دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 ارديبهشت 1400 - 10:22
یادداشت وارده؛

ناامیدی ۴۲۰ هزار تحصیلکرده دانشگاهی از یافتن شغل در کشور

کاهش ۴۲۰ هزار نفر از جمعیت فعال تحصیلکرده دانشگاهی در بازار کشور طی سال ۱۳۹۹ نگران‌کننده است، به‌ویژه اگر دلسردی و ناامیدی از پیدا کردن شغل آنان را متقاعد کرده باشد که از کشور خارج شوند.
کد خبر : 581176
عباس علوی‌ راد

گروه استان‌های خبرگزاری آنا، مقایسه نتایج طرح آمارگیری نیروی کار مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۹ با سال ۱۳۹۸ ابعاد نگران‌کننده‌ای از وضعیت بازار کار کشور را روایت می‌کند.


یکی از شاخص‌های کاملاً گمراه‌کننده بازار کار کشور، کاهش نرخ بیکاری تحصیلکرده‌های دانشگاهی از ۱۶/۷ درصد در سال ۱۳۹۹ به ۱۴/۲ درصد در سال ۱۳۹۸ است. حال چرا گمراه‌کننده؟


جمعیت فعال تحصیلکرده دانشگاهی (مجموع شاغلان و بیکاران تحصیلکرده دانشگاهی) در سال ۱۳۹۹ در مقایسه با سال ۱۳۹۸ بالغ بر ۴۲۱ هزار نفر کاهش یافته است، به این معنا که این تعداد تحصیلکرده دانشگاهی از یافتن شغل در سال ۱۳۹۹ دلسرد شده‌اند.


در همین حال با کاهش ۱۸۰ هزار نفر شاغلان تحصیلکرده دانشگاهی در سال ۱۳۹۹ در مقایسه با سال ۱۳۹۸، نسبت اشتغال آنان از ۹/۷ درصد به ۹/۳ درصد و نرخ مشارکت آنها در همین بازه زمانی از ۱۱/۶ درصد به ۱۰/۸ درصد کاهش یافته است.


به نظر می‌رسد با توجه به کاهش همزمان جمعیت فعال، نرخ مشارکت و نسبت اشتغال تحصیلکرده‌های دانشگاهی در سال ۱۳۹۹ در مقایسه با سال ۱۳۹۸، کاهش ۲/۵ درصدی نرخ بیکاری این گروه در این بازه زمانی گمراه‌کننده است.


با توجه به اینکه در گزارش چکیده نتایج طرح آمارگیری نیروی کار مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۹ اطلاعات جمعیت غیرفعال تحصیلکرده‌های دانشگاهی منعکس نمی‌شود، فعلاً نمی‌توان در مورد تعداد خروج احتمالی این گروه از بازار کشور اعلام نظر کرد.


با این همه کاهش بالغ بر ۴۲۰ هزار نفر از جمعیت فعال تحصیلکرده دانشگاهی در بازار کشور در سال ۱۳۹۹ نگران‌کننده است، به‌ویژه اگر دلسردی و ناامیدی از پیدا کردن شغل آنان را متقاعد کرده باشد که از کشور خارج شوند. هرچند این موضوع ممکن است ناشی از بحران ویرانگر کرونا نیز باشد.


عباس علوی‌راد عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی یزد و عضو انجمن اقتصاددانان ایران


انتهای پیام/4078/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب