور درباره آمار و میزان آب موجود در سدهای کشور گفت: تا دوم اسفند امسال میزان ذخایر آب در مخزن سدهای کشور به ۲۷ میلیارد و ۳۳۰ میلیون مترمکعب رسیده است. در سال آبی‌ ۱۴۰۰-۱۳۹۹ مجموع ظرفیت مخازن سدها ۵۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب بوده که نشان‌دهنده ۵۴ درصد پرشدگی مخازن است. بر این اساس، به تبع روند طبیعی بارش‌ها، حجم ورودی آب از ابتدای سال آبی ۱۴۰۰-۹۹ تاکنون برابر با ۱۳ میلیارد و ۷۵۰ میلیون مترمکعب بوده که نسبت به مدت مشابه سال آبی قبل از آن (۱۵ میلیارد و ۷۰ میلیون مترمکعب)، بیانگر کاهش ۹ درصدی ورودی آب به مخازن سدهای کشور است.


به گفته وی آخرین وضعیت سدهای کشور نشان می‌دهد که میزان ذخایر آب در مخزن سدها به ۲۷ میلیارد و ۳۳۰ میلیون مترمکعب رسیده که در مقایسه با سال آبی ۹۸-۹۹ بدون کاهش است. بر اساس این آمار، به تبع میزان ورودی به سدهای کشور، خروجی آب از سدها با کاهش مواجه بوده و تا این مدت ۱۳ میلیارد و ۶۱۰ میلیون مترمکعب خروجی آب از سدهای کشور را شاهد بوده‌ایم، به‌گونه‌ای که در مقایسه با مدت مشابه سال آبی قبل، از کاهش ۱۷ درصدی برخوردار بوده است.


معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفای کشور می‌افزاید همچنین ذخایر آبی سدهای استان تهران هم عدد نگران‌کننده‌ای را نسبت به بارندگی‌ها در کشور نشان می‌دهد به طوری که ۶۰۱ میلیون مترمکعب آب در پشت سدهای پنجگانه استان ذخیره شده که عدد مطلوبی را نشان نمی‌دهد.


بحران کم‌آبی به جیره‌بندی آب منجر می‌شود؟


شاهین پاک‌روح، قائم مقام وزیر نیرو می‌گوید ۱۲ کلانشهر اراک، اصفهان، بندرعباس، تهران، شیراز، قزوین، قم، کرج، کرمان، مشهد، همدان و یزد تابستان امسال با بحران تأمین آب مواجه‌اند که از این میان جیره‌بندی آب در کرج به عنوان اولین کلانشهر بحرانی آغاز شده است.


به گفته وی اقدام به دنبال بروز مشکل خشکسالی، کاهش بارندگی‌ها و بحران کم آبی در کشور انجام می‌گیرد اگر مردم مدیریت مصرف نکرده و دستِ کم ۱۰ درصد در مصرف آب شرب صرفه‌جویی نکنند با تشدید گرما بر دامنه مشکلات افزوده خواهد شد.


قائم مقام وزیر نیرو می‌افزاید برنامه‌های وزارت نیرو برای تأمین آب ۱۲ کلانشهر تدوین و در قالب برنامه منسجمی به رئیس جمهور منعکس شده است. دستور مثبت رئیس‌ جمهور را گرفته‌ایم و برنامه‌ریزی ما برای این شهرها و تمام مناطق شهری این است که کمبود و جیره‌بندی آب نداشته باشیم.


همچنین قربانیان، معاون حفاظت و بهره‌برداری آب منطقه‌ای تهران می‌گوید در حال حاضر آمار سدهای استان تهران از نظر حجم آب به ترتیب، سد امیرکبیر ۱۱۶.۳۲، سد لتیان ۳۶، سد لار ۲۴.۳۹، سد طالقان ۲۸۳.۶۱ و سد ماملو ۱۴۰.۱۸ میلیون متر مکعب است. در مجموع حجم کل سدهای ۵ گانه تهران در ۶۰۱ میلیون متر مکعب است که حجم کل مخازن در روز مشابه سال قبل ۶۵۹ میلیون متر مکعب گزارش شده است.


انتهای پیام/۴۱۳۳/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب