رئیسجمهور آینده محبوبیت خود را به مسلخ اصلاحات اقتصادی خواهد برد؟
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ اقتصاد ایران اکنون از چهار جبهه با آسیبهای متعددی مواجه شده است. مشکلات ساختاری اقتصاد، ضعف شدید مدیریت اقتصادی دولت، تحریمها و کرونا این چهار جبهه هستند.
در چند سال اخیر، دو تکانه شدید ارزی، کاهش شدید ارزش پول ملی، سقوط سهمگین رشد اقتصادی، نرخ تورم ۴۰ درصدی، بیکاری میلیونها نفر در اثر بحران کرونا و ریزش آوارگونه بورس، جامعه ایران را با مشکلات کم سابقه اقتصادی مواجه کرده است.
دو سناریو در مورد نحوه مواجهشدن رئیسجمهور پیروز انتخابات سال ۱۴۰۰ و کابینهای که تشکیل خواهد داد با مشکلات متعدد اقتصاد ایران قابل تصور است.
سناریوی اول: دولتی که در بستر اقتصاد سیاسی تن به هیچگونه اصلاحات ساختاری در اقتصاد ایران نداده و با تکیه بر سیاستهای پوپولیستی فقط به فکر ۸ سالهشدن خواهد بود.
سناریوی دوم: دولتی که با تمرکز بر اصلاحات ساختاری در اقتصاد ایران، محبوبیت خود نزد ایرانیان را هرچند در کوتاهمدت به مسلخ خواهد برد؛ اما در تاریخ این مرز و بوم ماندگار خواهد شد.
کدام سناریو رقم خواهد خورد؟ دو نشانه آن بهزودی و قبل از انتخابات خرداد ۱۴۰۰ نمایان خواهد شد. اول مشخص شدن چهرههای نهایی رقابتکننده در انتخابات ریاست جمهوری و دوم برنامههای اقتصادی که ارائه خواهند داد.
یک نشانه مهم دیگر هم انتخاب اعضای کابینه بهطور عام و اعضای تیم اقتصادی دولت در سطوح مختلف بهطور خاص توسط رئیس جمهور منتخب خواهد بود.
به نظر میرسد هر سناریویی که ورای انتخابات ریاست جمهوری خرداد ۱۴۰۰ رقم بخورد، انجام اصلاحات ساختاری در اقتصاد ایران کاملاً اجتنابناپذیر است. فقط هرگونه تأخیر در انجام اصلاحات اقتصادی، صورتحساب سنگینی روی دست نسل فعلی و آینده ایرانیان خواهد گذاشت.
عباس علویراد، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی و عضو انجمن اقتصاددانان ایران
انتهای پیام/۴۰۶۲/پ
انتهای پیام/