سال سخت زنبورداران برای تأمین امنیت غذایی کشور
به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی، صنعت و تعاون گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، به مناسبت روز جهانی زنبور، نشست هماندیشی اتحادیه سراسری زنبورداران ایران و صندوق حمایت از صنعت زنبورداری با حضور مدیران این صنعت و اصحاب رسانه با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار شد.
در این نشست سید میرمحسن موسویان، رئیس اتحادیه سراسری زنبورداران ایران ضمن تبریک روز جهانی زنبور اظهار کرد: امیدواریم بخش کشاورزی با گردهافشانی که صورت میگیرد رونق بیشتری داشته باشد.
وی همچنین به مشکلاتی که زنبورداران با آن مواجه هستند اشاره کرد و گفت: زنبورداران در شرایط سختی در حال تولید و تأمین امنیت غذایی بخش کشاورزی هستند. حمایت دولتی از بخش زنبورداری و تأمین نهاده برای این بخش از کشاورزی صورت نمیگیرد.
رئیس اتحادیه سراسری زنبورداران ایران ادامه داد: نهاده زنبورعسل شکر است و برای تأمین آن، زنبورداران دچار مشکل هستند و در مدتی از سال زنبورداران ناچارند برای تولیدمثل و حفظ ملکه و کُلنیهای زنبورعسل از شکر استفاده کنند که این شکر مصرفی هم برای حفظ جان زنبور و تأمین غذای آن مورد استفاده قرار میگیرد نه تولید عسل. عدم تأمین شکر مورد نیاز کندوداران از سوی دولت منجر شده که تلفات بسیاری در کندوها داشته باشیم همچنین شیوع بیماری در کندوها هم عامل دیگری است که این تلفات را افزایش داد.
موسویان یکی دیگر از عوامل تلفات زنبور عسل و خسارت به کندوداران را مصرف بیرویه و بدون اطلاع باغداران و کشاورزان از سموم برای دفع آفت عنوان کرد و افزود: سمهایی که باغداران و کشاورزان بدون اطلاع به زنبورداران استفاده کردند عامل دیگری است که منجر به افزایش آمار تلفات زنبورها شده است. تلفات بین ۳۰ تا ۵۰ درصد در بخشهای مختلفی از کشور گزارششده است. میزان تلفات کل کشور به مراتب پایین تر از این درصد تخمین زده میشود اما تلفات زنبورداران طبق عرف بینالمللی بین ۱۰ تا ۱۵ درصد باید باشد. از اینرو با توجه به شرایط اقلیمی سال سختی برای زنبورداران در پیش است. اگر تأمین نهاده و شرایط مناسبی فراهم شود میتوان جلوی این زیان را گرفت و این نیاز به حمایت و عزم نهادهای دولتی و وزارت صمت برای تأمین نهاده دارد.
وی میگوید همچنین شوراهای روستایی معضلی برای کندوداران هستند و برای استقرار کندوها در مراتع از زنبورداران طلب پول میکنند. درحالیکه در همه جای دنیا این موضوع برعکس است و مرتعداران و باغداران به خاطر عملیات گردافشانی به دنبال کندوداران میروند.
رئیس اتحادیه سراسری زنبورداران ایران تاکید کرد: زنبورعسل بهعنوان یک نهاده زنده در بخش کشاورزی است که باید از آن حمایتهای لازم صورت گیرد تا امنیت غذایی دچار مشکل نشود. بیمه تأمین اجتماعی زنبورداران یکی از مواردی است که در سال ۸۹ کلید خورد که قرار شد ۴۰ هزار زنبوردار بیمه شوند اما با موانع و چالشهای عجیبی همراه شد و درنهایت محقق نشد. البته در سالهای اخیر با توجه به رایزنیهای نمایندگان در مجلس و پیگیریهای نیکزاد، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در ردیف بودجه سال ۱۴۰۰ مصوب شد و اعتبار لازم برای آن تخصیص یافته اما هنوز بهصورت بخشنامه ابلاغ نشده است.
موسویان ادامه داد: ما از مجموعه دولت انتظار حمایت از زنبورداران و درک شرایط آنها را داریم تا بتوانیم روزهای خوبی را برای بخش کشاورزی شاهد باشیم. تاکنون شرکت بازرگانی دولتی نیز حمایتهای لازم را انجام نداده است و امیدواریم که این مهم اتفاق بیفتد.
وی در بخشی دیگری از صحبتهای خود عنوان کرد: بر اساس گزارشهای سازمان هواشناسی، میزان بارشها در فروردین امسال نسبت به میانگین مدت مشابه سال قبل، ۴۳ درصد افت داشته است، به زنبورداران کشور توصیه میکنیم در شرایط خشکسالی و افت بارندگی، نهاده شکر و غذای کمکی برای تغذیه و زنده ماندن زنبورهای عسل خود تأمین کنند تا هم ملکه تحریک به تخمریزی شود و هم پروتئین مورد نیاز زنبورهای عسل تأمین شود.
رئیس اتحادیه سراسری زنبورداران ایران با بیان اینکه مرگ زنبورهای عسل معمولاً ناشی از بیماری بهویژه در مناطق مرطوب، سمپاشی باغات و مزارع یا بر اثر خشکسالی است، اذعان کرد: افت بارندگی موجب میشود زنبورهای عسل نتوانند از شهد و گرده گیاهان در عرصههای منابع طبیعی استفاده کنند و از این رو تأکید میکنیم زنبورداران نهاده شکر و غذای کمکی برای تغذیه زنبورهای عسل خریداری کنند.
موسویان همچنین تصریح کرد: در سال گذشته ۳۲ هزار تُن نهاده شکر حمایتی با قیمت هر کیلوگرم ۶,۶۵۰ تومان برای کمک به تغذیه زنبورهای عسل از وزارت صمت درخواست شد، اما در سال گذشته برای زمستانگذری زنبورداران کشور ۱۵ هزار تُن نهاده شکر با قیمت هر کیلو گرم ۶,۶۵۰ تومان تخصیص داده شد و بقیه نهاده شکر مورد نیاز به میزان ۱۷ هزار تُن بر مبنای ارز نیمایی و به قیمت ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم در سامانه وزارت صمت بارگذاری شده که به علت افزایش هزینهها، برخی از زنبورداران نتوانستند این نهاده را خریداری کنند.
راهاندازی اولین شتابدهنده صنعت زنبورداری در کشور
همچنین در این نشست بهزاد بانکیپور، رئیس صندوق حمایت از صنعت زنبورداران ضمن تبریک روز جهانی زنبور اظهار کرد: اهمیت موضوع گردهافشانی و تأثیر اساسی آن در امنیت غذایی و تولید محصولات کشاورزی نقش پررنگی دارد. صندوق حمایت از توسعه صنعت زنبورداری برخلاف تصور عموم تنها یک نهاد حمایت مالی نیست بلکه ابزاری برای توسعه این صنعت و یک نهاد ملی با رویکرد توسعهای است که خدمات مختلفی را به فعالان این صنعت ارائه مینماید. ازجمله دستاوردهای این صنعت و موفقیتهای آن موضوع توسعه صنعت زنبورداری در کشور است تا پیش از این در این صنعت بهصورت تکمحصولی پیش میرفتیم تا به دانش تولید محصول ژل رویال دست یافتیم و آن را توسعه دادیم.
وی همچنین افزود: در زمینه تولید زهر زنبورعسل موفقیتهای خوبی را کسب کردیم و ارزآوری خوبی را برای کشور به ارمغان آوردیم و در صنایع دارویی از آن استفاده میشود که هر میلیگرم آن ۱۰۰ دلار در بازارهای جهانی قیمت دارد و بهزودی این دستاورد بهعنوان یک ارزشافزوده با حضور مسئولان رونمایی خواهد شد. با همکاری مؤسسه تحقیقات و توسعه رازی و وزارت تعاون به این دانش فنی جهت استخراج زهر دست یافتیم. همچنین اولین شتابدهنده صنعت زنبورداری را در کشور ایجاد کردیم تا به توسعه شرکتهای دانشبنیان در این صنعت کمک کنیم. چراکه این حوزه رابطه تنگاتنگی با سلامت دارد. ما از خامفروشی که گذشته در آن بودیم خارج شدیم و قرص ژل رویال اولین محصول ۱۰۰ درصد ایرانی را تولید کردیم. همچنین بهرهگیری از پتانسیلهای این صنعت در قالب این شتابدهنده و جذب افراد متخصص را در دستور کار داریم.
بانکیپور در ادامه از تدوین سند ملی ارتقای کیفیت عسل ایران خبر داد و گفت: این سند با همکاری سازمان دامپزشکی کشور و برخی دستگاههای مسئول دیگر تدوین خواهد شد و میتواند در کیفیت عسل تولیدی کشور نقش بسزایی داشته باشد و باعث جلب اعتماد مردم خواهد شد. تأسیس بنیاد صنعت زنبورداری کشوری با همکاری وزارت تعاون و همچنین آموزش و توانمندسازی زنبورداران را در دستور کار قرار دادیم که با ادامه این رویکرد شاهد توسعه این صنعت خواهیم بود. از سوی دیگر همکاریهای خوبی با نهادهای بینالمللی داشتیم و پروژه تأسیس مرکز توسعه نوآوری زنبورداری در پل دختر در استان لرستان را ایجاد کردیم و بهزودی با حضور مسئولان افتتاح خواهد شد. همچنین دورههای متعددی را به صورت مشترک برای توانمندسازی زنبورداران انجام دادیم.
وی با بین اینکه در حوزه ملکههای اصلاح نژاد شده دچار مشکل هستیم عنوان کرد: ملکههای اصلاحشده خوبی در داخل کشور نداریم و موضوع اصلاح نژاد و واردات ملکههای خارجی بهصورت قاچاق که تهدیدی برای کشور محسوب میشود همچنان تعیین تکلیف نمیشود. برای تولید ژل رویال مرغوب و بیشتر نیازمند ملکههای اصلاح نژاد شده بیشتری هستیم. متاسفانه زنبورداران در کشور طبقهبندیشده نیستند و این مهم در کشورهای دیگر ساماندهی شده است. بنابراین با توجه به این طبقهبندیها میتوان به هر نوع از این زنبورداران تسهیلات مختص خود را ارائه کرد. تراکم زنبورداران در بخشی از نقاط کشور منجر به تحت شعاع قرار دادن اقلیم آن منطقه شده که باید تعداد کُلونی زنبورعسل متناسب با اقلیم آن منطقه و ظرفیت آنجا باشد.
بانکیپور در پایان خاطرنشان کرد: در بخش توسعه صادرات محدودیت استاندارد nrp برای صادرات به کشورها را داشتیم و قرار بر این است که این مشکل طبق رایزنیهایی که با سازمان دامپزشکی صورت گرفته و بودجهای که برای آن اختصاص یافته است، مرتفع شود و اگر سازمان دامپزشکی این استاندارد را انجام دهد بخش عمدهای از مشکل صادرات برطرف خواهد شد.
انتهای پیام/۴۱۳۳/پ
انتهای پیام/