قیمت کالای بادوام در سال ۹۹ رکورد زد
به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، در محاسبه تورم شاخص کل کالاهای مصرفی را میتوان به دو بخش کالا و خدمات تقسیمبندی کرد که گروه کالاها نیز مشتمل بر سه شاخه هستند: کالاهای بادوام، بیدوام و کمدوام.
بر اساس استانداردهای تعریفشده، کالاهایی که برای مصارف واسطهای هستند بیدوام و همه کالاها برای تشکیل سرمایه ثابت ناخالص، بادوام هستند. بر اساس این تعریف، تفاوت بین کالاهای بادوام و بیدوام بر اساس معیاری مانند بادوام بودن فیزیکی آنها نیست، بلکه تفاوت بر این اساس است که آیا کالاهای موردنظر را میتوان فقط یک بار برای تولید یا مصرف استفاده کرد، یا میتوان آن را بهطور مکرر یا مستمر به کار برد.
درنهایت کالای بادوام کالایی است که میتوان بهطور مکرر یا بهطور مستمر در طول دورهای بیش از یک سال استفاده کرد.
روند تورمی کالاهای بادوام از سال ۹۵ تاکنون نشان میدهد که گرانی کالاهای بادوام در این سالها تقریباً مستمر بوده و مدام بر آن افزوده میشده است. ابتدا در سال ۱۳۹۷، با افزایش ۵۲.۷ واحد درصد به ۵۵.۶ درصد رسید. در نهایت در سال ۹۸ این اتفاق منجر به ثبت رکورد بیسابقه گرانی کالاهای بادوام در ایران شد.
گزارش مرکز آمار نشان میدهد تورم کالاهای بادوام در این سال معادل با ۸۱.۶ درصد بوده که بالاترین تورم در میان شاخههای تورمی این سالهاست. این رقم در کارنامه تورمی خانوارهای شهری از این میزان نیز بیشتر بوده و در سطح ۸۲.۹ درصد است.
با توجه به تعریف کالاهای بادوام خریدوفروش این کالاها غالباً متأثر از واردات و صادرات بوده و بنابراین قیمت آنها نیز تغییراتی همسو با نرخ ارز خواهد داشت. در همین راستا در سال ۹۷ افزایش تحریمها سبب بالاتر رفتن نرخ ارز در ایران شده و این اتفاق تأثیر خود را بر نرخهای تورمی (بهصورت مستقیم و غیرمستقیم) به شکل محسوسی منتقل کرد.
در ادامه در سال ۹۹ نیز شیوع کرونا و تأثیرات اقتصادی آن از یکسو و قطعی موقت ارتباطهای تجاری از سوی دیگر سبب افزایش مجدد قیمت دسته بادوامها در ایران شد.
به دلیل گوناگونی سبد مصرفی در خانوارهای شهری و روستایی گرانی کالاهای بادوام در شهرها بیشتر از سایر مناطق محسوس بوده است. در مقابل به همان دلیل، گرانی کالاهای بیدوام و کمدوام در مناطق روستایی بیش از شهری به ثبت رسیده است.
اما درنهایت در محاسبات تورمی سالهای اخیر مشاهده میشود تورم کالاهای بادوام با ضریب اهمیت ۵ درصدی کمترین مقدار و کالاهای بیدوام نیز با ثبت ۵۴ درصد بیشترین ضریب اهمیت را دارا بودند. بنابراین تأثیر گرانی این دسته بادوامها بر تورم به اندازه کالاهای بیدوام نبوده است.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/