وقتی شاهنامه با «آخرین داستان» روایت شد/ تجربهای جدید از تماشای شاهکار حکیم ابوالقاسم فردوسی در بستر پویانمایی +فیلم
به گزارش خبرنگار حوزه سینمایی گروه فرهنگ خبرگزاری آنا، شاهنامه فردوسی شاهکاری با ابعاد گوناگون محتوایی و فنی است. اثری که حکیم ابوالقاسم فردوسی در آن ترکیبی از حماسه، حکمت، حکایت، تاریخ و معرفت را استادانه با هم ترکیب کرده است.
داستانهای شاهنامه از قدیمالایام و در قالب نقالی سینه به سینه به نسلهای بعدی منتقل شد. با ورد هنرهای مدرن نمایشی تعداد زیادی از داستانهای این کتاب در قالب نمایشنامه روی صحنه رفت. با این حال سینمای ایران هنوز شاهد تولید اثری مستقل و جذاب از داستانهای شاهنامه نبوده است.با این حال انیمیشن به عنوان گونهای جذاب که قابلیت انعکاس داستانهای حماسی شاهنامه را دارد بستری برای روایت بخشی از این اثر ماندگار فردوسی بزرگ شده است.
در بیست و پنجم اردیبهشتماه و همزمان روز پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی مروری بر یکی از آثار دیدنی الهام گرفته از شاهنامه خواهیم داشت.
مهرماه سال 1398 بود که با اعلام رسمی «آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار» انیمیشن سینمایی «آخرین داستان» به نویسندگی و کارگردانی «اشکان رهگذر» واجد شرایط رقابت در شاخه بهترین انیمیشن اسکار ۲۰۲۰ شناخته شد.
در خلاصه داستان این فیلم که اقتباسی از داستان «ضحاک» شاهنامه فردوسی است، آمده است: جمشید رفته است و ضحاک در پی طمع و جاهطلبی، به نیابت از پدر بر تخت جمشید تکیه میزند، اما افسوس که اهریمن بر وجود ضحاک سیطره یافته و تاریکی او تمام شهر را فرا میگیرد. در این میان آفریدون که کودکی است کشاورز زاده، متولد میشود و برای دادخواهی خون پدر و مادرش پیرو کاوه آهنگر قیام میکند ...».
اکبر زنجانپور، حامد بهداد، لیلا حاتمی، پرویز پرستویی، اشکان خطیبی، باران کوثری، حسن پورشیرازی، شقایق فراهانی، ملیکا شریفینیا، بانیپال شومون، فرخ نعمتی، بیتا فرهی، مجید مظفری و زهیر یاری از بازیگرانی هستند که در این پویانمایی صداپیشگی کردهاند.
انیمیشن «آخرین داستان» که در استودیو هورخش تهیه شده است، تاکنون وایز متعدد بینالمللی داخلی و خارجی دریافت کرده است که مهمترین آنها عبارتند از سیمرغ بهترین انیمیشن سینمایی از سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر، پروانه زرین بهترین کارگردان بلند پویانمایی و بهترین فیلمنامه بلند و جایزه ویژه هیئت داوران بخش ملی از سی و یکمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان اصفهان، جایزه کوکومیکس موسیقی از بیستمین جشنواره بینالمللی انیمیشن بوچئون کره، جایزه بهترین فیلم بلند از سومین جشنواره بینالمللی انیمیشن آجایو پرو، جایزه بهترین انیمیشن سینمایی از چهاردهمین جشنواره بینالمللی جیراف کانادا و برنده جایزه بهترین انیمیشن سینمایی از جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان سن دیگو ۲۰۱۹ و ... .
اشکان رهگذر کارگردان این اثر، در گفتگویی که پیش از این با خبرنگار خبرگزاری آنا داشت با اشاره به این که استفاده از بازیگران شناختهشده به عنوان صداپیشگان این فیلم برایش اهمیت داشته است افزود: این تصمیم، به شهرت کار کمک میکرد؛ ضمن این که سیستم صداپیشگی انیمیشنهای سینمایی توسط ستارههای سینما در همه جای دنیا مرسوم است و ما قصد داشتیم تا آن را در اینجا هم رقم بزنیم. در واقع «آخرین داستان» دوبله نشده است، بلکه صداپیشگی شده است. یعنی ما اصلاً مدیر دوبلاژ نداشتیم و بیشتر بحث بازیگردانی داشتیم.
وی در ادامه گفت: صداپیشگان مثل یک بازیگر در استودیو بازی میکردند و ما فقط صدای آنها را روی شخصیتها میگذاشتیم. زحمت موسیقی را هم آقای کریستف رضاعی کشیدند. انتخاب ایشان به عنوان آهنگساز بیشتر بابت این بود که ایشان اصلیت ایرانی ــ فرانسوی داشته و با موسیقی روز دنیا هم آشنا هستند. ما میخواستیم یک موسیقی با طعم ایرانی اما با نگاه جهانی داشته باشیم؛ آقای رضاعی این تجربه را در کارهای آثار سینمایی خود داشتند و به خاطر همین ما از کمک ایشان استفاده کردیم.
با این حال آخرین داستان با وجود صداپیشگان شناختهشده و تبلیغات مناسب و البته داستان جذاب و پرداخت هنرمندانه در اکران چندان کامیاب نبود و با کمتر از ۵۰۰ میلیون تومان فروش، پایینتر ازحد انتظار ظاهر شد. این در حالی است که پیش از شیوع ویروس کرونا، این فیلم انیمیشن فروش قابل توجهی را در اکرانهای بین المللی از آن خود کرده بود.
انتهای پیام/4104/
انتهای پیام/