دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

رویکرد متفاوت بیانیه گام دوم نسبت به نقش زنان در جامعه/ ادعای برخی نامزدها برای استفاده از زنان در دولت راستی‌آزمایی شود

مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی فارغ از هر گونه تفکیک میان زن و مرد، جوانان را مورد خطاب قرار می‌دهند. چنانکه در توصیه‌های خود به آنها برای کسب قله‌های موفقیت و پیروزی در راه علم و دانش، این مهم را به همه جوانان گوش‌زد می‌کنند.
کد خبر : 581509
بیانیه گام دوم

گروه جامعه خبرگزاری آنا- فرشته صائمی؛ بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی که از آن می‌توان به عنوان سند راهبردی دهه پنجم انقلاب نام برد، در بهمن ۱۳۹۷، به مناسبت چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی از طرف مقام معظم رهبری و با تصویری که پرچم در دست یک زن قرار دارد، منتشر شد. این بیانیه که جوانان را مخاطب اصلی خود قرار داده، منشوری برای دومین مرحله خودسازی، جامعه‌پردازی و تمدن‌سازی است.


رهبر معظم انقلاب در این بیانیه از انقلاب اسلامی ایران به عنوان تجربه جدید یاد کرده‌اند که به زعم نوباوه بودن، توانست کشور را در مسیر توسعه و پیشرفت قرار دهد. ایشان مشارکت مردم در مسائل سیاسی و خروج از استکبار سیاسی، تکیه بر توان داخلی و خودباوری، جابه‌جایی قدرت و ثروت از طبقه مرفه‌نشین به طبقات پایین و از پایتخت به سایر نقاط کشور، توجه به ابعاد معنوی زندگی انسان و ایستادگی و مقاومت در برابر استکبار جهانی را از جمله دستاوردهای انقلاب اسلامی در طول چهار دهه اخیر برشمردند و تاکید کردند «هرگز نمی‌توان مردمی را تصور کرد که از چشم‌اندازها دل‌زده شوند. هر گاه دل‌زدگی پیش آمده ناشی از رویگردانی مسئولان از ارزش‌های دینی بوده است و نه از پایبندی به آنها و کوشش برای تحقق.»


بر همین اساس ایشان نارضایتی خود را نسبت به وضعیت عدالت در کشور اعلام کردند و در مورد علت این نارضایتی چنین گفتند که «نارضایتی این حقیر از کارکرد عدالت در کشور به دلیل آن است که این ارزش والا باید گوهر بی‌همتا بر تارک نظام جمهوری اسلامی باشد و هنوز نیست.» البته مقام معظم رهبری به تلاش‌های صورت گرفته برای مبارزه با بی‌عدالتی از زمان پیروزی انقلاب جمهوری اسلامی اشاره کردند و افزودند «نباید به این معنی گرفته شود که برای استقرار عدالت کار انجام نگرفته است.»


مقام معظم رهبری در شرایطی در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی نسبت به وضعیت عدالت در کشور توصیه‌هایی را مطرح کردند که فارغ از هرگونه نگاه جنسی و تفکیک میان زن و مرد، جوانان را مورد خطاب قرار می‌دهند. چنانکه در توصیه‌های خود به آنها برای کسب قله‌های موفقیت و پیروزی در راه علم و دانش، این مهم را به همه جوانان گوشزد می‌کنند.


منویات مقام معظم رهبری در رابطه با نقش جوانان در مسیر توسعه کشور مورد استقبال بسیاری از زنانی که در مقام مدیر و مسئول نقش‌آفرینی می‌کنند، قرار گرفت، چنانکه رئیس بسیج جامعه زنان کشور در واکنش به صدور بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی بر باز تعریف اشتغال زنان در کشور تاکید کرد.


مینو اصلانی الگوی زن نه شرقی و نه غربی را الگوی مناسب زن ایرانی دانست و گفت «رهبر انقلاب در بیانات خود فرموده‌اند که زنان معماران ایران جدید هستند و ما زنان وظیفه داریم که برای این مهم، تلاش کنیم. اشتغال زنان در جامعه اسلامی مشکلی ندارد اما باید نقش‌های خانوادگی خود را در کنار اشتغال، به خوبی ایفا کنند، الگوی اشتغال زنان را باید نوسازی کنیم و باید برای موضوع اشتغال زنان بازتعریف مناسبی صورت بگیرد.» به عقیده رئیس بسیج جامعه زنان کشور «در قبال بیانیه گام دوم انقلاب فصل جدید زندگی جمهوری اسلامی رقم خواهد خورد.»


اشاره مقام معظم رهبری به علت دل‌زدگی مردم و نارضایتی ایشان نسبت به وضعیت عدالت، اذهان را متوجه این نکته می‌کند که با توجه به گذشت حدود ۳ سال از صدور بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی مسئولین برای جلوگیری از این دل‌زدگی و رشد عدالت در مقولاتی نظیر استفاده متوازن از ظرفیت زنان و مردان در سطوح مدیریتی تا چه اندازه مدنظر قرار گرفته است؟


در پاسخ به این پرسش عضو فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه زنان گروه جامعه خبرگزاری آنا معتقد است آنگونه که باید از ظرفیت زنان در سطوح مدیریتی استفاده نشده است.


الهام آزاد می‌گوید: آینده هر روستا، هر شهر و هر کشور درگرو اندیشه و عمل تک تک شهروندان آن است و زنان به عنوان قشری که از پیروزی انقلاب اسلامی توانستند در عرصه مختلف با وارد کردن ظرافت‌های فکری، مدیریتی و غیره خود رنگ تازه‌ای به مجموعه مدیریتی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و غیره بزنند. گرچه در نظام مقدس جمهوری اسلامی بسترهایی برای حضور و نقش آفرینی زنان مهیا شده، اما نقش‌آفرینی زنان همواره با چالش‌هایی همراه بوده که کارآمدی و اثربخشی آن را نیز تحت تأثیر قرار داده است.


عضو فراکسیون زنان و خانواده مجلس شورای اسلامی معتقد است: تاکنون به صورت شایسته از زنان در پست‌های مدیریتی استفاده نشده است. البته منظور این نیست که تنها از پتانسیل زنان در سطوح مدیریتی استفاده شود، بلکه باید متوازن از ظرفیت زنان استفاده کرد. درمجموع انتظار می‌رود که بیشتر از این ظرفیت زنان استفاده شود. نکته قابل تأمل در مورد استفاده از زنان برای پست‌های مدیریتی این است که باید نقش آنها در نظام خانواده را در نظر گرفت، که این دو مسئولیت در تضاد نباشند. لذا باید هر دو بُعد در نظر گرفته شود و هم نظام خانواده و هم نظام مدیریتی در کنار هم در نظر گرفته شود.


آزاد با اشاره به راهکارهای استفاده از ظرفیت زنان در سطوح مدیریتی تصریح می‌کند: باید طی یک سازوکار مناسب نقش مدیریتی زنان در نظر گرفته شود به نحوی که به نقش زنان در نظام خانواده هم آسیب وارد نشود چون نهاد خانواده سرنوشت یک ملت را رقم می‌زند و جایگاه والایی دارد. در حقیقت با این سازوکارها می‌توان نقش زنان که نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند، در سطوح مدیریتی و تصمیم‌گیری پررنگ کرد. عطف به اینکه بنده از ایران نماینده آسیا _پاسیفیک در اتحادیه جهانی IPU هستم و طی نشستی که اخیراً برگزار شد برخی این مسائل بررسی و به آنها پرداخته شد. امیدوارم در یک نظام قانونمند با لحاظ کردن الگوی ایرانی- اسلامی، که نظام خانواده در اصل و مدیریت در کنار آن به گونه‌ای که به خانواده آسیب وارد نشود و سازوکارهای آن نیز در قانون‌گذاری‌ها در نظر گرفته شود، نقش زنان در پست‌های مدیریتی موثرتر شود.


عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در مورد شعارهای برخی از داوطلبین انتخابات ریاست‌جمهوری مبنی بر استفاده از زنان در کابینه خاطرنشان می‌کند: باید در عمل مشاهده کرد که این افراد تا چه اندازه پایبند به این شعار هستند چرا که قبل از این هم چنین شعارهایی داده شده است. نکته حائز اهمیت این است که این چهره‌ها مسئولیت‌هایی را برعهده داشتند، لذا از طریق نگاهی به سوابق آنها در بهره‌گیری از ظرفیت زنان می‌توان دریافت که این شعارها تا چه اندازه در آینده به عرصه عمل خواهد رسید.


در مجموع به باور بسیاری همانطور که مقام معظم رهبری در منویات خود درباره حضور همگان در عرصه برای پیشرفت و توسعه کشور، همه جوانان را مورد خطاب قرار دادند و خط فاصلی میان زن و مرد نگذاشتند، مسئولان و تصمیم‌گیران از طریق در دستور کار قرار دادن استفاده همتراز از ظرفیت‌های زنان و مردان در همه سطوح، که فقط یکی از معیارهای سنجش میزان برقراری عدالت در جامعه است، می‌توانند در عمل نشان دهند که برقراری این مهم را در جامعه، در نظر دارند و پایبند به اجرای مفاد مندرج در بیانیه گام دوم انقلاب هستند.


انتهای پیام/۴۱۵۸/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب